Suprastimularea senzoriala la copii

de Mancas Malina
suprastimularea senzoriala

Citeste mai multe despre suprastimularea senzoriala la copii – care sunt semnele care apar, de ce ajunge copilul sa fie suprastimulat si ce solutii de gestionare si preventie exista.

CUPRINS:

1. Ce este suprastimularea?
2. Semne de suprastimulare
3. Cauzele suprastimularii
4. Sfaturi pentru parinti

Ce este suprastimularea?

Copiii au nevoie de un mediu stimulant pentru crestere si dezvoltare sanatoasa. Insa, la fel ca in cazul oricarui alt lucru, este necesara moderatia. Suprastimularea are loc atunci cand copiii sunt coplesiti de prea multe experiente, senzatii, sunete si activitati decat pot face fata. Cand copiii sunt suprastimulati, se simt adesea coplesiti si obositi.

Suprastimularea la bebelusi apare destul de des. Este mai frecventa de la aproximativ 2 saptamani pana la 3 – 4 luni.

Semne de suprastimulare

Fiecare copil raspunde la diferite informatii senzoriale in moduri diferite. Unii copii vor avea un prag mai scazut pentru anumite tipuri de stimulare. Astfel, raspund negativ la aceasta stimulare mult mai repede decat altii. Desi simptomele specifice de suprastimulare pot varia de la un copil la altul, exista cateva semne tipice, inclusiv plans, agitatie, crize de furie. De asemenea, copiii pot deveni mai agresivi sau entuziasmati atunci cand sunt suprastimulati. Altii, in schimb, se retrag si devin somnorosi.

Retineti ca acei copii care sunt suprastimulati nu stiu cum sa faca fata acestor stari. De asemenea, nu au abilitatile de comunicare pentru a vorbi despre starea lor. Astfel, ei raspund in singurul mod pe care il stiu – prin actiuni ca plans, agitatie etc.

cauzele suprastimularii la nou nascut

Simptomele variaza in functie de varsta

Daca bebelusul sau nou-nascutul este suprastimulat, este posibil sa observati urmatoarele comportamente:

  • strange pumnii, isi agita mainile si picioarele;
  • plange mai tare sau mai mult decat este normal;
  • foarte nervos sau obosit etc.

Cand un copil mic sau un prescolar este suprastimulat, poate plange mult fara a putea folosi cuvinte pentru a-si descrie sentimentele, refuza sa faca lucruri marunte, pare obosit, morocanos si suparat. Poate de asemenea sa faca o criza de furie. In cazul scolarilor, pot sa apara comportamente ca agitatie fizica excesiva, devine mai neindemanatic decat de obicei, are nevoie de mai multa atentie decat de obicei, se plictiseste usor, nu coopereaza, se comporta diferit, devine agresiv, este morocanos etc.

Cauzele suprastimularii

Este important ca parintii sa stie sa recunoasca semnele de suprastimulare. De asemenea, este util sa invete care sunt limitele copiilor cand vine vorba despre nivelul de stimulare. In plus, fiecare copil este diferit. Un nou-nascut ar putea deveni foarte agitat si suprastimulat dupa ce au fost in vizita prea multe persoane care au stat in preajma sa. Un prescolar ar putea deveni suprastimulat dupa o petrecere, in timp ce un scolar poate fi suprastimulat usor dupa o zi de scoala, urmata de una sau doua activitati extracurriculare.

Iata cateva dintre cauzele suprastimularii la copii:

  • mediul inconjurator – unii bebelusi ar putea fi coplesiti de locuri zgomotoase, aglomerate, lumini intense sau colorate;
  • utilizarea excesiva a ecranelor – televizoare, telefoane si alte dispozitive pot fi prea mult pentru ca mintea si creierul unui copil sa le proceseze inainte de a implini varsta de cel putin 18 luni (se recomanda evitarea folosirii ecranelor inainte de varsta de 2 ani, apoi limitarea expunerii la aproximativ 1 ora de programe educationale pe zi pana la varsta de 5 ani);
  • prea multa activitate – ca o petrecere, o zi prea plina, o plimbare prea lunga etc.;
  • lipsa somnului, schimbarea rutinei de somn, cand se sare peste un somn de zi etc. – apare oboseala excesiva;
  • modificarea rutinei;
  • grup prea mare de oameni;
  • temperatura prea scazuta sau prea ridicata;
  • eruptia dentara – poate irita copilul si il poate face mai putin tolerant la alti stimuli;
  • anumite afectiuni medicale – de exemplu, copiii cu autism au un sistem senzorial mai sensibil, asa ca este mai usor ca sunetele, luminile, atingerea, mirosurile sau gusturile sa-i copleseasca etc.

gestionarea suprastimularii la copii

Sfaturi pentru parinti

Cheia pentru a-ti ajuta copilul sa faca fata suprastimularii este sa inveti cum raspunde la diferite tipuri de stimuli senzoriali. Cunoasterea acestor informatii va va ajuta sa preveniti suprastimularea. Acest lucru este important mai ales pentru bebelusi si copiii mici care nu au invatat inca tehnici de coping. Pe masura ce copiii cresc, ii puteti ajuta sa faca fata suprastimularii invatandu-i tehnici de respiratie sau alte metode de gestionare a problemei.

Cum calmam un bebelus sau un nou-nascut suprastimulat?

Cand incepeti sa observati ca bebelusul este suprastimulat, trebuie dus intr-un loc linistit unde se poate calma. Daca sunteti acasa, duceti-l in camera sa si reduceti luminile. Daca sunteti in afara casei cu bebelusul, incercati sa puneti copilul intr-un carucior. Uneori ajuta ca bebelusul sa fie purtat aproape de corp intr-un marsupiu sau pur si simplu in brate. Unor bebelusi le place sa fie linistiti in brate, dar in alte cazuri acest lucru poate intensifica suprastimularea.

Doar asigurati-va ca este intr-un mediu linistit si vorbiti cu el cu o voce calma si blanda. Poate fi util si sa infasati copilul. Infasarea aplica o presiune constanta si imita confortul din uter. Cu toate acestea, nu tuturor bebelusilor le place sa fie infasati. Poate fi util si sa folositi zgomote albe pentru a-l calma. Evitati insa televizoarele sau telefoanele.

Cum calmam un copil mai mare suprastimulat?

Primul pas pentru a calma un copil mic, prescolar sau scolar suprastimulat este sa ne pastram calmul. Daca suntem suparati sau agitati, acest lucru nu va face decat sa creasca emotiile copilului. Apoi, incercati sa reduceti zgomotul sau activitatea din jurul copilului. De exemplu, daca sunteti acasa, opriti televizorul sau duceti copilul in dormitor si faceti ceva linistit impreuna, cum ar fi sa stati imbratisati sau sa cititi o carte. Este bine sa ajutati copilul sa puna in cuvinte sentimentele pe care le exprima prin comportament.

Daca nu puteti parasi mediul, incercati sa reduceti zgomotul si activitatea din jurul copilului prin oprirea muzicii sau a televizorului, rugati persoanele din jur sa vorbeasca mai usor, stingeti luminile, trageti draperiile. De asemenea, ii puteti oferi copilului activitati calmante, cum ar fi o carticica, o jucarie sau un obiect de confort, un joc senzorial etc. Sugerati-i copilului sa mearga intr-un loc linistit daca este obosit sau nervos din cauza suprastimularii. De exemplu, ar putea sa asculte muzica sau sa citeasca o carticica in camera sa.

In plus, este util sa va asigurati ca cel mic este confortabil din punct de vedere fizic. De exemplu, ajutati-l sa se racoreasca daca este supraincalzit sau oferiti-i paturi confortabile daca ii este frig.

suprastimularea la copii

Cum sa preveniti suprastimularea copiilor?

Este important sa echilibrati timpul de activitate si timpul de liniste. In primii 5 ani de viata, creierul copiilor se dezvolta mai mult si mai repede decat in orice alt moment al vietii. Experientele timpurii ale copilului – ceea ce copilul vede, aude, atinge, miroase si gusta – stimuleaza creierul copilului, creand milioane de conexiuni. Acest lucru inseamna ca are nevoie de un mediu stimulant, cu o multime de activitati diferite care ii ofera multe moduri de a se juca si de a invata si oportunitati de a exersa ceea ce invata. Insa, cei mici au nevoie si de timp linistit in conditii previzibile si familiare pentru a se simti in siguranta si pentru a se calma.

Cand bebelusul este suprastimulat, orice stimul – inclusiv sunet, imagini, mirosuri si atingeri – il poate coplesi cu usurinta. Primul lucru pe care il puteti face este sa vedeti si sa invatati ce anume va suprastimuleaza copilul – factorii declansatori. Apoi, puteti fie sa evitati situatiile care le declanseaza, sa planificati din timp, fie sa le eliminati rapid atunci cand apar semne de suprastimulare.

Invatarea factorilor declansatori si a semnelor va ajuta sa incercati sa evitati suprastimularea sau sa planificati cum sa o gestionati atunci cand apare. Asigurati-va ca cel mic are timp liber intre diferite activitati sau evenimente. De exemplu, daca mergeti in parc, trebuie sa va asigurati ca are timp pentru somn sau odihna dupa ce ajungeti acasa. In cazul bebelusilor este important sa limitati vizitele cu multe persoane sau activitatile una dupa alta. Incercati sa programati iesiri in trepte scurte si previzibile. Ecranele trebuie evitate in special sub varsta de 2 ani. Insa, chiar si copiii mai mari au nevoie de timp limitat in fata ecranelor si respectarea rutinelor.

In plus, tineti cont de personalitatea copilului. Daca cel mic este suprastimulat in jurul unor multimi mari, tineti cont de acest lucru.

RETINETI!

Este normal ca cei mici sa devina suprastimulati uneori, mai ales daca au multe de facut sau un program foarte incarcat. Suprastimularea este mai probabil sa apara in timpul vacantelor de familie, la anumite evenimente in care copilul se afla in afara zonei de confort pentru o perioada lunga de timp etc.

Articole recomandate

Lasa un comentariu