Poate fi bebelusul prea rasfatat sau este un mit?

de Mancas Malina
poate fi bebelusul prea rasfatat sau este un mit

Unii considera ca bebelusul poate fi prea rasfatat si ca are nevoie de fapt sa isi dezvolte independenta. Este adevarat acest lucru sau este un mit? Iata de ce este important sa raspundem nevoilor copilului mai ales in primul an de viata si daca poate fi bebelusul prea rasfatat sau nu.

CUPRINS:

1. Poate fi bebelusul prea rasfatat?
2. De ce este important ca parintii sa raspunda nevoilor bebelusului
3. Nevoile bebelusului si atasamentul sigur

Poate fi bebelusul prea rasfatat?

Raspunsul este NU. In primele luni de viata este imposibil ca un copil sa fie prea rasfatat. Contrar anumitor opinii si credinte, este imposibil ca parintii sa rasfete, sa tina in brate sau sa raspunda prea mult nevoilor unui bebelus. Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca raspunsul la plans il determina pe bebelus sa devina prea rasfatat sau dependent. De fapt, cercetarile privind dezvoltarea copilului arata ca raspunsul la plansetele copilului are efectul opus. Relatiile calde, adaptate si receptive il ajuta de fapt pe copil sa se simta in siguranta emotional si fizic.

Cei mici au nevoie de atentie constanta pentru a se stabili fundatia pentru dezvoltare emotionala, fizica si intelectuala. Bebelusii au nevoie de multa atentie si este important ca nevoile lor sa fie indeplinite.  In primele etape creierul unui nou-nascut nu este suficient de dezvoltat pentru a intelege manipularea, asa ca atunci cand cel mic plange, nu este pentru a incerca sa va controleze. Mai degraba, plange pentru a-si comunica nevoile de baza, iar raspunsul parintilor si ingrijitorilor la aceste nevoi este o parte importanta a dezvoltarii bebelusului.

nevoile bebelusului

Bebe nu plange pentru a manipula

In primele cateva luni, nu veti crea obiceiuri nesanatoase raspunzand nevoilor copilului. Bebelusii nu inteleg inca acel concept de cauza-efect si nu plang pentru a manipula. De la varsta de 6-8 luni abia copilul incepe sa invete treptat despre cauza-efect, observand ca parintele de exemplu ridica jucaria pe care el o arunca. Va incepe sa vada o legatura directa intre actiunile sale si raspunsurile ingrijitorilor. Din acest moment puteti incepe sa stabiliti anumite limite, insa tinand in continuare cont de nevoile copilului. De pe la 9-12 luni sau mai devreme, parintii incep sa faca diferenta intre dorintele si nevoile bebelusilor si sa raspunda nevoilor, dar nu tuturor dorintelor, ca o modalitate de a descuraja anumite comportamente, de a stabili limite.

Plansul este modalitatea prin care bebelusul isi comunica nevoile

Daca bebe plange sau se agita, poate fi din cauza faptului ca ii este frig, foame, il doare ceva sau trebuie schimbat scutecul. De asemenea, uneori plange pentru ca are nevoie sa fie luat in brate, linistit si sa stie ca esti in apropiere. Copilul nu plange la aceasta varsta pentru a va manipula sau pentru a va supara in mod intentionat. Pur si simplu plansul este modalitatea sa prin care isi comunica emotiile si nevoile. Daca ii acordati atentie imediata bebelusului, se va simti mai in siguranta si mai putin anxios. De asemenea, se pun bazele increderii si ale unui atasament sigur.

Cand raspundem nevoilor bebelusului, acesta se simte iubit si in siguranta. Acest sentiment de siguranta ii ajuta creierul sa creasca si sa se dezvolte in cel mai bun mod posibil. Exista chiar dovezi ca acei copii ai caror ingrijitori sunt mai receptivi la nevoile lor in primul an de viata continua sa fie mai autonomi, au o stima de sine mai mare, sunt mai capabili sa gestioneze eficient stresul, sa formeze relatii mai sanatoase pe viitor si sa aiba rezultate mai bune in plan academic si profesional.

Citeste si: Plansul bebelusului – de ce plange bebe?

de ce plange bebelusul

De ce este important ca parintii sa raspunda nevoilor bebelusului

In primul rand, bebelusii plang pentru a-si comunica nevoile. In al doilea rand, bebelusii nu au capacitatea cognitiva la varsta lor de a manipula o situatie astfel incat „daca plang atunci voi obtine acel lucru”. Daca parintii raspund nevoilor bebelusului cu dragoste, calm si consecventa, copilul invata sa aiba incredere ca ii vor fi indeplinite nevoile. Acest lucru il ajuta pe bebelus sa dezvolte un sentiment de incredere si siguranta. Se pun bazele increderii in persoanele din jur, dar si increderea de a incerca lucruri noi, de a-si dezvolta curiozitatea, de a explora. Contactul vizual frecvent si atingerea fizica sunt doua modalitati de a construi acest sentiment de incredere.

Plansul este modalitatea prin care cel mic isi comunica nevoile. Poate ii este foame, poate trebuie schimbat scutecul, il doare ceva sau pur si simplu este agitat sau obosit. De asemenea, este important ca cei mici sa fie tinuti in brate. Apropierea fizica incurajeaza interactiunea si legatura dintre parinte si copil si dezvolta un stil de atasament sigur.

Citeste si: Legatura cu bebelusul – cum o putem dezvolta

bebe prea rasfatat sau nu

Nevoile bebelusului si atasamentul sigur

Cand raspunzi constant la plansul copilului si ii satisfaci nevoile de baza intr-un mod pozitiv, bebe invata ca esti o sursa sigura de confort in care poate avea incredere. Se simte conectat cu tine si iubit. Acest lucru este deosebit de important in primul an de viata. Un astfel de raspuns pozitiv din partea parintilor ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta emotional, sa tolereze separarea de parinti cand sunt mai mari si sa invete sa aiba incredere in ei insisi. Se dezvolta increderea, invata ca parintii si ingrijitorii vor fi alaturi de ei cand vor avea nevoie si, in cele din urma, invata si cum sa se linisteasca.

Aceste interactiuni ajuta la intarirea legaturii parinte-copil sau atasamentul, o conexiune emotionala de-a lungul vietii care il ajuta sa devina o persoana independenta si sa dezvolte relatii sanatoase cu cei din jur. Cand raspundem nevoilor bebelusului, cel mic invata sa-si comunice cu succes nevoile si, cel mai important, isi da seama ca parintele ii va raspunde. Se va simti mai in siguranta si mai iubit iar legatura dintre tine si copil va fi mai buna. Se va dezvolta o conexiune mai buna cu bebelusul prin voce si atingere si are o oportunitate buna de a se dezvolta atat emotional, cat si social. Sentimentul general de siguranta pe care il resimte ii ajuta creierul sa creasca si sa se dezvolte.

Retineti!

Primul an de viata este un moment important pentru parinti si copii – pentru a crea o legatura parinte-copil, pentru a-l ajuta sa simta ca lumea este un loc sigur si ca veti fi acolo pentru el. Nu ii puteti oferi prea multa grija, atentie si iubire! Este important ca mai ales in primul an de viata sa raspundem nevoilor bebelusului cu dragoste, calm si consecventa, pentru a pune bazele unei dezvoltari sanatoase.

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu