Rutina de seara la copii – ce importanta are?

de Mancas Malina
rutina de seara

Pentru ca cei mici sa aiba un somn odihnitor, este important sa aiba o rutina de seara relaxanta si consecventa. Citeste mai multe despre acest subiect mai jos.

CUPRINS:

1. Igiena somnului la copii
2. Rutina de seara – ce importanta are?
3. Cum stabilim o rutina consecventa de seara

Igiena somnului la copii

Copiii cresc si se dezvolta rapid. Este important sa doarma suficient pentru a avea energia de care au nevoie pentru a se juca activ si pentru o sanatate buna. Obiceiurile bune de somn, cum ar fi orele de somn, rutina de seara si asigurarea unui mediu de somn relaxant si sigur, pot ajuta copilul sa obtina somnul de care are nevoie.

Obiceiurile de somn sunt acele comportamente care pot duce la un somn bun – igiena somnului. Tiparele de somn sunt controlate de ceasul intern al corpului, care ne tine treji in timpul zilei si sustine somnul noaptea. Ajuta la coordonarea eliberarii unui hormon numit melatonina, care favorizeaza somnul. Un somn de calitate inseamna ca cel mic doarme profund si nu se trezeste prea des.

O perioada de relaxare inainte de culcare poate ajuta copilul sa adoarma mai usor si sa doarma mai bine. Activitatile linistite, cum ar fi rasfoitul cartilor, povestea de seara, muzica linistitoare, cantecele de noapte buna etc. il pot ajuta sa se simta calm, relaxat si sa fie indus somnul. Este important sa evitati utilizarea mijloacelor electronice, inclusiv televizor, computer, tableta, telefon cu cel putin o ora inainte de culcare.

Vezi mai multe despre Somnul la bebelusi

importanta rutinei de seara

Rutina de seara – ce importanta are?

Rutina de seara este un set consistent, repetitiv de activitati care se desfasoara inainte de ora de culcare in fiecare seara. Ajuta copilul sa se pregateasca pentru somn, sa se relaxeze si ulterior sa aiba un somn odihnitor. O rutina previzibila ii ofera copilului un sentiment de siguranta si il invata sa adoarma singur.

O rutina stabilita de seara poate ajuta copilul sa asocieze aceste activitati cu somnul. De asemenea, este important sa se simta in siguranta si relaxat in mediul sau de somn. Faptul ca rutina este aceeasi in fiecare seara confera un sentiment de siguranta si predictibilitate. Rutinele de culcare creeaza obiceiuri bune de somn, iar obiceiurile bune de somn au rezultate benefice la nivel fizic, mental si emotional. Ii ajuta si pe copii sa invete importanta consecventei. Facand aceleasi lucruri, in aceeasi ordine, aproximativ la aceeasi ora in fiecare seara ajuta la dezvoltarea unui sentiment de siguranta si control pentru copil.

O rutina de seara este, de asemenea, o oportunitate excelenta de a petrece timp cu copiii intr-un cadru calm si placut, imbunatatindu-se conexiunea parinte-copil. O rutina sanatoasa de seara ii poate ajuta pe copii sa doarma mai bine, fiind favorizata si dezvoltarea cognitiva, lingvistica, emotionala si sociala. Evident, rutina de seara nu este o solutie panaceu pentru toate problemele de sanatate, bunastare si dezvoltare ale copiilor. Bunastarea generala a copiilor este determinata de o multitudine de alti factori contextuali, de mediu, genetici si sociali.

beneficii rutina de seara

Rutina de seara – inca din primele etape de viata

Puteti incepe sa faceti o rutina de seara inca de la varsta de 6-8 saptamani. In primele etape, aceasta ajuta bebelusul sa faca diferenta dintre zi si noapte. Mai tarziu, o rutina de seara la bebelus il ajuta sa se linisteasca si sa se pregateasca mental pentru ora de culcare.

Un ritual obisnuit de culcare creeaza un sentiment de confort care poate fi util in special in timpul perioadelor mai dificile de somn, cum ar fi in timpul antrenamentului pentru somn la bebelus (de la 4-6 luni) sau cand cel mic trece printr-o regresie a somnului.

O rutina buna de culcare ajuta la calmarea si relaxarea copilului, astfel incat sa fie pregatit pentru somn. De asemenea, ajuta copilul sa dezvolte obiceiuri bune de somn ce se vor mentine si pe viitor.

Cum stabilim o rutina consecventa de seara

Consecventa este asociata cu o serie de rezultate benefice, inclusiv dezvoltarea limbajului, performanta academica, precum si functionarea social-emotionala si comportamentala. O rutina de seara depinde de varsta copilului – vom include activitati in functie de varsta si dezvoltarea lui.

Rutina de seara poate include activitati precum:

  • schimbatul in pijamalute;
  • schimbatul scutecului;
  • spalatul pe dinti;
  • baita de seara;
  • povestea de seara;
  • cantecel de leagan;
  • masaj;
  • imbratisarea si sarutul de noapte-buna;
  • povestiti despre ziua care tocmai a trecut;
  • folosirea unui obiect tranzitional – care ofera un sentiment de siguranta si control (ca jucaria preferata sau paturica preferata, de exemplu).

Rutina NU trebuie sa includa timp petrecut pe telefon, tableta, la TV etc.

Faceti lucrurile in aceeasi ordine in fiecare seara, astfel incat copilul sa stie la ce sa se astepte – predictibilitate si consecventa. In primul rand, se recomanda sa opriti electronicele si alte surse de lumina puternica. Se recomanda si eliminarea surselor de distragere si activitatile ce stimuleaza copilul, cum ar fi jucariile. De asemenea, este important sa fie aceeasi ora de culcare si de trezire. Improtant este si sa se evite alimentele si bauturile consumate aproape de ora de culcare, iar copilul trebuie sa fie activ pe parcursul zilei – activitatea fizica este importanta pentru un somn odihnitor.

Foarte important – ar trebui sa parasiti camera in timp ce copilul este somnoros, dar nu doarme inca. In acest fel, invata sa adoarma singur si nu se va speria daca se trezeste in miezul noptii si vede ca ati plecat.

activitati pentru rutina de seara

Asocierile de somn

Aveti grija si la asocierile de somn – acele indicii pe care copilul le va asocia cu ora somnului. Asocierile pot fi pozitive sau negative – pot sustine independenta copilului sau nu. Asocierile negative pot include leganatul pana adoarme, suzeta, adormitul doar in prezenta parintelui, leganatul in balansoar, tinutul in brate pana adoarme etc.

Retineti!

Copilul are nevoie de consecventa si predictibilitate. Evitati sa tot schimbati activitatile incluse in rutina sau ora la care incepeti rutina. Insa, tineti cont in acelasi timp de indiciile din partea copilului – stabiliti ora pentru rutina de seara in functie de programul sau de somn. De asemenea, rutina nu trebuie sa fie prea lunga – in mod ideal cam 20-30 minute.

Retineti si ca rutina trebuie sa fie in functie de varsta. Tineti cont de faptul ca se va schimba in timp – inclusiv momentul (in functie de ora de culcare a copilului), cat si activitatile incluse (cel putin unele dintre ele). Poate fi util sa folositi o lampa de veghe pentru copil sau un aparat de zgomote albe, in functie de nevoi.

Nu exista o rutina unica pentru culcare care sa functioneze pentru fiecare copil. Incercati sa fiti flexibil si gasiti ceea ce se potriveste atat pentru voi, cat si pentru copil. Iesiti din dormitorul copilului cand cel mic este somnoros dar inca treaz – asa il veti obisnui sa adoarma singur.

Referinte:
(1) https://www.psychologytoday.com/gb/blog/dream-routine/202012/bedtime-routines-children-important-why
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587181/
(3) https://childrenatrisk.org/the-importance-of-structured-sleep-for-families/
(4) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ug5693
(5) https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/settling-routines/bedtime-routines

Articole recomandate

Lasa un comentariu