Ingrijirea sanilor in timpul sarcinii si alaptarii

de Mancas Malina
ingrijirea sanilor in sarcina si alaptare

In timpul sarcinii au loc schimbari in organism, inclusiv la nivelul sanilor. E importanta sanatatea si ingrijirea sanilor mereu, inclusiv in timpul sarcinii si in alaptare.

Anatomia sanilor

Sanii sunt alcatuiti in principal din tesut adipos si sunt sustinuti de ligamente si de muschiul toracic. Fiecare san contine un numar de lobuli formati din celule si canale pentru lapte, inconjurate de tesut glandular, fibros si adipos. Fiecare lobul are un canal principal care se deschide la nivelul mamelonului. Zona mai inchisa a pielii din jurul mamelonului se numeste areola. Pe areola exista unele mici umflaturi numite tuberculi Montgomery, care produc lichid pentru a hidrata mamelonul.

ingrijirea sanilor in sarcina

Cum se modifica sanii in timpul sarcinii?

Modificarile la nivelul sanilor sunt de obicei printre primele semne ca esti gravida. Aceste modificari pot include urmatoarele:

  • sensibilitate la nivelul sanilor – cauzata de nivelurile crescute de progesteron si dezvoltarea canalelor de lapte;
  • marirea sanilor si schimbarea formei – sanii pot deveni astfel si mai grei;
  • modificari ale culorii si marimii mameloanelor si areolelor – pe masura ce sarcina progreseaza, mamelonul si areola, de obicei, devin mai inchise la culoare, iar tuberculii Montgomery pot deveni mai mari si mai vizibili;
  • mai multe vene proeminente pe suprafata sanilor.

Din aproximativ saptamana 16 de sarcina, sanii sunt capabili sa produca lapte. Pot aparea unele scurgeri mamelonare usoare – colostru. Colostrul este adesea denumit „primul lapte” si este bogat in substante nutritive si anticorpi conceputi pentru a-i oferi copilului protectie suplimentara in primele zile dupa nastere. In ultimele saptamani de sarcina mameloanele pot deveni mai mari, iar sanii continua sa creasca pe masura ce se dezvolta celulele producatoare de lapte.

Modificari ale sanilor dupa nastere

Dupa nastere, nivelurile de estrogen si progesteron scad rapid. In jurul zilei 3 dupa nastere, laptele matern face tranzitia de la colostru la lapte de tranzitie. Cand copilul suge la san, declanseaza nervi care transmit mesaje catre creier ca este nevoie de lapte. Se elibereaza oxitocina si are loc lactatia. Sanii devin mai mari, mai umflati si greoi, si pot fi sensibili.

Probleme ale sanilor in alaptare

Daca bebelusul nu se ataseaza bine la san, sfarcurile pot deveni crapate si dureroase. Angorjarea sanilor este o alta problema comuna in alaptare si inseamna ca sanii devin prea plini cu lapte. De obicei, apare daca bebelusul nu e hranit la san suficient de des, daca sanii nu sunt goliti suficient sau daca bebelusul are dificultati de atasare la san. O alta problema poate fi data de canalele de lapte blocate, mastita sau abcese mamare. Mastita apare in cazul in care persista angorjarea sau canalele raman blocate, iar sanul se inflameaza sau se infecteaza. Sanul poate fi rosu si se simte fierbinte si dureros. Daca mastita sau infectia nu este tratata, unele femei continua sa dezvolte un abces (o acumulare de puroi) la nivelul sanului.

modificarile sanilor in sarcin

SFATURI pentru ingrijirea sanilor in sarcina si alaptare:

  • Ageti grija la igiena sanilor. Mentineti sanii si mameloanele curate, spalati-va zilnic cu apa calda.
  • Ingrijirea sanilor necesita un sutien de sustinere. Alegeti un sutien de alaptare sau un sutien obisnuit care se potriveste bine, sa nu fie strans. Optati pentru sutiene din bumbac, ce lasa pielea sa respire.
  • Asigurati-va ca bebelusul se ataseaza corect la san, pentru a va asigura ca suge bine si e hranit corect, dar si pentru a preveni durerile la nivelul sanilor, mameloanele dureroase, mastita etc.
  • Luati copilul corect de la san. Cand e gata hranirea sau vreti sa il mutati la alt san, nu-l trageti pur si simplu de la san, ci asezati degetul in coltul gurii pentru a opri aspiratia dintre gura si san.
  • Folositi tampoane absorbante din bumbac pentru a absorbi scurgerile mamelonare. Aceste tampoane sau dischete mamare previn scurgerile de lapte prin haine si previn iritatiile. Sunt din bumbac natural ce protejeaza pielea. Schimbati des tampoanele pentru a preveni iritatiile.
  • Hidratati mamelonalele cu lapte matern dupa fiecare alaptare.
  • Folositi o compresa rece pentru a ameliora eventuale umflari sau disconfort in alaptare.
  • Expuneti sfarcurile la aer dupa fiecare hranire pentru a va asigura ca sunt complet uscate inainte de a le acoperi din nou cu sutienul de alaptare.

Sutiene pentru sarcina si alaptare

Confortul, suportul si usurinta de utilizare sunt factori importanti de luat in considerare atunci cand alegeti un sutien de alaptare. Il puteti folosi si in sarcina pentru sanatatea si ingrijirea sanilor. Retineti ca sanii vor continua sa devina mai mari si mai grei pe masura ce sarcina progreseaza. Optati pentru sutiene care se adapteaza cu usurinta la modificarile de marime.

Alegeti un sutien moale, confortabil, din materiale de calitate. Cautati sutiene care au o banda de sustinere, sub linia bustului si cu bretele largi. E important ca sutienul sa fie marimea potrivita, sa aiba bretele late, sa aiba cupe potrivite si sa se potriveasca bine cu circumferinta pieptului. E bine sa fie din materiale hipoalergenice, cupele sa fie detasabile, pentru alaptare. Sutienele pentru alaptare pot fi cu lambouri, sutiene tip bustiera sau sutiene speciale pentru somn.

Tratati la timp problemele care apar

Daca va confruntati cu dureri si disconfort la nivelul sanilor, consultati medicul. Poate fi vorba de o infectie si poate fi nevoie de antibiotice. De asemenea, medicul va poate prescrie antiinflamatoare si analgezice, dupa caz. E important sa tratati la timp orice probleme care apar la nivelul sanilor – mameloane crapate sau dureroase, sangerari, umflaturi. Medicul va poate recomanda creme pentru mameloane sau unguente cu lanolina pentru sani. Cremele pentru mameloane in timpul alaptarii protejeaza mamelonul si asigura ingrijirea delicata a sanilor in perioada alaptarii. De obicei, se aplica dupa fiecare alaptare.

Unele tipuri de crema ingrijire mameloane se aplica inainte cu 2-3 luni de nastere pentru a preintampina anumite probleme. De obicei, aceste creme nu se indeparteaza de pe san inainte de alaptare, fiind sigure pentru bebe. Exista multe tipuri de creme de hidratare mameloane, de obicei pe baza de lanolina, ulei de cocos si aloe vera.

ingrijirea sanilor

Protectoare pentru mamelon – beneficii

De asemenea, puteti folosi sisteme de protectie pentru mamelon, daca sfarcurile sunt dureroase si aveti disconfort la alaptare. Aceste protectii pentru mameloane sau aparatoare mamelon sunt din silicon foarte moale, fara gust. Se folosesc in timpul alaptarii pentru a proteja mameloanele iritate sau crapate.

Articole recomandate

Lasa un comentariu