Scorul APGAR: ce inseamna nota de la nastere

de Mancas Malina
scorul APGAR

Scorul APGAR sau nota bebelusului la nastere – cum se acorda aceasta nota si ce semnificatie are prima nota a copilului? Afla cum se calculeaza si cum se traduce aceasta nota.

CUPRINS:

1. Care este scorul Apgar?
2. Cele 5 caracteristici
3. Ce inseamna scorurile Apgar?
4. Cauze pentru scor Apgar mic
5. Scorul Apgar – indicator pentru sanatatea generala viitoare?

Care este scorul Apgar?

Scorul Apgar este o nota data nou-nascutilor la scurt timp dupa nastere. Acest test verifica ritmul cardiac al bebelusului, tonusul muscular si alte semne pentru a vedea daca are nevoie de ingrijiri medicale suplimentare sau de ingrijire de urgenta. Nota se da de obicei de doua ori: o data la 1 minut dupa nastere si din nou la 5 minute dupa nastere. Uneori, daca exista probleme cu privire la starea copilului, testul poate fi facut din nou la 15 sau 20 minute.

Acest scor a fost conceput pentru a evalua rapid starea fizica a unui nou-nascut si pentru a vedea daca este nevoie imediata de ingrijiri medicale sau de urgenta. Desi scorul Apgar a fost dezvoltat in 1952 de catre un anestezist pe nume Virginia Apgar, e asociat si cu un acronim pentru: Aspect, Puls, Grimase, Activitate si Respiratie.

Testul Apgar a fost creat pentru a verifica daca bebelusii au nevoie de resuscitare dupa ce mamele au primit anestezie in timpul nasterii. In trecut, a fost folosit pentru a prezice daca un copil va supravietui sau va avea probleme neurologice, iar medicii l-au folosit pentru a diagnostica asfixia in timpul nasterii. De atunci, cercetarile au aratat ca scorul Apgar NU este un bun indicator pentru asfixie si ca NU prezice probleme neurologice la copiii nascuti la termen sau prematuri.

nota la nastere

Cele 5 caracteristici

Sunt folositi 5 factori pentru a evalua starea copilului si fiecare factor este notat pe o scara de la 0 la 2, 2 fiind cel mai bun scor:

  • Aspect (nuanta pielii)
  • Puls (ritm cardiac)
  • Grimase sau raspuns (reflexe)
  • Activitate (tonus muscular)
  • Respiratia (ritmul respirator si efortul)

Medicii, moasele sau asistentele combina acesti 5 factori pentru scorul Apgar, care va fi intre 10 si 0 – scorul Apgar 10 este cel mai mare scor posibil, dar este foarte rar obtinut. Asta pentru ca, de obicei, mainile si picioarele bebelusilor raman usor albastrui pana se incalzesc.

Testul Apgar este realizat de catre medic, moasa sau asistenta medicala. Se examineaza efortul de respiratie, ritmul cardiac, tonusul muscular, reflexele si culoarea pielii. Fiecare categorie este notata cu 0, 1 sau 2, in functie de conditia observata.  Cele 5 caracteristici primesc fiecare cate o nota – de la 0 la 2, unde 2 e valoarea cea mai buna:

scorul apgar si sanatatea copilului

1. Aspect (aspectul pielii)

2 – culoare normala uniforma (mainile si picioarele sunt roz)
1 – culoare normala (dar mainile si picioarele sunt albastrui)
0 – culoare gri-albastrui sau palida peste tot

2. Puls (ritm cardiac)

2 – puls normal (peste 100 de batai pe minut)
1 – sub 100 de batai pe minut
0 – absent – fara puls

3. Grimase

2 – stranuta, tuseste, tipa cand e stimulat
1 – doar miscare faciala (grimase) la stimulare
0 – fara raspuns la stimulare

4. Activitate (tonusul muscular)

2 – miscare activa, spontana
1 – mainile si picioarele flexate cu miscare usoara
0 – fara miscare, fara tonus

5. Respiratie (ritmul respirator si efortul)

2 – rata si efortul normal, plans bun
1 – respiratie lenta sau neregulata, plans slab
0 – absent – sugarul nu respira

sanatatea nounascutului

Ce inseamna scorurile Apgar?

Scorul Apgar 10 este considerat cel mai bun si inseamna ca bebe a primit cele mai bune note pentru toate cele 5 caracteristici. Scor Apgar 9 este un scor foarte bun si de obicei, in cel mai rau caz, mainile si picioarele sunt usor albastrui. Scor Apgar 8 inseamna ca e totul mine, starea generala e buna si de obicei singura problema e cianoza usoara a mainilor si picioarelor. Scor Apgar 7 sau mai mic poate insemna ca bebe are nevoie de asistenta medicala. De obicei, insa, pentru scor 7 nu vorbim de probleme majore. Indica de obicei o stare de sanatate buna, dar e nevoie de monitorizare mai atenta. In general nou-nascutii au scoruri de Apgar mai mari de 7. Deoarece mainile si picioarele raman albastrui pana cand sunt destul de calde, putini au scor 10 perfect.

Scor APGAR mai mic

Scor Apgar 6 sau mai mic poate inseamna un anumit factor de risc. Daca e 6 la 1 minut dar se transforma in scor 7 dupa 5 minute, de obicei inseamna ca nu sunt riscuri majore. Daca scorurile Apgar ale bebelusului sunt intre 5 si 7 la un minut, este posibil sa fi intampinat unele probleme in timpul nasterii ce au scazut oxigenul din sange. Retineti, insa, ca un scor de 4-7 poate inseamna ca e nevoie de masuri de resuscitare si afectare cognitiva. Scor Apgar 5 este de mijloc si nu este asociat cu un prognostic prea bun, dar nici nu inseamna risc major de probleme. Poate fi dat de imaturitate la nivel fiziologic, de unele medicamente etc. Poate fi nevoie de manevre de resuscitare. Scor Apgar 4 inseamna ca e nevoie de interventie rapida – oxigen si asistenta respiratorie.

Scor Apgar foarte mic

Scor Apgar 3 poate inseamna probleme de respiratie sau hemoragii interne. Un scor Apgar 0-3 inseamna ca e posibil ca nou-nascutul sa fie cianotic, sa nu aiba puls, sa nu respire si e nevoie de asistenta medicala urgenta. Se mai stabileste un scor la 5 minute, la 10 minute, la 15 si 20. Un scor Apgar de 0-3 la 20 minute poate insemna risc mai mare de deces. Scorul 0 inseamna ca toate caracteristicile sunt 0, copilul nu raspunde si e nevoie rapid de interventie si resuscitare.

Cauze pentru scor Apgar mic

O gama larga de complicatii legate de sarcina si nastere poate duce la scoruri scazute. Important, bebelusii care au fost lipsiti de oxigen au adesea performante slabe la testul Apgar (desi scorurile mai mari nu indica neaparat lipsa de privare de oxigen). Cateva dintre complicatiile care pot duce la lipsa de oxigen si se pot manifesta prin scoruri scazute Apgar includ:

  • probleme la cezariana sau intarzierea operatiei;
  • erori de monitorizare fetala;
  • infectii;
  • probleme ale mamei;
  • probleme cu placenta;
  • nastere prematura;
  • travaliu prelungit si cu probleme;
  • probleme ale cordonului ombilical;
  • hiperstimulare uterina;
  • probleme uterine etc.

Unii copii cu scoruri scazute Apgar la nastere sunt ulterior perfect sanatosi, desi probabil necesita interventie medicala la scurt timp dupa nastere. Deseori, sugarii cu scoruri scazute sau alti factori de risc vor fi mutati la unitatea de terapie intensiva neonatala pentru a primi ingrijiri adecvate. Interventiile medicale obisnuite pentru nou-nascutii cu scoruri scazute pot include resuscitarea si multe alte tratamente. Un scor Apgar scazut de la 0 -1 la 1 minut nu prezice rezultatele clinice adverse sau problemele de sanatate pe termen lung, deoarece majoritatea sugarilor, chiar si cei cu scoruri foarte mici la 1 minut au de obicei scoruri normale la 5 minute.

scor apgar mic

Scorul Apgar – indicator pentru sanatatea generala viitoare?

Scorul Apgar mic nu inseamna neaparat ca cel mic va avea probleme medicale pe viitor. Scorul Apgar nu prezice starea de sanatate a copilului pe viitor. Nu poate sa prezica mortalitatea neonatala si nici starea neurologica. Scorurile Apgar mici apar de multe ori din cauza unor complicatii la nastere, erori de monitorizare fetala, prematuritate, nasteri dificile, probleme cu placenta sau cu cordonul ombilical, infectii etc. Componentele scorului Apgar pot fi date de sedarea si anestezia mamei, anumite malformatii, varsta gestationala etc.

Limitari

Acest test NU a fost conceput pentru a prezice sanatatea, comportamentul, starea intelectuala, personalitatea unui copil pe termen lung.

Cu cat scorul Apgar este mai mic, cu atat echipa medicala ar trebui sa fie mai alerta cu privire la o eventuala interventie. Este important de mentionat ca, in anumite cazuri, resuscitarea trebuie initiata inainte de a determina scorul Apgar. Unele componente ale scorului Apgar sunt subiective si exista cazuri in care un bebelus necesita tratament medical urgent, in ciuda faptului ca are un scor Apgar ridicat.

Un scor Apgar scazut la 1 minut imediat dupa nastere nu indica neaparat faptul ca bebelusul va avea probleme de sanatate pe termen lung. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca sugarii ale caror scoruri Apgar raman scazute la 5 minute sau mai tarziu sunt mult mai susceptibili sa aiba probleme neurologice pe termen lung.

Scorul Apgar este doar o examinare la nastere, destul de importanta, insa. In saptamanile urmatoare se vor face teste si examene suplimentare care vor evalua starea de sanatate a bebelusului.

Referinte:
(1) https://medlineplus.gov/ency/article/003402.htm
(2) https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2015/10/the-apgar-score
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/Apgar-Scores.aspx
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470569/
(5) https://pediatrics.aappublications.org/content/136/4/819
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/apgar-score
(7) https://www.jwatch.org/na49092/2019/05/28/perfect-10-apgar-score

Articole recomandate

Lasa un comentariu