Alaptarea – beneficii si recomandari

de Mancas Malina
alaptarea beneficii si sfaturi

Alaptarea are numeroase beneficii, atat pentru bebelus, dar si pentru mama. Iata care sunt aceste beneficii, sfaturi si recomandari in alaptare si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Ce este alaptarea si ce beneficii are?
2. Cum difera laptele matern de laptele praf?
3. Atasarea copilului la san
4. Cat de des trebuie alaptat bebelusul?
5. Alimentatia mamei in alaptare
6. Igiena si ingrijirea sanilor in alaptare

Ce este alaptarea si ce beneficii are?

Alaptarea la san inseamna hranirea copilului cu lapte matern. Laptele matern este singurul aliment de care are nevoie copilul pana la varsta de aproximativ 6 luni. Dupa aceea, se continua alaptarea si se incepe in acelasi timp diversificarea. Alaptarea are multiple beneficii pentru bebelus. Copilul nu suge la san doar de foame sau de sete, ci si pentru calmare si afectiune.

Alaptarea scade riscul copilului de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS). Laptele matern poate ajuta, de asemenea, la protejarea copilului de unele probleme de sanatate, precum infectii, obezitate si diabet. Laptele matern contine echilibrul corect de nutrienti pentru a ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte sanatos.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indeamna alaptarea exclusiva in primele 6 luni, si continuarea alaptarii impreuna cu alimentele solide pana la varsta de 2 ani sau mai mult. Din nefericire, Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva la san a bebelusilor si varsta medie de intarcare a bebelusului e de 6,6 luni.

Beneficiile alaptarii pentru copil

Laptele matern este alimentatia ideala pentru sugari. Are un amestec aproape perfect de vitamine, proteine ​​si grasimi – tot ceea ce bebelusul are nevoie sa creasca. Totul vine intr-o forma usor de digerat fata de formula pentru sugari. Laptele matern contine anticorpi ce ajuta copilul sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. Alaptarea reduce riscul copilului de a avea astm sau alergii. In plus, bebelusii care sunt alaptati exclusiv in primele 6 luni, fara nicio formula, au mai putine infectii ale urechii, boli respiratorii si diaree.

Alaptarea sustine dezvoltarea cognitiva a copilului si in plus contactul piele-pe-piele dintre mama si copil in timpul alaptarii sustine sanatatea si dezvoltarea copilului.

alaptarea la san

Beneficiile alaptarii pentru mama

Alaptarea arde mai multe calorii, deci poate ajuta mama sa piarda mai rapid greutatea acumulata in timpul sarcinii. In plus, atasarea copilului la san imbunatateste conexiunea mama-bebelus si reduce riscul de depresie postnatala. Elibereaza hormonul oxitocina, care ajuta uterul sa revina la dimensiunea pre-sarcina si poate reduce sangerarea uterina dupa nastere. De asemenea, alaptarea poate scadea riscul de cancer de san si de ovar. Hranirea copilului la san este, de asemenea, avantajoasa. Nu trebuie sa preparati, sa sterilizati sau sa depozitati lapte. Pur si simplu puneti copilul la san si acesta se hraneste.

Cum difera laptele matern de laptele praf?

Laptele praf este doar un aliment, in timp ce laptele matern este un lichid nutritiv complex care contine anticorpi, enzime si hormoni, toate avand beneficii pentru sanatate.

Ce contine laptele matern?

Laptele matern este sursa ideala de nutritie pentru bebelusi. De la colostru, pana la laptele matern de tranzitie si laptele matern matur, ofera ceea ce copilul are nevoie in fiecare etapa.

Laptele matern contine o combinatie unica de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care se adapteaza odata cu cresterea copilului. De asemenea, contine anticorpi care stimuleaza imunitatea, celule sangvine albe si enzime care va ajuta sa va protejati copilul de unele boli comune ale copilariei. Desi formula pentru sugari este o alternativa sigura pentru bebelusii care nu pot suge la san, nu are aceeasi compozitie ca laptele matern.

Laptele matern se schimba pe parcursul unei hraniri, de la o zi la alta si in timp – ceva ce nu poate fi copiat si fabricat intr-un laborator.

Etapele laptelui matern

Laptele matern are trei etape, adaptate pentru varsta copilului. Initial, e sub forma de colostru – e o substanta mai groasa, galbuie (desi uneori limpede). Acest amestec vital de proteine, vitamine si minerale poate ajuta organismul bebelusului sa lupte impotriva bacteriilor si virusurilor daunatoare, si poate stimula copilul sa produca anticorpi. Protejeaza interiorul intestinelor bebelusului, protejand sistemul imunitar imatur si protejand impotriva alergiilor si a tulburarilor digestive. In plus, stimuleaza prima miscare intestinala a bebelusului si reduce riscul de icter.

A doua etapa este laptele de tranzitie, ce apare de obicei in jurul zilelor 3-4. Seamana cu lapte amestecat cu suc de portocale, are gust bun pentru copil, niveluri mai mici de imunoglobuline si proteine ​​decat colostrul, dar are mai multa lactoza, mai multe grasimi si calorii. Ultima etapa este laptele matur ce apare din ziua 10-14 postpartum. Este subtire si alb si contine nutrienti de care are nevoie copilul in crestere.

atasarea corecta la san

Atasarea copilului la san

Pentru ca alaptarea sa fie usoara si eficienta, e importanta pozitia copilului la san – sa fie corecta. Pentru asta, copilul se pune la san – corpul bebelusului trebuie sa fie orientat catre piept; umarul si soldul copilului trebuie sa fie in linie dreapta, iar capul in linie cu corpul.

Puteti apela la perne pentru alaptare, pentru mai mult confort in timpul alaptarii.

Pozitii de alaptare

Iata cateva recomandari de pozitii de alaptare:

  • Pozitia leaganului – Sprijiniti capul copilului pe coltul bratului vostru, in timp ce stati pe partea pe care doriti sa alaptati. Cu mana de pe partea respectiva sustineti corpul copilului, si cu cealalta mana tineti sanul.
  • Pozitia leaganului incrucisat – Capul bebelusului este tinut cu mana opusa sanului de la care vreti sa hraniti copilul. Mana (incheietura) trebuie tinuta intre omoplatii bebelusului, cu degetul mare in spatele unei urechi si celelalte la cealalta ureche. Cu cealalta mana tineti sanul.
  • Pozitia culcat – Mama va sta intina sa pe spate, ridicata suficient, iar copilul in fata sa, cu fata orientata spre san. Este o pozitie recomandata adesea pentru femeile cu sani mici sau pentru bebelusii cu gaze abdominale.
  • Pozitia lateral culcat – Mama sta intinsa pe o parte, fata in fata cu bebe. Cu mana de pe cealalta parte tineti sanul, si in cealalta va sprijiniti. Atentie, insa, patul trebuie sa fie ferm, nu moale, pentru a preveni riscul de sufocare la bebelus.
  • Pozitia mingea de fotbal – Bebelusul este pozitionat pe partea cu sanul de la care il veti hrani. Va sta pe lateral, iar picioarele sale vor fi sub bratul vostru (ca si cum ati tine o minge de fotbal sub brat). Capul copilului se sprijina cu aceeasi mana, iar cu cealalta mana tineti sanul. Este o pozitie recomandata mai ales dupa operatia cezariana, pentru prematuri, pentru alaptarea gemenilor sau daca mama are sanii foarte mari.

Cat de des trebuie alaptat bebelusul?

Modul in care alaptati se schimba pe masura ce copilul creste. Nou-nascutii alaptati exclusiv trebuie sa fie pusi la san la cerere, cel putin la 2-3 ore pe parcursul zilei si noptii. Pana la varsta de 2 luni, este posibil ca treaca mai putin timp intre hraniri. De la 4-6 luni se trece si la alimente solide. La inceput, bebelusul nu va primi foarte multe alimente solide, asa ca alaptarea va fi in continuare principala sursa de nutritie. Deoarece solidele devin o parte mai importanta din alimentatia copilului, veti incepe in mod natural sa alaptati mai putin.

Dupa varsta de 1 an, vor manca mese obisnuite si gustari. In acest stadiu, alaptarea nu ar trebui sa mai fie sursa principala de hrana sau nutritie, dar este totusi recomandat sa fie continuata ca parte a unei diete sanatoase pentru copii.

Bebelusul trebuie alaptat initial la cerere, cam o data la 2-3 ore (ziua si noaptea). Uneori e nevoie de mai multe hraniri. Initial, fiecare hranire dureaza cam 20-30 minute. De la 3-4 luni hranirile devin mai scurte si mai rare – cam 5-10 minute pentru a goli sanul. E important sa acordati atentie semnelor de foame si de satietate.

beneficiile alaptarii pentru mama si copil

Semne de foame

Semne ca bebelusului ii e foame:

  • deschide gurita si intoarce capul spre lateral, pentru a gasi sanul, si scoate limba afara;
  • tine buzele rotunjite, ca si cum ar suge;
  • plange si e agitat.

Exista anumite etape, ca puseele de crestere, cand copilul creste mai repede si are nevoie de mai multe mese pe zi. De asemenea, in aceste etape copilul poate sta mai mult la san si hranirile sunt mai dese. Puseele de crestere au loc in general la 2-3 saptamani, la 6 saptamani si la varsta de 3 luni. Dureaza insa doar cateva zile, apoi cel mic revine la rutina sa obisnuita.

Cum iti dai seama ca bebe suge suficient lapte?

Iti poti da seama ca bebelusul suge suficient analizand scutecele murdarite si scaunele. Dupa prima saptamana, copilul trebuie sa aiba minimum 4-6 scutece umede si 3-4 scaune pe zi, moi, galbene. Urina este usor palida, iar daca cel mic nu suge suficient, va fi de culoare galben inchis si in cantitate mai mica.

Daca dupa hraniri pare multumit si doarme, sunt de asemenea semne ca suge bine la san. Un copil care ia in greutate corespunzator, de obicei inseamna ca e hranit bine. Dupa hraniri, sanii raman moi si se cunoaste faptul ca sunt mai putin plini.

Alimentatia mamei in alaptare

Alimentatia mamei in alaptare este extrem de importanta, pentru ca decide concentratia laptelui matern, compozitia, culoarea, gustul si mirosul. E important sa se consume alimente sanatoase, hranitoare, bogate in nutrienti. Alimentatia trebuie sa fie variata, chilibrata si completa. Trebuie sa contina legume si fructe, cereale integrale, proteine de origine animala si proteine de origine vegetala, lactate si grasimi sanatoase. Consumati alimente bogate in calciu pentru a sustine dezvoltarea oaselor copilului – lactate, alimente fortificate cu calciu, peste (somon, sardine), tofu, legume cu frunze verzi. Consumati alimente bogate in iod pentru sanatatea creierului bebelusului – lactate, fructe de mare, cereale integrale.

E nevoie ca mama sa consume suficiente lichide pentru a favoriza productia de lapte matern. Se recomanda cam 9 pahare de lichide zilnic, sau chiar mai mult in zilele foarte calduroase sau cand faceti multa activitate fizica. Exista unele alimente despre care se spune ca stimuleaza lactatia – alimente cu efect galactogog – dar acestea nu functioneaza pentru fiecare femeie.

In perioada alaptarii e nevoie de cateva calorii suplimentare, dar nu mult – cam 300-599 calorii suplimentare zilnic. In alaptare e bine sa evitati dietele de slabire, care pot priva bebelusul de nutrienti importanti.

beneficiile alaptarii

Alimente contraindicate in alaptare

In perioada alaptarii, e posibil ca bebelusul sa nu tolereze bine unele alimente – fasole, linte, conopida, broccoli – ce ii pot cauza copilului gaze. De asemenea, alimentele picante pot afecta gustul laptelui matern. Totul tine insa de fiecare bebelus in parte, de preferintele si tolerantele lui. Observati eventualele simptome care apar dupa hraniri si legatura dintre ele si anumite alimente. Puteti sa faceti un jurnal alimentar in care sa treceti alimentele consumate si modul in care bebelusul reactioneze la ele. Nu doar copiii mari si adultii au preferinte alimentare, ci si bebelusii. Unii pot tolera bine condimentele, dar pot sa nu tolereze lactatele etc.

De asemenea, e bine sa se evite sau sa se limiteze consumul de peste bogat in mercur. Tot legat de tolerantele bebelusilor, unii pot face diaree de la alimente consumate de mama ca piersici sau pepene, iar alimentele picante si ardeiul iute pot cauza eruptii pe piele.

ATENTIE!

  • Reactii alergice – Aveti grija si la eventualele reactii alergice. Medicul va poate sugera sa evitati anumite alimente si sa observati tiparul si legatura dintre alimente si reactia bebelusului. Simptomele alergiei la anumite elemente din laptele matern pot fi varsaturi, scaune cu diaree, probleme de crestere, urticare si respiratie suieratoare.
  • Medicamentele si alaptarea – Unele medicamente pot trece in laptele matern si pot afecta sanatatea copilului.
  • Cafeaua si alaptarea – Cofeina ajunge in laptele matern, astfel ca se recomanda limitarea sa. De obicei, cantitatea maxima admisa e de 200-300 mg cofeina – adica 2 cesti de cafea, dar retineti ca se gaseste cofeina si in ceai, bauturi precum cola si energizante, sau ciocolata.
  • Alcoolul si alaptarea – Alcoolul care ajunge in laptele matern este la fel ca cel din sangele mamei si ajunge rapid in lapte – in 30-60 minute. E recomandat sa evitati consumul de alcool in alaptare, si daca totusi beti o bautura ocazional, sa hraniti copilul inainte sa consumati alcool si apoi sa stoarceti si sa aruncati laptele matern ce poate contine alcool.

Alimentele ce stimuleaza lactatia

Alimentele ce pot avea efect galactogog includ fenicul, schinduf, anason, chimion, frunzele de busuioc, papaya mai crud. Se pot recomanda adesea in acest sens ceaiuri pentru lactatie sau diferite suplimente pentru lactatie. Nu exista insa suficiente dovezi ca acestea sunt eficiente si datele din studii sunt neconcludente si limitate. De asemenea, se spune ca unele alimente pot reduce lactatia, precum patrunjelul, menta sau salvia. De asemenea, ideea ca berea stimuleaza lactatia este de fapt un mit si nu exista dovezi in acest sens. In plus, alcoolul nu este recomandat in sarcina.

Cel mai bun mod de a sustine lactatia este alaptarea – pentru ca productia de lapte matern functioneaza pe principiul de cerere si oferta. De asemenea, stoarcerea sanilor manual sau cu pompa de san si masajul sanilor sunt alte metode de stimulare a lactatiei.

Igiena si ingrijirea sanilor in alaptare

  • Spalati-va bine pe maini inainte sa alaptati si spalati bine sanii in fiecare zi.
  • E important ca bebelusul sa fie pozitionat bine la san pentru a nu cauza dureri si disconfort la nivelul sanilor.
  • Puteti folosi cupe pentru sani pentru a preveni disconfortul si iritatiile, precum si tampoane pentru scurgerile mamare si alte accesorii alaptare. Sunt indicate adesea si cremele pentru mameloane pentru hidratarea lor si pentru a preveni uscarea.
  • Purtati un sutien de sustinere pentru alaptare din bumbac, pentru a conferi suport si pentru a lasa pielea sa respire.

Dupa nastere si in alaptare, sanii devin mai mari, mai sensibili. Exista si unele probleme comune in alaptare, ca angorjarea sanilor (cand devin foarte plini), blocarea canalelor, mastita (inflamatia sanilor), si chiar abcese mamare.

Referinte:
(1) Breast feeding, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2323059/
(2) Breastfeeding, link: https://www.llli.org/breastfeeding-info/
(3) Breastfeeding, link: https://www.cdc.gov/breastfeeding/index.htm
(4) Your guide to breastfeeding, link: https://www.womenshealth.gov/files/documents/your-guide-to-breastfeeding.pdf

Articole recomandate

Lasa un comentariu