Matreata la copii – cauze, simptome si solutii

de Mancas Malina
matreata la copii

Matreata poate afecta atat adultii, cat si copiii. Nu este o problema grava, insa poate cauza disconfort. Iata care sunt cauzele posibile pentru matreata la copii si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este matreata?
2. De ce apare matreata la copii?
3. Tratament pentru matreata la copii

Ce este matreata?

Matreata este o afectiune comuna a scalpului care provoaca piele descuamata si mancarimi la nivelul scalpului. Apare atunci cand pe scalp se acumuleaza celule moarte ale pielii sub forma de fulgi de matreata. Stresul, vremea rece si uscata si alergiile usoare la unele produse pentru par si scalp pot agrava matreata.

Matreata este foarte frecventa la copii, adolescenti si adulti. Este mai frecventa atunci cand copilul ajunge la pubertate, deoarece acesta este momentul in care glandele producatoare de sebum devin mai active. De asemenea, matreata afecteaza mai frecvent baietii decat fetele.

Cel mai frecvent simptom al matretii este scalpul uscat si cu mancarimi. Scalpul poate fi inflamat, mai ales daca cel mic se scarpina mult. Fulgii de matreata pot fi vizibili pe hainele de culoare inchisa. Matreata poate fi de mai multe tipuri – mai ales matreata uscata si matreata grasa.

matreata cauze

De ce apare matreata la copii?

Matreata este o forma usoara de dermatita seboreica. Nu este cunoscuta cauza exacta a dermatitei seboreice, dar este probabil o combinatie de factori precum exces de sebum la nivelul glandelor si foliculilor de par, prezenta Malassezia, iar  stresul, vremea rece si uscata si unele produse de ingrijire a parului pot agrava matreata. Malassezia este o ciuperca ce, atunci cand creste rapid, duce la afectarea dezvoltarii naturale a celulelor. Acest lucru, la randul sau, duce la matreata si mancarimi ale scalpului.

Aproape oricine poate dezvolta matreata. Nivelurile hormonale sunt ridicate in timpul adolescentei, ceea ce provoaca o productie mai mare de sebum – poate fi motivul pentru care matreata apare de obicei in perioada pubertatii. Matreata nu este contagioasa.

Poate fi data uneori si de o spalare necorespunzatoare a parului. Uneori, cand spalam parul copiilor, celulele moarte ale pielii, care ar fi trebuit sa fie clatite, raman pe scalp din cauza spalarii necorespunzatoare a capului. Acest lucru cauzeaza acumularea de piele moarta pe scalp, ducand la matreata. In plus, unele produse de spalare a parului si de ingrijire pot sa nu fie potrivite pentru parul copilului si pot duce la matreata.

Matreata la bebelusi

matreata la bebelusi

Denumita oficial dermatita seboreica, matreata la bebelusi este mai mult sau mai putin acelasi lucru cu matreata la adulti  – piele uscata, descuamata pe scalpul micutului. La bebelusi se pot forma cruste de piele iritata galbena. Scalpul uscat la bebelusi poate fi legat de afectiuni de baza ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica sau eczema. In unele cazuri, puteti observa, de asemenea, ca scalpul copilului este mai uscat in anumite perioade ale anului sau ca raspuns la samponul folosit.

Matreata bebelusului nu este contagioasa, nu este cauzata de obiceiurile deficitare de igiena si este foarte frecventa la copiii sub un an. Explicatia foarte scurta este ca pielea uscata provoaca matreata bebelusului. Exista o serie de factori care pot contribui la uscarea pielii si, prin urmare, la matreata bebelusului. Acesti factori pot include folosirea de produse de spalare prea dure, clatirea insuficienta a parului la spalare, temperaturi prea mari sau prea mici, exces de sebum. De asemenea, este important de retinut ca alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si psoriazisul, pot contribui uneori la aparitia matretii la bebelus.

Folositi o perie moale pentru a exfolia usor scalpul, insa fara a pune presiune pentru a nu produce iritatie. Masati scalpul si folositi un sampon bland pentru scalpul copilului. Alegeti un sampon fara miros, fara parfum, special pentru bebelusi – nu un sampon antimatreata pentru adulti.

tratarea matretii

Tratament pentru matreata la copii

De obicei, puteti controla matreata spaland in mod regulat parul celui mic cu un sampon antimatreata potrivit pentru copii. In caz de matreata, medicul va poate recomanda un sampon special conceput in acest sens – sampoane cu urmatoarele ingrediente: ketaconazol 2% , sulfura de seleniu, piritionat de zinc sau gudron de carbune. Retineti ca sampoanele pe baza de gudron pot face scalpul mai sensibil la lumina soarelui. Solicitati sfatul farmacistului sau al medicului.

Trebuie sa masati samponul pe scalp si sa-l lasati in contact cu pielea sa actioneze timp de 5 minute, apoi clatiti. Asigurati-va ca parul copilului este periat inainte de samponare pentru a indeparta unii dintre fulgii de matreata. Insa, evitati sa periati sau sa frecati prea mult parul si scalpul, pentru ca altfel pot aparea iritatii. Odata ce matreata copilului este sub control, reduceti utilizarea samponului medicamentos. De exemplu, copilul se poate spala cu samponul obisnuit pentru o spalare, apoi poate folosi sampon antimatreata pentru urmatoarea spalare.

Samponul potrivit ar trebui sa inlature matreata in decurs de o saptamana sau doua, desi poate fi nevoie de cateva incercari si erori inainte de a gasi un produs care functioneaza pentru fiecare copil in parte. De asemenea, ar putea fi necesar sa alternati intre doua sampoane pentru a mentine matreata sub control.

Atentie!

Daca matreata nu se amelioreaza dupa 4-6 saptamani, incercati un alt sampon cu un alt ingredient activ. Mergeti la medic daca matreata copilului nu dispare cu samponul pentru matreata recomandat, daca matreata sau mancarimea se agraveaza, scalpul devine rosu sau copilul are pielea rosie si descuamata in alte zone decat scalpul. Medicul poate prescrie sampoane pe baza de prescriptie sau steroizi topici pentru mancarime si roseata.

Alte recomandari

Matreata nu afecteaza sanatatea copilului, dar poate fi inconfortabila. Din fericire, de cele mai multe ori un sampon pentru matreata fara prescriptie medicala este tot ceea ce este necesar pentru a reduce problema. Matreata este  o afectiune comuna a pielii care provoaca fulgi albi sau galbeni si pete solzoase pe scalp. De multe ori provoaca mancarimi ale scalpului. Matreata apare cel mai frecvent dupa pubertate, cand hormonii semnaleaza organismului sa intensifice productia de uleiuri naturale.

Iata cateva recomandari:

  • Evitati sa aplicati pe parul copilului geluri, creme sau produse de styling. Acestea pot cauza iritatii si pot agrava matreata sau alte probleme ale scalpului.
  • Este util sa exfoliati usor scalpul copilului pentru a indeparta excesul de fulgi de matreata. Insa, exfolierea trebuie facuta usor, prin pieptanare, fara a irita scalpul. Folositi un pieptene sau o perie de par cu peri moi.
  • Spalati copilul des pe par – spalarea freventa ajuta la indepartarea prafului si a celulelor de piele moarte. Insa, nu spalati copilul zilnic pe par. Se recomanda spalare cam la 2-3 zile, in functie si de recomandarile medicului.
  • Ca remedii naturiste, uleiul de cocos poate fi util – are proprietati anti-fungice si actioneaza si ca un bun hidratant al scalpului. Aplicati ulei de cocos direct pe scalp si lasati-l cateva minute inainte de samponare. Scalpul prea uscat poate contribui la aparitia matretii, asa ca asigurati-va ca pielea este bine hidratata.

Articole recomandate

Lasa un comentariu