Pregorexia – anorexia gravidelor – cum poate afecta fatul

de Mancas Malina
pregorexia

Iata ce este pregorexia sau anorexia gravidelor, care sunt semnele si simptomele, cauzele posibile, ce riscuri exista pentru mama si fat si care sunt solutiile.

CUPRINS:

1. Tulburarile alimentare in sarcina
2. Ce este pregorexia?
3. Simptome si semne de pregorexie
4. Care sunt cauzele?
5. Pregorexia – riscuri pentru mama si fat
6. Tratament pregorexie

Tulburarile alimentare in sarcina

Tulburarile de alimentatie, inclusiv anorexia nervoasa, bulimia nervoasa si alte tulburari specificate, apar cel mai frecvent in timpul adolescentei, dar nu numai. De multe ori persista si pe durata anilor de reproducere si implicit si in timpul sarcinii. In astfel de cazuri, pot avea un impact asupra sanatatii bebelusului, precum si a mamei, asa ca este esential sa cunoasteti implicatiile unei tulburari de alimentatie asupra sarcinii.

Unele femei pot prezenta o tulburare de alimentatie pentru prima data in timpul sarcinii. Pentru unele femei care raman insarcinate, tulburarile de alimentatie preexistente persista pe parcursul sarcinii. In alte cazuri, sarcina poate exacerba o tulburare de alimentatie sau poate duce la recidiva in caz de antecedente. Exista si situatii in care simptomele tulburarilor de alimentatie pot scadea in timpul sarcini.

Tulburarile de alimentatie in sarcina pot avea riscuri atat pentru mama, cat si pentru fat. In cazul mamei pot duce la alimentatie deficitara, deshidratare, risc de diabet gestational, depresie in timpul sarcinii, nastere prematura, complicatii in timpul travaliului, dificultati de alaptare, depresie postpartum. In cazul copilului, aceste tulburari pot duce la probleme de dezvoltare si de crestere, nastere prematura, greutate mica la nastere etc. Pregorexia ramane destul de rara si, in prezent, nu este recunoscuta oficial ca o tulburare de alimentatie individuala in sine. Mai degraba, este inclusa in categoria generala a tulburarilor de alimentatie nespecifice.

tulburari de alimentatie in sarcina

Ce este pregorexia?

Pregorexia este un termen modern folosit pentru a descrie prezenta simptomelor asemanatoare anorexiei la femeile insarcinate – anorexia gravidelor. Femeile cu aceasta tulburare au o frica excesiva de cresterea in greutate legata de sarcina si folosesc diverse metode, inclusiv exercitii fizice extreme si restrictie calorica, pentru a evita cresterile in greutate –  care sunt de altfel normale in timpul unei sarcini sanatoase.

Se refera la o problema ce poate afecta unele femei gravide – acestea reduc prea mult aportul caloric pentru a controla cresterea in greutate in timpul sarcinii. Nu este un termen recunoscut medical, insa – nu este un diagnostic oficial. Este o combinatie de doua cuvinte – sarcina (pregnancy) si anorexie – folosita pentru a descrie o persoana care are o frica nefireasca si extrema de a lua in greutate in timpul sarcinii. Inseamna ca o femeie apeleaza la o alimentatie neadecvata pentru a controla cresterea de greutate in sarcina. Acest comportament se poate transforma intr-o tulburare de alimentatie precum anorexia sau bulimia. Problema este caracterizata prin simptome si comportamente asemanatoare tulburarilor de alimentatie in timpul sarcinii.

Riscul de pregorexie ar putea fi mai mare pentru femeile care au un istoric de tulburari de alimentatie si pentru cele care nu au suficient sprijin social. Citeste pe larg despre Greutatea in sarcina – sfaturi si recomandari.

simptome anorexie in sarcina

Simptome si semne de pregorexie

Exista cateva semne de avertizare diferite ale pregorexiei. Iata cateva dintre semnele si simptomele ca cineva poate avea de-a face cu o tulburare de alimentatie in timpul sarcinii:

  • exercitii fizice excesive sau compulsive;
  • refuzul de a-si modifica rutina de exercitii;
  • restrictionarea aportului de alimente;
  • numararea exagerata a caloriilor;
  • varsaturi autoinduse;
  • utilizarea laxativelor;
  • senzatie de rusine sau vinovatie pentru cresterea in greutate;
  • persoana se cantareste de mai multe ori pe zi sau face alte lucruri pentru a masura dimensiunea corpului;
  • frica sau suferinta intensa in legatura cu cresterea in greutate.

De obicei, o femeie cu aceasta problema nu va atinge obiectivele de crestere in greutate care marcheaza in mod normal etapele avansate ale sarcinii. Alte semne de avertizare pentru prezenta tulburarii includ comportamente precum saritul peste mese, accent prea mare pus pe numararea caloriilor, discutarea despre sarcina intr-o maniera detasata sau nerealista si exercitii fizice intense.

simptome pregorexie

Care sunt cauzele?

Se crede ca pregorexia se dezvolta de obicei in caz de antecedente de anorexie sau alta tulburare de alimentatie, cum ar fi bulimia. Cu toate acestea, se poate dezvolta si la persoanele fara antecedente de tulburari de alimentatie. Atat unii factori biologici, cat si de mediu pot contribui la dezvoltarea pregorexiei.

Femeile cu pregorexie au multe asemanari cu femeile care au tulburarea alimentara numita anorexie nervoasa. Caracteristicile comune ale celor doua afectiuni includ o frica extrema sau irationala de a lua in greutate, o restrictie neobisnuita si nesanatoasa a aportului zilnic de calorii si un devotament neobisnuit sau excesiv pentru diferite forme de exercitii fizice. Poate exista un istoric preexistent de anorexie sau alte tulburari de alimentatie, dar nu neaparat.

Factorii potentiali implicati in aparitia anorexiei si a altor tulburari de alimentatie includ si o cultura care subliniaza greutatea redusa ca ideal fizic, un mediu familial care pune accentul pe greutate redusa, antecedente familiale de tulburari de alimentatie, traume fizice, evenimente stresante, precum si factori biologici precum dezechilibre hormonale sau chimice si predispozitia genetica.

tratament pregorexie

Pregorexia – riscuri pentru mama si fat

Consecintele potentiale ale acestor comportamente includ complicatii asociate sarcinii, nastere prematura si o varietate de probleme de sanatate asociate cu o greutate neobisnuit de mica a copilului la nastere.

Pregorexia poate declansa modificari in corpul unei femei care pot duce la sangerari uterine anormale, risc de avort spontan, risc de nastere prematura, afectarea dezvoltarii fetale si fat cu greutate mica la nastere. Pregorexia poate cauza anemie in sarcina. In acelasi timp, creste si riscul de depresie postpartum dupa nastere. Poate creste, de asemenea,  riscul de scadere a densitatii osoase, oboseala intensa, deshidratare, dezechilibre electrolitice, ameteli.  Greutatea redusa si aportul scazut de nutrienti ar putea creste riscul de travaliu prelungit si avort spontan.

Dezvoltarea bebelusului depinde de sanatatea si alimentatia mamei in sarcina. Pregorexia poate creste riscul de restrictii de crestere, greutate mica la nastere, probleme de dezvoltare fetala.

riscuri pregorexie

Tratament pregorexie

Femeile cu pregorexie necesita de obicei un tratament care sa abordeze atat problemele fizice ale cresterii inadecvate in greutate in timpul sarcinii, cat si dificultatile mentale si emotionale care vin odata cu prezenta unei tulburari de alimentatie. Cursul specific de tratament variaza de la persoana la persoana. Unele femei au probleme fizice severe ce necesita tratament rapid, in timp ce in alte cazuri starea mentala si emotionala necesita ingrijire prioritara.

Cea mai importanta recomandare este de a aborda orice tulburari alimentare anterioare sau actuale. Este importanta monitorizarea acestei probleme si a starii generale de sanatate. De asemenea, este importanta terapia pentru dezvoltarea unor strategii de gestionare a problemei, de explorare a emotiilor nerezolvate si tratarea oricaror probleme de sanatate mentala.

In sarcina este important sa avem o crestere in greutate echilibrata, si in acelasi timp sa avem o alimentatie variata si sanatoasa. Se recomanda adoptarea si mentinerea unor obiceiuri alimentare sanatoase in timpul sarcinii.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2190274/
(2) https://www.nct.org.uk/pregnancy/food-and-nutrition/eating-disorders-pregnancy
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregorexia/faq-20058356
(4) https://www.eatingdisorderhope.com/information/pregorexia
(5) https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregorexia

Surse foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu