Travaliul: ce presupune si la ce sa te astepti

de Mancas Malina
travaliul

Travaliul este practic prima etapa a nasterii, caracterizata de contractii specifice. Iata care sunt etapele travaliului, ce implica, ce solutii exista pentru ameliorarea durerii.

CUPRINS:

1. Ce este travaliul?
2. Semnele travaliului
3. Etapele travaliului
4. Inducerea travaliului
5. Ameliorarea durerilor
6. Posibile complicatii in travaliu si la nastere

Ce este travaliul?

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina, corpul incepe sa dea semne ca este timpul pentru nasterea copilului. Procesul care duce la nastere se numeste travaliu. Travaliul si nasterea includ anumite etape, dar fiecare nastere este unica si fiecare femeie este diferita si resimte in mod diferit travaliul si nasterea.

Semnele travaliului

Nimeni nu poate prezice cu certitudine cand va incepe travaliul – data estimata de medic nu este decat un punct de referinta. Nasterea este diferita pentru fiecare femeie, dar principalele semne ca travaliul incepe vor fi, cel mai probabil, contractii puternice, regulate si eliminarea dopului gelatinos. Alte semne pot fi ruperea membranelor, dureri de spate, crampe si sangerare, senzatie de presiune, in timp ce capul copilului se deplaseaza in pelvis, nevoia intensa de a urina etc.

semne de travaliu

Copilul este coborat cu capul spre pelvis

Spre finalul sarcinii, copilul coboara cu capul spre pelvis, pentru nastere. Burtica mamei poate parea mai jos si s-ar putea sa se usureze respiratia, deoarece copilul nu mai pune presiune asupra plamanilor. De asemenea, se poate simti o nevoie crescuta de a urina, deoarece bebelusul apasa pe vezica.

Eliminarea dopului gelatinos

Poate aparea o scurgere cu sange sau maronie din colul uterin – dopul de mucus eliberat care a sigilat uterul pentru a evita o infectie. Acesta poate aparea cu cateva zile inainte sau la debutul travaliului.

Ruperea membranelor

Fluidul care se scurge din vagin inseamna ca membranele sacului amniotic care au inconjurat si protejat copilul s-au rupt – s-a rupt apa. Acest lucru poate aparea cu cateva ore inainte de inceperea travaliului sau in timpul travaliului. Daca travaliul nu se produce in mod natural in 24 ore de la ruperea apei, medicii pot induce travaliul pentru a preveni infectiile si complicatiile la nastere.

Contractii

Desi nu este neobisnuit sa experimentati contractii periodice, neregulate (spasme musculare uterine) pe masura ce va apropiati de momentul travaliului, contractiile care apar la intervale mai mici de 10 minute sunt de obicei un indiciu ca travaliul a inceput.

Ce sunt contractiile Braxton Hicks? – travaliul fals

Multe femei se confrunta cu o serie de contractii neregulate dupa saptamana 20 de sarcina. Cunoscute sub denumirea de contractii Braxton Hicks, acestea sunt de obicei nedureroase. Cel mult, sunt incomode si neregulate. Contractiile Braxton Hicks pot fi uneori declansate de o crestere a activitatii mamei sau a bebelusului sau de o vezica plina. Nu se cunoaste pe deplin rolul pe care il au contractiile Braxton Hicks in sarcina. Acestea pot promova fluxul de sange, pot ajuta la mentinerea sanatatii uterului in timpul sarcinii sau pot pregati uterul pentru nastere. Contractiile Braxton Hicks NU determina dilatarea colului uterin. Contractiile dureroase sau regulate cel mai probabil nu sunt contractii Braxton Hicks.

Etapele travaliului

travaliul ce este

Travaliul este de obicei impartit in trei etape:

Etapa 1

Prima etapa a travaliului este impartita in trei faze: faza latenta, faza activa si faza de tranzitie.

a. Faza latenta

Prima, faza latenta, este cea mai lunga si mai putin intensa. In aceasta faza, contractiile devin mai frecvente, ajutand colul uterin sa se dilate astfel incat copilul sa poata trece prin canalul de nastere. Disconfortul in aceasta etapa este minim. In timpul acestei faze, colul uterin va incepe sa se dilate. In cazul in care contractiile sunt regulate, pacienta va fi internata si se vor face examene pelvine frecvente pentru a determina cat de mult este dilatat colul uterin. Aceasta perioada include dilatarea colului uterin la 3-4 cm. Contractiile variaza in aceasta faza de la usoare la puternice, apar la intervale regulate sau neregulate. Alte simptome in timpul acestei faze pot include dureri de spate, crampe si o scurgere cu mucus si sange.

b. Faza activa

In faza activa, colul uterin incepe sa se dilate mai rapid. Urmatoarea faza a primei etape a travaliului apare pe masura ce colul se dilata de la 3-4 cm la 7 cm. Contractiile devin mai puternice, iar alte simptome pot include dureri de spate. Se pot simti dureri sau presiune intensa la nivelul spatelui sau abdomenului in timpul fiecarei contractii. De asemenea, se poate simti dorinta de a impinge, dar va trebui sa asteptati pana cand colul uterin este complet deschis.

c. Faza de tranzitie

In faza de tranzitie, colul uterin se dilata complet la 10 cm. Aceasta este cea mai intensa faza a travaliului, cu o crestere accentuata a contractiilor. Ele devin puternice si apar la aproximativ 2-3 minute intre ele, si in medie dureaza 60- 90 de secunde.

In faza latenta, daca travaliul incepe noaptea, incearca sa ramai relaxata si incearca sa dormi cat poti. Daca incepe in timpul zilei, ramai in pozitie verticala si usor activa. Acest lucru ajuta copilul sa se deplaseze in jos in pelvis si ajuta colul sa se dilate. Exercitiile de respiratie, masajul si o baie sau un dus cald pot ajuta la calmarea durerii in aceasta etapa timpurie a travaliului.

Etapa 2 – nasterea propriu-zisa

Etapa 2 incepe cand colul uterin este dilatat complet.  Daca nu s-a facut o epidurala, de obicei apare o dorinta intensa de a impinge sau o presiune rectala majora atunci cand copilul este suficient de coborat in pelvis. In caz de epidurala tot poate sa apare o nevoie de apasare si se poate simti presiune rectala, desi de obicei nu la fel de intensa. Impinsul, impreuna cu forta contractiilor, vor propulsa copilul prin canalul de nastere. Fontanelele (zonele moi de la nivelul capului copilului) ii permit copilului sa se incadreze prin canalul ingust de nastere. Cea mai mare parte a craniului ajunge in deschiderea vaginala. De indata ce capul copilului va iesi, medicul va aspira lichidul amniotic, sangele si mucusul din nas si gura. Se continua cu impinsul pentru a ajuta la eliberarea umerilor si a corpului copilului. Odata ce copilul este eliberat, medicul taie cordonul ombilical.

Etapa 3 – eliminarea placentei

Dupa ce copilul este nascut, urmeaza faza finala a travaliului. In aceasta etapa, se elimina placenta, organul care a hranit copilul in interiorul burticii. Placenta va fi eliminata dupa nasterea copilului. Contractiile usoare vor ajuta la separarea placentei de peretele uterin si la deplasarea ei in jos spre vagin. Se pot face cusaturi pentru a repara o leziune sau o taietura chirurgicala (epiziotomie) dupa eliberarea placentei.

Managementul activ accelereaza eliminarea placentei si scade riscul de a avea sangerari puternice dupa nastere (hemoragie postpartum), dar poate agrava durerile ulterioare (dureri asemanatoare contractiei dupa nastere). Dupa ce ati eliberat placenta, uterul va continua sa se contracte pentru a reveni treptat la dimensiunea normala.

Pozitia fetala si travaliul

Medicul monitorizeaza in mod regulat pozitia copilului in timpul vizitelor prenatale. Majoritatea bebelusilor se muta intr-o pozitie cu capul in jos intre saptamana 32 si saptamana 36. Uneori medicii folosesc o tehnica speciala pentru a schimba pozitia bebelusului, aplicand mainile pe abdomenul mamei, folosind o ecografie ca ghid. Bebelusul va fi monitorizat in timpul procedurii.

Fiecare femeie si fiecare travaliu este diferit. Perioada de timp petrecuta in fiecare etapa de nastere va varia. Daca este prima sarcina, travaliul si nasterea dureaza de obicei aproximativ 12 – 14 ore. Procesul este de obicei mai scurt pentru sarcinile ulterioare.

Inducerea travaliului

Uneori travaliul poate fi mai lent decat se astepta. Acest lucru se poate intampla cand contractiile nu sunt destul de dese, nu sunt suficient de puternice sau daca bebelusul este intr-o pozitie dificila. Doua modalitati de a accelera travaliul sunt ruperea artificiala a membranelor sau administrarea de oxitocina. Uneori medicul recomanda inducerea travaliului daca sarcina a intrat in saptamana 42, daca s-a rupt apa dar travaliul nu incepe, daca exista complicatii pentru mama sau fat. Inducerea travaliului nu este de obicei recomandata atunci cand o femeie a avut o cezariana anterioara sau daca bebelusul este pozitionat in mod gresit.

Ruperea membranei care contine lichidul din jurul bebelusului este adesea suficienta pentru a face contractiile mai puternice si mai regulate. Aceasta este cunoscuta si sub numele de ruperea artificiala a membranelo. Daca ruperea membranelor nu functioneaza, medicul va poate sugera utilizarea unui medicament numit oxitocina pentru a consolida contractiile. Se administreaza prin perfuzie, de obicei. Poate face contractiile mai puternice si mai regulate si poate incepe sa actioneze destul de rapid.

nasterea si travaliul

Ameliorarea durerilor

Durerea in timpul travaliului este cauzata de contractiile muschilor uterului si de presiunea asupra colului uterin. Aceasta durere poate fi simtita precum crampe puternice in abdomen, inghinal si spate. Unele femei se confrunta cu durere si in zona coapselor. Alte cauze ale durerii in timpul travaliului includ presiunea asupra vezicii urinare si a intestinelor data de capul copilului si intinderea canalului de nastere si a vaginului.

Medicamentele care reduc durerea se incadreaza in doua categorii: analgezice si anestezice. Analgezicele amelioreaza durerea fara pierderea totala a senzatiei sau a miscarii musculare. In timpul travaliului, medicamentele pot fi administrate sistemic prin injectie intramuscular sau intravenos, sau regional prin injectie in partea inferioara a spatelui pentru a amorti partea inferioara a corpului. Anestezicele blocheaza toate senzatiile, inclusiv durerea. De asemenea, blocheaza miscarea musculara. Anestezicele generale duc la pierderea constientei. Daca aveti o nastere prin cezariana, vi se poate face anestezie generala, spinala sau epidurala.

Medicamente folosite

Medicina moderna ofera o varietate de optiuni pentru a gestiona durerea si complicatiile care pot aparea in timpul travaliului si la nastere. Unele dintre solutiile disponibile includ urmatoarele:

  • Narcotice – Narcoticele sunt utilizate frecvent pentru ameliorarea durerii in timpul travaliului. Se recomanda doar in stadiile incipiente, deoarece tind sa provoace sedare excesiva materna, fetala si neonatala. Se administreaza de obicei in travaliu prin injectie intramusculara sau perfuzie. Unele dintre cele mai frecvente narcotice includ morfina, meperidina, fentanil, butorfanol si nalbufina.
  • Protoxid de azot – Medicamentele analgezice inhalate sunt uneori utilizate in timpul travaliului. Pot sa confere o ameliorare a durerii pentru unele femei atunci cand sunt folosite in mod intermitent, in special in stadiile incipiente ale travaliului.
  • Epidurala – Cea mai frecventa metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului si nasterii este epidurala. Se injecteaza un medicament anestezic in spatiul epidural, situat chiar in afara captuselii ce acopera maduva spinarii. Medicamentul blocheaza transmiterea senzatiilor de durere prin nervii care trec prin acea portiune a spatiului epidural inainte de conectarea cu maduva spinarii.

Optiuni naturale de calmare a durerii

Exista multe optiuni pentru femeile care doresc o ameliorare a durerii fara medicamente pentru travaliu si nastere. Acestea se concentreaza pe reducerea durerii fara utilizarea de medicamente. Unele dintre aceste optiuni includ:

  • tehnici de respiratie;
  • Lamaze;
  • hidroterapie;
  • stimularea nervoasa electrica transcutanata TENS;
  • hipnoza;
  • masaj.

Pozitia si dimensiunea copilului si puterea contractiilor pot influenta durerea. Desi unele femei pot gestiona durerea cu ajutorul tehnicilor de respiratie si relaxare, altele vor avea nevoie de medicamente pentru a-si controla durerea.

Ce se intampla dupa nastere?

La fel cum corpul a trecut prin multe schimbari inainte de nastere, acesta va trece prin tranzitii pe masura ce te recuperezi de la nastere. Fizic este posibil sa experimentati dureri la locul epiziotomiei, daca s-a facut una, dureri si disconfort la nivelul sanilor, hemoroizi, constipatie, fluctuatii de temperatura (prea cald sau prea rece), incontinenta urinara sau fecala. Dupa nastere, veti continua sa experimentati contractii timp de cateva zile, deoarece uterul revine la dimensiunea pre-sarcina.

Apar unele scurgeri vaginale (lohii) imediat dupa nastere. De asemenea, emotional puteti experimenta iritabilitate, tristete sau plans, denumite in mod obisnuit „baby blues” in zilele sau saptamanile de dupa nastere. Aceste simptome apar la pana la 80% dintre proaspetele mame si pot fi legate de modificari fizice (inclusiv schimbari hormonale si epuizare) si ajustarea emotionala la responsabilitatile de ingrijire a unui nou-nascut. Daca aceste probleme persista, informati medicul – s-ar putea sa va confruntati cu depresie postpartum.

Cum te pregatesti pentru travaliu?

  • Incearca sa fii activa pe cat posibil. Exercitiile fizice pot creste rezistenta.
  • Sunt utile cursurile prenatale, unde puteti invata tehnici de gestionare a durerii. Tehnica Lamaze este cea mai utilizata metoda – filozofia Lamaze invata ca nasterea este un proces normal, natural si sanatos si educa femeile despre modalitatile prin care pot reduce perceptia asupra durerii, cum ar fi prin tehnici de relaxare, exercitii de respiratie, distragere sau masaj.
  • Discutati cu medicul despre planul de nastere si cum v-ati dori sa decurga travaliul si nasterea.
  • Pregatiti-va din timp bagajul pentru maternitate.

complicatii travaliu

Posibile complicatii in travaliu si la nastere

Procesul de nastere si travaliul nu sunt usoare si pot aparea uneori unele complicatii:

  • probleme cu progresul travaliului – cand travaliul dureaza mai mult decat se astepta – pot fi date de dilatatii lente, copil cu greutate mare, canal mic de nastere, sarcina multipla, factori emotionali (de asemenea, medicamentele pentru durere pot contribui, de asemenea, la incetinirea sau slabirea contractiilor uterine);
  • probleme de sanatate ale fatului – batai neregulate ale inimii, probleme cu tonusul si miscarea, nivel redus de lichid amniotic;
  • asfixie perinatala – se poate intampla inainte, in timpul sau imediat dupa nastere, din cauza unei alimentari inadecvate de oxigen – poate da scor APGAR mic;
  • sangerare excesiva materna;
  • pozitie dificila a fatului – poate fi nevoie de interventie prin cezariana, epiziotimie sau nastere cu forceps;
  • probleme cu cordonul ombilical;
  • probleme cu placenta;
  • disproportie cefalo-pelvina – cand capul bebelusului nu poate sa intre prin pelvisul mamei;
  • ruptura uterina – risc mai mare in caz de nastere anterioara prin cezariana, varsta materna avansata, anumite medicamente sau instrumente utilizate etc.;
  • travaliu prea rapid – e posibil ca mama sa nu aiba timp sa ajunga la spital, exista risc de aspiratie a lichidului amniotic etc.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-and-delivery/
(2) https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/imca-essential-practice-guide/en/
(3) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/labour-the-signs-and-stages
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/stages-of-labor/art-20046545
(5) https://www.pregnancyinfo.ca/birth/labour/labour-101/

Articole recomandate

Lasa un comentariu