Ulei de avocado – beneficii si mod de utilizare

de Mancas Malina
ulei de avocado

Ulei de avocado – are numeroase beneficii pentru sanatate, la fel ca fructul de avocado. Iata care sunt aceste beneficii si cum poate fi folosit si consumat acest ulei.

CUPRINS:

1. Ce este uleiul de avocado si ce contine?
2. Beneficiile uleiului de avocado
3. Uleiul de avocao – beneficii pentru piele
4. Ulei de avocado la gatit

Ce este uleiul de avocado si ce contine?

Uleiul de avocado are numeroase beneficii pentru sanatate, in general date de continutul sau de antioxidanti si grasimi sanatoase. Uleiul de avocado este uleiul natural obtinut din pulpa de avocado. Aproape 70% din continutul de grasimi din uleiul de avocado este dat de acidul oleic, un acid gras care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Gustul sau bland si punctul ridicat de ardere il fac un ulei de gatit popular, dar poate fi consumat si crud. Uleiul de avocado se aseamana mult cu uleiul de masline in ceea ce priveste utilitatea si valoarea nutritionala. La fel ca uleiul de masline extravirgin, uleiul de avocado presat la rece este nerafinat si pastreaza o parte din aroma si culoarea fructului, fiind de asemenea de culoare verzuie.

Uleiul de avocado poate fi, de asemenea, aplicat direct pe piele ca hidratant si poate fi gasit in multe produse cosmetice si de ingrijire a pielii. Cand este produs pentru utilizare externa, uleiul este de obicei rafinat si decolorat, avand o culoare galben pal.

Uleiul de avocado contine si vitamina E si este, de asemenea, o sursa excelenta de luteina. Actioneaza ca un antioxidant care are beneficii pentru sanatatea ochilor. Acest ulei poate imbunatati absorbtia nutrientilor importanti. Unii nutrienti au nevoie de grasime pentru a fi absorbiti de corp. Printre acestia se numara antioxidantii carotenoizi, care sunt pigmenti gasiti in multe alimente vegetale.

beneficii ulei de avocado

Beneficiile uleiului de avocado

Iata cateva dintre beneficiile uleiului de avocado:

Poate neutraliza radicalii liberi

Antioxidantii lupta impotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi, care sunt produse reziduale ale metabolismului. Nivelurile ridicate pot duce la stres oxidativ, care poate contribui la boli precum diabetul de tip 2 si bolile de inima, insa antioxidantii ii pot neutraliza, impiedicandu-i sa provoace daune. Conform studiilor, uleiul de avocado poate proteja impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi.

Beneficii pentru inima

Uleiul din avocado poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sau mentinerea tensiunii arteriale la valori normale. Grasimile mononesaturate care se gasesc in acest ulei pot avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale si, prin urmare, asupra inimii, atunci cand sunt consumate cu moderatie si atunci cand sunt utilizate pentru a inlocui grasimile saturate si grasimile trans din dieta.

Uleiul care provine din avocado poate sa scada colesterolul, deoarece are un continut ridicat de acid oleic mononesaturat, ceea ce il face o alegere benefica atunci cand vine vorba de inima.

Uleiul de avocado poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei

Alt beneficiu al uleiului de avocado este ca poate ajuta la reducerea problemelor la nivelul articulatiilor, cum ar fi artrita, care provoaca umflaturi si dureri la nivel articular. Uleiul de avocado are proprietati antiinflamatorii si capacitatea de a stimula cresterea si repararea cartilajului.

Uleiul de avocado – util in prevenirea bolilor gingivale?

Unele dovezi sugereaza ca uleiul de avocado poate ajuta la prevenirea bolii parodontale, numita si boala a gingiilor. Aceasta boala inflamatorie poate include simptome precum gingii rosii si sangerari gingivale, respiratie urat mirositoare si afectarea osului si a tesuturilor din jurul dintilor.

ce contine uleiul de avocado

Ulei de avocado pentru probleme ale pielii

Unele studii sugereaza ca uleiul de avocado poate ajuta la tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul, o boala ce provoaca pete groase, solzoase, rosii pe piele. Acizii grasi din uleiul de avocado par a fi benefici pentru piele. Unele cercetari sugereaza ca acest ulei poate reduce simptomele psoriazisului in 12 saptamani de tratament, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens. Uleiul de avocado a fost, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a trata leziunile cutanate, dar si aici mai sunt necesare cercetari aprofundate.

Uleiul de avocao – beneficii pentru piele

Uleiul de avocado se absoarbe usor in piele si are numeroase beneficii, cum ar fi hidratarea. Puteti aplica ulei de avocado direct pe piele sau il puteti amesteca cu produsele de infrumusetare preferate. Antioxidantii si agentii antiinflamatori din uleiul de avocado mentin pielea neteda, rezistenta si elastica. De asemenea, pot calma mancarimile, pot vindeca pielea crapata, hidrateaza, au rol emolient si o protejeaza de deteriorare.

Pe langa vitamina E, uleiul de avocado contine si potasiu si multi alti nutrienti care pot hrani si hidrata pielea. Stratul exterior al pielii, cunoscut sub numele de epiderma, absoarbe cu usurinta acesti nutrienti, care ajuta si la formarea de noi celule. Antioxidantii si vitaminele din uleiul de avocado pot ajuta la tratarea pielii uscate, iritate si descuamate asociata cu eczeme si psoriazis.

Beta carotenul, proteinele, acizii grasi si vitaminele A, D si E gasite in uleiul de avocado hidrateaza pielea si o protejeaza de razele UV daunatoare, insa asta NU inseamna ca acet ulei trebuie folosit ca metoda de protectie solara.

uleiul de avocado ce beneficii are

Cum il folosim pentru piele?

Puteti folosi ulei de avocado in rutina de ingrijire a pielii intr-o varietate de moduri. Puteti masa uleiul pe piele, il puteti lasa sa actioneze ca o masca sau il puteti adauga la gelul de dus. Poate fi utilizat in fiecare zi sau de cateva ori pe luna, fara efecte adverse. Se poate aplica direct pe pielea crapata, masand pana patrunde in piele. De asemenea, se poate folosi in diferite masti cosmetice de fata, impreuna cu alte uleiuri asemanatoare. Puteti adauga cateva linguri de ulei de avocado in cada cu apa, pentru a hidrata pielea in intregime.

De asemenea, poate fi folosit pentru par – ca tratament pentru scalp si pentru regenerarea firelor de par. Aplicarea uleiului de avocado pe scalp ca masca poate ajuta la reducerea matretii si a altor probleme ce duc la scalp uscat si iritat. In plus, are beneficii si pentru unghii – tratament cu ulei de avocado pentru unghii uscate si fragile.

Riscuri

Uleiul de avocado este foarte concentrat si poate provoca reactii cutanate uneori. Efectele secundare ale uleiului de avocado sunt rare, dar este posibil sa fiti alergic la avocado sau uleiul de avocado. Cel mai bun mod de a exclude o alergie este printr-un  test – aplicati o cantitate mica de ulei de avocado pe o zona mica de piele de pe interiorul bratului. Daca nu apare nicio reactie in 24 de ore, uleiul poate fi utilizat in siguranta pe alte zone ale pielii.

Daca sunteti alergic la avocado, atunci din pacate va trebui sa evitati toate produsele care contin ulei de avocado, atat pentru uz culinar sau cosmetic, dar si pentru uz intern. In plus, persoanele cu alergii la latex sunt mai expuse riscului de a fi alergice la avocado si la produsele din ulei de avocado. Alergia la latex este legata de anumite alimente – precum avocado, banane, kiwi si fructul pasiunii – deoarece aceste alimente contin unii dintre aceiasi alergeni gasiti in latex.

Ulei de avocado la gatit

uleiul de avocado la gatit

Uleiul de avocado este usor de incorporat in bucatarie si in dieta, fiind versatil. Poate fi consumat rece, dar este, de asemenea, un ulei sigur si sanatos pentru gatit, deoarece acizii sai grasi sunt stabili la caldura mare. Il puteti adauga in smoothie, in salate, la coacere, la prepararea painii, in hummus, supe etc.

Punctul de ardere al unui ulei este temperatura la care uleiul incepe sa se arda si sa produca fum. Chiar si un ulei sanatos, cum ar fi uleiul de masline, devine nesanatos atunci cand atinge punctul de ardere si incepe sa elibereze radicali liberi. Cand un ulei ajunge la punctul sau de ardere, structura uleiului incepe sa se descompuna, substantele nutritive se pierd, aroma se schimba si, cel mai periculos, se pot forma compusi toxici ce afecteaza sanatatea. Uleiul de avocado are un punct de ardere ridicat, astfel ca poate fi folosit si la gatirea termica. Insa, pentru gatit la temperaturi mai mari, e bine sa optati pentru ulei de avocado culinar rafinat, datorita punctului de ardere mai mare.

Depozitare

O sticla de ulei care nu a fost deschisa are o durata de valabilitate de aproximativ 24 de luni, in timp ce uleiul deschis e mai bine sa fie utilizat in termen de 6 luni de la deschiderea sticlei. Depozitati intotdeauna uleiul intr-un loc racoros si uscat, ferit de caldura si surse de  lumina.

 

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406
(2) https://www.healthline.com/nutrition/9-avocado-oil-benefits
(3) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/avocado-oil-for-skin
(4) https://www.webmd.com/diet/avocado-oil-good-for-you#1
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321543

Articole recomandate

Lasa un comentariu