Cordonul ombilical – ce este si ce rol are

de Mancas Malina
cordonul ombilical

Cordonul ombilical este un tub ce face legatura intre mama si bebe in timpul sarcinii. Iata ce rol are cordonul ombilical si care sunt cele mai frecvente probleme asociate.

CUPRINS:

1. Ce este cordonul ombilical?
2. Cele mai comune probleme ale cordonului ombilical

Ce este cordonul ombilical?

Cordonul ombilical este un tub care face conexiunea in mama si bebelus in timpul sarcinii. Contine trei vase de sange: o vena care transporta nutrienti si oxigen de la placenta la bebelus si doua artere care transporta deseurile de la bebelus inapoi in placenta. O substanta numita gelatina Wharton amortizeaza si protejeaza aceste vase de sange. Cordonul ombilical incepe sa se formeze din jurul saptamanilor 4-5 de sarcina. Cordonul are de obicei 1-2 cm diametru si cam 60 cm lungime.

Dupa nasterea bebelusului, cordonul ombilical este prins si taiat. Nu exista nervi in cordonul ombilical, deci nu va fi dureros pentru copil sau pentru mama. In cateva saptamani, bontul ombilical va cadea, lasand in urma buricului bebelusului.

rolul cordonului ombilical

Rolul cordonului ombilical

Cordonul ombilical este conexiunea vitala intre fat si placenta. Cordonul ombilical este considerat atat legatura fizica, dar si emotionale intre mama si fat. Aceasta structura permite transferul de oxigen si substante nutritive din circulatia materna in circulatia fetala, eliminand simultan produsele reziduale din circulatia fetala pentru a fi eliminate matern. Pe de alta parte, se considera ca mamele formeaza si o legatura emotionala cu fatul prin intermediul cordonului.

Cele mai comune probleme ale cordonului ombilical

Iata cateva dintre cele mai frecvente probleme ale cordonului ombilical care pot interfera cu sanatatea bebelusului:

Compresia cordonului ombilical

O problema comuna a cordonului ombilical este compresia. Compresia apare atunci cand presiunea opreste partial sau complet fluxul de sange prin cordonul ombilical. Bebelusii pot supravietui doar unor perioade scurte de compresie a cordonului ombilical, si daca nu se restabileste un flux adecvat de sange catre copil, acesta poate suferi leziuni grave la nastere. Asta deoarece bebelusii au nevoie de substante nutritive si oxigen pentru a ramane sanatosi in timpul dezvoltarii.

Semnele de compresie a cordonului ombilical pot include mai putina activitate a fatului, observata ca o scadere a miscarii fetale sau batai neregulate ale inimii, observate la monitorizarea cardiaca fetala. Cauzele frecvente ale compresiei cordonului ombilical includ: circulara de cordon ombilical, noduri ale cordonului si prolapsul cordonului ombilical.

Circulara de cordon ombilical

Circulara de cordon ombilical este atunci cand cordonul ombilical devine infasurat in jurul gatului bebelusului sau in jurul altor zone ale corpului. Se poate infasura o data sau de mai multe ori in jurul gatului bebelusului in uter. Poate deveni o problema grava atunci cand cordonul se infasoara strans in jurul gatului bebelusului, adesea in timpul travaliului si al nasterii, iar fluxul de sange catre copil este intrerupt. Uneori, poate fi necesara o cezariana de urgenta inainte ca lipsa fluxului de sange sa duce la o leziune permanenta. Leziunile rare care pot fi cauzate de circulara de cordon ombilical includ asfixierea fatului si paralizia cerebrala.

complicatii cordon ombilical

Cordon ombilical innodat

Cordon ombilical innodat inseamna ca se formeaza noduri adevarate in cordonul ombilical, ca la o franghie. Aceste noduri se pot forma pur si simplu prin miscarea bebelusului in burtica mamei. Alte cauze si factori de risc pot include: gemeni monoamniotici (atunci cand gemenii au acelasi sac amniotic), polihidramnios (cantitati prea mari de lichid amniotic), cordon ombilical prea lung, fetus mai mic decat e normal, diabet gestational si amniocenteza (o procedura de testare a lichidului amniotic).

Prolaps de cordon ombilical

Inainte sau in timpul nasterii, cordonul ombilical se poate deplasa prin colul uterin deschis in vagin. Aceasta complicatie, numita prolapsul cordonului ombilical, trebuie tratata imediat, astfel incat fatul sa nu exercite presiune asupra cordonului, intrerupand alimentarea cu oxigen. Se mai numeste si deplasarea cordonului ombilical. Un prolaps inseamna ca acel cordon ombilical s-a deplasat prin canalul de nastere inainte sau de-a lungul partii laterale a copilului.

Cordon ombilical prea scurt

Cand cordonul ombilical al bebelusului este prea scurt, miscarile bebelusului pot duce la intinderea sau ruperea cordonului sau afectarea placentei. In mod ideal, un cordon ombilical ar trebui sa fie suficient de lung pentru ca bebelusul sa se miste fara sa-l intinda, dar nu prea lung, incat sa nu apara noduri. Daca un cordon ombilical scurt provoaca abruptie placentara, poate aparea o hemoragie severa.

Vasa praevia

Vasa praevia este o afectiune in care vasele de sange fetale se deplaseaza in afara cordonului ombilical si in membranele sacului amniotic de-a lungul canalului de nastere. In aceasta pozitie, vasele sunt expuse riscului de rupere in timpul travaliului si al nasterii, ceea ce poate duce la pierderi masive de sange si leziuni permanente. Daca vasele de sange sunt rupte in timpul nasterii, poate fi necesara o transfuzie de sange imediat dupa nastere.

Infectia cordonului ombilical

Cand membranele fetale se infecteaza, acea infectie se poate raspandi in cordonul ombilical, la placenta, fat si lichidul amniotic. Aceasta se numeste infectie intraamniotica. O infectie a cordonului ombilical se numeste funizita.

probleme ale cordonului ombilical

Chist al cordonului ombilical

Chisturile cordonului ombilical sunt saculeti cu lichid formati in cordonul ombilical. Exista doua tipuri de chisturi: chisturi adevarate si pseudochisturi. Chisturile adevarate contin lichid de la embrionul format. Aceste chisturi dispar de obicei singure si sunt situate aproape de locul in care cordonul ombilical se conecteaza la copil. Pseudochisturile (numite si chisturi false) sunt mai frecvente decat chisturile adevarate. Se gasesc oriunde de-a lungul cordonului ombilical.

O singura artera ombilicala

In unele cazuri (rare) este posibil ca un cordon ombilical sa contina doar doua vase de sange, in loc de trei. In aceste cazuri, lipseste o artera. Nu se cunoaste cauza acestei anomalii, numita artera ombilicala unica. Aceasta problema creste riscul de defecte congenitale – inclusiv o serie de defecte cardiace, defecte ale sistemului nervos central si defecte ale tractului urinar sau anomalii cromozomiale.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557389/
(2) https://www.medicinenet.com/umbilical_cord/definition.htm
(3) https://www.britannica.com/science/umbilical-cord
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557490/
(5) https://www.rxlist.com/umbilical_cord/definition.htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu