Ulei de ricin – beneficii si utilizari

de Mancas Malina
ulei de ricin

Ulei de ricin – iata ce beneficii are acest tip de ulei pentru sanatate, recomandari de utilizare si efecte secundare posibile.

CUPRINS:

1. Ce este uleiul de ricin?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Utilizare
4. Efecte secundare posibile

Ce este uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este un ulei vegetal multifunctional. Se obtine prin extragerea uleiului din semintele plantei Ricinus communis. Aceste seminte contin o enzima toxica numita ricina. Cu toate acestea, procesul de incalzire pe care il sufera uleiul de ricin o dezactiveaza, permitand utilizarea uleiului in siguranta. Uleiul de ricin are o serie de utilizari medicinale, industriale si farmaceutice.

Este utilizat in mod obisnuit ca aditiv in alimente, medicamente si produse de ingrijire a pielii, precum si ca lubrifiant industrial. Astazi, uleiul de ricin ramane un tratament natural popular pentru afectiuni comune, cum ar fi constipatia si afectiunile pielii si este utilizat in mod obisnuit in produsele de infrumusetare naturale.

Uleiul de ricin este descompus in acid ricinoleic in intestinul subtire. Acest lucru accelereaza procesul de digestie. Desi dovezile sunt mai putin concludente, uleiul de ricin a demonstrat si unele beneficii potentiale pentru piele. Este folosit uneori in tratamentul diferitelor afectiuni ale pielii, inclusiv dermatoza, psoriazisul si acneea.

beneficiile uleiului de ricin

Beneficii pentru sanatate

Efect laxativ

Poate ca una dintre cele mai cunoscute utilizari medicinale pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural. Este clasificat ca un laxativ stimulant, ceea ce inseamna ca accelereaza miscarea muschilor care imping fecalele prin intestine, ajutand la curatarea intestinelor. Laxativele stimulante actioneaza rapid si sunt utilizate in mod obisnuit pentru ameliorarea constipatiei temporar.

Cand este administrat pe cale orala, uleiul de ricin este descompus in intestinul subtire, eliberand acid ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin. Acidul ricinoleic este apoi absorbit in intestin, ducand la un puternic efect laxativ – poate ameliora constipatia. In timp ce uleiul de ricin este considerat sigur in doze mici, cantitati mai mari pot cauza crampe abdominale, greata, varsaturi si diaree. Desi poate fi utilizat pentru ameliorarea constipatiei ocazional, uleiul de ricin nu este recomandat ca tratament pentru problemele pe termen lung.

Poate favoriza vindecarea ranilor

Aplicarea uleiului de ricin pe rani creeaza un mediu care favorizeaza vindecarea si previne uscarea ranilor. Uleiul de ricin stimuleaza dezvoltarea tesuturilor, astfel incat se poate forma o bariera intre rana si mediu, scazand riscul de infectie. De asemenea, reduce uscaciunea, acumularea de celule moarte ale pielii care pot intarzia vindecarea ranilor.

Sanatatea pielii

Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii ale uleiului de ricin il fac util in reducerea acneei. Acidul ricinoleic poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca acnee. Uleiul de ricin este, de asemenea, bogat in alti acizi grasi. Acestia pot avea rol emolient si hidratant atunci cand uleiul este aplicat pe piele.  Uleiul de ricin are un efect comedogenic scazut. Asta inseamna ca este putin probabil sa infunde porii si reduce riscul de a dezvolta puncte negre, fiind benefic si pentru cei cu pielea sensibila.

Uleiul de ricin contine trigliceride. Acestea pot ajuta la mentinerea umiditatii in piele, fiind un tratament util pentru pielea uscata.

indicatiile uleiului de ricin

Efect hidratant

Uleiul de ricin este bogat in acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat. Aceste tipuri de grasimi actioneaza ca umectanti si pot fi folosite pentru hidratarea pielii. Umectantii retin umezeala prin prevenirea pierderii de apa prin stratul exterior al pielii. Uleiul de ricin este adesea folosit in produse cosmetice pentru a favoriza hidratarea si este adesea adaugat in produse precum lotiuni, machiaj si produse de curatare.

Uleiul de ricin este gros, de aceea este amestecat frecvent cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de migdale, uleiul de masline si untul de cocos, pentru a obtine o crema hidratanta naturala. Desi aplicarea uleiului de ricin pe piele este considerata sigura pentru majoritatea persoanelor, poate provoca o reactie alergica la unii oameni.

Efecte antiinflamatorii

Acidul ricinoleic, principalul acid gras gasit in uleiul de ricin, are proprietati antiinflamatorii. Calitatile de reducere a durerii si efectele antiinflamatorii ale uleiului de ricin pot fi benefice pentru cei cu boala inflamatorie precum artrita reumatoida sau psoriazisul. Poate ajuta la reducerea semnificativa a durerii si a inflamatiei atunci cand este aplicat pe piele, comparativ cu alte metode de tratament.

Sanatatea parului si a scalpului

Multi oameni folosesc uleiul de ricin ca balsam natural sau masca pentru par. Parul uscat sau deteriorat poate beneficia in special de efectele hidratante date de uleiul de ricin. Aplicarea regulata a acestui tip de ulei pe par ajuta la lubrifierea firului de par, crescand flexibilitatea si reducand riscul de rupere. Poate fi util si pentru cei care se confrunta cu matreata, o afectiune obisnuita a scalpului caracterizata prin piele uscata si descuamata pe scalp.

Desi exista multe cauze diferite ale matretii, aceasta a fost legata de dermatita seboreica, o afectiune inflamatorie a pielii care provoaca pete rosii, solzoase la nivelul scalpului. Datorita capacitatii uleiului de ricin de a reduce inflamatia, acesta poate fi un tratament eficient pentru matreata cauzata de dermatita seboreica. In plus, aplicarea uleiului de ricin pe scalp ajuta la hidratarea pielii uscate si iritate si poate ajuta la reducerea descuamarii.

uleiul de ricin in cosmetica

Utilizare

Poate dura ceva timp ca pielea sa absoarba complet uleiul de ricin, dar diluarea uleiului poate favoriza absorbtia in piele. Se poate dilua uleiul de ricin cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de masline sau de arahide. Raportul recomandat este 1: 1 – cantitatea de ulei de ricin trebuie sa fie aceeasi cu cea de ulei cu care este amestecat.

Daca vreti sa folositi ulei de ricin pentru cresterea parului, incercati sa masati doar cateva picaturi de ulei in scalp. De asemenea, puteti masa cateva picaturi de ulei de ricin pe lungimea firelor de par si pe varfuri, pentru a proteja impotriva ruperii si pentru a imbunatati textura parului.

Efecte secundare posibile

Inghitirea unei cantitati mari de ulei de ricin poate fi daunatoare. Uleiul de ricin poate provoca, de asemenea, pierderi de lichide si potasiu din organism atunci cand este utilizat mai mult de o saptamana sau in doze mari.

Semnele supradozajului cu ulei de ricin, care necesita asistenta medicala imediata, includ:

  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • ameteala;
  • halucinatii;
  • lesin;
  • greata;
  • scurtarea respiratiei si dureri in piept.

Unii oameni se confrunta cu o eruptie cutanata atunci cand folosesc ulei de ricin pe piele. Atunci cand este aplicat pe piele, uleiul de ricin este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, efectele dermatologice sunt inca in studiu, deci asigurati-va ca urmati sfaturile medicului atunci cand tratati orice afectiune a pielii.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil
(2) https://www.webmd.com/diet/castor-oil-health-benefits#1
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844
(4) https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-castor-oil-89087

Articole recomandate

Lasa un comentariu