Sarcina toxica (hiperemeza gravidica) – simptome si solutii

de Mancas Malina
sarcina toxica

Sarcina toxica sau hiperemeza gravidica – mai exact greturi si varsaturi severe in sarcina. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.

CUPRINS:
1. Ce este sarcina toxica?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este sarcina toxica?

Sarcina toxica se mai numeste disgravidie sau hiperemeza gravidica (Hyperemesis gravidarum). Reprezinta acea stare manifestata prin greturi  si varsaturi severe in timpul sarcinii, ce pot pune viata in pericol. Doar aproximativ 1% dintre femeile gravide sufera de sarcina toxica, dar efectele dureaza mai mult decat greturile matinale. Daca este tratata, nu ar trebui sa faca niciun rau copilului. Insa, daca femeia pierde in greutate din cauza varsaturilor, asta poate duce la bebelus cu greutate mica la nastere si alte probleme.

Hiperemeza gravidica este o tulburare neobisnuita in care apar greturi persistente si varsaturi severe in timpul sarcinii. Aceasta afectiune poate duce la deshidratare.

Multe femei sufera de greturi matinale in timpul sarcinii – o problema in general inofensiva. Desi greturile matinale sunt inconfortabile, dispar de obicei in jurul saptamanii 12 de sarcina. Greturile matinale sunt stari de greata, uneori insotite de varsaturi. Aceste doua simptome dispar de obicei in jurul saptamanilor 12-14 de sarcina. Varsaturile nu provoaca deshidratare severa.

Sarcina toxica sau hiperemeza gravidica include de obicei greata care nu dispare si varsaturi severe care duc la deshidratare severa. Simptomele incep in primele 6 saptamani de sarcina de obicei. Cazurile usoare sunt tratate cu modificari alimentare, odihna si antiacide. Cazurile mai severe necesita adesea spitalizare, astfel incat mama sa poata primi lichide si nutritie intravenos. Simptomele se amelioreaza de obicei pana in a 20-a saptamana, dar nu intotdeauna.

ce este sarcina toxica

Care sunt simptomele?

Sarcina toxica apare de obicei in primul trimestru de sarcina. Este posibil sa aveti disgravidie daca sunteti gravida si vomitati de mai mult de 3-4 ori pe zi, pierdeti in greutate, aveti frecvent stari de ameteala si sunteti deshidratata. Senzatia de greata este aproape constanta, cu pierderea poftei de mancare. Simptomele deshidratarii includ senzatie de sete, oboseala, ameteala, urinari rare si urina de culoare inchisa si cu miros puternic.

Spre deosebire de greturile matinale, este posibil ca simptomele de sarcina toxica sa nu se reduca pana la 16-20 saptamani de sarcina. Este posibil sa nu se reduca de tot pana la nastere, desi unele simptome se amelioreaza adesea pana la aproximativ 20 saptamani de sarcina. Pacienta prezinta varsaturi dupa consumul de alimente sau bauturi, dar si varsaturi care nu au legatura cu mancarea.

cauze ale sarcinii toxicii

Ce probleme poate cauza?

Greata si varsaturile care apar in cazurile severe pot afecta uneori starea mamei si a bebelusului daca nu se intervine. Incapacitatea de a retine alimente poate afecta aportul nutritional. Astfel, mama poate pierde in greutate, Pierderea de lichide combinata cu pierderea acidului stomacal prin varsaturi, poate provoca deshidratare si dezechilibre electrolitice.

Daca problema nu este tratata, poate provoca multe probleme, inclusiv insuficienta organelor si nasterea timpurie a copilului. Problema poate duce la dezechilibre de lichide si dezechilibre electrolitice, probleme alimentare si de nutritie, afectarea ficatului, deficit de nutrienti. De asemenea, cresterea fatului poate fi afectata.

Cauze

Afectiunea ar putea fi cauzata de cresterea rapida a nivelurilor serice de hormoni precum HCG (gonadotropina corionica umana) si estrogen. Aproape toate femeile se confrunta cu un anumit grad de greturi matinale in timpul sarcinii. Greturile matinale inseamna greata si varsaturi in timpul sarcinii. In ciuda numelui, greturile matinale nu se limiteaza la primele momente ale zilei – pot sa apara in orice moment.

Greata si varsaturile extreme in timpul sarcinii pot indica in mai rare cazuri o sarcina multipla (aveti mai mult de un copil) sau mola hidatiforma (crestere anormala a tesutului care nu este o sarcina adevarata).

Greturile matinale si sarcina toxica par sa aiba o legatura cu gonadotropina corionica umana (hCG). Acesta este un hormon produs in timpul sarcinii de catre placenta. Corpul produce o cantitate mare a acestui hormon intr-un ritm rapid la inceputul sarcinii. Aceste niveluri pot continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii. Unii factori care ar putea creste riscul de sarcina toxica sunt:

  • istoric de sarcina toxica in familie;
  • sarcina multipla;
  • supraponderalitate;
  • prima sarcina.

Poate exista si o componenta ereditara.

simptome de sarcina toxica

Diagnostic

Medicul va va intreba despre simptome, va face un istoric medical si va efectua un examen fizic. In plus, se pot indica anumite teste de laborator pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic. Medicul va cauta semne comune de sarcina toxica, precum tensiunea arteriala scazuta anormal sau un puls rapid. Probele de sange si urina pot fi, de asemenea, necesare pentru a verifica semnele de deshidratare. De asemenea, medicul poate recomanda teste suplimentare pentru a exclude problemele gastro-intestinale drept cauza a starilor de greata sau a varsaturilor. Este posibil sa fie necesara o ecografie pentru a afla daca sunteti gravida cu gemeni sau daca exista alte probleme.

Tratament

Tipul de tratament necesar depinde de cat de grava este starea. Medicul va poate recomanda metode naturale de prevenire a starilor de greata, cum ar fi vitamina B6 sau ghimbirul. Incercati sa mancati mese mai mici si mai frecvente si alimente uscate, cum ar fi biscuiti. Consumati multe lichide pentru a va mentine hidratat. Evitati stimulii senzoriali care pot actiona ca factori declansatori (cum ar fi mirosuri specifice sau zgomote).

Cazurile severe de sarcina toxica pot necesita spitalizare. Femeile gravide care nu sunt capabile sa mentina lichide sau alimente in stomac din cauza starilor de greata constante sau a varsaturilor pot necesita lichide administrate intravenos. Este important pentru o femeie insarcinata sa isi mentina aportul de lichide. Lichidele intravenoase  ar putea fi necesare daca o femeie continua sa se confrunte cu varsaturi pe tot parcursul sarcinii. Astfel, in cazurile severe, femeia ar putea necesita spitalizare si i se vor administra lichide intravenos.

Cand se pot indica medicamente?

In general, nu se recomanda medicamente pentru greata in sarcina. Medicamentele pentru reducerea starilor de greata sunt folosite atunci cand varsaturile persista si prezinta posibile riscuri pentru mama sau bebelus. Daca o femeie nu poate lua medicamente pe cale orala, medicamentele pot fi administrate intravenos. Medicamentele utilizate pentru a preveni greata includ Promethazine, Meclizine si Droperidol. Folosirea de medicamente in timpul sarcinii poate provoca potentiale probleme de sanatate pentru copil, dar in cazurile severe de sarcina toxica, deshidratarea materna este o problema mai ingrijoratoare.

Discutati cu medicul despre riscurile asociate oricarei metode de tratament. Exista medicamente care pot fi utilizate in timpul sarcinii, inclusiv in primele 12 saptamani, pentru a ajuta la imbunatatirea simptomelor de sarcina toxica. Insa, acestea trebuie luate doar la indicatiile medicului si sub monitorizare atenta.

Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12232-hyperemesis-gravidarum-severe-nausea–vomiting-during-pregnancy
(2) https://www.healthline.com/health/hyperemesis-gravidarum
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410506/
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/001499.htm
(5) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/

Articole recomandate

Lasa un comentariu