Uleiul de argan

de Mancas Malina
uleiul de argan beneficii

Uleiul de argan este gasit in multe produse de ingrijire a pielii. Iata ce beneficii are pentru sanatatea pielii si a parului, moduri de utilizare, cum alegem uleiul de argan potrivit.

CUPRINS:

1. Ce este uleiul de argan?
2. Beneficiile uleiului de argan
3. Alegere si utilizare
4. Efecte secundare posibile
5. Uleiul de argan pentru copii
6. Ulei de argan in sarcina

Ce este uleiul de argan?

Uleiul de argan este un ulei vegetal folosit atat pentru ingrijirea pielii si a parului, cat si in bucatarie. Este obtinut din nucile arborelui de argan din Maroc (Argania spinosa). Este un ulei bogat in acizi grasi si antioxidanti, adesea folosit in ingrijirea pielii ca produs anti-imbatranire. Acest tip de ulei este, de asemenea, utilizat in bucatarie si se considera ca are beneficii medicale, inclusiv in gestionarea hipertensiunii arteriale si a diabetului. Se obtine prin presare la rece – inainte de presare, pentru uleiul de argan alimentar nucile sunt incalzite pentru a intensifica aroma.

Este bogat in acizi linoleici, vitamina E si antioxidanti. Este un ulei rar, care contine atat acizi grasi esentiali oleici (Omega 9), cat si linoleici (Omega 6), ambii ajutand pielea predispusa la acnee. In timp ce acidul linoleic reduce inflamatia si acneea si creste umiditatea pielii, acidul oleic poate imbunatati permeabilitatea pielii si poate ajuta alte ingrediente sa patrunda mai usor in piele.

ulei de argan pentru piele

Beneficiile uleiului de argan

Datorita continutului ridicat de nutrienti, inclusiv acizi grasi nesaturati, uleiul de argan poate ajuta la reglarea colesterolului din sange si la scaderea tensiunii arteriale, reducand astfel riscul cardiovascular. Flavonoizii continuti in uleiul obtinut din argan actioneaza ca elemente cu rol antiinflamator. Se considera acest ulei poate ajuta la tratarea sau prevenirea anumitor afectiuni medicale, inclusiv osteoartrita, hipertensiune arteriala, diabet, epilepsie si ateroscleroza. Pana in prezent, exista putine studii stiintifice care sa sustina, insa, aceste afirmatii.

Ulei de argan pentru piele

Uleiul de argan contine multe elemente cu proprietati curative, inclusiv proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Ambele contribuie la reducerea simptomelor pentru o serie de afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul si rozaceea. Pe langa utilizarea sa in creme, lotiuni, seruri, masti de fata si unguente pentru piele, uleiul acesta este adesea incorporat in sampoane si balsamuri sau utilizat pentru uleiurile de masaj. Poate reduce liniile si ridurile fine, imbunatatind aspectul pielii. Iata cele mai importante beneficii ale uleiului de argan:

Hidrateaza intens pielea

Uleiul de argan se absoarbe rapid si nu lasa urme grase pe piele. Dupa curatarea pielii, se poate aplica o singura picatura de ulei de argan pe piele, masata cu miscari circulare pe fata si pe gat. In lunile de iarna sau in climatul mai uscat, este posibil sa fie nevoie de 1-2 picaturi, dar folositi acest produs cu moderatie. Poate fi utilizat si pe pielea din jurul ochilor. Vitamina A si vitamina E pot ajuta la reducerea ridurilor fine si mentin pielea hidratata, avand si efecte anti-imbatranire.

Acest tip de ulei este des utilizat ca hidratant – este si motivul pentru care se gaseste adesea in lotiuni, sapunuri si creme. Poate fi aplicat local sau luat oral sub forma de suplimente zilnice pentru un efect de hidratare. Acest lucru se datoreaza in mare masura continutului crescut de vitamina E, care este un antioxidant solubil in grasimi care poate contribui la imbunatatirea retentiei de apa in piele.

ulei de argan pentru hidratare

Ulei de argan pentru exfoliere

Se poate folosi impreuna cu o lingurita de zahar brun pentru a exfolia delicat pielea, mai ales zonele predispuse la acnee sau zonele cu piele foarte uscata. Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si la reducerea aspectului liniilor fine si a ridurilor.

Ulei de argan pentru acnee

Uleiul organic de argan poate reduce nivelul de sebum la persoanele cu piele mai grasa. Acizii grasi esentiali din uleiul de argan ajuta la reducerea inflamatiei cauzate de acnee, contribuind in acelasi timp la calmarea celulelor deteriorate ale pielii. Acneea hormonala este adesea rezultatul excesului de sebum cauzat de hormoni. Uleiul de argan are efecte anti-sebum – poate regla in mod eficient cantitatile de sebum de pe piele. Acest lucru poate ajuta la tratarea mai multor tipuri diferite de acnee.

Uleiul de argan pentru vergeturi

Uleiul de argan poate ajuta la reducerea aspectului vergeturilor prin imbunatatirea elasticitatii pielii. Se maseaza cateva picaturi de ulei de argan pe zonele cu vergeturi. Vitamina A si vitamina E din uleiul de argan pot ajuta la hidratarea pielii, reducand riscul aparitiei vergeturilor. Daca aveti deja vergeturi, incepeti prin masarea uleiului de argan pe zonele afectate inainte de baie.

Masca pentru par cu ulei de argan

Uleiul de argan nu este benefic doar pentru piele, ci si pentru par. Lasa parul moale, mai usor de coafat si poate fi util pentru varfuri depicate. De asemenea, poate proteja impotriva caldurii date de uscatorul de par, placa de par, ondulatoare etc. Exista unele cercetari care indica faptul ca uleiurile bogate in acizi grasi esentiali, precum cele gasite in argan, pot ajuta la ingrosarea firului de par si la prevenirea ruperii sau deteriorarii. Se incalzesc 4-10 picaturi de ulei de argan si se maseaza bine pe par si pe scalp, lasand sa actioneze 30-60 minute sau peste noapte. Dimineata, spalati-va parul, clatind bine pana cand toate reziduurile au disparut.

Ulei de argan pentru unghii si cuticule

Uleiul de argan poate fi masat pe unghii si cuticule si se lasa sa actioneze 30 minute. Poate creste rezistenta unghiilor si mentine cuticulele hidratate.

Alegere si utilizare

Este important sa cumparati ulei de inalta calitate. Un ulei de calitate slaba nu va oferi aceleasi beneficii, deoarece nu are aceeasi concentratie de nutrienti. Cand alegeti uleiul, cautati unul care sa fie 100% pur, organic, presat la rece, nefiltrat si ne-dezodorizat. Asigurati-va ca pastrati sticlele inchise bine si ferite de razele directe ale soarelui. Se recomanda utilizarea uleiului in termen de 6 luni de la deschidere pentru un beneficiu optim. Asigurati-va ca uleiul de argan pe care il cumparati este proaspat. Pentru a face acest lucru, mirositi uleiul. Nu ar trebui sa aiba un miros ranced sau prea dulce. Trebuie sa aiba un miros usor, proaspat si de nuci.

Uleiul de argan are o textura neteda, nu prea lipicioasa si nici prea apoasa. Natura uleioasa dispare rapid dupa ce este aplicat pe piele. Deoarece uleiul de argan poate fi impartit in general in doua tipuri – uleiul culinar si uleiul cosmetic, exista o usoara diferenta si de culoare. In timp ce uleiul culinar are o culoare aproape maronie, uleiul cosmetic are o culoare maro auriu. Diferenta de culoare provine din modul in care sunt produse cele doua uleiuri. In timpul obtinerii uleiului de argan culinar, nucile sunt prajite, dar in cazul uleiului cosmetic, nu se foloseste prajirea.

uleiul de argan beneficii pentru piele

Efecte secundare posibile

Aveti grija cand utilizati ulei de argan daca aveti alergii cunoscute la diferite nuci. Puteti testa uleiul de argan pe o zona mica de piele pentru a va asigura ca nu aveti o reactie alergica. Unele persoane pot avea sensibilitate la uleiul de argan, chiar daca nu au alergii cunoscute. Daca uleiul irita pielea sau provoaca o eruptie cutanata, nu mai folositi produsul. Daca utilizati ulei de argan intern, exista riscul de a experimenta reactii adverse, manifestate prin disconfort gastric, balonare, gaze, greata si diaree. Daca observati oricare dintre aceste efecte secundare ale uleiului de argan sau orice alt tip de reactie adversa, incetati sa mai utilizati acest tip de ulei.

In cazuri foarte rare, unii oameni pot prezenta reactii adverse mai severe – in caz de suplimente cu ulei de argan luate pe cale orala. Simptomele unei astfel de reactii pot include confuzie, stare generala de rau, agitatie. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, incetati sa luati ulei de argan. Uleiul de argan contine, de asemenea, tocoferoli, o forma de vitamina E, care poate incetini coagularea sangelui si poate interactiona cu anticoagulanti precum warfarina.

Uleiul de argan pentru copii

Uleiul de argan si produsele cu ulei de argan sunt in general sigure pentru copii. Acest ulei este benefic adesea pentru eczeme, iritatii de scutec, dermatita seboreica, dar se poate gasi si in produsele pentru masajul bebelusului. Eruptiile de scutec la sugari sunt o problema foarte frecventa. Uleiul de argan este absorbit cu usurinta in piele si poate reduce eruptiile de scutec. Daca adaugati cateva picaturi de ulei in fiecare zi, veti vedea o imbunatatire in timp. Poate fi folosit si ca balsam de par pe scalpul bebelusului.

Este important ca uleiul sa fie natural. De asemenea, retineti ca textura uleiului trebuie sa fie neteda. Natura uleioasa dispare atunci cand este aplicat pe piele si are un efect calmant. E bine sa cereti insa sfatul medicului pediatru inainte de a folosi ulei de argan pe pielea bebelusului.

Ulei de argan in sarcina

Vergeturile sunt cele mai frecvente probleme ale pielii in sarcina. Stratul mediu al pielii este alcatuit din fibre puternice, interconectate, care ii permit pielii sa se extinda si sa se contracte. Cu toate acestea, o intindere rapida a stratului mijlociu al pielii poate determina ruperea acestuia, permitand producerea vergeturilor. Uleiul de argan poate fi de ajutor. Contine multe vitamine si substante nutritive care hranesc si imbunatatesc textura pielii, inclusiv:

  • tocoferoli – favorizeaza cresterea celulara;
  • acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 – mentin pielea flexibila si pot reduce inflamatia;
  • triterpenoizi pentru cicatrizare;
  • beta amirina pentru protectia pielii;
  • butyrospermol cu rol antiinflamator etc.

Uleiul de argan lasa pielea mai rezistenta, indiferent de starea actuala a pielii. Este in general sigur de utilizat in timpul sarcinii. In mod ideal, incepeti sa aplicati din primele luni de sarcina.  Dupa nastere, este bine sa continuati utilizarea timp de o luna sau doua sau pana cand simtiti ca pielea a revenit la normal. Uleiul de argan este usor de aplicat pentru vergeturi. Pur si simplu masati uleiul pe piele, pe zonele predispuse la vergeturi.

Recomandari de produse cu ulei de argan

produse ingrijire cu ulei de argan

  1. Balsam cu ulei de argan Blooming Belly, ingrijire alaptare este recomandat pentru sfarcuri dureroase si crapate. Hidrateaza si inmoaie rapid pielea, protejand impotriva infectiilor.
  2. Gel de dus cu ulei de argan Blooming Belly, pentru gravide  curata delicat pielea, fiind realizat din ingrediente 100% sigure. Contine uleiuri esentiale pure, fara coloranti si parfumuri artificiale.
  3. Ulei antivergeturi extract migdale si argan Blooming Belly, pentru gravide mentine elasticitatea pielii in sarcina si are efect de regenerare, tonifiere si proprietati nutritive. Hidrateaza intens pielea si previne vergeturile in sarcina.

Referinte:
1. https://www.researchgate.net/publication/239938391_Therapeutic_potential_of_argan_oil_A_review
2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.638424
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.2042-7158.2010.01190.x
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535876/
5. https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin
6. https://www.verywellhealth.com/argan-oil-what-should-i-know-about-it-89938

Articole recomandate

Lasa un comentariu