Modificari la nivelul pielii in sarcina

de Mancas Malina
modificari la nivelul pielii in sarcina

Ce modificari la nivelul pielii pot aparea in timpul sarcinii?

Sarcina poate provoca o serie de modificari la nivelul pielii, asociate modificarilor hormonilor si fluxului sangvin. Iata cateva dintre acestea:

1. Modificari de pigmentare

Zona din jurul mamelonului, zona de pe coapsele interioare, organele genitale si gat s-ar putea sa capete o nuanta mai inchisa, din cauza modificarilor hormonale. Este posibil sa se observe o linie inchisa la culoare de la ombilic pana la osul pubian (linea nigra). Se pot dezvolta pete mai inchise la culoare pe fata (cloasma). Aceasta crestere a pigmentarii poate afecta orice zona a corpului care este mai pigmentata. Cu cat tonul pielii este mai inchis, cu atat se observa mai mult aceste modificari.

Areolele, axilele si organele genitale sunt cel mai frecvent afectate. Melasma sau cloasma poate fi cea mai problematica afectiune a pielii asociata cu sarcina. Expunerea la lumina soarelui si alte radiatii ultraviolete agraveaza melasma.

probleme ale pielii in sarcina

2. Acnee

Unele femei se pot confrunta cu acnee in timpul sarcinii. Toti hormonii in continua crestere din corp pot face glandele sebacee sa secrete mai mult sebum. Incercati sa va curatati fata cu un sapun special conceput pentru acnee dimineata si seara.

3. Varice

S-ar putea sa dezvoltati vene extinse pe picioare (vene varicoase) din cauza uterului care exercita o presiune mai mare asupra acestor vene. Schimbarile hormonale in timpul sarcinii ar putea juca, de asemenea, un rol. Varicele care se dezvolta in timpul sarcinii se reduc, in general, fara tratament medical, la 3-12 luni dupa nastere.

4. Vergeturi

Vergeturile sunt dungi de nuante diferite care apar adesea pe abdomen, sani, solduri, fese si coapse. Acestea sunt cauzate de intinderea pielii si sunt frecvente in al doilea si al treilea trimestru. Aproape orice femeie insarcinata va avea cateva vergeturi. Este mai probabil sa apara daca iei rapid in greutate, asa ca urmeaza recomandarile medicului cu privire la cresterea in greutate in sarcina. Dupa nastere, vergeturile capata adesea o nuanta argintie sau alba mai putin evidenta.

Vergeturile apar la pana la 90% dintre femeile insarcinate. Pentru prevenirea lor se folosesc numeroase creme si uleiuri (de exemplu, crema cu vitamina E, unt de cacao, lotiune cu aloe vera sau ulei de masline). Cu toate acestea, nu exista dovezi ca aceste tratamente sunt eficiente. Cele mai multe vergeturi se estompeaza si se micsoreaza dupa nastere, desi de obicei nu dispar complet.

5. Colestaza sarcinii

Uneori nu trebuie sa ignorati mancarimea pielii in sarcina. Colestaza sarcinii este o boala a ficatului care rezulta din cantitati mari de hormoni de sarcina care afecteaza fluxul normal de bila in vezica biliara. Aceasta afectiune poate sa apara in al treilea trimestru si poate cauza mancarime severa pe tot corpul. Colestaza sarcinii poate fi, de asemenea, insotita de icter (o decolorare galbena a pielii si ochilor).

6. Modificari ale parului si unghiilor

O crestere sau o scadere a cresterii si productiei de par este frecventa in timpul sarcinii. Multe femei se confrunta cu un anumit grad de hirsutism pe fata, membre si spate cauzat de modificari endocrine in timpul sarcinii. Hirsutismul se reduce in general postpartum, desi indepartarea cosmetica poate fi luata in considerare daca problema persista.

De asemenea, femeile insarcinate pot observa ingrosarea usoara a parului de pe scalp. Acest lucru este dat de o faza activa (anagena) prelungita a cresterii parului. Dupa nastere, parul intra intr-o faza prelungita de repaus (telogen) a cresterii parului, provocand caderea (efluviul telogen), care poate dura cateva luni sau mai mult de un an dupa sarcina.

Unghiile cresc de obicei mai repede in timpul sarcinii. Femeile insarcinate pot prezenta fragilitate crescuta si onicomicoza.

7. Modificari vasculare la nivelul pielii

Modificarile normale ale productiei de estrogen in timpul sarcinii pot duce la dilatarea, instabilitatea, proliferarea si congestia vaselor de sange. Telangiectaziile sau spider veins apar la aproximativ doua treimi dintre femeile insarcinate cu piele deschisa la culoare si 10 % dintre femeile insarcinate cu piele mai inchisa, in special pe fata, gat si brate.

Care sunt cauzele acestor modificari ale pielii in timpul sarcinii?

schimbari ale pielii in sarcina

Unele sunt asociate modificarilor nivelurilor hormonale care apar in timpul sarcinii. Cu toate acestea, pentru majoritatea modificarilor, cauza nu e pe deplin cunoscuta. Multe femei experimenteaza aceste modificari inca din primul trimestru, in timp ce altele nu observa modificari ale pielii decat in al doilea sau al treilea trimestru. Cauzele pot include si modificarile sistemului imunitar, modificarile la nivel vascular asociate cu sarcina etc.

Modificarile obisnuite ale pielii care apar in timpul sarcinii nu sunt daunatoare pentru mama si copil. Totusi, rareori, problemele acestea pot fi un semn ca e vorba de o cauza ce necesita tratament medical.

Sfaturi

  • Adoptati o dieta sanatoasa si beti suficienta apa si lichide in fiecare zi.
  • Acordati atentiei igienei si ingrijirii in sarcina si alegeti produse de ingrijire delicate, noncomedogenice, fara alcool, parfum si parabeni.
  • Mergeti la un dermatolog daca problemele persista.
  • Hidratati pielea cat mai mult.

Articole recomandate

Lasa un comentariu