Uleiul de masline: proprietati, beneficii, utilizari

de Mancas Malina
uleiul de masline

Uleiul de masline este parte a dietei mediteraneene si cunoscut pentru proprietatile sale nutritve. Iata care sunt acestea si ce alte utilizari sunt cunoscute pentru uleiul de masline.

CUPRINS:

1. Uleiul de masline – ce este si ce proprietati are?
2. Beneficii ulei de masline
3. Uleiul de masline si sanatatea pielii

Uleiul de masline – ce este si ce proprietati are?

Parte a dietei mediteraneene, uleiul de masline este bogat in acizi grasi si antioxidanti ce pot oferi unele beneficii importante pentru sanatate, inclusiv risc redus de boli de inima.

Uleiul de masline este uleiul care a fost extras din masline, fructele maslinului. Maslinele pot fi presate pentru a extrage uleiul, dar metodele moderne presupun zdrobirea maslinelor, amestecarea si apoi separarea uleiului de pulpa prin centrifugare. Exista trei clase principale de ulei de masline – rafinat, virgin si extra virgin. Uleiul de masline extravirgin este cel mai putin procesat sau rafinat tip. Este considerat cel mai sanatos tip de ulei de masline. Acest tip de ulei este extras folosind metode naturale si standardizat pentru puritate si anumite calitati senzoriale, cum ar fi gustul si mirosul. Are un gust distinct si este bogat in antioxidanti fenolici.

compozitia uleiului de masline

Compozitia nutritiva a uleiului de masline extravirgin

Uleiul de masline extravirgin contine (o lingura de ulei de masline):

  • 14% grasimi saturate;
  • 73% grasimi mononesaturate – in special acid oleic;
  • 13% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina E;
  • 7% din DZR de vitamina K.

Principalii antioxidanti ai uleiului includ oleocantal antiinflamator, precum si oleuropeina, o substanta care protejeaza colesterolul LDL (rau) de oxidare. De asemenea, contine urme de calciu si potasiu, precum si polifenoli, tocoferoli, fitosteroli, squalene si acizi terpenici si alti antioxidanti.

Beneficii ulei de masline

Uleiul de masline extravirgin, care este uleiul de cea mai buna calitate, este bogat in antioxidanti, care ajuta la prevenirea deteriorarilor celulare cauzate de moleculele numite radicali liberi. Radicalii liberi sunt substante pe care organismul le produce in timpul metabolismului si a altor procese. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi. Daca se acumuleaza prea multi radicali liberi, pot provoca stres oxidativ. Acest lucru poate duce la deteriorarea celulelor si poate juca un rol in dezvoltarea anumitor boli, inclusiv a anumitor tipuri de cancer.

Principalele beneficii

Iata care sunt principalele beneficii ale uleiului de masline:

  • sustine sanatatea inimii – beneficiile sunt asociate polifenolilor, ce pot oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare, aterosclerozei etc.; scade inflamatia, protejeaza colesterolul LDL „rau” de oxidare, imbunatateste mucoasa vaselor de sange si poate ajuta la prevenirea coagularii excesive a sangelui;
  • reducerea riscului de sindrom metabolic – aceasta afectiune este caracterizata de un grup de factori de risc care predispun la probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arteriala si nivelurile ridicate de zahar din sange; uleiul intr-o dieta mediteraneana poate imbunatati caracteristicile sindromului metabolic, cum ar fi inflamatia, zaharul din sange, trigliceridele si lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) sau colesterolul „rau”;
  • risc mai mic de depresie si anxietate – efectele protectoare pot fi date de continutul de grasimi sanatoase;
  • risc mai mic de Alzheimer – includerea uleiului de masline in dieta poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, posibil datorita impactului sau protector asupra vaselor de sange din creier;
  • sanatatea ficatului – moleculele din uleiul extravirgin pot ajuta la prevenirea sau repararea leziunilor hepatice;
  • benefic pentru bolile inflamatorii intestinale – fenolii din uleiul de acest tip pot contribui la cresterea imunitatii intestinale si a sanatatii intestinului prin reglarea microbiomului;
  • in gestionarea artritei reumatoide – artrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin articulatii deformate si dureroase; suplimentele cu ulei de masline par sa amelioreze markerii inflamatori si sa reduca stresul oxidativ la persoanele cu poliartrita reumatoida;
  • proprietati antibacteriene – uleiul de masline contine numerosi nutrienti care pot inhiba sau distruge bacteriile daunatoare.

uleiul de masline beneficii

Sfaturi

Atunci cand cumparati ulei de masline, cel mai bine este sa alegeti un ulei de masline extravirgin, deoarece acesta sufera o procesare mai redusa si este mai probabil sa isi pastreze continutul de antioxidanti. Uleiul de masline extravirgin are un punct ridicat de ardere (191 ° C), deci este sigur de utilizat pentru majoritatea metodelor de gatit. Se poate folosi la salate (pentru dressing salate), pentru a stropi painea de casa proaspat facuta, la prepararea painii, poate fi folosit in locul altor grasimi atunci cand se prajeste sau se gateste etc.

Uleiul de masline si sanatatea pielii

Uleiul de masline contine vitamine liposolubile A, D, E si K. Unele dintre aceste vitamine pot fi benefice pentru piele. Uleiul de masline, care se obtine prin presarea maslinelor si extragerea uleiului, vine in multe forme diferite si are multe utilizari.

Care sunt beneficiile uleiului de masline pentru piele si fata?

Poate preveni semnele de imbatranire prematura a pielii

Uleiul de masline poate ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire prematura a pielii. Actioneaza ca un antioxidant, care este o substanta ce previne oxidarea. Oxidarea este un proces care poate produce radicali liberi, care sunt substante chimice care pot deteriora celulele si pot contribui la dezvoltarea cancerului. Atunci cand sunt aplicati pe piele, antioxidantii pot preveni imbatranirea prematura. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca aplicarea uleiului de masline pe piele dupa expunerea la soare poate lupta impotriva celulelor cauzatoare de cancer.

Are efecte antibacteriene

S-a demonstrat ca uleiul de masline are proprietati antibacteriene. Cu toate acestea, exista foarte putine studii privind capacitatea uleiului de masline de a controla bacteriile de pe piele. Daca sunteti predispus la acnee, utilizarea unui sapun cu ulei de masline poate ajuta la reducerea acneei, distrugand bacteriile care cauzeaza acneea.

Efecte hidratante

Uleiul de masline este un hidratant natural cunoscut, care este adesea folosit pentru a hidrata atat pielea, cat si parul.

Cum se foloseste uleiul de masline pe piele?

Uleiul de masline este un ingredient in multe produse de ingrijire personala, inclusiv produse pentru spalarea fetei, spalarea corpului, sapun si lotiuni. Alte modalitati de utilizare a uleiului de masline pe piele includ:

Hidratant dupa expunerea la soare

Unii oameni folosesc uleiul de masline pe post de lotiune hidratanta aplicandu-l direct pe piele dupa expunerea la soare si nu numai. Poate fi aplicat pe pielea umeda pentru a preveni senzatia de grasime.

uleiul de masline in cosmeticaâ

Exfoliere cu ulei de masline

Pentru a exfolia fata si corpul si pentru a trata zonele de piele uscata sau solzoasa, se poate amesteca ulei de masline si sare de mare pentru a obtine un exfoliant. Se recomanda o baza de exfoliere cu granulatie fina pe fata si alte zone sensibile si poate fi mai grosiera pentru restul corpului.

Demachiere cu ulei de masline

Uleiul de masline descompune orice substante rezistente la apa din machiajul ochilor, favorizand stergerea. Pentru a elimina machiajul, trebuie doar sa adaugati cateva picaturi de ulei de masline pe o discheta de bumbac si stergeti usor zona fetei.

Masca de fata cu ulei de masline

Persoanele cu pielea uscata pot beneficia de pe urma mastile de fata cu ulei de masline. Uleiul de masline amestecat cu ingrediente precum albusul de ou, mierea sau ovazul macinat poate hrani si hidrata fata.

Tratamentul ridurilor

Datorita continutului sau de antioxidanti, uleiul de masline poate reduce imbatranirea pielii si aparitia si aspectul ridurilor. Uleiul poate fi masat in jurul zonei ochilor seara sau dupa expunerea la soare.

Cicatrizant

Vitaminele si alti antioxidanti din uleiul de masline pot estompa cicatricile, ajutand celulele pielii sa se regenereze. Pur si simplu masati uleiul nediluat pe cicatrici sau amestecati-l cu zeama de lamaie pentru a trata zonele de hiperpigmentare, unde pielea s-a inchis la culoare din cauza cicatricilor.

Uleiul de masline poate fi folosit si pentru prevenirea sau tratarea vergeturilor, desi studiile privind eficacitatea acestuia au rezultate mixte.

Posibile riscuri

Cei mici pot dezvolta uneori eczema daca se foloseste ulei de masline direct aplicat pe pielea lor. Desi unele studii au aratat ca uleiul de masline are beneficii pentru piele, altele sugereaza ca nu este cea mai buna optiune pentru toata lumea.

In timp ce uleiul de masline ar putea fi benefic in anumite privinte, alte studii au sugerat ca, daca aveti pielea sensibila, in special piele grasa sau o afectiune a pielii, cum ar fi dermatita, este posibil ca uleiul de masline sa nu fie cea mai buna alegere. Uleiul de masline este un ulei foarte gras si nu se absoarbe usor in piele. Stergeti excesul de ulei pentru a preveni infundarea porilor.

Riscurile potentiale ale utilizarii uleiului de masline direct aplicat pe fata includ:

  • deteriorarea barierei de protectie – unele cercetari sugereaza ca nu se recomanda utilizarea uleiului de masline pentru pielea uscata la adulti si sugari – poate provoca roseata si deteriorarea stratului exterior al pielii la unele persoane;
  • eczema atopica – uleiul de masline poate contribui la dezvoltarea eczemelor, in special la copiii cu antecedente familiale de eczema;
  • pori infundati – uleiul de masline este un ulei foarte gras care poate bloca porii daca este utilizat in exces;
  • folosirea uleiului de calitate slaba – uleiurile de calitate scazuta pot contine aditivi sau substante chimice care ar putea irita sau deteriora pielea.

beneficiile uleiului de masline

Recomandari de produse de ingrijire cu ulei de masline

Recomandari de produse de ingrijire pe baza de ulei de masline, pentru tine si bebe:

  1. Lotiune bio de corp hidratanta Safe Life Rampal Latour Baby  – formula delicata, ideala pentru pielea fragila a bebelusilor, cu ingrediente naturale, in special ulei de masline organic – bogat in vitamina E, antioxidant, ce lasa pielea fina si moale, si cu un pH adaptat.
  2. Unguent crema Klorane Bebe, fara parfum –  unguent pentru zona de scutec, cu proprietati protectoare, de calmare, formula cu 96% ingrediente naturale, fara parfum. Curata delicat, previne iritatia de scutec, calmeaza, hidrateaza si are o consistenta placuta, datorita continutului ridicat de ulei de masline.
  3. Lotiune de corp Bebe ECO by Naty, cu uleiuri organice si aloe vera –  lotiune bebe ecologica, ce hidrateaza bland si eficient pielea celor mici, fiind bogata in uleiuri organice – ulei de masline, ulei de floarea soarelui, precum si aloe. Este fara parfum, fara parabeni si fara uleiuri minerale.
  4. Crema zinc pentru zona scutec Baby Leaves Attitude –  crema pentru zona de scutec cu zinc, din 100% ingrediente naturale, printre care si ulei de masline. Confera protectie pentru pielea delicata a celor mici, blocheaza umiditatea si previne iritatiile pielii.
  5. Spray reparator zona scutec 3 in 1 Eryteal Klorane Bebe –  spray de protectie pentru zona scutecului, cu ulei de masline si oxid de zinc. Calmeaza pielea, purifica si reduce iritatia de scutec. Este usor de folosit si are actiune rapida.

Produse de curatare, protectie si ingrijire in sarcina

  1. Sapun delicat supragras de Marsilia Safe Life Rampal Latour Baby –  sapun delicat ce curata usor pielea copiilor, fiind potrivit pentru intreaga familie. Este ultra-delicat, fara coloranti, imbogatit cu ulei de masline organic nutritiv. Este hipoalergenic si testat dermatologic.
  2. Sapun vegetal Baby Weleda, cu galbenele –  sapun delicat pentru o curatare atenta si usoara, imbogatit cu extract de ulei de masline, galbenele si musetel. Ideal pentru pielea sensibila, cu parfum discret, din 100% ingrediente naturale, fara parfum, coloranti si conservanti.
  3. Stick pentru protectia fetei SPF 30 Attitude -protejeaza impotriva radiatiilor UVA si UVB, datorita oxidului de zinc ce formeaza o bariera fizica impermeabila la nivelul pielii, pentru protectie solara eficienta. Este usor de folosit, este transparent si ofera protectie SPF 30, ideal pentru fata, pentru copii si adulti. Contine ulei de masline printre ingrediente.
  4. Balsam BIO pentru alaptare Maternite Mustela – balsam pentru ingrijirea sanilor in alaptare, din 100% ingrediente naturale, sigure pentru mama si bebe, fara parfum si testat dermatologic. Formeaza o bariera de protectie hidratanta cu rol reparator, reda confortul in alaptare si contine ulei de masline organic pur.
  5. Ulei organic ECO by Naty, pentru sarcina –  ulei pentru ingrijirea pielii in sarcina, cu rol hidratant si hranitor, usor de aplicat, din ingrediente naturale – inclusiv ulei de masline. Mentine pielea elastica si supla, si patrunde profund in straturile pielii. Poate fi masat pe burtica, pe solduri sau sani, pentru un efect hidratant intens.

Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/266258
(2) https://www.healthline.com/nutrition/extra-virgin-olive-oil
(3) https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-13-154
(4) https://academic.oup.com/jn/article/132/3/409/4687293

Articole recomandate

Lasa un comentariu