Plagiocefalia – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
plagiocefalia

Plagiocefalia sau sindromul capului turtit la bebelusi – iata care sunt cauzele, cum ne dam seama de aceasta problema si ce solutii de diagnostic si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este plagiocefalia?
2. De ce apare plagiocefalia?
3. Semne si simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Prevenire

Ce este plagiocefalia?

Uneori, capul unui copil sufera unele denivelari cand trece prin canalul de nastere. In alte cazuri, forma capului se modifica dupa nastere, ca urmare a presiunii asupra capului atunci cand copilul sta intins pe spate. Zonele moi de pe scalp, fontanelele, ii permit capului sa treaca prin canalul ingust de nastere. Deoarece craniul bebelusului este maleabil in primele etape de viata, tendinta de a sprijini capul in aceeasi pozitie poate duce la o forma inegala a capului – plagiocefalie pozitionala.

Partea din spate a capului bebelusului ar putea arata mai plata pe o parte decat pe cealalta. Urechea de pe partea plata ar putea parea impinsa spre inainte. Zonele plate legate de presiunea pe partea din spate a capului nu provoaca leziuni ale creierului si nu interfera cu dezvoltarea unui bebelus.

Exista doua tipuri de plagiocefalie: plagiocefalia pozitionala si plagiocefalia congenitala. Plagiocefalia pozitionala, numita si plagiocefalie deformationala, este cel mai frecvent tip de sindrom de cap turtit. Plagiocefalia congenitala, cunoscuta si sub numele de craniosinostoza, este un defect congenital rar. La bebelusii cu aceasta afectiune, spatiile fibroase dintre oasele craniului, cunoscute sub numele de suturi, se inchid prematur.

cauze plagiocefalie

De ce apare plagiocefalia?

Plagiocefalia se dezvolta atunci cand craniul moale al unui sugar se aplatizeaza intr-o zona, din cauza presiunii repetate asupra unei parti a capului. Multi copii dezvolta plagiocefalie dormind regulat intr-o singura pozitie. Aceasta afectiune apare mai des la sugarii prematuri ale caror cranii sunt deosebit de flexibile.

Cea mai frecventa cauza a unui cap turtit este pozitia de somn a bebelusului. Sugarii stau intinsi pe spate timp de multe ore in fiecare zi, astfel incat uneori capul se aplatizeaza intr-un singur loc. Acest lucru se intampla nu numai in timp ce dorm, ci si pentru ca stau mult in scaun auto, carucior, leagan etc. Bebelusii prematuri sunt mai susceptibili sa aiba aceasta poblema. Craniile lor sunt mai moi decat ale bebelusilor nascuti la termen. De asemenea, acestia petrec mult timp pe spate, fara a fi mutati sau ridicati din cauza nevoilor medicale, cum ar fi statul in unitatea de terapie intensiva neonatala. Craniul este alcatuit din placi de os care se intaresc si se unesc odata cu cresterea copilului. Craniul unui bebelus abia nascut este inca relativ moale si isi poate schimba forma daca exista o presiune constanta pe o anumita parte a capului.

Pozitia de somn

Somnul bebelusului in aceeasi pozitie zi de zi, de exemplu, pe spate sau cu capul indreptat spre dreapta sau spre stanga, pune presiune constanta pe aceleasi parti ale craniului. Bebelusii sunt mai expusi riscului de plagiocefalie pozitionala in primele 4 luni de viata, inainte de a avea capacitatea de a se rostogoli singuri. Este recomandat sa culcati intotdeauna copilul pe spate pentru a reduce riscul de moarte subita a sugarului (SIDS). Pentru a reduce riscul de plagiocefalie, acordati-i bebelusului timp de stat pe burta in timp ce nu doarme. Evitati sa lasati copilul sa stea culcat pentru perioade lungi de timp.

simptome plagiocefalie

Timp insuficient petrecut pe burtica

Plagiocefalia este mai probabil sa apara cand copilul nu sta prea mult pe burtica, ci doar pe spate. Timpul suficient petrecut pe burtica ziua poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a acestei afectiuni. Cand bebelusul este treaz, asezati-l pe burta pe o patura sau o saltea. Incepeti cu doar cateva minute pe sesiune si cateva sesiuni pe zi. Pe masura ce bebelusul dezvolta mai multa forta musculara si control al gatului, puteti creste durata sesiunii.

Probleme in uter

Poate fi presiune prea multa pusa pe capul unui bebelus inainte ca acesta sa se nasca daca este putin ingramadit in uter sau daca exista o lipsa de lichid amniotic care sa amortizeze. Plagiocefalia poate sa apara chiar inainte de nastere daca exista presiune asupra craniului bebelusului din pelvisul mamei sau daca e o sarcina multipla. Se crede ca plagiocefalia congenitala apare intamplator in timpul dezvoltarii fetale. Poate fi implicata si ereditatea.

Sarcina multipla

Cand spatiul din burtica este restrans, craniul unui copil are un risc mai mare de a fi comprimat. Acest lucru poate duce la plagiocefalie.

Copil nascut prematur

Bebelusii nascuti prematur au oase mai moi decat cei nascuti la termen. De asemenea, sunt mai predispusi la spitalizare prelungita si isi petrec o mare parte din timp culcati pe spate. Plagiocefalia pozitionala este mai frecventa la copiii prematuri decat la copiii nascuti la termen.

Folosirea instrumentelor la nastere

Unele instrumente folosite la nastere pun presiune pe craniu si pe oasele maleabile, ceea ce ar putea duce la plagiocefalie.

Torticolis muscular

Aceasta este o afectiune in care muschii gatului unui copil sunt rigizi. Deseori cauza este un spatiu limitat in uter sau o pozitie de crestere problematica. Reducerea spatiului in uter face mai greu pentru copil sa-si rasuceasca gatul si sa-si miste capul. Acest lucru poate duce la plagiocefalie sau o alta deformare a craniului.

Semne si simptome

Sindromul capului turtit este de obicei usor de observat de catre parinti:

  • partea din spate a capului bebelusului este mai plata;
  • bebelusul are de obicei mai putin par pe acea parte a capului;
  • cand priviti in jos capul bebelusului, urechea din partea turtita poate parea impinsa inainte;
  • cap inclinat intr-o parte etc.

In cazurile severe, fruntea poate parea umflata pe partea opusa si ar putea parea neuniforma. Daca torticolisul este cauza, gatul, maxilarul si fata ar putea fi, de asemenea, inegale. De obicei, plagiocefalia este mai mult pe o parte decat pe cealalta (asimetrica). Acest lucru este din cauza faptului ca bebelusilor le place sa se odihneasca pe o parte mai mult decat pe cealalta.

solutii pentru plagiocefalie

Diagnostic

Deseori medicii pot diagnostica sindromul capului turtit examinand capul copilului. Pentru a depista torticolisul, medicul poate urmari modul in care un copil misca usor capul si gatul. De obicei, testele medicale nu sunt necesare. Daca bebelusul  are capul deformat, medicul pediatru va trebui sa stabileasca daca este cauzat de pozitia de somn sau de craniosinostoza. Printr-un examen fizic al capului copilului, medicul poate distinge de obicei cele doua probleme. Se pot face radiografii si alte teste de imagistica.

Plagiocefalia poate duce la complicatii?

Plagiocefalia pozitionala este considerata mai mult o problema estetica decat una medicala. In majoritatea cazurilor, nu afecteaza dezvoltarea sau cresterea creierului. Majoritatea cazurilor se imbunatatesc pe masura ce copilul creste si petrece mai mult timp in sezut, tarandu-se si in picioare. Cu cat plagiocefalia e depistata mai devreme si se iau masuri pentru reducerea acesteia, cu atat sunt mai mari sansele ca problema sa se rezolve.

Tratament

Tratamentul va depinde de gravitatea starii copilului si de cauza suspectata a plagiocefalei. In primul rand, schimbati pozitiile copilului. Continuati sa asezati copilul pe spate pentru a dormi, dar alternati partea pe care sta capul bebelusului atunci cand il asezati in patut. De asemenea, alternati partile pe care sta copilul la fiecare hranire. Tineti bebelusul in brate in sus cand e treaz pentru ameliorarea presiunii asupra capului de la leagane, suporturi si scaune pentru bebelusi.

Cresteti usor timpul petrecut pe burtica. Asigurati-va ca suprafata este ferma. Timpul petrecut pe burtica ajuta la modelarea normala a capului, incurajeaza invatarea si descoperirea lumii din jur, ajuta bebelusii sa-si intareasca muschii gatului si sa invete sa-si impinga bratele in sus.

tipuri de sindrom de cap turtit

Castile ortopedice – cand sunt necesare?

Daca denivelarile nu se amelioreaza cu ajutorul repozitionarii pana la varsta de 6 luni sau daca bebelusul e mai mare de 8 luni si are o deformare severa, medicul poate prescrie o casca ortopedica pentru a ajuta la modelarea capului bebelusului. O casca personalizata amelioreaza presiunea pe partea aplatizata a capului bebelusului. Castile sunt mai eficiente atunci cand tratamentul incepe intre 4 -12 luni, cand craniul este inca maleabil si creierul creste rapid. Tratamentul cu o casca de cele mai multe ori nu e eficient dupa varsta de 1 an, cand oasele craniului sunt imbinate si cresterea capului devine mai putin rapida.

Kinetoterapia

Uneori, o problema musculara subiacenta – cum ar fi torticolisul – determina un copil sa-si tina capul inclinat intr-o parte. In acest caz, kinetoterapia este importanta pentru a ajuta la intinderea muschilor afectati si pentru a-i permite copilului sa schimbe mai liber pozitiile capului.

Cand e necesara operatia?

Rareori, doua sau mai multe placi osoase din zona craniului se topesc prematur. Aceasta rigiditate impinge alte parti ale capului, pe masura ce creierul creste. Aceasta afectiune, cunoscuta sub numele de craniosinostoza, este de obicei tratata in timpul copilariei. Pentru a-i oferi creierului suficient spatiu pentru a creste si a se dezvolta, oasele sudate trebuie separate chirurgical. Chirurgia nu este de obicei necesara in cazurile de plagiocefalie pozitionala. Este necesara in majoritatea cazurilor de plagiocefalie congenitala cand suturile s-au inchis si presiunea in craniu trebuie eliberata.

Retineti

Sindromul capului plat nu afecteaza cresterea creierului. Insa, un gat rigid poate incetini dezvoltarea timpurie. Terapia fizica pentru torticolis trebuie sa includa o monitorizare a progresului bebelusului si exercitii suplimentare pentru a trata eventualele intarzieri. Plagiocefalia este frecventa la copii. Desi poate provoca temporar un cap deformat si o posibila nealiniere a urechilor si ochilor, efectele sunt in general usoare si tind sa se reduca pe masura ce copilul creste.

Prevenire

Puteti reduce riscul de plagiocefalie in urmatoarele moduri:

  • Schimbati in mod consecvent pozitia de somn a bebelusului (o zi cu capul indreptat spre dreapa, si apoi spre stanga etc.). Insa, puneti intotdeauna copilul sa doarma pe spate.
  • Oferiti-i bebelusului timp de stat pe burtica, sub supraveghere. Incepeti cu sesiuni de 3-5 minute de 2-3 ori pe zi. Cresteti treptat durata.
  • Cand se poate, tineti bebelusul in pozitie verticala in loc sa-l asezati in patut, scaunul auto sau leagan pentru bebelus.
  • Modificati pozitiile de hranire. De exemplu, daca il hraniti pe partea dreapta, la urmatoarea hrnaire, puneti-l pe partea stanga.
  • Limitati timpul de odihna al bebelusului de dispozitivele de pozitionare – scaune auto, scaune gonflabile, leagane si balansoare pentru bebelusi si carucioare.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/plagiocephaly-brachycephaly/
(2) https://www.healthline.com/health/parenting/flat-head-baby
(3) https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Positional-Plagiocephaly
(4) https://kidshealth.org/en/parents/positional-plagiocephaly.html
(5) https://familydoctor.org/condition/plagiocephaly/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202394/

Articole recomandate

Lasa un comentariu