Unt de cacao – beneficii si utilizari

de Mancas Malina
unt de cacao

Unt de cacao – iata ce beneficii are acesta pentru sanatate, mai ales pentru sanatatea pielii, care sunt recomandarile de utilizare si posibile efecte adverse.

CUPRINS:

1. Ce este untul de cacao?
2. Beneficii pentru sanatatea pielii
3. Utilizari
4. Efecte adverse posibile

Ce este untul de cacao?

Untul de cacao ne duce cu gandul la batoanele de ciocolata, torturi sau inghetata cu ciocolata. Cu toate acestea, acest ingredient este, de asemenea, un element gasit frecvent in produsele de ingrijire a pielii si alte produse de sanatate si frumusete. Untul de cacao pur este comestibil. Cu toate acestea, contine un amestec de grasimi monosaturate si saturate si putini nutrienti. Untul de cacao contine, de asemenea, cantitati mici de vitamina E si vitamina K.

Untul de cacao este un tip de grasime care provine din boabele de cacao. Pentru a valorifica untul de cacao, boabele sunt scoase, prajite si procesate –  presate –  pentru a separa grasimea – untul de cacao. Resturile sunt apoi procesate in pulbere de cacao. Untul de cacao este o grasime pura, stabila. Are aroma de cacao si este considerat o grasime vegetala. Are culoare galben pal si se gaseste sub forma solida – trebuie topit inainte de a fi gatit.

ce este untul de cacao

Beneficii pentru sanatatea pielii

Untul de cacao are un continut ridicat de acizi grasi, motiv pentru care este adesea recunoscut pentru capacitatea sa de a hidrata si hrani pielea si de a-i imbunatati elasticitatea. Grasimea din untul de cacao formeaza o bariera de protectie la nivelul pielii pentru a mentine umezeala. Untul de cacao este, de asemenea, bogat in compusi naturali din plante numiti compusi fitochimici. Aceste substante pot imbunatati fluxul de sange catre piele si pot incetini imbatranirea pielii, protejand impotriva daunelor cauzate de razele UV ale soarelui.

Este folosit uneori pentru a reduce cicatricile, ridurile si alte semne de pe piele. Insa, din pacate nu exista suficiente dovezi care sa arate ca poate imbunatati cu adevarat aspectul pielii cand vine vorba de tratarea completa a cicatricilor si a vergeturilor.

Untul de cacao in produsele de ingrijire a pielii

Multe produse de ingrijire a pielii contin unt de cacao, inclusiv creme hidratante si creme anti-imbatranire. Aceste produse promit diferite beneficii pentru sanatatea pielii, cum ar fi hidratarea pielii uscate si imbunatatirea elasticitatii pielii. Untul de cacao contine mai multi antioxidanti numiti polifenoli, cu beneficii potentiale pentru sanatate. Acesti polifenoli pot avea beneficii cum ar fi reducerea inflamatiei si protejarea pielii de daunele provocate de soare.

Hidratarea pielii

Untul de cacao este un ingredient esential in multe produse hidratante pentru piele. Unii folosesc unt de cacao pur pentru a ajuta la ameliorarea pielii uscate. La fel ca alte hidratante naturale, cum ar fi uleiul de cocos, untul de cacao este alcatuit in mare parte din acizi grasi. Aceste grasimi pot ajuta la formarea unui strat protector pe piele, impiedicand reducerea umezelii si, prin urmare, prevenind uscarea. Acizii grasi ajuta la hidratarea pielii.

Unii oameni folosesc, de asemenea, unt de cacao pentru a ameliora uscarea pielii data de afectiunile comune ale pielii, cum ar fi eczeme si psoriazis.

Prevenirea vergeturilor

Multi oameni cred ca untul de cacao poate preveni aparitia vergeturilor, mai ales in timpul sarcinii. Unii medici pot recomanda utilizarea untului de cacao in timpul sarcinii pentru a reduce riscul de vergeturi, dar nu exista dovezi ca utilizarea untului de cacao prezinta eficienta in acest sens.

Semnele imbatranirii

Untul de cacao contine compusi numiti polifenoli, despre care unele studii au aratat ca pot ajuta la diminuarea semnelor de imbatranire. Pot ajuta si la calmarea pielii sensibile care este afectata de dermatita sau eruptii cutanate. Polifenolii sunt tipuri de antioxidanti care favorizeaza sanatatea atat la nivel intern, cat si atunci cand sunt utilizati local pe piele.

Cercetarile arata ca polifenolii au mai multe efecte pozitive pentru sanatatea pielii, inclusiv reducerea fotoimbatranirii, imbunatatirea elasticitatii si tonusului pielii, o mai buna retentie / productie de colagen si o mai buna hidratare.

beneficiile untului de cacao

Utilizari

Veti vedea deseori untul de cacao ca ingredient in lotiunile si cremele de corp. Deoarece este comestibil, este si un aditiv in unele balsamuri pentru buze.  Untul de cacao este ideal pentru produsele de ingrijire a pielii, deoarece ramane solid la temperatura camerei. De asemenea, contine antioxidanti naturali care previn rancezirea, oferindu-i o durata de viata prelungita. Untul de cacao se simte catifelat pe piele. Deoarece nu este toxic si se topeste la temperatura corpului, este, de asemenea, utilizat ca baza pentru supozitoarele medicale pentru a elibera medicamente.

Multe lotiuni cu unt de cacao si alte produse contin doar o cantitate mica de unt de cacao, impreuna cu alte ingrediente si aditivi.

Untul de cacao la gatit

Untul de cacao este un plus hranitor atat pentru retetele dulci, cat si pentru cele sarate si poate adauga oarecare cremozitate bauturilor si deserturilor. Folositi-l in locul untului sau uleiului de cocos si ca inlocuitor al untului in retetele vegane sau fara lactate. Datorita punctului sau ridicat de ardere, untul de cacao este ideal atunci cand gatiti la temperaturi ridicate, deoarece nu se arde usor. De asemenea, nu este necesar sa se utilizeze la fel de mult ca alte grasimi. Deoarece este solid, untul de cacao trebuie topit inainte de utilizare.

Untul de cacao are o aroma si gust usor dulce, care aminteste de ciocolata – parfumul este mai puternic decat gustul.

Efecte adverse posibile

Untul de cacao este considerat sigur de utilizat pe piele.  Pentru persoanele sensibile la untul de cacao sau la alte ingrediente gasite in produsele din unt de cacao, acesta poate provoca o eruptie cutanata sau alta reactie alergica. Cremele hidratante cu unt de cacao pot include alte ingrediente care ar putea irita pielea. Untul de cacao pur nu contine ingrediente care pot provoca probleme la majoritatea oamenilor.

Se poate consuma unt de cacao pur, dar nu ar trebui sa consumati produse din unt de cacao concepute pentru piele. La fel ca in cazul multor produse de ingrijire a pielii, formularile de unt de cacao pot contine alte ingrediente care ar putea irita pielea. Verificati intotdeauna eticheta pentru eventuale substante iritante.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/cocoa-butter-benefits
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325227
(3) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cocoa-butter#1
(4) https://www.livescience.com/36626-cocoa-butter-chocolate-lotion-benefits.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu