Caderea parului in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
caderea parului in sarcina

Citeste mai multe despre cauzele posibile pentru caderea parului in sarcina, cand poate sa apara aceasta problema, ce metode de preventie si ce solutii pot fi utile.

CUPRINS:

1. Ce cauzeaza caderea parului in sarcina?
2. Tratamente pentru caderea parului in sarcina
3. Pot preveni caderea parului in timpul sarcinii?

Ce cauzeaza caderea parului in sarcina?

Caderea parului in timpul sarcinii nu este neobisnuita. Afecteaza intre 40 – 50% dintre femei. Insa, ca majoritatea schimbarilor din timpul sarcinii, este temporara. In unele cazuri, in sarcina parul devine mai gros si stralucitor, datorita nivelurilor ridicate de estrogen. Acesta incetineste caderea parului. Insa, alte femei gravide se pot confrunta cu rarirea sau caderea parului fie in timpul sarcinii, fie in lunile imediat urmatoare dupa nastere. In astfel de cazuri, caderea parului este considerata normala. Poate fi cauzata de hormoni, stres asupra corpului sau afectiuni medicale care insotesc sarcina.

Caderea parului care este legata de sarcina apare de cele mai multe ori dupa nastere. In timpul sarcinii, un numar crescut de fire de par intra in faza de repaus, care face parte din ciclul normal de cadere a parului. Aceasta afectiune nu este suficient de grava pentru a provoca zone fara par pe scalp sau caderea permanenta a parului si ar trebui sa inceapa sa se rezolve in decurs de 3-4 luni de la nastere.

cauze pentru caderea parului la gravide

Modificarile hormonale si caderea parului

Este normal in unele cazuri sa apara caderea parului in timpul sarcinii, in special la inceputul sarcinii. Acest lucru este in mare masura din cauza stresului asociat cu sarcina. In loc sa fie direct legata de sarcina, este de fapt efluviu telogen. Efluviu telogen apare in mare parte in primul trimestru de sarcina si ar trebui sa se reduca in continuare in timpul sarcinii. Daca va confruntati cu o rarire sau cadere a parului dupa primul trimestru de sarcina, ar trebui sa discutati cu medicul despre acest lucru, deoarece poate fi un semn al unei probleme de sanatate subiacente.

Primul trimestru de sarcina poate fi un stres pentru organism, deoarece echilibrul hormonal se modifica mult pentru a sustine copilul in crestere. Astfel, poate aparea caderea parului. Insa, caderea parului din cauza schimbarilor hormonale poate sa nu se produca imediat. In schimb, poate dura cateva luni pentru a observa acest lucru. Problema in sine nu dureaza, in general, mai mult de 6 luni si nu duce la caderea permanenta a parului.

Probleme medicale si caderea parului

De asemenea, pot aparea probleme de sanatate in timpul sarcinii, ducand la caderea parului. Tulburarile tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul sau hipotiroidismul, pot fi dificil de identificat in timpul sarcinii. Dintre cele doua afectiuni, hipotiroidismul este mai frecvent. Caderea parului este un simptom, alaturi de crampe musculare, stari de constipatie si epuizare.

De asemenea, deficienta de fier in sarcina poate duce la subtierea parului impreuna cu alte simptome, cum ar fi oboseala, batai neregulate ale inimii, dificultati de respiratie la efort si dureri de cap. Femeile insarcinate prezinta un risc crescut de a dezvolta anemie cu deficit de fier, mai ales daca este vorba despre sarcina multipla sau se confrunta cu greturi matinale severe.

Uneori, caderea parului poate sa nu aiba nicio legatura cu sarcina sau cu afectiunile din sarcina. Daca ati avut recent parul prins in coafuri stranse, daca ati facut anumite tratamente de infrumusetare sau v-ati vopsit parul, este posibil ca acest lucru sa fi afectat firele de par. Unul dintre motivele pentru care parul poate deveni casant este din cauza nivelului crescut de progesteron. Progesteronul este eliberat in cantitati mari in timpul sarcinii, dar poate face ca parul sa devina casant. Din cauza fragilitatii crescute a parului, este mai probabil ca firele sa se rupa la radacina, ceea ce poate provoca aspectul de cadere a parului.

cum prevenim caderea parului in sarcina

Tratamente pentru caderea parului in sarcina

Caderea parului in timpul si dupa sarcina poate sa nu necesite un tratament special. In general, se rezolva de la sine in timp. Medicii prescriu uneori minoxidil cand cresterea parului nu revine la nivelurile anterioare, dar acest medicament NU este considerat sigur pentru utilizare in timpul sarcinii. In cazul unor afectiuni precum hipotiroidismul sau anemia cu deficit de fier, discutati cu medicul pentru a gasi medicamente sau suplimente de vitamine care vor readuce nivelul la normal.

Majoritatea tratamentelor pentru alte afectiuni, cum ar fi alopecia androgena, nu sunt, de asemenea, recomandate in timpul sarcinii. De obicei dupa nastere, la cateva luni, parul incepe sa isi revina si sa creasca in mod normal.

Recomandari si sfaturi

Caderea parului in sarcina este temporara si de obicei nu se recomanda masuri de tratament. Cu toate acestea, poate fi util sa folositi un sampon si un balsam potrivit pentru regenerarea si cresterea firelor de par si sa aplicati balsamul doar pe varfuri, nu si pe scalp. De asemenea, evitati coafurile stranse, ce pot duce la ruperea firelor de par.

Nutritia este o parte importanta a recuperarii postpartum. Consumul unei varietati de fructe, legume si proteine ​​sanatoase asigura un aport optim de nutrienti necesari inclusiv pentru regenerarea firelor de par. Se recomanda sa consumati alimente precum peste, inclusiv somon si macrou, legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci, morcovi etc.

solutii pentru caderea parului in sarcina

Pot preveni caderea parului in timpul sarcinii?

Este putin probabil sa cada mult par in sarcina, iar aceasta problema este temporara. Desi poate fi destul de suparator sa vezi ca mai multe fire de par cad in fiecare zi, de obicei se rezolva de la sine, fara tratament. Este important, insa, sa aveti o dieta sanatoasa, echilibrata. Concentrati-va pe alimente bogate in proteine, fier si alti nutrienti importanti. Puteti, de asemenea, sa discutati cu medicul despre cele mai potrivite vitamine prenatale.

In plus, evitati coafurile si impletiturile stranse – in coc, coada de cal si alte coafuri care pot trage parul. Spalati parul usor si folositi un pieptene cu dinti largi pentru a evita ruperea firelor de par atunci cand va descurcati parul. Limitati folosirea uscatorului, a placii de par sau ondulatorului si evitati tratamentele permanente. Exista, de asemenea, anumite stiluri de tunsoare, cum ar fi bob scurt, care pot da aspectul de par bogat pana cand firele incep sa creasca mai mult.

Discutati cu medicul daca observati o cadere prea mare a firelor de par. In timp ce majoritatea cazurilor de cadere a parului in timpul sarcinii sunt temporare, exista si alte situatii care pot necesita tratament.

Retineti!

Caderea parului in timpul sarcinii  este relativ normala, mai ales atunci cand este legata de modificari hormonale sau de anumite modificari legate de sarcina. Cresterea parului ar trebui sa revina la normal in timp. In cazul in care caderea parului continua sau observati alte simptome, contactati medicul pentru a vedea daca exista o alta cauza posibila, cum ar fi alopecia areata sau alopecia androgena.

Articole recomandate

Lasa un comentariu