Acidul folic – rol, beneficii, mod de administrare

de Mancas Malina
acidul folic

Acidul folic este esential pentru numeroase functii vitale si mai ales in sarcina. Iata ce beneficii are, cum actioneaza, in ce alimente se gaseste si cand e nevoie de suplimente.

CUPRINS:

1. Ce este acidul folic si ce rol are?
2. Doze recomandate de acid folic
3. Surse naturale de folat
4. Deficitul de acid folic
5. Suplimentele de acid folic – posibile efecte adverse

Ce este acidul folic si ce rol are?

Acidul folic (sau folatul) este o vitamina B (vitamina B9) care se gaseste mai ales in legumele de culoare verde inchis precum broccoli si spanac, leguminoase precum fasole si mazare si cereale fortificate. Cuvantul „folat” provine din termenul latin „folium” ce inseamna „frunza”. Folatul se gaseste in mod natural in alimente, in special in legumele cu frunze verde inchis. Acidul folic este forma sintetica furnizata in multivitamine si alimente fortificate cu acid folic.

Acidul folic joaca un rol important in dezvoltarea celulelor. In primele saptamani de sarcina, sunt dezvoltate organe ale corpului fetal, inclusiv creierul. Afectarea dezvoltarii celulare la inceputul sarcinii – chiar inainte ca femeia sa stie ca este insarcinata – poate provoca un defect. Canalul neural se inchide in a treia sau a patra saptamana dupa fertilizare, iar un defect poate duce la dizabilitati grave, boli si chiar deces. Atat acidul folic, cat si folatul sunt utilizate in mod obisnuit sub forma de supliment dintr-o varietate de motive.

Acidul folic in sarcina

Acidul folic este utilizat de femeile insarcinate sau de femeile care planifica o sarcina, pentru a reduce riscul de spina bifida si alte defecte ale tubului neural la copil. Cel mai bine este sa incepeti sa luati acid folic inainte de conceptie si sa continuati pana in saptamana 12 de sarcina. Daca sarcina nu este planificata, incepeti sa luati acid folic imediat ce stiti ca sunteti gravida.

Un nivel optim de folat, de cel putin 400 µg zilnic, nu este intotdeauna usor de obtinut din alimente care nu sunt fortificate. Acesta este motivul pentru care femeile de varsta fertila sunt sfatuite sa ia supliment de acid folic ca supliment cand planuiesc o sarcina.

acidul folic in sarcina

Ce este un defect de tub neural?

Un defect de tub neural este mai probabil sa apara daca mamele nu au suficient folat in organism inainte de a ramane insarcinate si in primele saptamani de sarcina. Spina bifida este un tip de defect al tubului neural. Consumul de acid folic ca supliment inainte de a ramane insarcinata si in primele saptamani de sarcina poate reduce riscul ca un bebelus sa dezvolte o astfel de problema. Nu toate cazurile de defecte de tub neural pot fi prevenite, dar administrarea de acid folic este foarte utila pentru majoritatea sarcinilor.

Cele mai frecvente defecte ale tubului neural sunt:

  • spina bifida: cand maduva spinarii si coloana vertebrala nu se inchid complet;
  • anencefalie: o subdezvoltare severa a creierului;
  • encefalocel: cand tesutul creierului iese in piele printr-o deschidere in craniu.

Suplimentele de acid folic pot preveni aceste probleme?

Toate aceste defecte pot sa apara in primele 28 de zile de sarcina – de obicei inainte ca o femeie sa stie chiar ca este insarcinata. De aceea, este atat de important ca toate femeile de varsta fertila sa obtina suficient acid folic. Jumatate dintre toate sarcinile nu sunt planificate, astfel incat orice femeie care ar putea ramane insarcinata trebuie sa se asigure ca primeste suficient acid folic.

Nu este clar de ce acidul folic are un efect atat de profund asupra prevenirii defectelor de tub neural. Expertii stiu insa ca este vital pentru dezvoltarea ADN-ului. Drept urmare, acidul folic joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea celulelor, precum si in formarea tesuturilor.

Dincolo de efectul sau protector in ceea ce priveste defectele de nastere, suplimentarea cu acid folic in timpul sarcinii poate imbunatati neurodezvoltarea si functia creierului la copii, si poate oferi protectie impotriva tulburarilor din spectrul autist. Folatul este de asemenea important pentru sanatatea mamei, iar suplimentarea cu acid folic s-a dovedit ca reduce riscul complicatiilor legate de sarcina, inclusiv preeclampsia.

Vitaminele prenatale

Vitaminele prenatale NU ar trebui sa inlocuiasca o dieta bine echilibrata. Insa, administrarea poate oferi mamei si copilului un plus de vitamine si minerale. Unii medici recomanda administrarea unui supliment de acid folic pe langa o vitamina prenatala. Doza uzuala pentru majoritatea femeilor care incearca sa ramana insarcinate si in primele 12 saptamani de sarcina este de 400 µg, luate o data pe zi. Daca exista un risc mai mare de defecte ale tubului neural in timpul sarcinii, medicul va va recomanda o doza mai mare de pana la 5 mg, o data pe zi.

acidul folic in sarcina

Acid folic pentru anemie

Acidul folic este utilizat pentru a trata sau a preveni unele tipuri de anemie cauzate de deficienta de folat prin cresterea productiei de globule rosii.

Pentru tratarea anemiei, doza uzuala pentru adulti si copii peste 1 an este de 5 mg, o data pe zi, timp de 4 luni. Uneori doza poate fi crescuta la 15 mg pe zi. Cand copilul are sub 12 luni, medicul va folosi greutatea copilului pentru a calcula doza potrivita. Pentru a preveni anemia, doza uzuala pentru adulti si copii peste 12 ani este de 5 mg, luata la fiecare 1 – 7 zile. Depinde de varsta, dieta si orice alte probleme de sanatate pe care le puteti avea.

Nu luati niciodata 2 doze pentru a compensa faptul ca ati uitat sa luati o capsula. Daca uitati frecvent dozele, poate ajuta sa setati o alarma care sa va reaminteasca.

Acidul folic si sanatatea creierului

Cercetarile au aratat ca nivelurile scazute de folat din sange sunt asociate cu o functie scazuta a creierului si un risc crescut de dementa. Chiar si nivelurile usor reduse de folat sunt asociate cu un risc crescut de deficienta mintala la adultii mai in varsta. Studiile au demonstrat ca suplimentele de acid folic pot imbunatati functia creierului la cei cu deficiente mentale si pot fi utile in cazul bolii Alzheimer.

Folatul si sanatatea mintala

S-a aratat ca persoanele cu depresie au un nivel mai scazut de acid folic in sange decat persoanele fara depresie. Studiile arata ca acidul folic si suplimentele de acid folic pot reduce simptomele depresive atunci cand sunt utilizate impreuna cu medicamente antidepresive.

Acidul folic si sanatatea inimii

Suplimentarea cu acid folic poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii si la reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima. Nivelurile ridicate de homocisteina sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli de inima. Nivelurile de homocisteina din sange sunt determinate atat de factori de nutritie, cat si genetici. Folatul joaca un rol major in metabolismul homocisteinei, iar nivelurile scazute ale folatului pot contribui la niveluri ridicate de homocisteina. Mai mult, suplimentele de acid folic pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, un factor de risc cunoscut pentru bolile de inima.

Doze recomandate de acid folic

Toate femeile gravide trebuie sa ia zilnic cel putin 400 µg de acid folic. Multe vitamine prematale contin 600 µg de acid folic. Pentru a va asigura ca aveti un aport suficient de acid folic pentru a preveni defectele de tub neural, CDC le recomanda femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate sau care sunt de varsta fertila sa ia 400 µg de acid folic zilnic. Daca ati nascut deja un copil cu un defect de tub neural, este posibil sa aveti nevoie de doze mai mari de acid folic in lunile care urmeaza pana la urmatoarea sarcina si in primele luni de sarcina. Medicul va va sfatui cu privire la doza potrivita.

De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de doze mai mari de acid folic in caz de:

  • boli renale si dializa;
  • boala hepatica;
  • alcoolism;
  • administrarea de medicamente pentru tratarea epilepsiei, diabetului de tip 2, lupusului, psoriazisului, artritei reumatoide, astmului sau boli inflamatorii intestinale.

Acidul folic sintetic se crede ca se absoarbe in proportie de 100% atunci cand este luat pe stomacul gol, in timp ce acidul folic gasit in alimentele fortificate se crede ca doar in proportie de  85%. Folatul natural se absoarbe in proportie de 50%.

Surse naturale de folat

surse de folat

Acidul folic este prezent in suplimente alimentare si alimente fortificate, inclusiv paine, faina, cereale etc. Este, de asemenea, gasit in suplimentele complexul B. Multe alimente sunt bogate in mod natural in folat. Cele mai bune surse includ:

  • crucifere si alte legume – conopida, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasole verde, pastarnac, porumb, spanac etc.;
  • fructe – citrice, avocado etc.;
  • leguminoase – mazare, fasole, soia, linte, naut;
  • galbenus de ou;
  • fructe oleaginoase.

Factorii care cresc absorbita acidului folic sunt:

  • alimente bogate in vitamina B12;
  • alimente bogate in zinc;
  • alimente bogate in vitamina C;
  • administrarea de suplimente de acid folic simultan cu un consum de alimente bogate in folat.

Absorbtia este redusa de catre:

  • ceai negru, ceai verde, cafea si cacao – din cauza polifenolilor si catechinelor;
  • anumite medicamente, ca aspirina;
  • unele lactate tratate termic;
  • tulburari de malabsorbtie – boala celiaca etc.

Deficitul de acid folic

Deficitul de folat poate aparea din cauza unei varietati de cauze, inclusiv a aportului alimentar inadecvat, a interventiei chirurgicale, a sarcinii, a alcoolismului si a bolilor de malabsorbtie. Deficienta poate duce la reactii adverse grave, inclusiv anemie megaloblastica, defecte la nastere, deficienta mentala, functie imunitara afectata si depresie. Atat acidul folic, cat si suplimentele de acid folic sunt utilizate pentru a trata deficienta de folat.

lipsa de acid folic

Deficitul de acid folic apare atunci cand nu exista suficient folat in organism. Acest lucru poate duce la un tip de anemie numita anemie megaloblastica. In timpul sarcinii, deficitul de folat creste riscul de probleme congenitale. Unele simptome ale deficientei de folat includ:

  • slabiciune;
  • oboseala;
  • probleme de concentrare;
  • durere de cap;
  • iritabilitate;
  • palpitatii;
  • rani pe limba si in interiorul gurii;
  • schimbare de culoare a pielii, parului sau a unghiilor.

Polimorfisme genetice care afecteaza nivelul de folat

Unele persoane au variatii genetice care afecteaza modul in care se metabolizeaza folatul. Polimorfismele genetice legate de enzimele metabolizante ale folatului, cum ar fi metilenetetrahidrofolat reductaza (MTHFR), pot afecta sanatatea prin interactiunea nivelurilor de folat din organism. Una dintre cele mai frecvente variante este C677T. Persoanele cu varianta C677T au activitate enzimatica mai mica. Ca atare, pot avea niveluri ridicate de homocisteina, ceea ce poate creste riscul bolilor de inima.

Persoanele cu deficienta severa de MTHFR nu pot produce 5-metiltetrahidrofolat, forma activa biologic de folat si pot avea un nivel extrem de scazut de folat. In plus fata de C677T, exista multe alte variante legate de metabolismul folatului, inclusiv MTRR A66G, MTHFR A1298C, MTR A2756G si FOLH1 T484C, care afecteaza metabolismul folatului. Aceste variante pot, de asemenea, sa creasca riscul de defecte la nastere, migrene, depresie, pierderea sarcinii, anxietate si anumite tipuri de cancer.

Suplimentele de acid folic – posibile efecte adverse

Spre deosebire de folatul care se gaseste in mod natural in alimente, luarea de doze mari de acid folic supliment poate duce la efecte adverse. Unele studii au aratat ca nivelurile ridicate de acid folic nemetabolizat in timpul sarcinii pot duce la efecte negative asupra dezvoltarii neurocognitive la copii. Desi aceste studii sugereaza ca pot exista riscuri de la doze mari de acid folic in timpul sarcinii, este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma aceste date.

Un alt posibil risc este acela ca administrarea unor doze mari de acid folic sintetic poate masca un deficit de vitamina B12. Asta din cauza faptului ca administrarea unor doze mari de acid folic poate corecta anemia megaloblastica, o afectiune caracterizata prin producerea de globule rosii mari, anormale, subdezvoltate, care se observa in caz de deficienta severa de B12.

Desi nu exista o limita superioara stabilita pentru formele de folat alimentar, pot aparea efecte adverse atunci cand luati doze mari de folat sintetic. Cu toate acestea, toxicitatea este rara, deoarece folatul este solubil in apa si usor excretat din organism. Chiar si asa, suplimentarea cu doze mari trebuie facut DOAR sub supraveghere medicala.

Interactiuni

Suplimentele de acid folic pot interactiona cu unele medicamente, inclusiv:

  • Metotrexat – este un medicament utilizat pentru tratarea anumitor tipuri de cancer si boli autoimune;
  • Medicamente pentru epilepsie – acidul folic poate interfera cu medicamente antiepileptice;
  • Sulfasalazina – este utilizata pentru tratarea colitei ulcerative;
  • Pirimetamina – acidul folic ii reduce eficienta.

Referinte:
1. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
2. https://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html
3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853.php
4. https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/folic-acid/

Articole recomandate

Lasa un comentariu