Amenajare camera copil: idei si sfaturi utile

de Mancas Malina
amenajare camera copil

Amenajare camera copil – iata cateva sfaturi privind amenajarea camerei copilului, alegerea pieselor de mobilier si sfaturi privind siguranta copilului in camera sa.

CUPRINS:

1. Recomandari amenajare camera copil – Cum amenajam camera copilului?
2. Patutul copilului
3. Siguranta copilului in camera
4. Ordinea in camera copilului

Recomandari amenajare camera copil – Cum amenajam camera copilului?

Dormitorul unui copil este camera sa de joaca, de studiu, de relaxare, de somn. Cel mai important – e locul de confort si siguranta. Procesul de amenajare camera copil este unul care scoate la iveala de obicei inevitabil copilul interior din noi:. Este adesea o oportunitate de a crea dormitorul care ne-ar fi placut noua cand eram mici. In decorarea camerei copilului pot fi valorificate multe calitati ale noastre si ale copiilor – imaginatie, creativitate. E bine insa sa aveti grija la capriciile celui mic, pentru ca de multe ori pot duce la decizii gresite. Daca azi isi doreste o camera cu tema Frozen, e posibil ca peste o saptamana sa se razgandeasca. Fiti deschis la ideile copilului si la sugestii, dar ramaneti concentrat pe viitor – sa ii placa dormitorul si peste un un, peste doi etc.

Camera copilului trebuie sa se potriveasca bine cu personalitatea lui. Oferiti-i copilului, daca e suficient de mare, sansa sa aleaga anumite piese de decor si sa isi exprime preferintele cand vine vorba de decor si mobilier. In general, evitati sa alegeti o anumita tema. Asta pentru ca cel mic se poate plictisi repede. Optati pentru ceva mai versatil. Daca ii plac supereroii, nu optati pentru tema camerei cu supereroi, ci folositi cateva piese de decor cu supereroi, sau o perdea cu personajele acestea, o lenjerie de pat etc.

E bine sa stabiliti si sa delimitati zone separate in camera – spatiul pentru somn, pentru joaca, pentru teme. E bine sa nu fie televizor in camera copilului. Conform cercetarilor, un TV in camera copilului e asociat cu mai putin timp pentru odihna, joaca, lectura. In plus, un TV in camera copilului inseamna ca cel mic poate fi tentat sa priveasca programe sau filme cu actiuni violente.

siguranta in camera copiilor

Sfaturi pentru amenajare camera copil

Pereti

 Optati pentru culori pastelate – pentru a obtine o camera calmanta, confortabila pentru copii. Puteti opta pentru o culoare neutra pentru pereti – ca si cum ar fi o panza alba pentru obiecte decorative si gusturile copilului care se schimba rapid. Daca vreti totusi si o culoare sau un model, e bine sa va limitati doar la un perete sau la tavan. Daca optati pentru tapet, aveti grija ca imprimeul sa nu domine intregul spatiu. Alegeti vopsea netoxica.

Mobilier

Trebuie sa fie suficient mobilier pentru depozitare, dar nu exagerat. Un dulap pentru haine si patutul sunt adesea suficiente. La acestea se poate adauga un raft pentru cutiile cu jucarii sau rechizite si biroul de scris cu scaunel, sau o comoda. Puteti opta pentru culori neutre sau o singura culoare pentru tot mobilierul. Mobilierul trebuie ancorat in perete. Optati pentru mobilier cu margini rotunjite, pentru a preveni accidentarile si lovirea copilului in colturile ascutite.

Perdele

Puteti opta pentru perdele, mobiler si covoare care sa se potriveasca bine ca model. E bine sa aveti perdele transparente, in culori deschise si deasupra draperii opace sau semiopace ideale pentru perioada de somn. In cazul bebelusilor si copiilor mici puteti opta pentru perdele si draperii scurte, daca cel mic are obiceiul de a trage de ele.

Covor

Puteti opta pentru un covor antibacterian, cu folie antiderapanta pe verso. E bine, de asemenea, sa fie covor cu fir scurt, usor de curatat. Covoarele trebuie sa fie antiderapante, la fel si podeaua. E bine sa optati pentru un covor ce acopera 80-90% din podea sau chiar mocheta.

Decoratiuni

Daca peretii sunt simpli, ii puteti decora frumos cu tablouri, autocolante si jucarii/decoratiuni pentru camera copilului agatate pe perete.

Iluminare

Lumina nu trebuie subestimata cand vine vorba de amenajare camera copil. Lumina difuza creeaza o ambianta placuta si confortabila, luminile deasupra patului sau biroului pot fi utile pentru lectura, iar abajururile pentru plafon pun accentul pe intreaga camera. Poate fi utila si o lampa de birou sau o lampa de veghe.

Depozitare

Cheia unei camere bine organizate este depozitarea corecta. Mai ales ca cei mici au fost multe jucarii si obiecte mici, acestea trebuie sa fie sortate corespunzator. Incercati sa gasiti solutii de depozitare vesele pentru copii – tot felul de cutii in forme si culori placute.

decor camera copilului

Amenajarea camerei pentru bebelus

Cand vine vorba de camera bebelusului, exista unele precizari speciale:

  • In patutul bebelusului nu trebuie sa existe perne pufoase, animalute de plus, jucarii etc.
  • Patutul nu trebuie sa fie in apropierea ferestrei sau perdelelor.
  • Salteaua patutului trebuie sa fie ferma si sa se potriveasca perfect cu patutul. Lenjeria trebuie, de asemenea, sa se potriveasca perfect cu salteaua si patul, si sa fie din materiale sigure – bumbac, bumbac ranforce etc.
  • Distanta dintre sipti sau zabrele trebuie sa fie mai mica de 2-3 cm, iar inaltimea trebuie sa fie ajustabila.
  • E util in aceasta perioada un scaun pentru alaptare. Acesta iti asigura confortul in timpul alaptarii. Poti alege un fotoliu sau un balansoar.

Camera in stil Montessori

amenajare dormitor copii

Filosofia Montessori este de a incuraja creativitatea si independenta. Aceasta se aplica nu numai la scoala, ci si acasa. Conform principiilor Montessori, e bine sa se creeze un spatiu pentru copil unde totul este la indemana. Practic, abordarea Montessori presupune sa aduci totul la nivelul copilului. Ca sa intelegeti mai bine, puneti-va pe covor si priviti in jur – ce vedeti? Astfel, veti descoperi ce vede copilul in camera sa.

Intr-un astfel de principiu de decor, simplitatea este cheia. Se opteaza pentru culori neutre – de obiceri alb, care confera o stare de calm. Iluminarea trebuie sa fie calda, cu o stralucire minima. Patuturile Montessori sunt adesea paturi de podea. Acestea permit libertate de miscare, independenta si mobilitate. Pot fi folosite si diferite carlige de perete la inaltimea copilului pentru a atarna diferite haine sau obiecte.

Pentru zona se joaca e necesar un covoras moale si un raft la dimensiunea copilului cu spatiu pentru jucarii si carti. La fiecare 7-14 zile, rotiti jucariile sau cartile, astfel incat sa existe intotdeauna ceva nou si interesant pentru a surprinde imaginatia copilului. Puteti sa depozitati carti si jucarii suplimentare intr-o cutie sau intr-o cos de depozitare.

Patutul copilului

Cand alegeti patutul pentru bebelus, trebuie sa acordati atentie maxima sigurantei. Patul trebuie sa aiba sine laterale ce se pot deplasa, dar fixe, sa fie din material rezistent si de calitate, vopsit cu voseluri netoxice. De asemenea, distanta dintre sipci trebuie sa fie mai mica de 2-3 cm. Salteaua trebuie sa fie ferma, pentru ca cele moi cresc riscul de sindrom de moarte subita la sugari. Lenjeria de pat trebuie sa se potriveasca perfect cu salteaua si patutul. Patutul trebuie verificat periodic pentru a vedea sa nu fie suruburi slabite, margini sau colturi aspre etc. In patut nu se pun paturici moi, perne pufoase, jucarii – ce pot creste riscul de sufocare.

camera bebelusului

Exista mai multe tipuri de patuturi:

  • patuturi clasice pentru bebelusi – de obicei sunt din lemn, sunt patuturi traditionale, confortabile, dar uneori ocupa mai mult spatiu;
  • patuturi transformabile – acestea se numeste si patuturi convertibile, si pot fi adaptate in functie de varsta copilului si de dezvoltare – se pot transforma pe masura ce copilul creste in mini-banca pentru camera copilului si chiar birou;
  • patuturi pliabile – sunt din cadru metalic cu componente plastice si din tesatura, fiind ideale pentru calatorii, se pot folosi si ca tarc de joaca etc.

In general, la varsta de aproximativ 3 ani copilul este pregatit pentru trecerea de la patut de bebelus la pat normal sau pat junior, dar depinde de fiecare copil in parte. Patuturile junior sunt din lemn si au tot felul de modele, pentru toate gusturile. E bine sa aiba protectii laterale pentru a preveni caderea din pat.

Saltea si pernuta

Salteaua trebuie sa fie ferma pentru bebelusi, pentru a preveni sufocsrea. E bine sa fie cat mai densa, sa fie rezistenta la apa si lavabila. Optati pentru materiale naturale, ca saltea din fibra de cocos. E bina sa aiba o husa detasabila de protectie. Daca initial copiii nu au nevoie de perna, pana la 2-3 ani, ulterior se poate alege si perna pentru copii. Daca optati pentru perna si inainte, aceasta trebuie neaparat sa fie ferma si subtire. Exista si perne cu plan inclinat ce favorizeaza digestia si respiratia si suporturi pentru cap si coloana.

Siguranta copilului in camera

Siguranta copilului este cel mai important aspect, si pentru asta pot fi utile o serie de sfaturi si produse sau sisteme de siguranta:

  • Folositi sisteme de protectie pentru prize – aparatori prize si mascati toate cablurile din camera. Folositi un sistem de mascare pentru calorifer, pentru a preveni ca cel mic sa se arda atunci cand pune mana pe el.
  • Mobilierul trebuie sa fie ancorat in perete.
  • Folositi sisteme de preotectie pentru ferestre si nu asezati nicio piesa de mobilier langa fereastra.
  • Folositi sisteme de aparare pentru colturile pieselor de mobilier. Puteti opta pentru aparatori transparente din silicon cu forma rotunjita.
  • Folositi o poarta de siguranta pentru trepte, in cazul copiilor mici.
  • Folositi sisteme de protectie pentru usa (pentru degete) – care previn prinderea degetelor in usa.
  • Nu puneti jucarii atractive pentru copil deasupra mobilierului sau pe rafturile de sus – cel mic poate fi tentat sa urce pe sertare sau alte piese de mobilier pentru a ajunge la ele. Jucariile trebuie sa fie la nivelul sau, in cutii, accesibile.
  • Evitati usile sau oglinzile din sticla in camera copilului – se pot sparge accidental. Optati, daca vreti neaparat o oglinda in camera copilului, pentru sticla calita securizata.
  • Scoateti cheile de la camera copilului ca cel mic sa nu se incuie accidental in camera sa.

ordinea in camera copilului

Ordinea in camera copilului

Incurajati copilul, inca de mic, sa isi faca ordine in camera. Cresteti treptat nivelul de responsabilitati si sarcini, adaptate varstei. Copilul trebuie sa invete treptat sa isi aseze patul dimineata, sa isi puna hainutele la locul lor si sa isi stranga jucariile. Faceti o joaca din tot acest proces si oferiti-i tot ce are nevoie pentru asta – cutii vesele de depozitare, cosulete pentru jucarii, etichete pentru gruparea cutiilor si organizare etc.

E important sa fiti un model pentru copii si sa alocati sarcini adaptate varstei. Trebuie sa alocati sarcini realiste in functie de varsta copilului si ceea ce poate face. Trebuie sa ii explicati importanta ordinii si a curateniei, pentru a nu vedea aceste sarcini ca pe o povara. Rasplatiti comportamentul pozitiv prin buline colorate de rasplata sau joaca. Puteti stabili impreuna o rutina de ordine si curatenie, ce poate fi lipita chiar pe perete – cu sarcinile zilnice sau saptamanale, chiar printr-o lista clara in ordine sau lista de verificare – cel mic sa bifeze cand indeplineste o sarcina. Evitati sa oferiti recompense ca bani, mancare sau jucarii cand cel mic isi indeplineste sarcinile, si nici nu mituiti si nu pedepsiti copilul daca nu isi face ordine in camera.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Make-Babys-Room-Safe.aspx
(2) https://www.nationwidechildrens.org/research/areas-of-research/center-for-injury-research-and-policy/injury-topics/home-safety/nursery-safety
(3) https://www.verywellfamily.com/how-to-baby-proof-your-nursery-2504923
(4) https://kidshealth.org/en/parents/household-checklist-bedroom.html
(5) https://raisingchildren.net.au/toddlers/safety/home-pets/home-safety

Articole recomandate

Lasa un comentariu