Perne pentru bebelusi si copii
Cei mici pot incepe sa doarma pe o perna in jur de 18-24 luni, in functie de dezvoltarea lor. Retineti ca e nevoie de o perna pentru bebelusi, nu se recomanda folosirea unei perne pentru adulti. In general se poate folosi o pernuta din momentul in care cel mic doarme doar daca are capul usor ridicat sau sprijinit, daca da semne ca are un somn neodihnitor, are tendinta de a-si pune capul pe o paturica sau un animalut de plus etc. De asemenea, poate fi pregatit pentru a dormi pe pernuta daca umerii sai sunt acum mai lati decat capul. Recomandarea generala a medicilor pediatri este insa, de obicei, de a se introduce perna de la varsta de 2-3 ani. Se incepe cu o pernuta ferma si subtire, pentru a reduce riscul de sufocare. Introducerea prea devreme a pernei nepotrivite poate afecta si sanatatea si dezvoltarea coloanei. Se poate incepe si cu pernute cu plan inclinat ce favorizeaza respiratia si digestia.
Cele mai bune perne pentru bebelusi si copii
Exista multe tipuri de perne pentru copii si bebelusi – dar care este cea mai buna alegere? Cand alegem perna pentru copil, trebuie sa tinem cont de o serie de principii de baza, si anume:
- fermitate – perna trebuie sa fie destul de moale si confortabila, dar si ferma in acelasi timp – nivel mediu de fermitate, iar pernele pentru bebelusi trebuie sa fie mai ferme si subtiri;
- durabilitate – perna trebuie sa fie durabila, sa nu se uzeze dupa cateva utilizari;
- usor de spalat si de intretinut – trebuie sa aiba instructiuni clare de spalare, usor de curatat si de igienizat;
- forma – e benefica o perna cu forma ergonomica, ce sustine si se potriveste cu forma capului si a gatului;
- materialul husei – trebuie sa fie moale, sa fie usor de curatat, sa retina umiditatea si sa fie hipoalergenic – se recomanda perna din bumbac;
- dimensiune – alegeti o perna in functie de varsta copilului;
- material si compozitie – interiorul pernei trebuie sa fie din materiale hipoalergenice – puteti opta pentru umpluturi naturale si sigure.
De asemenea, exista si diferite alte produse precum un pozitionator lateral, pozitionator cuibusor sau pozitionator inclinat pentru bebelusi. Puteti opta si pentru o pilota bebelusi. Exista si variante mai moderne ce pot fi utile, precum un suport pentru cap bebelus ce ajuta ca forma capului bebelusului sa ramana rotunda, o perna impotriva plagiocefaliei sau o pernuta anticolici.