Anestezia epidurala

de Mancas Malina
anestezia epidurala

Anestezia epidurala – iata ce este epidurala, ce implica, in ce mod actioneaza si ce beneficii are, dar si ce efecte adverse si riscuri pot fi asociate.

CUPRINS:

1. Ce este o anestezie epidurala?
2. Ce implica procedura?
3. Avantaje si dezavantaje
4. Epidurala – afecteaza copilul si cursul nasterii?
5. Evitarea unei epidurale

Ce este o anestezie epidurala?

Anestezia epidurala este anestezia regionala care blocheaza durerea intr-o anumita zona a corpului. O anestezie epidurala implica injectarea unui anestezic local in spatiul din jurul nervilor spinali din partea inferioara a spatelui. Spatiul epidural este umplut cu lichid si inconjoara maduva spinarii. Nervii care transporta semnale de durere de la corp la creier (nervii spinali) se conecteaza la maduva spinarii in anumite locuri. Anestezicul amorteste nervii spinali, blocand semnalele de durere. Acest anestezic blocheaza de obicei durerea data de contractiile din travaliu si in timpul nasterii. In cazul acestei anestezii, va puteti misca si puteti impinge atunci cand este nevoie.

Anestezia epidulara este cea mai populara forma medicamentoasa de ameliorare a durerii la nastere. Deoarece adesea o singura injectie nu este suficienta pentru tot parcursul nasterii, se foloseste un cateter. Doza de anestezic este de obicei crescuta treptat pentru a evita injectarea unei doze prea mari. Ameliorarea durerii se simte de obicei dupa aproximativ 5 – 30 de minute.

Medicamentele epidurale se incadreaza in clasa de anestezice locale, ca bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina. Acestea sunt de obicei date in combinatie cu opioide sau narcotice, ca fentanilul si sufentanilul, pentru a reduce doza necesara de anestezic local.

Durerea in travaliu

Fiecare nastere e diferita si fiecare experienta e diferita. Durerea este subiectiva si poate varia foarte mult. Contractiile timpurii ale travaliului fac de obicei abdomenul sa se simta strans. Pe masura ce travaliul progreseaza, contractiile devin mai intense.

Durerea in timpul travaliului este cauzata de contractiile muschilor uterului si de presiunea asupra colului uterin. Aceasta durere poate fi simtita ca o crampa puternica in abdomen, inghinal si in spate, precum si o senzatie de durere. Unele femei se confrunta, de asemenea, cu dureri in lateral sau in coapse. Alte cauze ale durerii in timpul travaliului includ presiunea asupra vezicii urinare si a intestinelor si intinderea canalului de nastere si a vaginului.

Durerea in timpul travaliului este diferita pentru fiecare femeie. Variaza foarte mult de la femeie la femeie si chiar de la sarcina la sarcina.

indicatii epidurala

Cand se recomanda o epidurala?

O epidurala reduce durerea intr-o anumita zona – in acest caz, partea inferioara a corpului. Se recomanda deseori in timpul nasterii. Desi este posibil sa simtiti totusi contractiile, durerea scade semnificativ. In timpul nasterii vaginale, sunteti constienta si va puteti deplasa. O epidurala este, de asemenea, necesara uneori in timpul nasterii prin cezariana pentru a reduce durerea. Anestezia epidurala este foarte eficienta si aproape intotdeauna poate ameliora durerea mai bine decat alte medicamente.

Ce implica procedura?

Inainte de epidurala, se ataseaza de obicei un cateter la brat. Puteti sa va asezati si sa va aplecati in fata sau sa va intindeti pe o parte. Acest lucru faciliteaza introducerea acului in locul potrivit. O cantitate mica de anestezic local va fi injectata in zona spatelui. Un ac va fi introdus intre oasele coloanei vertebrale in spatiul din jurul nervilor spinali. Anestezistul va introduce acul epidural atunci cand contractia se opreste, deci este important sa ii spuneti cand aveti o contractie. Se va introduce un tub mic din plastic moale, iar acul va fi indepartat. Prin acest tub se administreaza anestezicul care va reduce durerea. De obicei, dureaza intre 5 – 30 de minute pentru ca durerea sa se reduca. In general, se face o epidurala numai in prima etapa a travaliului – dar pot fi administrate medicamente sau se poate face anestezia in orice stadiu al travaliului.

Este posibil sa simtiti in continuare presiunea contractiilor, dar nu ar trebui sa simtiti durere. Pe masura ce medicul ajusteaza doza, picioarele se pot simti putin slabite, cu furnicaturi, amortite sau grele. Spre deosebire de alte medicamente pentru travaliu si nastere, veti fi pe deplin constienta de ceea ce se intampla. Efectele anesteziei epidurale se mentin cam 3 ore la o doza de anestezic.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje

Avantajele unei anestezii epidurale sunt:

  • este de obicei foarte eficienta;
  • in general este foarte sigura;
  • de multe ori te poti misca in pat si poti impinge cand e nevoie;
  • daca e un travaliu lung, iti permite sa dormi putin si sa iti recuperezi fortele;
  • in caz de cezariana, puteti ramane treaza;
  • prin reducerea disconfortului si a durerii, unele femei au o experienta mai pozitiva la nastere;
  • va poate ajuta sa faceti fata epuizarii, iritabilitatii si oboselii.

Dezavantaje

Dezavantajele unei epidurale sunt:

  • din motive medicale, nu toata lumea poate beneficia de o epidurala;
  • este posibil sa fie nevoie sa se administreze lichide intravenos si va trebui sa vi se monitorizeze tensiunea arteriala;
  • s-ar putea sa va pierdeti senzatia in vezica si sa fie nevoie de un cateter in vezica urinara pentru a elimina urina;
  • puteti sa va pierdeti senzatia in picioare cateva ore;
  • se poate sa incetineasca a doua etapa a travaliului;
  • s-ar putea sa nu puteti impinge si sa fie nevoie de ajutor pentru a naste;
  • copilul va trebui sa fie atent monitorizat in timpul travaliului.

cand se recomanda epidurala

Riscuri si efecte secundare

O epidurala este eficienta si destul de sigura. Insa, exista unele riscuri posibile:

  • in unele cazuri (desi putine), femeile nu beneficiaza de ameliorarea durerii;
  • unele femei se confrunta cu slabiciune la nivelul picioarelor;
  • exista un risc crescut de a avea nevoie de ajutor la nastere;
  • unele femei dezvolta o durere de cap severa la 24 – 48 de ore dupa o epidurala;
  • exista un risc mic de a dezvolta o infectie a pielii in locul injectarii;
  • foarte rar, unele femei sufera leziuni permanente ale nervilor.

Este important sa retineti ca, desi exista astfel de riscuri, sunt considerate rare. Faptul ca mamele nu pot simti toate elementele nasterii in caz de epidurala poate duce, de asemenea, la o serie de alte probleme, cum ar fi riscul crescut de leziuni vaginale in timpul nasterii naturale.

Reactiile adverse frecvente includ:

  • tensiunea arteriala scazuta: la aproximativ 14 – 100 de femei, epidurala determina scaderea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la ameteli sau greata;
  • febra: epidurala poate cauza febra uneori;
  • probleme la urinare: aceste anestezii pot face urinarea dificila.

Aceste anestezii pot provoca, de asemenea, amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor. Daca injectia este prea profunda, se poate produce o leziune in straturile de protectie din jurul maduvei spinarii si lichidul spinal ar putea curge. Daca se pierde prea mult lichid, poate provoca dureri de cap severe care pot dura pana la cateva zile.

riscuri epidurala

Epidurala – afecteaza copilul si cursul nasterii?

Orice medicament pe care o femeie il foloseste in timpul travaliului ajunge si in corpul copilului, prin cordonul ombilical. Asta include analgezice si anestezice administrate prin epidurala. Insa, anestezicele nu au un efect mai puternic asupra copilului decat alte analgezice care ar putea fi luate in considerare pentru utilizarea in timpul nasterii. Anesteziile epidurale nu au dezavantaje pe termen lung cunoscute. O diferenta, totusi, este ca nasterea dureaza putin mai mult in medie in cazul folosirii unei epidurale. Acest lucru poate fi din cauza faptului ca unii bebelusi se pot deplasa mai greu in pozitia corecta atunci cand se utilizeaza o epidurala.

Cand se face o epidurala, este mai probabil sa fie nevoie de anumite instrumente la nastere, ca forcepsul. Acestea sunt cunoscute sub numele de nasteri asistate.

Evitarea unei epidurale

Anesteziile epidurale nu sunt singura optiune de gestionare a durerii in timpul travaliului. Exista si variante de administrare opioide intravenos. Exista si solutii naturale pentru reducerea durerii – tehnicile de respiratie, tehnici de relaxare, masaj, hidroterapie etc. Mersul, leganatul pe o minge de nastere sau chiar dansul lent pot ajuta la progresul travaliului si pot ameliora durerea. Incercarea diferitelor pozitii, inclusiv sezut, in picioare sau ghemuit, poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii. O doula la nastere poate fi de ajutor.

Aceste anestezii sunt in general considerate sigure, dar decizia de a face o astfel de anestezie este una personala. In cele din urma, va trebui sa cantariti avantajele si dezavantajele si sa decideti ce este mai bine pentru tine. De asemenea, este o idee buna sa discutati cu medicul despre beneficiile si riscurile unei epidurale si despre alte optiuni de gestionare a durerii.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542219/
(2) https://www.nhs.uk/conditions/epidural/
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/labor-and-birth/what-is-an-epidural-782/
(4) https://www.asahq.org/madeforthismoment/pain-management/techniques/epidural/
(5) https://www.fairview.org/patient-education/84977

Articole recomandate

Lasa un comentariu