Apneea in somn la copii

de Mancas Malina
apneea in somn la copii

Citeste mai multe despre apneea in somn la copii – care pot fi simptomele asociate, cauzele si factorii de risc, ce complicatii pot sa apara si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este apneea in somn la copii?
2. Simptome
3. Care sunt cauzele?
4. Diagnostic
5. Tratament

Ce este apneea in somn la copii?

Apneea in somn este atunci cand apar pauze scurte in respiratie in timpul somnului. Apare din cauza unui blocaj in caile aeriene superioare. Pauzele de respiratie pot aparea de mai multe ori intr-o noapte, afectand somnul. Apneea in somn poate afecta adultii, dar si copiii.

Apneea in somn implica pauze de respiratie scurte care apar adesea pe tot parcursul noptii. Aceste pauze pot duce la o scadere temporara a nivelului de oxigen. Desi respiratia se reia, aceste treziri scurte perturba somnul. Apneea obstructiva in somn afecteaza pana la 2-5% dintre copii si poate aparea la orice varsta. Se observa cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 – 6 ani.

diagnosticarea apneei in somn la copii

Simptome

Apneea in somn duce la afectarea calitatii somnului, dar simptomele in timpul zilei pot fi diferite la adulti si copii. Adultii sunt mai susceptibili de a prezenta somnolenta si oboseala in timpul zilei, in timp ce copiii sunt mai susceptibili de a prezenta probleme de comportament, cum ar fi dificultati de concentrare si hiperactivitate.

Simptomele apneei obstructive in somn sunt uneori dificil de detectat la copii. Simptomele comune pot include:

  • sforait;
  • pauze de respiratie in timpul somnului care dureaza minimum 10 secunde;
  • respiratie pe gura;
  • dormitul cu gura deschisa sau gatul intins;
  • somn nelinistit;
  • treziri frecvente noaptea;
  • transpiratii in timpul somnului;
  • dificultati la trezire dimineata;
  • gura uscata dimineata si dureri de cap;
  • oboseala, iritabilitate sau hiperactivitate in timpul zilei;
  • somnambulism;
  • enurezis nocturn.

Sforaitul poate fi un semn de apnee in somn la copii. Ca regula generala, copiii nu ar trebui sa experimenteze niciodata sforaitul cronic. Episoade ocazionale de sforait pot fi frecvente in cazul infectiilor respiratorii, cum ar fi raceala, dar nu ar trebui sa apara in mod continuu. Sforaitul cronic este un semn al unui flux anormal de aer prin caile aeriene superioare, care se extinde de la nas si gura pana la plamani.

Deoarece copiii cu apnee in somn nu dorm suficient si somnul nu este de buna calitate, se simt adesea obositi in timpul zilei. Acest lucru poate duce la probleme de comportament si dezvoltare, precum si probleme la scoala. De asemenea, multi copii pot manifesta hiperactivitate in timpul zilei.

cauze apnee in somn

Care sunt cauzele?

Muschii capului si ai gatului ajuta la mentinerea cailor aeriene superioare deschise. In anumite cazuri, cand copilul adoarme, acesti muschi tind sa se relaxeze. Acest lucru permite ca tesuturile sa se plieze mai aproape unul de altul. La copii, cea mai frecventa cauza a unui astfel de blocaj este reprezentat de amigdalele marite.

Factorii de risc includ si:

  • exces de greutate corporala – mai ales din cauza tesutului adipos in zona gatului;
  • circumferinta gatului;
  • congestie nazala;
  • deviatie de sept;
  • polipi nazali;
  • inflamatii ale sinusurilor;
  • alergii.

Apneea in somn apare la aproximativ 2-5% dintre copiii si adolescentii altfel sanatosi. Tulburarea este frecvent identificata intre varstele de 2 – 6 ani cand amigdalele pot fi mai mari in comparatie cu gatul. Copiii cu o structura faciala anormala sunt expusi riscului de apnee in somn. Problema este frecventa la copiii cu sindrom Down. De asemenea, poate aparea la copiii cu boli neuromusculare.

Uneori, afectiunea poate duce la scaderea oxigenului in sange . Acest lucru este din cauza faptului ca starea poate ingreuna fluxul aerului si al oxigenului la nivelul plamanilor. Daca acest tipar continua, plamanii si inima copilului pot dezvolta uneori leziuni permanente. Apneea cronica in somn poate duce, de asemenea, la probleme de crestere si dezvoltare.

simptome de apnee in somn

Diagnostic

Daca este lasata netratata, apneea obstructiva in somn poate provoca probleme de crestere si dezvoltare, hipertensiune arteriala si probleme cardiace. Apneea obstructiva in somn poate afecta, de asemenea, comportamentul si cognitia. Prin urmare, este important ca toti copiii cu astfel de simptome de apnee sa fie diagnosticati din timp.

Apneea in somn este o tulburare grava care trebuie tratata. Medicul va analiza simptomele si va incerca sa excluda alte afectiuni care pot imita simptomele apneei in somn sau le pot agrava. Acestea includ o alta tulburare de somn, o anumita problema medicala asociata, utilizarea anumitor medicamente etc.

Se va analiza istoricul medical si se va face o examinare fizica, analizand si simptomele. Examinarile includ si poligrafia si polisomnografia. Poligrafia masoara saturatia oxigenului, pulsul, flusul de aer, miscarile abdomenului si toracelui in somn, la domiciliu. Polisomnografia se efectueaza in laboratorul de somnologie. Prezinta activitatea cerebrala, cardiaca si pulmonara in somn, inregistreaza miscarile mainilor si picioarelor si saturatia oxigenului in sange. Aceasta procedura va arata daca cel mic are apnee in somn si va indica gravitatea problemei.

tratament apnee la copii

Tratament

Apneea in somn este tratata diferit la copii. La adulti, cel mai frecvent tratament este CPAP, in timp ce cel mai frecvent tratament pentru copii este interventia chirurgicala.

Tratamentul pentru apneea obstructiva in somn se bazeaza pe cauza acesteia. Deoarece amigdalele marite si polipii sunt cea mai frecventa cauza a apneei obstructive in somn la copii, interventia chirurgicala este de obicei tratamentul recomandat. Daca amigdalele marite sunt cauza apneei in somn la copil, medicul poate recomanda operatia de indepartare a amigdalelor. Reduce obstructia si mareste dimensiunea cailor respiratorii superioare. Drept urmare, copilul este capabil sa respire normal.

Uneori, poate fi necesara terapia CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), mai exact presiune pozitiva in caile aeriene. Implica furnizarea unei anumite presiuni pentru a mentine caile respiratorii deschise. In cazurile in care interventia chirurgicala nu este utila, tratamentul poate fi acesta. CPAP implica purtarea unei masti in timpul somnului. Aceasta masca este atasata la un dispozitiv care trimite aer prin caile nazale si in caile respiratorii. CPAP poate ajuta la gestionarea si reducerea simptomelor de apnee obstructiva in somn, dar nu le poate vindeca. Cea mai mare problema cu CPAP este ca poate fi dificil ca cel mic sa accepte sa poarte masca in fiecare noapte.

Uneori se recomanda modificari ale stilului de viata, ca reducerea excesului de greutate corporala. De asemenea, pot fi prescrisi uneori steroizi nazali si alte medicamente pentru a reduce congestia nazala, in special pentru copiii care au alergii sau astm.

Referinte:
(1) https://sleepeducation.org/sleep-disorders/child-sleep-apnea/
(2) https://www.aafp.org/afp/2004/0301/p1147.html
(3) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Childhood_obstructive_sleep_apnoea_OSA/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/apnea.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu