Cosmaruri la copii – de ce apar si ce solutii exista?

de Mancas Malina
cosmaruri la copii

Majoritatea adultilor si copiilor se confrunta uneori cu vise urate sau cosmaruri. Iata de ce apar cosmaruri la copii, care sunt factorii de risc si ce pot face parintii pentru a le gestiona si preveni.

CUPRINS:

1. Ce sunt cosmarurile?
2. De ce apar cosmarurile?
3. Cum sa linistim un copil dupa un cosmar?
4. Cum putem preveni cosmarurile la copii?

Ce sunt cosmarurile?

Cosmarurile sunt vise urate sau infricosatoare. Incep sa apara in copilarie si se crede ca fac parte din capacitatea noastra de a dezvolta raspunsuri adecvate de frica la amenintarile din lumea reala. Majoritatea copiilor experimenteaza cosmaruri din cand in cand.

Pot fi legate adesea de stadiile de dezvoltare ale unui copil. Copiii mici pot avea cosmaruri cu privire la separarea de parinti (date de anxietatea de separare la copii). Prescolarii pot visa adesea monstri sau cosmaruri legate de teama de intuneric. Copiii de varsta scolara pot avea cosmaruri despre moarte sau o serie de pericole reale. O teama comuna este aceea de a fi urmarit de o persoana sau de un animal infricosator.

de ce apar cosmarurile

Care sunt simptomele?

In timpul unui cosmar, de obicei copiii nu prezinta semne vizibile. Se poate trezi speriat si uneori sa tipe in somn sau sa devina agitat. Va putea de obicei sa spuna despre ce a fost visul si isi va aminti. Prin asta se deosebeste cosmarul de o teroare nocturna, care pare la fel, dar copilul ramane adormit si nu isi aminteste ce a visat.

Cand copiii se trezesc dintr-un cosmar, imaginile sunt inca proaspete si pot parea reale. De aceea, este firesc sa se simta speriati si suparati si sa cheme un parinte pentru confort. Aproape de varsta prescolara, copiii incep sa inteleaga ca un cosmar este doar un vis – si ca ceea ce se intampla nu este real si nu ii poate rani. Insa, asta nu inseamna ca nu se vor simti speriati. Chiar si copiii mai mari (ca si adultii) se simt speriati cand se trezesc dintr-un cosmar.

Cosmarurile se manifesta diferit la fiecare copil. Insa, deseori includ elemente infricosatoare, cum ar fi monstri, fantome, animale agresive sau oameni care reprezinta o amenintare pentru siguranta lor. Alte cosmaruri pot implica faptul ca cel mic este certat, tachinat, hartuit sau maltratat.

De ce apar cosmarurile?

Visele – si cosmarurile – par sa fie o modalitate prin care copiii proceseaza gandurile si sentimentele despre situatiile cu care se confrunta si de a rezolva grijile si preocuparile. Un cosmar este un vis care evoca un raspuns emotional puternic din partea celui care viseaza.

cum prevenim cosmarurile la copii

Factori declansatori pentru cosmaruri

Cosmarurile tind sa apara mai tarziu in timpul noptii, in a doua jumatate a somnului, in etapa REM, cand visam. Cauza cosmarurilor nu este cunoscuta, dar se crede ca acestea sunt legate de factori de stres si tensiunile din timpul zilei. De exemplu, copiii mici pot avea cosmaruri privind separarea de parinti. Copiii de varsta prescolara pot visa urat daca privesc desene animate cu monstri sau asculta o poveste infricosatoare. Anumite evenimente stresante din viata, ca mutatul, divortul parintilor etc. pot provoca uneori cosmaruri.

De asemenea, anxietatea poate duce la cosmaruri. Daca cel mic este tachinat la locul de joaca sau la scoala de alti copii, de exemplu, daca este ingrijorat de o vizita la medic sau de un test la scoala – asta poate cauza uneori cosmaruri. Alteori, cosmarurile pot fi pur si simplu legate de imaginatia bogata a copilului.

Cosmarurile la nivelul creierului

Cosmarurile sunt produse de partile creierului care sunt responsabile de somnul REM. Acestea includ zone implicate in memorie si procesarea experientelor emotionale, elemente cheie ale cosmarurilor. Zonele care sunt deosebit de active in timpul somnului REM includ amigdala, girusul parahipocampic si girusul cingular anterior. Aceste vise infricosatoare pot parea foarte reale, motivul pentru care impactul este deosebit de suparator pentru copil.

Alte cauze pentru cosmaruri

Desi majoritatea cosmarurilor la copii sunt o parte normala a cresterii, uneori pot exista si alte cauze potentiale. Acestea includ:

  • administrarea anumitor medicamente;
  • febra;
  • convulsii;
  • parasomnii non-REM;
  • apneea in somn – poate duce la somn agitat, respiratie pe gura si poate creste riscul de cosmaruri;
  • tulburarea de stres post-traumatic.

Uneori, cosmarurile fac parte din reactia copilului la traume – cum ar fi un dezastru natural, un accident sau o ranire. In general, se pare ca cele mai multe cosmaruri apar la copiii cu varste cuprinse intre 3-6 ani.

Cosmaruri vs Terori nocturne

Cosmarurile sunt adesea confundate cu terorile nocturne. Spre deosebire de cosmaruri, terorile nocturne sunt adesea insotite de sunete si alte semne in care copilul actioneaza impotriva visului. Terorile nocturne apar in principal in timpul etapelor de somn non-REM care preced stadiul REM. De cealalata parte, cosmarurile au loc mai ales in timpul somnului REM. Terorile nocturne sunt considerate un tip de parasomnie. Dupa o teroare nocturna, copilul adoarme de obicei din nou si nu isi va aminti ce s-a intamplat cand se trezeste dimineata. Citeste aici mai multe despre Terorile nocturne la copii.

Cum sa linistim un copil dupa un cosmar?

Iata lucrurile pe care le puteti face pentru a va linisti copilul daca a avut un cosmar:

  • Consolati-l si imbratisati-l. Validati-i emotiile si trairile. Prezenta voastra calma ajuta copilul sa se simta in siguranta si protejat dupa ce se trezeste cu frica. Daca vrea sa vorbeasca despre ceea ce a visat, ascultati-l. Spuneti-i copilului ca este in regula sa se simta speriat dupa un cosmar. Nu respingeti frica si nu faceti copilul sa se simta fricos sau ridicol din cauza cosmarului.
  • Etichetati ceea ce s-a intamplat. Spuneti-i ca a fost un cosmar si acum s-a terminat – „Ai avut un vis urat, dar acum esti treaz si totul este in regula”. Asigurati-l ca lucrurile infricosatoare din cosmar nu s-au intamplat in lumea reala. Incurajati-l sa vina cu finaluri alternative pentru cosmar, care sunt fericite sau amuzante. Daca nu vrea sa vorbeasca despre cosmar, nu insistati.
  • Daca visul a fost despre monstri sau fantome iar acum ii este frica sa ramana in camera sa, aratati-i ca nu exista monstri in dulap sau sub pat.
  • Stati cu el pana se linisteste. Insa, incercati sa nu aduceti copilul in propriul pat. Acesta este un obicei de care va scapa greu ulterior. In plus, poate decide ca exista in camera sa ceva de care trebuie sa ii fie teama.
  • Lasati o lumina de veghe aprinsa. Iata aici mai multe modele de lampi si lumini de veghe si proiectoare pentru camera copiilor.
  • Ii puteti oferi o jucarie de confort sau paturica preferata pentru.
  • Puteti lasa usile dormitoarelor deschise pentru a se simti mai in siguranta.

De asemenea, daca vedeti ca cel mic are un cosmar, treziti-l. Poate duce de obicei la incheierea imediata a cosmarului, desi poate dura cateva secunde pana cel mic va realiza ca a fost doar un vis.

ce facem cand copilul are un cosmar

Ce sa NU faci daca cel mic a avut un cosmar

  • NU ignorati copilul. Nu refuzati sa mergeti la el sa il linistiti. Nu va enervati si nu il certati, presupunand ca doar se preface ca a avut un cosmar. Aceste lucruri nu vor face decat sa agraveze situatia, sa creasca riscul de cosmaruri la copil si sa nu se simta in siguranta.
  • Nu ii spuneti „Esti un fricos”, „Esti baiat mare, nu trebuie sa iti fie frica de monstri”, „Fetele mari nu se sperie asa ca tine”etc. Acest lucru nu va face decat sa agraveze situatia si chiar ca cel mici sa isi ascunda pe viitor frica. Asta va duce la amplificarea temerilor si cresterea riscurilor de anxietate.
  • Nu lasati copilul sa doarma cu voi in pat. Poate parea o solutie usoara, insa apoi va fi dificil sa renunte la acest obicei. In plus, tactica aceasta ii sugereaza copilului ca dormitorul sau este nesigur si ii provoaca vise urate.

Cum putem preveni cosmarurile la copii?

Nu exista un mod garantat de a preveni cosmarurile. Toata lumea se mai confrunta cu vise urate sau cosmaruri din cand in cand. Insa, puteti lua o serie de masuri pentru a reduce frecventa cosmarurilor:

Aflati cauza cosmarurilor si vorbiti cu cel mic despre asta

  • Asigurati-va ca cel mic nu se uita la emisiuni, videoclipuri sau poze infricosatoare la televizor sau pe Internet si nu citeste carti infricosatoare.
  • Incercati sa vedeti care este cauza cosmarurilor si ce il supara pe copil. Evaluati nivelul de stres al copilului, daca are anumite probleme despre care ar trebui sa discutati etc. Daca are cosmaruri cu monstri sau fantome, discutati despre asta, linistiti-l si ajutati-l sa inteleaga ca sunt doar in povesti si in imaginatia noastra. Daca are cosmaruri cu privire la insecte, reptile, caini etc. incercati sa gestionati aceasta frica a copilului.
  • Luati in serios frica celui mici. Validati emotiile copilului, spuneti-i ca intelegeti prin ce trece, ca si voi aveti cosmaruri uneori. Explicati-i ca sunt doar vise urate, chiar daca in cazul celor mici poate fi dficil sa separe fantezia de realitate. Puteti chiar sa cititi carti pentru copii despre vise si cosmaruri.
  • O tehnica eficienta poate fi educarea copiilor cu privire la realitatea cosmarurilor – adica sa inteleaga ca sunt doar ganduri si sunt complet inofensive. Asta pentru inlatura conceptiile gresite pe care le pot avea despre aceste vise.
  • In cazul copiilor mai mari, pe termen lung, este important si sa incurajati auto-linistirea dupa un vis urat, pentru dezvoltarea autonomiei. Folositi laude a doua zi daca cel mic a reusit sa se linisteasca singur dupa un vis urat. Vorbiti despre vise impreuna si explicati-i ca toata lumea are vise si cosmaruri ocazional.
  • Daca cel mic este tulburat de un cosmar recurent, ajutati-l sa exploreze semnificatia acestuia prin desen, scris sau in alt mod. Il puteti incuraja sa se gandeasca la cosmar in mod creativ – mai ales sa ii ofere un final fericit sau sa se „imprieteneasca” chiar cu personajul din cosmar.

Rutina de „noapte buna”

  • Stabiliti un program sanatos de somn – aceeasi ora de culcare si de trezire si asigurati-va ca cel mic doarme suficiente ore, in functie de varsta.
  • Stabiliti o rutina de culcare placuta, pe care sa o respectati in fiecare seara. Poate include o poveste de culcare, o baie calda, schimbatul in pijamale, spalatul pe dinti etc. Este important sa respectati o ordine in rutina. Lasati copilul sa aleaga unele dintre elemente, astfel incat sa simta ca fac parte din proces.
  • In timpul rutinei de culcare, inainte ca cel mic sa adoarma, vorbiti despre lucruri distractive si placute. Intrebati-l ce ar vrea sa viseze frumos pentru a-i da o stare de bine si pentru a se relaxa. Treceti in revista evenimentele placute intamplate peste zi sau lucrurile pe care copilul asteapta cu nerabdare sa le faca maine sau in zilele viitoare.
  • Cititi-i o poveste de seara, una placuta si relaxanta.

Alte recomandari 

  • Folositi o lumina de veghe in camera sa. Uneori poate fi util sa folositi un aparat care are si functie de sunete – zgomote albe de exemplu.
  • In cazul copiilor mici, puteti sa folositi o asociere pozitiva care sa le ofere un anumit sentiment de control. De exemplu, poate fi vorba despre un obiect de confort – un „partener de somn”, ca un ursulet de plus sau papusa sa preferata – poate oferi un anumit nivel de siguranta. De asemenea, poate fi vorba despre un obiect care sa il protejeze de monstri – poate fi o sticluta cu apa parfumata din care sa pulverizeze in camera inainte de culcare (il puteti numi „spray magic”, pentru a oferi o conotatie pozitiva, si sa se concentreze pe lucrurile bune, nu pe „problema”). De asemenea, puteti agata langa patul lui un prinzator de vise pe care il puteti realiza chiar voi manual.

Cand solicitam ajutor de specialitate?

Daca banuiti ca anxietatea sau stresul se afla in spatele viselor urate, incercati sa vorbiti cu cel mic despre ceea ce l-ar putea deranja in timpul zilei. In cazul in care cosmarurile persista si incepe sa ii fie frica sa mearga la culcare, discutati cu medicul.  Visele urate ar putea semnala o problema emotionala care trebuie abordata. Parintii ar trebui sa ia in considerare o evaluare psihologica pentru copil daca acesta are cel putin doua cosmaruri pe saptamana timp de cel putin 6 luni. Copiii care experimenteaza cosmaruri frecvente pot dezvolta anxietate in legatura cu somnul. Pot ajunge sa amane ora de culcare sau sa ceara sa doarma impreuna cu parintii.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2014/0301/p368.html
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/sleep-children-and-nightmares
(3) https://www.sleepfoundation.org/nightmares/nightmares-in-children

Articole recomandate

Lasa un comentariu