Boala gura-mana-picior la copii – simptome, tratament

de Mancas Malina
boala gura mana picior la copii

Boala gura-mana-picior este o infectie virala frecventa la copii. Iata care sunt cauzele, cum se transmite, ce simptome apar si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este boala gura-mana-picior?
2. Semne si simptome
3. Cum se raspandeste virusul?
4. Tratament
5. Metode de prevenire

Ce este boala gura-mana-picior?

Boala gura-mana-picior este o infectie virala care provoaca vezicule rosii dureroase in gura si gat, precum si pe maini, picioare si in zona scutecului. Este cauzata de diferite virusuri, dar cel mai adesea de virusul Coxsackie. Este o boala foarte contagioasa ce se raspandeste usor prin contactul cu mainile nespalate, contact cu fecale, saliva, mucus din nas sau lichid din vezicule. Copiii cu varsta sub 5 ani sunt mai expusi riscului de a dezvolta aceasta boala, deoarece infectiile sunt frecvente in colectivitate.

Pe langa vezicule, copiii fac adesea febra timp de cateva zile si se pot deshidrata, deoarece apare disconforul cand inghit lichide. Simptomele trec de obicei in decurs de o saptamana, iar copiii se recupereaza complet.

boli in colectivitate

Cauze

Boala gura-mana-picior este de obicei cauzata de virusul Coxsackie A16, care apartine familiei de enterovirusuri. Genul Enterovirus include peste 90 de tipuri diferite de virusuri care cauzeaza boli frecvente la sugari si copii. Cea mai frecventa manifestare este febra. De asemenea, pot provoca dureri in gat cu simptome respiratorii, meningita virala, gastroenterita, conjunctivita si altele. Cele mai multe focare apar in timpul verii si toamnei.

Virusurile Coxsackie sunt impartite in doua grupuri – virusul Coxsackie A si virusul Coxsackie B. Sunt mai mult de 24 de serotipuri diferite ale virusului. Virusurile de tip A cauzeaza de obicei boala gura-mana-picior. Virusurile de tip cauzeaza adesea boala Bornholm.

Semne si simptome

Boala gura-mana-picior este recunoscuta printr-o eruptie cutanata specifica pe maini si picioare. Simptomele apar de obicei la aproximativ 3 – 7 zile dupa primul contact cu virusul. Veziculele cauzate de boala gura-mana-picioor sunt rosii, cu o mica bula de lichid deasupra. De obicei, afecteaza si talpile si palmele – o eruptie care poate arata ca pete rosii plate sau vezicule rosii.

Ocazional, se poate observa o eruptie roz in alte parti ale corpului, cum ar fi pe fese si coapse. Cu toate acestea, uneori apar leziuni si vezicule doar in gura si in gat. Poate aparea si durere usoara in gat, febra, dureri musculare sau alte simptome asemanatoare gripei, iritabilitate, probleme de somn, copilul refuza lichidele din cauza disconfortului din gat. Primele simptome vizibile sunt de fapt febra si durerea in gat. Acestea sunt urmate de o serie de simptome, inclusiv o eruptie pe maini si talpi, cu vezicule plate, dureroase, rosii, care apar la 1-2 zile dupa febra, pierderea poftei de mancare, durere de cap, ulceratii mici la nivelul gatului, gurii si limbii. Unele persoane nu vor avea simptome, dar pot transmite virusul altora.

boli frecvente la copii

Atentie!

Ar trebui sa contactati medicul pentru a stabili diagnosticul. De asemenea, ar trebui sa contactati medicul urgent daca cel mic refuza atat fluidele, cat si solidele, daca prezinta semne de deshidratare (paloare, scadere in greutate, ochi afundati, maini si picioare reci si somnolenta), daca este foarte somnoros sau in general nu se simte bine, are dureri de cap, dureri de gat sau dureri de spate, are probleme cu mersul sau este ametit.

Boala gura-mana-picior trece de obicei de la sine, dar in rare cazuri poate cauza complicatii. Complicatiile pot include:

  • deshidratare;
  • infectii – daca veziculele sunt zgariate, creste riscul de infectii;
  • meningita virala aseptica;
  • encefalita sau inflamatia creierului etc.

Daca boala gura-mana-picior apare in sarcina, mama o poate transmite copilului. Bebelusii nascuti cu aceasta boala au de obicei simptome usoare.

Cum se raspandeste virusul?

Boala gura-mana-picior se raspandeste atunci cand o persoana atinge mucoasa, saliva sau fecalele unei persoane infectate. Se transmite practic prin contactul direct cu lichidul din veziculele de pe piele, secretii de la nivelul nasului si gatului (inclusiv saliva, sputa si mucus nazal), picaturi din tuse si stranut si fecale. Aceasta boala este foarte contagioasa in randul grupurilor de copii, in special la prescolari. Se raspandeste prin stranut, tuse sau atingerea fluidului din vezicule. Virusul este, de asemenea, prezent in fecalele copiilor infectati. Copilul poate transmite boala pana la disparitia veziculelor. Uneori, chiar si la cateva saptamani dupa disparitia simptomelor, virusul se poate raspandi in continuare daca cei mici intra in contact cu fecalele copiilor care au avut boala.

O buna igiena personala este importanta pentru a preveni raspandirea infectiei catre alte persoane. Blisterele din aceasta boala sunt infectioase pana devin cruste si nu mai exista lichid in blistere. Perioada de incubatie e de 3-7 zile de la contactul cu o persoana infectata.

Copiii mici – cel mai frecvent afectati de aceasta boala

Multi adulti, inclusiv femeile insarcinate, sunt deseori expusi la acest virus, dar nu apar simptome. Copiii mici prezinta cel mai mare risc de imbolnavire. Riscul creste daca cei mici merg in colectivitate, deoarece virusurile se pot raspandi rapid in astfel de locuri. De obicei, copiii capata imunitate la boala dupa ce au fost expusi la virusul care o provoaca. Acesta este motivul pentru care aceasta boala afecteaza rareori persoanele cu varsta peste 10 ani. Cu toate acestea, este inca posibil ca unii copii mai mari si adultii sa se infecteze, mai ales daca au un sistem imunitar slabit.

simptome boala gura mana picior

Tratament

Un medic poate diagnostica de obicei boala gura-mana-picior prin efectuarea unui examen fizic. Uneori, poate fi necesar un test de laborator pentru a confirma un diagnostic. Medicii pot cauta anticorpi sau pot colecta probe din gat si din scaun pentru examinare.

Nu exista niciun tratament pentru boala gura-mana-picior. Boala trece de obicei de la sine, fara complicatii. Este important ca cel mic sa bea lichide pentru a evita deshidratarea. Acest lucru poate fi insa greu daca apar dureri la nivelul gurii. Medicul poate recomanda o solutie de rehidratare orala, pe care o puteti cumpara de la farmacie. Medicul poate recomanda acetaminofen sau ibuprofen daca apar dureri sau iritabilitate. Nu administrati niciodata aspirina copiilor sau adolescentilor, deoarece poate provoca o boala rara, dar grava, numita sindrom Reye.

Se recomanda sa se evite alimentele picante si alimentele acide, cum ar fi rosiile, lamaile, grapefruit si portocalele. Evitati bauturile calde si bauturile racoritoare, deoarece acestea pot agrava durerea.

Atentie!

Nu incercati sa spargeti veziculele. Acest lucru creste riscul de infectii si de a raspandi virusul catre alte persoane. Spalati pielea unde sunt blistere cu apa si sapun.

tratament pentru boala gura mana picior

Metode de prevenire

Nu exista vaccin impotriva acestei boli. Spalarea atenta a mainilor, in special in colectivitate, poate ajuta la minimizarea raspandirii virusului. Pentru a preveni transmiterea virusului, tineti copiii acasa cat timp au febra si vezicule pe piele si in gura.

Spalarea mainilor este cea mai buna protectie. Spalati-va des pe maini, mai ales dupa ce ati folosit toaleta sau ati schimbat scutecul si inainte de a pregati masa sau inainte de a manca. Dezinfectati des suprafetele si invatati copilul sa evite sa imparta cu alti copii sticla de apa, tacamuri si pahare. De asemenea, ar trebui sa dezinfectati jucariile, suzetele si alte obiecte care pot fi contaminate cu virusul.

Referinte:
(1) https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hand-foot-mouth-symptoms
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hand-foot-and-mouth-disease/symptoms-causes/syc-20353035
(3) https://www.nhs.uk/conditions/hand-foot-mouth-disease/
(4) https://www.cdc.gov/hand-foot-mouth/index.html
(5) https://www.webmd.com/children/guide/hand-foot-mouth-disease

Articole recomandate

Lasa un comentariu