Ce este progesteronul si ce rol are in sarcina

de Mancas Malina
ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon natural cu multiple roluri in organism, mai ales in timpul sarcinii. Iata cum actioneaza in organism, ce inseamna nivel redus de progesteron si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este progesteronul?
2. Ce rol are progesteronul?
3. Nivelul redus de progesteron

Ce este progesteronul?

Progesteronul este un hormon natural produs de ovare dupa ovulatie. Apartine unui grup de hormoni numiti progestogeni. Este secretat in principal de corpul galben in ovare in a doua jumatate a ciclului menstrual. In timpul ciclului menstrual, cand un ovul este eliberat din ovar la ovulatie (in aproximativ ziua 14), ramasitele foliculului ovarian care inconjurau ovulul in curs de dezvoltare formeaza o structura numita corpul galben. Acesta elibereaza progesteron si, intr-o masura mai mica, estradiol.

Ce rol are progesteronul?

Progesteronul are roluri importante in ciclul menstrual si in mentinerea sarcinii. Pregateste corpul pentru sarcina in cazul in care ovulul eliberat va fi fertilizat. Daca ovulul nu este fertilizat, corpul galben se descompune, productia de progesteron scade si incepe un nou ciclu menstrual. Daca ovulul este fertilizat, progesteronul stimuleaza cresterea vaselor de sange care alimenteaza mucoasa uterina (endometru) si stimuleaza glandele din endometru sa secrete substante nutritive ce hranesc embrionul timpuriu. Apoi, acest hormon pregateste mucoasa uterului pentru a permite implantarea ovulului fertilizat si ajuta la mentinerea endometrului pe tot parcursul sarcinii.

hormonii si progesteronul

Rolul progesteronului in sarcina

Progesteronul este uneori numit „hormonul sarcinii”, datorita rolului pe care il joaca in a ramane gravida si a mentine o sarcina. Progesteronul pregateste practic uterul sa accepte si sa mentina un ovul fertilizat.

In primele etape ale sarcinii, progesteronul este inca produs de corpul galben si este esential pentru sustinerea sarcinii si dezvoltarea placentei. Odata ce placenta este dezvoltata, aceasta preia productia de progesteron in jurul saptamanilor 8-12 de sarcina. In timpul sarcinii, progesteronul joaca un rol important in dezvoltarea fatului. De asemenea, stimuleaza cresterea tesutului mamar matern, sustine alaptarea si intareste muschii peretelui pelvin in pregatirea travaliului.

Nivelul de progesteron din organism creste constant pe parcursul sarcinii pana cand apare travaliul si are loc nastere. Desi corpul galben din ovare este principalul loc de productie a progesteronului, acest hormon este produs si in cantitati mai mici de ovarele in sine, de glandele suprarenale si, in timpul sarcinii, de placenta. Acest hormon regleaza temperatura corpului de la sfarsitul perioadei de ovulatiei si creste fluxul de sange arterial in captuseala uterului pentru a se asigura ca bebelusul primeste suficiente substante nutritive. De asemenea, este implicat in formarea dopului gelatinos, care previne patrunderea bacteriilor in uter.

Nivelul de progesteron in sarcina

In primele doua saptamani de sarcina, ovarele elibereaza aproximativ 1 – 1,5 ng / ml de progesteron. S-ar putea sa nu fiti inca insarcinata, dar corpul va produce progesteron pentru a se pregati pentru sarcina. Odata ce ovulatia are loc, creste productia de progesteron. In acest timp, nivelul progesteronului va creste treptat la 2 ng / ml sau mai mult. Odata ce ovulul este fertilizat in a treia saptamana, nivelul de progesteron va creste cu 1 – 2 ng / ml in fiecare zi. In saptamanile 5 si 6 de sarcina, nivelurile de progesteron pot fi intre 10 -29 ng / ml. Incepand cu saptamana 7, progesteronul va fi produs in general de placenta si apare o incetinire a cresterii nivelurilor de progesteron.  In al doilea trimestru, un nivel normal de progesteron este cuprins intre 17 – 147 ng / ml. In al treilea trimestru, nivelul de progesteron este intre 55 – 300 ng / ml.

progesternul rolul in sarcina

Progesteronul si fertilitatea

Progesteronul este implicat si in mentinerea fertilitatii si pregatirea uterului pentru sarcina. Dupa aparitia ovulatiei, ovarele incep sa produca progesteron necesar uterului. Acesta duce la ingrosarea mucoasei uterine sau a endometrului. Scopul general este de a forma o captuseala groasa care creeaza un mediu ideal de sustinere in uter pentru un ovul fertilizat.

Progesteronul este un hormon necesar pentru o sarcina sanatoasa. Dupa ovulatie, ovarul produce progesteron pentru a pregati uterul pentru implantare si pentru a sustine sarcina in curs de dezvoltare. Atunci cand nu exista cantitati insuficiente ale acestui hormon, este posibil sa nu aiba loc implantarea cu succes. Se numeste defect de faza luteala, deoarece apare in timpul fazei luteale a ciclului menstrual. O faza luteala scurta (mai putin de 11 zile) poate fi observata in cazul nivelurilor scazute de progesteron. Se poate administra tratament pentru progesteronul scazut, administrat sub forma de creme vaginale, geluri vaginale si supozitoare vaginale, de obicei.

Nivelul redus de progesteron

Cand o femeie intampina dificultati in a ramane gravida, medicul poate testa nivelul progesteronului din sange pentru a vedea daca ovulatia este normala si ovarele sunt sanatoase. Nivelurile de progesteron fluctueaza de-a lungul ciclului menstrual. Ating o valoare de varf cu aproximativ 7 zile inainte de menstruatie.

Semnele si simptomele care indica faptul ca este posibil sa aveti un nivel scazut de progesteron includ sangerari vaginale anormale, menstruatii anormale sau lipsa menstruatiei, avorturi spontane repetate etc. Daca nu aveti suficient progesteron, este posibil sa aveti probleme in a ramane insarcinata sau in a avea o sarcina sanatoasa. Dupa ce unul dintre ovare elibereaza un ovul, nivelul de progesteron ar trebui sa creasca.

Progesteron scazut in afara sarcinii

Simptomele progesteronului scazut la femeile care nu sunt insarcinate includ:

  • dureri de cap sau migrene;
  • modificari ale dispozitiei, inclusiv anxietate sau depresie;
  • probleme cu ciclul menstrual.

Progesteronul scazut poate provoca sangerari anormale la femeile care nu sunt insarcinate. Menstruatiile neregulate sau absente pot indica faptul ca ovarele nu functioneaza asa cum ar trebui si progesteronul este scazut. Fara progesteron care sa-l completeze, estrogenul poate deveni hormonul dominant. Acest lucru poate provoca simptome, inclusiv crestere in greutate, scaderea dorintei sexuale, modificari ale dispozitiei si depresie, ciclu menstrual neregulat, sangerari abundente, sensibilitatea sanilor etc.

nivel redus de progesteron

Solutii in caz de progesteron scazut

Este posibil sa nu aveti simptome de progesteron scazut si este posibil sa nu aveti nevoie de tratament. Insa, daca incercati sa aveti un copil, terapia hormonala ar putea fi utila. Terapia hormonala creste nivelul progesteronului si poate ajuta la ingrosarea mucoasei uterine. Asta creste sansele de a avea o sarcina sanatoasa si de a o duce la termen.

Suplimentele de progesteron pot fi sub forma de creme si geluri, care pot fi utilizate local sau vaginal, supozitoare, care sunt utilizate in mod obisnuit in caz de probleme de fertilitate, medicamente orale. Pentru unele femei, progesteronul imbunatateste starea de spirit. Progesteronul oral poate oferi un efect calmant, imbunatatind somnul. Aceste suplimente orale se administreaza deseori femeilor in caz de procedura FIV sau alte tehnologii de reproducere asistata.

Remediile naturale pentru cresterea nivelului de progesteron includ:

  • cresterea aportului de vitamina B si vitamina C, care sunt necesare pentru mentinerea nivelului de progesteron;
  • creasterea consumului de alimente bogate in zinc, cum ar fi crustaceele;
  • reducerea nivelului de stres – corpul elibereaza cortizol in loc de progesteron atunci cand sunteti stresat.

Prea mult progesteron – ce inseamna?

Nu se cunosc consecinte medicale grave ale unui exces de progesteron. Nivelurile de progesteron cresc in mod natural in timpul sarcinii. Nivelurile ridicate de progesteron sunt uneori asociate cu hiperplazia suprarenala congenitala. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de progesteron sunt o consecinta si nu o cauza a acestei afectiuni.

Tratamentul cu progesteron in sarcina previne avortul spontan?

Avortul spontan este definit ca pierderea sarcinii inainte de 24 de saptamani de sarcina. Exista multe cauze potentiale. Progesteronul mentine mucoasa uterului si sustine placenta in timpul sarcinii. Au fost efectuate mai multe cercetari privind administrarea suplimentelor de progesteron femeilor la inceputul sarcinii si prevenirea avortului. Cu toate acestea, studiile in acest sens sunt neconcludente. Prin urmare, nu exista dovezi clare ca suplimentele de progesteron pot preveni avortul spontan in cazul femeilor cu antecedente de avort.

Progesteronul pregateste mucoasa uterina pentru implantarea embrionului. De asemenea, ajuta la mentinerea unei sarcini sanatoase. Insa, administrarea de suplimente de progesteron in etapele initiale ale sarcinii nu garanteaa protectie impotriva unui avort spontan.

Progesteron vs Progestin

Progesteronul este adesea folosit ca termen generic pentru a descrie orice tip de hormon care imita progesteronul creat de om. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca progesteronul produs de organism este foarte diferit de formele sintetice ale acestui hormon utilizate in produse precum contraceptivele orale. Progesteronul este un hormon produs de ovare, placenta si glandele suprarenale pentru a ajuta la reproducere.

Progestinul este forma sintetica a progesteronului si are o structura si o actiune chimica destul de diferite in corp. Structura chimica este diferita de progesteronul natural, ceea ce inseamna ca modul in care interactioneaza cu receptorii hormonali din corp este, de asemenea, diferit. Acestea au fost concepute pentru a interactiona cu receptorii de progesteron din organism pentru a provoca efecte asemanatoare progesteronului.

Aceste forme se gasesc in contraceptivele hormonale. Previn sarcina prin inhibarea ovulatiei si reducerea cantitatii si elasticitatii mucusului cervical. De asemenea, se folosesc in terapia hormonala pentru simptomele legate de menopauza, se prescriu adesea pentru amenoree sau sangerari menstruale neregulate. Sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata durerea pelvina cronica si crampele menstruale la persoanele cu endometrioza.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/no-clear-evidence-hormone-treatment-early-pregnancy-helps-prevent-miscarriage/
(2) https://www.cochrane.org/CD003511/PREG_progestogen-preventing-miscarriage
(3) https://www.health.harvard.edu/blog/9829-201606229829
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987350/
(5) https://www.healthline.com/health/womens-health/low-progesterone
(6) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-760/progesterone
(7) https://www.myfertilitycenter.com/blog/entry/progesterone-and-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu