Placenta: ce este si ce rol are

de Mancas Malina
placenta

Placenta este un organ ce se formeaza in uter, in timpul sarcinii. Iata ce rol are, cum se formeaza, ce probleme pot aparea la nivelul placentei in sarcina si cum putem mentine sanatatea placentei.

CUPRINS:

1. Ce este placenta si ce rol are?
2. Factori care influenteaza sanatatea placentei
3. Probleme placentare comune
4. Eliberarea placentei la nastere
5. Sanatatea placentei in sarcina
6. Ce se intampla cu placenta dupa nastere?

Ce este placenta si ce rol are?

Placenta este un organ care se dezvolta in uter in timpul sarcinii. Aceasta structura ofera oxigen si nutrienti bebelusului in crestere si indeparteaza produsele reziduale din sangele copilului. Este un organ prezent doar in sarcina, care se ataseaza la mucoasa uterului si se conecteaza la bebelus prin intermediul cordonului ombilical. Pana la sfarsitul sarcinii, va creste pana la aproximativ 20 cm diametru si aproximativ 2,5 cm grosime. Organul este de obicei atasat la partea superioara, laterala, frontala sau posterioara a uterului. In cazuri rare, se poate atasa in zona inferioara a uterului. Cand se intampla acest lucru, se numeste placenta previa.

Cum se formeaza placenta?

Dupa ce un ovul este eliberat pentru a fi fertilizat in jurul saptamanii 3 de sarcina, foliculul din ovar din care provine incepe sa produca progesteron si ofera nutrienti si sprijin pentru un embrion pe parcursul primului trimestru de sarcina. Intre timp, la 7-8 zile dupa ce un spermatozoid fertilizeaza un ovul in saptamana 4 de sarcina, o masa de celule (prima etapa de embrion) se implanteaza in peretele uterului. Unele celule din aceasta masa se separa, se fixeaza si mai profund in peretele uterin. Acestea au rolul de a forma structura placentei.

In caz de gemeni fraterni, fiecare bebelus va avea propria placenta. In caz de gemeni identici, poate fi vorba de una sau doua placente – in functie de momentul in care ovulul fertilizat se separa. Pana in saptamana 12 de sarcina, acest organ are toate structurile de care e nevoie pentru a sustine copilul in restul sarcinii.

functiile placentei

Functiile placentei

Bebelusul este atasat de placenta prin intermediul cordonului ombilical. O vena ombilicala si doua artere ombilicale se ramifica in placenta printr-o retea de vase de sange, care se separa in continuare in mii de vilozitati microscopice de tesut (vilozitati corionice). Vasele de sange si vilozitatile se formeaza in jurul saptamanii 5 de sarcina. Vilozitatile din placenta ii permit sangelui sa ofere nutrienti bebelusului, in timp ce se indeparteaza deseurile. Actioneaza si ca un filtru. Impiedica unele virusuri si bacterii sa ajunga la copil.

Placenta are diferite functii:

  • livreaza oxigen si substante nutritive din corpul mamei catre bebelus;
  • transporta deseuri, cum ar fi dioxidul de carbon, de la bebelus spre corpul mamei pentru a fi eliminate;
  • produce hormoni care ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte;
  • ii transmite bebelusului anticorpi din fluxul sangvin care il vor proteja pana la primele sale vaccinari.

Produce, de asemenea, hormoni legati de sarcina, cum ar fi gonadotropina corionica umana (hCG), progesteron si estrogen. Are doua componente pentru aceasta: placenta materna si placenta fetala. Componenta materna este derivata din tesutul uterin, iar cea fetala provine din blastocistul care devine fat. Dupa nasterea bebelusului, a treia etapa a travaliului este eliminarea placentei. Uterul va continua sa se contracte dupa nasterea copilului, pentru a ajuta la eliberarea sa. Acest lucru se intampla la cateva minute pana la o jumatate de ora dupa nastere.

Factori care influenteaza sanatatea placentei

Diversi factori pot afecta sanatatea placentei in timpul sarcinii, unii fiind factori ce pot fi controlati, iar altii nu. De exemplu:

  • varsta materna – unele probleme placentare sunt mai frecvente la femeile in varsta, mai ales dupa varsta de 40 de ani;
  • probleme cu lichidul amniotic – in timpul sarcinii, bebelusul este inconjurat si protejat de o membrana plina de lichid numita sac amniotic; daca sacul se scurge sau se rupe inainte de a incepe travaliul, numit si ruperea apei, riscul aparitiei anumitor probleme placentare creste;
  • tensiune arteriala crescuta – tensiunea arteriala ridicata poate afecta starea placentei;
  • sarcina multipla – exista risc mai mare de probleme placentare;
  • tulburari de coagulare a sangelui – orice problema care afecteaza capacitatea sangelui de a se coagula sau creste probabilitatea de a se coagula creste riscul unor probleme placentare;
  • interventie chirurgicala anterioaea la nivel uterin – daca ati avut o interventie chirurgicala anterioara la nivel uterin, cum ar fi o cezariana sau o interventie chirurgicala pentru indepartarea fibroamelor, este un risc mai mare pentru anumite probleme placentare;
  • probleme placentare anterioare – daca ati avut o problema placentara in timpul unei sarcini anterioare, este posibil sa aveti un risc mai mare de a experimenta problema din nou;
  • consumul anumitor substante nocive – fumatul, drogurile etc.;
  • traumatisme abdominale – traumatismele la nivelul abdomenului – cum ar fi o cadere, un accident auto sau un alt tip de lovitura – cresc riscul separarii premature a placentei de uter (abruptia placentei).

eliberarea placentei

Probleme placentare comune

In timpul sarcinii, posibilele probleme placentare includ abruptia placentara, placenta previa si placenta accreta. Aceste probleme pot cauza sangerari vaginale severe. Semnele si simptomele problemelor placentare pot include: sangerare vaginala, durere abdominala, dureri de spate si contractii uterine.

Abruptia placentara

Daca placenta se indeparteaza de peretele interior al uterului inainte de nastere – fie partial, fie complet – se dezvolta o afectiune cunoscuta sub numele de abruptie placentara. Acest lucru poate priva copilul de oxigen si substante nutritive si poate provoca sangerari abundente. Caderea placentei poate duce la o situatie de urgenta care necesita o nastere prematura.

Placenta previa

Aceasta afectiune apare atunci cand placenta acopera partial sau total colul uterin. Placenta previa este mai frecventa la inceputul sarcinii si se poate reduce pe masura ce uterul creste. Poate provoca sangerari vaginale severe in timpul sarcinii sau al nasterii. Daca placenta previa persista pana spre finalul celui de-al treilea trimestru, medicul poate recomanda o cezariana. Placenta sau vasele de sange din placenta se pot rupe sau deteriora, provocand hemoragii. Sangerarea vaginala este cel mai frecvent simptom, iar o ecografie poate determina daca aceasta este cauza.

Placenta accreta

De obicei, placenta se desprinde de peretele uterin dupa nastere. In caz de placenta accreta, o parte a placentei sau toata ramane ferm atasata de uter. Aceasta problema apare atunci cand vasele de sange si alte parti ale placentei cresc prea profund in peretele uterin. Acest lucru poate cauza pierderi severe de sange in timpul nasterii.

Placenta retinuta

Procesul nasterii este unul interesant si plin de emotii. De obicei, eliminarea placentei nu este dureroasa. Adesea, apare atat de repede dupa nastere incat o proaspata mama nu observa, pentru ca este concentrata asupra bebelusului. Insa, este important ca placenta sa fie eliberata in intregime.

Daca placenta nu este eliberata in decurs de 30 de minute dupa nastere, este cunoscuta sub numele de placenta retinuta. O placenta retinuta poate aparea deoarece aceasta ramane prinsa in spatele unui col uterin partial inchis sau deoarece este inca atasata de peretele uterin. Lasata netratata, o placenta retinuta poate cauza infectii severe sau pierderi de sange care pun viata in pericol.

Eliberarea placentei la nastere

Eliberarea placentei la nastere reprezinta a treia etapa de nastere. In cazul unei cezariene, medicul va elimina placenta din uter in timpul procedurii.

In timpul nasterii vaginale, dupa ce o femeie naste copilul, uterul va continua sa se contracte. Aceste contractii vor muta placenta inainte pentru a fi eliminata. Medicul va poate cere sa continuati sa impingeti sau va poate apasa pe burta pentru a facilita eliberarea placentei. Placenta este atasata de cordonul ombilical, care este atasat de bebelus. Deoarece nu exista nervi in cordonul ombilical, nu doare atunci cand cordonul este taiat.

Dupa nastere, medicul va masa partea superioara a uterului pentru a-l incuraja sa se contracte si sa inceapa sa se micsoreze. Daca un uter nu se poate contracta si devine mai ferm, medicul va poate oferi medicamente pentru a face uterul sa se contracte. Alaptarea unui bebelus imediat dupa nastere sau plasarea acestuia pe piele (cunoscut sub numele de contact piele pe piele) poate provoca, de asemenea, contractia uterului. Indiferent de modul de nastere, medicul va inspecta placenta. Daca se pare ca lipseste o portiune din placenta, medicul poate recomanda o ecografie a uterului pentru a confirma. Uneori, sangerarile excesive dupa nastere pot indica faptul ca o parte a placentei este inca in uter.

rolul placentei

Sanatatea placentei in sarcina

Cele mai multe probleme placentare nu pot fi prevenite direct. Cu toate acestea, puteti lua masuri pentru a avea o sarcina sanatoasa:

  • Mergeti la toate controalele medicale pe toata durata sarcinii.
  • Colaborati cu echipa medicala pentru a gestiona orice probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala.
  • Nu fumati, nu consumati alcool si nu consumati droguri.
  • Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata si evitati alimentele bogate in grasimi si zahar.
  • Participati la activitati de eliberare a stresului, cum ar fi meditatia si exercitiile fizice usoare.

Daca ati avut o problema placentara in timpul unei sarcini anterioare si planuiti o alta sarcina, discutati cu medicul despre modalitatile de a reduce riscul de a avea afectiunea din nou. Informati medicul daca ati avut interventii chirurgicale la nivelul uterului in trecut. Este important sa va asigurati ca toate vaccinurile sunt actualizate inainte de a ramane gravida. Unele virusuri pot traversa placenta. Rubeola, de exemplu, poate cauza malformatii congenitale grave daca va infectati in timpul sarcinii.

Ce substante nocive traverseaza placenta?

Impreuna cu toate elementele bune si nutrientii care sunt transferati bebelusului, si unele elemente nocive pot traversa placenta. Acestea includ alcool, nicotina, droguri si anumite medicamente.

Ce se intampla cu placenta dupa nastere?

La cateva minute dupa nasterea copilului, placenta incepe sa se desprinda de peretele uterului si este eliminata prin vagin. Aceasta este cunoscuta ca a treia etapa a travaliului. Placenta continua sa livreze sange oxigenat si celule stem copilului dupa nastere, ceea ce are beneficii importante pentru sanatate. Acesta este motivul pentru care se recomanda sa asteptati intre 1 – 5 minute inainte de a taia cordonul. Odata eliberata, medicul va examina placenta si membranele, pentru a se asigura ca nu a mai ramas nimic in interiorul uterului.

In unele culturi, femeile ingroapa placenta intr-un loc special. Exista, de asemenea, o practica rara, cunoscuta sub numele de placentofagie, in care femeile consuma placenta – de obicei transformata sub forma de capsule. Cu toate acestea, aceste practici trebuie tratate cu precautie. Placentofagia este o practica foarte controversata si nu exista dovezi si recomandari in acest sens. Cercetari recente arata ca nu se cunosc beneficii asupra sanatatii in urma consumului placentei, dar poate exista riscul de infectie. Exista un anumit risc major asociat consumului placentei, inclusiv infectia.

Referinte:
(1) https://www.ajog.org/article/S0002-9378(15)00851-0/fulltext
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/placenta-previa
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425
(4) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/what-is-the-placenta

Articole recomandate

Lasa un comentariu