Colita ulcerativa – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
colita ulcerativa

Citeste pe larg despre colita ulcerativa – care sunt semnele si simptomele acestei afectiuni, cauzele si factorii de risc, precum si metodele de tratament.

CUPRINS:

1. Ce este colita ulcerativa?
2. Care sunt semnele si simptomele colitei ulcerative?
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza colita ulcerativa?

Ce este colita ulcerativa?

Colita ulcerativa este o forma de boala inflamatorie intestinala ce afecteaza tractul gastro-intestinal, provocand inflamatie in intestin. Atat colita ulcerativa, cat si boala Crohn, o alta boala inflamatorie intestinala, se dezvolta adesea in timpul adolescentei sau la varsta adulta si au simptome similare.

Insa, exista si diferente intre cele doua. Colita afecteaza numai intestinul gros, in timp ce boala Crohn poate aparea in orice parte a tractului gastro-intestinal. De asemenea, colita se caracterizeaza prin zone continue de inflamatie, in timp ce boala Crohn provoaca doar anumite zone de inflamatie – partile neafectate ale tractului gastrointestinal raman sanatoase. De asemenea, colita afecteaza cel mai intern strat al colonului. Boala Crohn poate afecta mai multe straturi ale tractului gastrointestinal.

Exista mai multe tipuri de colita ulcerativa, in functie de locul in care este inflamat colonul: proctita ulcerativa (este o inflamatie limitata la rect si tinde sa fie o forma mai usoara a bolii), pancolita (intregul colon este inflamat), colita distala (partea stanga a colonului este inflamata).

Nu exista un remediu pentru colita ulcerativa, dar sunt disponibile o serie de tratamente pentru a ajuta la reducerea simptomelor si pentru a mentine boala in remisie. Tratamentul va depinde de simptomele copilului, varsta si starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este afectiunea.

semne de colita ulcerativa

Care sunt semnele si simptomele colitei ulcerative?

Cele mai frecvente simptome ale colitei ulcerative sunt durerile abdominale sunt forma de crampe si diareea. Alte simptomele includ:

  • sange in scaun sau pe hartie igienica;
  • nevoia urgenta de a defeca;
  • febra;
  • lipsa de energie;
  • pierdere in greutate.

Colita ulcerativa poate provoca si alte probleme, cum ar fi eruptii cutanate, probleme oculare, dureri articulare, artrita si boli hepatice. Copiii afectati de colita ulcerativa pot sa aiba probleme de crestere, iar pubertatea poate fi intarziata. In timp ce semnele clinice ale colitei ulcerative pot varia de la un copil la altul, unele simptome pot fi mai frecvente decat altele, inclusiv diareea cu sange. Colita este o afectiune cronica. Unii copii pot avea perioade fara simptome (remisie) alternand cu perioade cu simptome active.

Cauze si factori de risc

Nu se cunosc cauzele exacte ale colitei ulcerative. Se crede ca, in unele cazuri, un virus sau o bacterie poate provoca o reactie inflamatorie in colon. Au fost identificati unii factori de risc pentru afectiune. Unul dintre principalii factori de risc pentru colita este istoricul familial de colita ulcerativa – adica daca un alt membru al familiei are aceasta problema.

Un copil poate dezvolta colita ulcerativa atunci cand sistemul sau digestiv confunda bacteriile inofensive cu bacterii daunatoare. Tractul gastrointestinal al oricarei persoane contine bacterii inofensive, dintre care multe ajuta la digerarea alimentelor. Insa, in cazul celor cu aceasta problema, organismul lanseaza un atac al sistemului imunitar impotriva bacteriilor inofensive, deoarece considera in mod eronat ca bacteriile nu ar trebui sa fie acolo. Cand se intampla acest lucru, celulele ajung in intestine si produc inflamatie. Inflamatia provoaca ulcere, deteriorarea mucoasei intestinului gros si simptome vizibile.

cauzele colitei

Diagnostic

Nu exista un singur test pentru a diagnostica aceasta boala. Medicul va exclude mai intai alte cauze probabile ale simptomelor. In plus fata de un examen fizic standard si discutii despre simptome si istoricul familial, se recomanda si o combinatie de teste si proceduri pentru a confirma un diagnostic. Acestea pot include teste de sange (pentru a detecta inflamatia si anticorpii) si analiza scaunului (pentru a cauta urme de sange in scaun sau pentru a exclude infectii).

Alte proceduri includ colonoscopia pentru a examina zona intestinala sau endoscopie superioara. In plus, in unele cazuri se recomanda si scanari CT si RMN.

Adresati-va medicului daca observati ca cel mic are dureri abdominale continue, diaree, scadere in greutate inexplicabila, eruptii cutanate inexplicabile sau observati orice urme de sange in scaun. Detectarea precoce este cheia pentru prevenirea complicatiilor.

diagnosticarea colitei ulcerative

Cum se trateaza colita ulcerativa?

Tratamentul pentru colita este complex si poate fi diferit pentru fiecare copil in parte, dar obiectivele raman aceleasi: ameliorarea simptomelor, prevenirea crizelor si vindecarea mucoasei impreuna cu remisia. Nu exista un tratament unic pentru toti cei afectati de colita, iar copiii raspund diferit la terapii. Folosind o combinatie de medicamente, terapie nutritionala si, in cazurile mai severe, interventii chirurgicale, scopul este de a imbunatati calitatea vietii.

Schimbarile alimentare

Schimbarea dietei, in general, nu ajuta in mod specific in cazul acestei afectiuni. Insa, daca anumite alimente deranjeaza stomacul, evitarea acelor alimente poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Este esential ca pacientul sa aiba o nutritie sanatoasa, deoarece ajuta organismul sa se vindece si sa se dezvolte. Pierderea in greutate este un simptom comun al colitei ulcerative, iar cresterea in greutate este un obiectiv al tratamentului.

tratament colita ulcerativa

Medicamente

Medicamentele sunt adesea folosite pentru a reduce inflamatia la nivelul colonului. Tratamentul primar pentru colita include medicamente. Cele mai des utilizate medicamente in tratamentul colitei ulcerative sunt 5-aminosalicilatii, corticosteroizii, antibioticele si medicamentele care modifica sistemul imunitar, numite imunomodulatoare sau produse biologice. Aminosalicilatii reduc inflamatia. Corticosteroizii reduc, de asemenea, inflamatia, dar pot provoca reactii adverse nedorite, astfel incat medicul nu ii va folosi pentru perioade lungi de timp. Imunomodulatoarele actioneaza asupra sistemului imunitar pentru a reduce inflamatia. Uneori poate fi necesara spitalizarea.

Interventie chirurgicala

In anumite cazuri poate fi necesara o interventie chirurgicala. Acest lucru se face din cauza sangerarii abundente, a perforatiei colonului, a riscului de cancer sau a unei boli severe. Operatia se poate face si daca alte tratamente nu functioneaza sau daca sunt prezente multe efecte secundare. Interventia chirurgicala este utilizata pentru a ameliora simptomele severe si in curs de desfasurare si pentru a ajuta copiii sa se dezvolte si sa ia in greutate atunci cand managementul medical nu mai este eficient de la sine. Spre deosebire de boala Crohn, pentru care interventia chirurgicala este o solutie temporara, interventia chirurgicala poate oferi o ameliorare pe termen lung a colitei ulcerative.

Recomandari

A avea o afectiune care provoaca dureri cronice de stomac si diaree poate fi dificil de inteles si de experimentat de catre un copil. Pe langa efectele fizice, copiii pot avea si anxietate si probleme sociale legate de starea lor. Solicitati sfatul unui dietetician pentru planificarea meselor pentru a va asigura ca cel mic primeste suficienti nutrienti. Poate fi util sa ajutati copilul sa tina un jurnal alimentar pentru a urmari alimentele care pot provoca o criza. De asemenea, asigurati-va ca cei mici fac suficienta miscare si invatati-i tehnici de gestionare a stresului, ca meditatia, yoga si mindfulness.

Referinte:
(1) https://www.seattlechildrens.org/conditions/ulcerative-colitis/
(2) https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/ulcerative-colitis-in-children
(3) https://www.childrenshospital.org/conditions/ulcerative-colitis
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323336
(5) https://kidshealth.org/en/parents/ulcerative-colitis.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu