Criza de tantrum: ce este si ce e de facut

de Mancas Malina
criza de tantrum

Criza de tantrum – iata ce este, de ce apare, care sunt factorii declansatori, ce putem face pentru a preveni astfel de episoade si cum sa reactionam in cazul unei crize de tantrum.

CUPRINS:

1. Ce este criza de tantrum?
2. De ce apar crizele de tantrum?
3. Prevenirea crizelor de tantrum
4. Ce facem in cazul unei crize de tantrum?

Ce este criza de tantrum?

Crizele de tantrum pot veni in diferite forme – pot implica episoade de furie, frustrare, copilul poate incepe sa tipe, sa dea din maini si din picioare, sa planga, sa se intinda pe jos etc. In unele cazuri, copiii isi tin respiratia, arunca diverse obiecte sau devin agresivi ca parte a unei crize de tantrum.

Crizele de tantrum apar de obicei de la aproximativ 18 luni si sunt frecvente la copii mici. Unul dintre motive este ca cei mici vor sa se exprime, dar le este greu. Se simt frustrati, iar frustrarea apare ca o furie. Odata ce un copil poate sa vorbeasca mai mult, este mai putin probabil sa aiba astfel de crize. Pana la varsta de 4 ani, de obicei tantrum-urile sunt mult mai putin frecvente.

cauze tantrum

De ce apar crizele de tantrum?

Tantrum-urile sunt foarte frecvente la copiii cu varsta cuprinsa intre 1-3 ani. Asta din cauza faptului ca abilitatile sociale si emotionale ale copiilor abia incep sa se dezvolte la aceasta varsta. Crizele de tantrum sunt una dintre modalitatile prin care copiii mici isi exprima si gestioneaza sentimentele si incearca sa inteleaga sau sa schimbe ceea ce se intampla in jurul lor. Si copiii mai mari pot avea crize de tantrum. Asta din cauza faptului ca nu au invatat inca modalitati mai potrivite de exprimare sau gestionare a sentimentelor.

Unii copii pot avea crize de tantrum destul de des, iar altii rar. Tantrum-urile sunt o parte normala a dezvoltarii copilului. Sunt modul in care copiii mici arata ca sunt suparati sau frustrati.

„Teribila varsta de 2 ani”

Tantrum-urile sunt mai frecvente la varsta de aproximativ 2 ani, cand abilitatile lingvistice incep sa se dezvolte. Deoarece copiii mici inca nu pot spune ce vor, ce simt sau ce au nevoie, o situatie frustranta le poate provoca furie. Pe masura ce abilitatile lingvistice se imbunatatesc, tantrum-urile tind sa scada. Aceasta perioada a copilariei este adesea numita „teribila varsta de 2 ani” („terrible twos”).

Copilul NU face intentionat criza de tantrum

E important sa retineti ca cei mici NU fac intentionat criza de tantrum. Nu au intentia de a-si supara parintii. Crizade tantrum e o modalitate de a-si exprima frustrarea. Pentru copiii mai mari, tantrum-urile ar putea fi un comportament invatat. Daca recompensati tantrum-urile cu ceva ce copilul il doreste – sau ii permiteti copilului sa treaca peste anumite situatii cand face o astfel de criza – tantrum-urile vor continua, cel mai probabil.

Factori de risc pentru tantrum

Exista anumiti factori de risc ce cresc posibilitatea unei astfel de crize:

  • temperamentul copilului – influenteaza cat de repede si puternic reactioneaza copiii la evenimente frustrante;
  • stresul, foamea, oboseala si supra-stimularea – pot face mai dificila exprimarea si gestionarea sentimentelor si comportamentului de catre copii;
  • situatii carora cei mici nu le pot face fata;
  • emotii puternice – ingrijorarea, frica, rusinea si furia – ce pot fi coplesitoare pentru copii.

Autoreglarea este capacitatea de a intelege si de a gestiona comportamentul si reactiile. Copiii incep sa o dezvolte de la aproximativ 12 luni. Pe masura ce copilul creste, va fi mai capabil sa isi regleze reactiile si sa se calmeze atunci cand se supara. In consecinta, crizele de tantrum se reduc odata cu varsta.

prevenire tantrum

Prevenirea crizelor de tantrum

Nu exista modalitate garantata de a preveni tantrum-urile, dar puteti folosi unele recomandari pentru a reduce incidenta acestor crize:

  • Indepartati „cei patru declansatori” – adica foame, oboseala, plictiseala si supra-stimulare. Evitati programul prea incarcat si aveti grija ca atunci cand plecati de acasa, cel mic sa fie odihnit si satul. E important sa ii stiti limitele.
  • Acordati atentie sentimentelor copilului – Fiti constient de sentimentele copilului, incercati sa va dati seama ce simte el si incercati sa vorbiti cu el despre ce se intampla si cum il puteti ajuta sa gestioneze sentimentele dificile.
  • Incurajati copilul sa foloseasca mai multe cuvinte sau semne pentru ceea ce isi doreste.
  • Oferiti-i atentie pozitiva – laudati comportamentul pozitiv.
  • Stabiliti o rutina zilnica si respectati rutina cat mai mult posibil – inclusiv orele de somn si de masa si stabiliti limite rezonabile. Rutinele sunt utile pentru cei mici, pentru ca le confera siguranta, control si confort.
  • Vorbiti cu cel mic despre emotii – incurajati-l sa numeasca sentimentele si emotiile pe care le simte in diferite situatii.
  • Incercati sa le oferiti copiilor mici un anumit control asupra lucrurilor mici. Oferiti optiuni minore in loc sa puneti intrebare simpla la care cel mic poate raspunde cu „nu”.

Ce facem in cazul unei crize de tantrum?

Uneori au loc unele crize de tantrum, indiferent ce ai face pentru a le evita. De obicei, cel mai bun mod de a raspunde la o criza de furie este sa ramai calm si sa ignori comportamentul. De asemenea, ati putea incerca sa distrageti copilul. Iata cateva idei pentru gestionarea tantrum-urilor:

  • E important sa ramaneti calm sau cel putin sa incercati sa pareti calm. Daca va enervati, veti ingreuna situatia atat pentru voi, cat si pentru copil. Vorbiti pe un ton neutru.
  • Recunoasteti sentimentele puternice ale copilului. Aratati-i ca il iubiti si il intelegeti, oferiti compasiune si rabdare.
  • Tantrum-urile trebuie tratate diferit in functie de motivul pentru care copilul este suparat. Uneori, poate fi necesar sa oferiti confort (daca este obosit sau flamand) si alteori e mai bine sa ignorati o criza sau sa incercati sa ii distrageti atentia copilului cu o noua activitate.
  • Daca tantrumul are loc pentru ca cel mic nu primeste ceva, NU ii oferiti ceea ce vrea. Daca veti face asta, copilul poate ulterior deduce ca e nevoie de o astfel de criza pentru a primi ceea ce vrea si va deveni un comportament invatat.

ATENTIE!

  • Nu loviti copilul, nu tipati la el, nu il zguduiti.
  • Nu mituti copilul cu dulciuri sau jucarii pentru a se calma.
  • NU pedepsiti copilul pentru criza si nu va amuzati pe seama lui.
  • Nu folositi cuvinte jignitoare, nu ii spuneti ca e un copil rau, neascultator, ca nu il mai iubiti si ca nu veti mai vorbi cu el.

E important sa retineti ca astfel de crize sunt frecvente la copii mici si se reduc odata cu varsta. Copilul NU face intentionat astfel de crize pentru a va supara si NU inseamna ca e un copil rau sau ca voi nu sunteti parinti buni.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Temper-Tantrums.aspx
(2) https://www.zerotothree.org/resources/1790-toddler-tantrums-101-why-they-happen-and-what-you-can-do
(3) https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/tantrum/art-20047845

 

Articole recomandate

Lasa un comentariu