Vitamina E: rol si beneficii

de Mancas Malina
vitamina E

Vitamina E este implicata in numeroase procese din organism. Iata ce rol are, in ce alimente se gaseste, cand sunt necesare suplimente de vitamina E si ce este vitamina E uleioasa.

CUPRINS:

1. Vitamina E – ce este si ce rol are?
2. Surse de vitamina E
3. Semne de lipsa de vitamina E
4. Suplimentele de vitamina E
5. Vitamina E uleioasa – beneficii pentru piele

Vitamina E – ce este si ce rol are?

Vitamina E este esentiala pentru functionarea normala a organismului. Joaca un rol important in sistemul imunitar si functioneaza ca un antioxidant, neutralizand radicalii liberi care deterioreaza celulele la nivel genetic. Este o vitamina liposolubila, adica este dizolvata in grasimi si poate fi stocata in ficat si in tesuturile adipoase ale corpului. Se gaseste in uleiuri vegetale, oleaginoase, seminte, oua, carne, cereale, fructe si legume.

Desi putem cu usurinta sa avem un aport optim al vitaminei E dintr-o dieta echilibrata, exista situatii in care sunt necesare suplimente pentru prevenirea sau tratarea anumitor boli. Deficitul vitaminei E este considerat rar, cu exceptia copiilor prematuri cu greutate mica la nastere sau persoanelor cu tulburari genetice rare, cum ar fi abetalipoproteinemia sau ataxia cu deficit al vitaminei E.

Vitamina aceasta este importanta pentru buna functionare a multor organe din corp. Ajuta la mentinerea sanatatii pielii, a vederii si functionarea corecta a sistemului imunitar. Corpul o retine in ficat si in tesutul adipos atunci cand nu este utilizata. Are, de asemenea, rol antioxidant si poate ajuta la protejarea celulelor din corp. Poate fi absorbita mai bine atunci cand este combinata cu vitamina C.

beneficiile vitaminei E

Rolul antioxidant al vitaminei E

Termenul „vitamina E” descrie 8 compusi diferiti. Alfa-tocoferolul este cel mai activ la om. Cand celulele din corp sunt expuse la radicali liberi, are loc un proces de oxidare si imbatranire accelerata. Radicalii liberi slabesc si descompun celulele sanatoase. Aceste molecule pot contribui, de asemenea, la boli de inima si cancer. Radicalii liberi se formeaza ca rezultat al proceselor normale ale corpului. Provoaca, insa, daune care afecteaza viata celulelor. Vitamina aceasta este un antioxidant puternic ce poate ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi si la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor.

Folosirea vitaminei E in sarcina?

Vitamina E este prescrisa deseori la sfarsitul sarcinii pentru a reduce riscul de preeclampsie, o complicatie potential grava cauzata de o crestere brusca a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu exista suficiente dovezi care sa sustina aceasta utilizare.

Utilizarea vitaminei E pentru tulburari ale sistemului nervos

Vitamina E este implicata in transmiterea semnalelor electrice intre neuroni. Se crede ca aceasta vitamina poate fi utila in tratamentul tulburarilor sistemului nervos, precum boala Alzheimer si epilepsia. Dovezile care sustin aceste afirmatii sunt, insa, mixte si mai sunt necesare studii in acest sens.

Singura zona in care suplimentele pot fi benefice este tratamentul ataxiei, o tulburare de miscare mostenita asociata cu deficit sever al vitaminei E. Vitamina aceasta se poate dovedi utila si in prevenirea neuropatiei periferice induse de medicamente.

Eficienta vitaminei E pentru sanatatea ochilor

Vitamina E este importanta pentru sanatatea ochilor. Poate ajuta la mentinerea sanatatii retinei, corneei si uveei. Se recomanda adesea suplimente cu aceasta vitamina pentru a reduce riscul de cataracta legata de imbatranire.

Folosirea vitaminei E si sanatatea pielii

Vitamina E este comercializata deseori ca un compus „anti-imbatranire”. Are beneficii pentru piele, insa multe reclame sunt exagerate. Poate ajuta la hidratarea, dar eficienta in vindecarea cicatricilor nu este dovedita prin studii.

Surse de vitamina E

surse de grasimi sanatoase si vitamine

Vitamina E este un grup de compusi care se gasesc intr-o mare varietate de alimente. Sursele alimentare includ:

  • uleiuri vegetale – cum ar fi ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, de porumb si ulei de masline;
  • nuci si seminte (seminte de floarea soarelui, migdale etc.);
  • germeni de grau si ulei de germeni de grau;
  • avocado;
  • peste si fructe de mare etc.

Semne ale lipsei vitaminei E

Deoarece vitamina E se gaseste intr-o varietate de alimente si suplimente, deficitul este rar. Persoanele care au tulburari digestive sau care nu absorb grasimile in mod corespunzator (de exemplu, pancreatita, fibroza chistica, boala celiaca) pot dezvolta deficit al acestei vitamine.

Iata cateva semne comune ale unei deficiente:

  • retinopatie (leziuni ale retinei care pot afecta vederea);
  • neuropatie periferica (leziuni ale nervilor periferici, de obicei la nivelul mainilor sau picioarelor, cauzand slabiciune sau durere);
  • ataxie (pierderea controlului miscarilor corpului);
  • scaderea functiei imune etc.

Suplimentele de vitamina E

Atunci cand este utilizata ca supliment zilnic, o doza de 15 mg este considerata sigura si eficienta. Atunci cand este utilizata pentru a trata o deficienta diagnosticata, doza poate fi crescuta la 60 – 75 mg/ zi. Suplimentele de acest tip pot preveni bolile coronariene, pot sustine functia imunitara, pot preveni inflamatiile, pot sustine sanatatea ochilor. Cu toate acestea, cercetarile privind aceste beneficii sunt variate, iar suplimentarea nu este potrivita pentru toata lumea. Suplimentele de vitamina E se iau DOAR la indicatiile medicului.

Suplimentele de acest tip sunt de obicei sub forma de capsule moi. Exista doua variante, de obicei: D-alfa-tocoferol (care este forma naturala) si Dl-alfa-tocoferol (forma sintetica). Actioneaza in mod similar, dar este nevoie de aproape de doua ori mai mult Dl-alfa-tocoferol pentru a obtine aceeasi concentratie sangvina. Suplimentele trebuie ferite de caldura si razele soarelui – vitaminaE se poate degrada rapid daca este expusa la caldura extrema sau razele solare directe. Uleiul de vitaminaE si vitaminaE uleioasa sunt destinate utilizarii externe.

rolul vitaminei E

Efecte secundare posibile

Suplimentele de vitamina E cauzeaza rareori efecte adverse daca sunt administrate la doza zilnica recomandata. Insa, pot aparea efecte adverse daca vitamina aceasta este administrata in doze mai mari de 300 UI pe zi. Chiar si doze mai mici decat aceasta pot declansa efecte secundare, cum ar fi greata, varsaturi, dureri de stomac si diaree. Poate incetini coagularea sangelui si poate fi necesar sa fie evitata de catre persoanele care iau diluanti sangvini, cum ar fi warfarina.

Suplimentele de acest tip trebuie evitate de obicei si de catre persoanele cu antecedente de infarct miocardic, accident vascular cerebral, tulburari de sangerare sau cancer de cap si gat.

Alte interactiuni cu medicamente

In plus fata de diluantii sangvini, suplimentele de vitamina E pot interactiona cu anumite medicamente, inclusiv medicamentul imunosupresor ciclosporina, anumite medicamente pentru chimioterapie, medicamente cu statine precum atorvastatina si tamoxifen.

Vitamina E uleioasa – beneficii pentru piele

Vitamina E uleioasa se poate aplica direct pe piele. Este un ingredient in multe produse de ingrijire a pielii – in special cele cu beneficii anti-imbatranire si produse de ingrijire cu vitamina E pentru sarcina. Beneficiile potentiale ale vitaminei E uleioase au la baza doua caracteristici cheie: proprietatile antioxidante, care ar putea combate inflamatia si pot incetini efectele radicalilor liberi si proprietatile hidratante. De asemenea, vitamina aceasta este un ingredient in multe produse de ingrijire a  bebelusului.

folosirea vitaminei E in cosmetica

Efectele hidratante ale vitaminei E

Vitamina E se gaseste in multe creme hidratante, iar uleiul poate fi utilizat ca hidratant pentru a preveni sau trata pielea uscata si descuamata. De asemenea, vitaminaE uleioasa poate fi folosita pentru buzele crapate si uscate.

Vitamina E pentru prurit

Vitamina E poate ajuta la reducerea mancarimii pielii si eczemelor. Insa, vitamina aceasta nu poate trata reactiile alergice, infectiile si alte probleme care provoaca mancarimi ale pielii. Deoarece hidrateaza pielea, totusi, poate oferi o ameliorare temporara a mancarimii cauzate de pielea uscata. Mentinerea pielii bine hidratata poate ajuta la prevenirea uscarii si la prevenirea simptomelor precum mancarimea. Orice tip de ulei sigur pentru piele poate oferi aceste beneficii.

Folosirea vitaminei E pentru prevenirea sau tratarea liniilor fine si a ridurilor

Pielea uscata tinde sa aiba un aspect mai ridat decat pielea bine hidratata. Beneficiile hidratante ale vitaminei E pot ajuta pielea sa arate mai tanara si mai supla. Cu toate acestea, afirmatiile ca vitamina aceasta previne sau trateaza ridurile nu sunt sustinute de dovezi stiintifice. Cea mai buna strategie pentru prevenirea ridurilor este de a evita expunerea la lumina directa a soarelui si de a folosi zilnic un produs de protectie solara.

Hiperpigmentarea si folosirea vitaminei E

Vitamina E poate fi utila si pentru hiperpigmentare sau petele intunecate de pe piele ce pot fi cauzate de prea multa melanina. Studiile arata ca hiperpigmentarea poate fi ameliorata la un anumit nivel prin utilizarea topica a vitaminei E uleioase. Cel mai eficient mod de a utiliza vitamina aceasta pentru a trata hiperpigmentarea este asocierea acesteia cu vitamina C.

Eficienta vitaminei E pentru unghii sanatoase

Aplicarea vitaminei E uleioase pe unghii poate reduce aspectul ingalbenit, poate preveni exfolierea unghiilor si craparea.

Precautii privind folosirea vitaminei E uleioase

Cel mai mare risc asociat vitaminei E aplicate local este o reactie alergica. Vitamina aceasta poate irita pielea, agravand problemele deja prezente posibile. Persoanele cu istoric de reactii alergice ar trebui sa evite vitamina aceasta aplicata direct pe piele sau ca supliment sau ar trebui sa testeze intai produsul pe o zona mica de piele.

beneficiile vitaminei E uleioase pentru piele

Utilizarea vitaminei E uleioase in cosmetica

Inainte de a utiliza vitaminaE uleioasa pe piele, testati produsul pe o zona mica. Aplicati un pic de ulei pe o zona care nu este foarte vizibila, cum ar fi in spatele genunchiului sau in spatele urechii. Asteptati 24-48 de ore. Daca nu se dezvolta nicio reactie, inseamna ca cel mai probabil este sigura pentru utilizare. Incepeti cu o concentratie scazuta si aplicati un strat subtire pe zona de piele. In cateva zile, cresteti treptat cantitatea pana la atingerea nivelurilor recomandate pe ambalaj.

Se pot adauga cateva picaturi de vitamina uleioasa in crema zilnica hidratanta – poate imbunatati hidratarea. Se poate aplica direct pe piele – are o consistenta groasa si este mai bine sa o aplicati inainte de culcare, astfel incat sa se absoarba complet. Se poate folosi si in asociere cu alte uleiuri, ca ulei de jojoba, ulei de migdale sau ulei de cocos. De asemenea, se poate folosi pentru diverse masti naturale de fata – la care puteti adauga si miere in cantitati mici, piure de avocado etc.

ATENTIE!

Vitamina E nu este un remediu eficient pentru toata lumea. Daca aveti eruptii frecvente sau aveti pori care se infunda usor, aplicarea vitaminei E uleioase ar putea agrava simptomele. Retineti ca vitamina aceasta este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca se poate acumula atat in ​​stratul de piele, cat si in corp. Pentru a impiedica infundarea porilor sau sa modificati echilibrul natural de ulei al pielii, nu utilizati tratamente topice cu vitaminaE mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana.

Produse de ingrijire cu vitamina E

Majoritatea cremelor anti-imbatranire fara prescriptie medicala contin intre 0,05 – 1% vitaminaE ca unul dintre ingredientele active. Alegeti un produs cu o concentratie ridicata de vitamina E (alfa-tocoferolul este adesea denumirea ingredientului). Vitamina E este disponibila in creme si seruri si ca ulei pentru uz topic. Este adaugata in multe produse cosmetice, inclusiv creme anti-imbatranire, seruri pentru ochi, creme de protectie solara si machiaj. Multe suplimente de vitamina E vin sub forma de capsule care pot fi deschise si utilizate direct pe zonele uscate.

Referinte:
(1) https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
(2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
(3) https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/

Articole recomandate

Lasa un comentariu