Migdalele: rol, beneficii, utilizari

de Mancas Malina
migdalele beneficii si elemente nutritive

Migdalele sunt cunoscute pentru beneficiile asupra sanatatii, date de elementele nutritive din compozitia lor. Iata ce beneficii au migdalele, inclusiv pentru sanatatea pielii.

CUPRINS:

1. Migdalele – compozitie nutritiva
2. Beneficiile migdalelor
3. Migdalele – alegere si alternative de consum
4. Migdalele – beneficii pentru sanatatea pielii
5. Uleiul de migdale – ce beneficii are?
6. Recomandari de produse de ingrijire a pielii cu migdale

Migdalele – compozitie nutritiva

Migdalele pot fi consumate crude sau coapte, sarate, nesarate etc. Pot fi transformate in unt de migdale, lapte de migdale sau macinate pentru a se obtine faina de migdale. Retineti, insa, ca migdalele au un continut caloric mare, astfel ca e esential sa le consumam in cantitati moderate.

Migdalele sunt o sursa importanta de minerale, vitamine, grasimi sanatoase, proteine, fibre si alte substante importante.  Combinatia unica de nutrienti – proteine vegetale, fibre, grasimi mononesaturate, plus nutrienti cheie precum vitamina E si magneziu – face din migdale o gustare sanatoasa cu beneficii majore.

Sunt o sursa buna de fibre si au un indice glicemic mai scazut decat multe alte oleaginoase. Contin grasimi mononesaturate, cu efecte cardio-protectoare. Sunt o sursa buna de proteine ​​vegetale, continand cantitati mici din toti aminoacizii esentiali si neesentiali. Sunt bogate in vitamina E, calciu si fier. Vitamina E confera proprietati anti-oxidante si sustine functia imuna. Calciul este important pentru mentinerea structurii dintilor si oaselor. Fierul ajuta la producerea anumitor hormoni.

elemente nutritive din migdale

Migdalele si continutul de vitamina E

Migdalele contin niveluri relativ ridicate de vitamina E. Vitamina E contine antioxidanti, cum ar fi tocoferolul. Vitamina E si alti antioxidantii ajuta la prevenirea deteriorarii oxidative a organismului. Aceasta deteriorare poate aparea atunci cand se acumuleaza prea multi radicali liberi. Radicalii liberi rezulta din procesele naturale ale corpului. Antioxidantii din dieta ajuta la eliminarea lor. Nivelurile ridicate de radicali liberi pot provoca stres oxidativ, ducand la deteriorarea celulelor. Acest lucru poate duce la diverse boli si probleme de sanatate.

Beneficiile migdalelor

1. Migdalele si sanatatea cardiovasculara

Migdalele sunt bogate in acizi grasi sanatosi, numiti acizi mononesaturati sau MUFA, care se unesc cu antioxidanti, pentru a proteja inima si intregul sistem cardiovascular. Flavonoizii antioxidanti din migdale, o componenta vegetala prezenta in coaja migdalelor, reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Impreuna cu vitamina E, aceste elemente pot reduce inflamatia din tot corpul. Migdalele contin, de asemenea, minerale, cum ar fi magneziu, calciu, potasiu, cupru, mangan, care sunt toate importante pentru inima si functia cardiovasculara.

Consumul regulat de migdale poate mentine sanatatea arterelor si prevenirea acumularii de placi ce pot infunda arterele si pot impiedica fluxul de sange. Migdalele sunt bogate in grasimi, dar sunt grasimi nesaturate. Acest tip de grasime nu creste riscul lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) sau colesterolului „rau”.

2. Migdalele si sanatatea creierului

Migdalele sunt cunoscute pentru beneficiile asupra creierului, datorita continutului ridicat de riboflavina si L-carnitina. Aceste doua substante pot preveni declinul cognitiv si pot sustine activitatea neurologica, reducand procesele inflamatorii din creier.

3. Migdale pentru diabet

Fiind bogate in acizi grasi mononesaturati, migdalele au o functie foarte importanta in organism, deoarece echilibreaza cantitatea de glucoza din sange si controleaza modul in care aceasta este absorbita si utilizata de organism. Astfel, pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange si astfel controlul diabetului.

4. Migdalele – o gustare sanatoasa si satioasa

Migdalele contin cantitati mari de grasimi si fibre, care pot favoriza chiar pierderea in greutate. Consumul de migdale ne ajuta sa ne controlam pofta de mancare si sa prevenim supraalimentarea si senzatia de plin. Migdalele ca parte a unei gustari pe parcursul zilei ne confera satietate, energie, fiind bogate in calorii.

5. Migdalele pot creste absorbtia nutrientilor

Grasimea are o serie de functii importante in corp. Una dintre aceste functii este de a ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile. Migdalele contin suficiente grasimi pentru a sustine aceasta functie si pentru a spori absorbtia vitaminelor A si D, care sunt liposolubile.

6. Migdalele si digestia

Coaja moale a migdalelor contine compusi probiotici ce sustin sanatatea sistemului digestiv. Imbunatatesc numarul de bacterii bune din sistemul digestiv, prevenind astfel afectiunile si deficientele nutritionale.

migdalele beneficii pentru sanatate

Migdalele – posibilele riscuri pentru sanatate

Persoanele cu alergie la migdale trebuie sa evite migdalele. Daca o persoana manifesta urticarie, umflaturi si dificultati de respiratie dupa ce a mancat migdale, ar trebui sa solicite ajutor medical imediat. Anafilaxia se poate dezvolta rapid si poate pune viata in pericol.

Un alt risc este riscul de sufocare la copii. Copiii mici, in general, au dificultati la inghitire si ar trebui sa evite oleaginoasele intregi, din cauza riscului de sufocare.

Migdalele – alegere si alternative de consum

Migdalele sunt disponibile crude, prajite si coapte. Pot fi cumparate intregi, taiate, maruntite sau macinate, cu sau fara sare. Migdalele crude sunt mai sanatoase din punct de vedere nutritional decat cele prajite si sarate. Cel mai bine este sa depozitati migdalele intr-un loc racoros, intunecat si uscat.

Migdalele se pot folosi si pentru a obtine lapte de migdale. Acest lapte vegetal nu contine lactoza, si se obtine prin macinarea fina a migdalelor si amestecarea cu apa, care apoi se strecoara pentru a indeparta pulpa de migdale. Lichidul ramas poate fi apoi imbogatit cu substante nutritive precum calciu si vitaminele A si D. Alegeti doar lapte de migdale neindulcit. Untul de migdale are o consistenta similara untului de arahide, si poate fi o alternativa pentru cei cu alergie la arahide. Atat laptele de migdale, cat si untul de migdale, pot fi pregatite si acasa, fara adaos de zahar, sare si arome.

Faina de migdale se obtine din migdale maruntite fin, fiind o alternativa la faina de grau sau de alt tip. Este fara gluten si are un continut scazut de carbohidrati. Faina de migdale contine mai multa umiditate decat faina de uz general, asa ca, de obicei, este necesara o cantitate mai mare atunci cand o folositi ca inlocuitor pentru alte faina din retete. Retineti ca umiditatea suplimentara din faina de migdale poate face produsele coapte mai susceptibile la deteriorare si mucegai.

Migdale dulci vs Migdale amarui

Migdalele dulci (Prunus amygdalus var. dulcis) difera de cele amarui (Prunus amygdalus var. Amara) in ceea ce priveste compozitia. Cele dulci se pot consuma ca atare si sunt cele gasite de obicei pe piata. Au forma ovala si textura moale, untoasa. Cele amarui se folosesc de obicei la obtinerea de ulei si la obtinerea lichiorului amaretto. Aceste migdale nu se recomanda sa fie consumate ca atare. Asta deoarec contin acid hidrocianic cu efect potential toxic. In timpul proceselor tehnologice, acesta este indepartat. Amigdalina este cea care practic diferentiaza migdalele amare de cele dulci.

beneficiile migdalelor

Migdalele – beneficii pentru sanatatea pielii

Migdalele sunt o sursa excelenta de vitamina E si antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si reduc inflamatiile, mentinand pielea sanatoasa si tanara. Contin cantitati mari de epicatechina, izorhamnetina si kaempferol. Aceste substante sunt antioxidanti, care pot combate daunele produse de razele UV, poluare si o dieta deficitara – efecte care se vad la nivelul pielii.

Migdalele pot avea beneficii asupra pielii daca sunt consumate sau atare sau incluse in diverse produse de ingrijire a pielii disponibile pe piata. Uleiul de migdale poate ajuta la protejarea pielii de daunele provocate de soare si la prevenirea vergeturilor. Poate fi folosit in mai multe moduri, inclusiv ca hidratant, ulei de masaj sau demachiant. Elasticitatea pielii este sustinuta de proteinele din migdale, ce cresc productia de colagen si elastina, dar si datorita acizilor grasi si vitaminei E.

Uleiul de migdale – ce beneficii are?

Migdalele dulci sunt migdalele consumate in mod obisnuit si utilizate in alimente, uleiuri si produse cosmetice. Se crede ca migdalele amarui au proprietati medicinale, desi pot fi toxice daca nu sunt procesate corespunzator. Uleiul de migdale este o sursa excelenta de vitamina E si contine o cantitate mica de vitamina K. Cele mai multe beneficii pentru sanatate legate de uleiul de migdale provin din cantitatea mare de grasimi sanatoase.

Uleiul de migdale este un produs multifunctional care poate fi utilizat atat ca produs alimentar, cat si ca produs natural pentru ingrijirea pielii si a parului. In bucatarie, uleiul de migdale este un ulei usor, cu gust de nuci, ce poate fi folosit pentru multe feluri de mancare. Uleiul de migdale nerafinat nu trebuie utilizat la gatit, deoarece temperaturile ridicate ii pot distruge valoarea nutritiva.

Uleiul de migdale rafinat are un punct de ardere mai mare (215 ° C) si poate fi folosit pentru gatit. Se poate adauga la salate, peste, paste etc. De asemenea, se poate include in rutina de ingrijire – in masti pentru fata si par, masaj, ingrijirea unghiilor etc. Este un produs de infrumusetare multifunctional care poate fi utilizat atat pe piele, cat si pe par.

uleiul de migdale beneficii

Ulei de migdale rafinat vs nerafinat

Dupa recoltare, migdalele sunt decojite si uscate inainte ca diferite metode sa fie utilizate pentru a extrage uleiul. Uleiul de migdale rafinat este extras din migdale folosind prelucrarea la caldura ridicata si substante chimice. Aceasta metoda afecteaza negativ valoarea nutritiva a uleiului, deoarece multi dintre nutrientii gasiti in uleiul de migdale crude sunt distrusi in timpul tratamentelor cu caldura ridicata sau elemente chimice. Desi aceasta metoda are ca rezultat un ulei mai putin hranitor, uleiul de migdale rafinat poate rezista la temperaturi mult mai ridicate si este mai putin costisitor decat tipul nerafinat, fiind o optiune mai rentabila pentru consumatori.

Uleiul de migdale nerafinat se obtine prin presarea migdalelor crude fara utilizarea de caldura ridicata sau agenti chimici. Acest proces cu caldura redusa ajuta uleiul de migdale sa-si pastreze o mare parte din continutul de nutrienti, facand uleiul de migdale nerafinat o alegere mai buna pentru utilizari culinare.

Uleiul de migdale in cosmetica

Uleiul de migdale este un ingredient popular in produsele de infrumusetare naturale. Acest ulei este benefic atat pentru piele, cat si pentru par si unghii. Asta datorita proprietatilor sale emoliente, ceea ce inseamna ca ajuta la prevenirea pierderii de apa din piele.

Confera hidratare, fiind util pentru persoanele care au pielea uscata sau sensibila. Uleiul de migdale este bogat in vitamina E, care poate ajuta la protejarea pielii de daunele provocate de soare si de imbatranirea prematura. Studiile pe animale au aratat ca, atunci cand este aplicata pe piele, vitamina E poate ajuta la protejarea celulelor de daunele provocate de soare. Acest ulei poate chiar ajuta la prevenirea vergeturilor.

uleiul de migdale in cosmetica

Beneficiile uleiului de migdale pentru piele

  • hidrateaza intens pielea si reduce pielea uscata;
  • reduce daunele provocate de soare si imbatranirea prematura;
  • poate preveni vergeturile;
  • poate reduce cearcanele datorita rolului antiinflamator;
  • imbunatateste elasticitatea pielii;
  • poate fi util in caz de acnee – ajuta la dizolvarea sursei excesive de sebum de pe piele, in timp ce retinoizii din ulei pot reduce aspectul acneei;
  • reduce aspectul cicatricilor.

Ulei de migdale pe piele – este sigur?

Uleiul de migdale este, in general, considerat sigur pentru a fi utilizat pe piele. Cu toate acestea, trebuie luate in considerare unele masuri de siguranta. Daca sunteti alergic la nuci, migdale etc., evitati sa folositi ulei de migdale pe piele. Daca nu ati mai folosit ulei de migdale pe piele, testati prima data produsul pe o zona mica de piele si lasati 24 ore minimum, pentru a identifica eventuale reactii adverse. Puteti testa pe interiorul cotului.

Utilizarea uleiului de migdale in cosmetica

Se poate folosi mai ales ca hidratant – ideal pentru pielea sensibila. Se maseaza pe zonele de piele foarte uscate – coate, genunchi, talpi etc. Se poate asocia cu diverse alte ingrediente in masti de fata, masti de corp sau de par – impreuna cu alte uleiuri vegetale, piure de avocado, miere etc.

Se poate masa direct pe piele sau impreuna cu alte ingrediente in masti si produse de exfoliere. De exemplu, se poate folosi ca baza pentru un exfoliant facial sau corporal, se pot adauga 1-2 linguri de ulei in apa de baie, se poate masa pe buzele crapate sau uscate, se poate masa pe unghii si cuticule.

uleiul de migdale pentru piele

Recomandari de produse de ingrijire a pielii cu migdale

Uleiul de migdale sau alte elemente din migdale sunt incluse in multe produse de ingrijire a pielii. Acestea se adauga pentru rolul emolient, hidratant, calmant, pentru cresterea elasticitatii si fermitatii.

Produse pentru ingrijirea bebelusului cu ulei de migdale

Uleiul de migdale se regaseste in multe produse pentru ingrijirea bebelusului, de la produse de spalare pana la lotiuni si uleiuri de masaj.

Ingrijire cu ulei de migdale de la Weleda Baby

weleda baby

Lotiune curatare si sampon Weleda Baby curata delicat pielea bebelusului si lasa pielea moale si parul usor de pieptanat. Contine ingrediente nutritive organice – inclusiv ulei de migdale dulce, care previne deshidrataraea si lasa pielea moale si curata. Uleiul de Prunus amygdalus confera senzatie de finete si sensibilitate, fiind potrivit pentru pielea delicata a celor mici. De asemenea, lotiunea de corp Weleda Baby sustine in continuare ingrijirea pielii delicate a copilului. Contine uleiuri organice de migdale si susan si extract de musetel si galbenele organice. Produsul este imbogatit si cu lipide ce sustin pielea si ii mentin functia de protectie. Se aplica dupa baita pe tot corpul masand usor. Ulei calmant Weleda Baby, pentru burtica bebelusului contine aceleasi ingrediente de baza, fiind special conceput pentru masajul relaxant al burticii. Contine si ulei esential de maghiran folosit de obicei pentru stimularea digestiei. Se maseaza delicat pe burtica bebelusului pentru a favoriza digestia si pentru a preveni balonarea.

Crema spalare ABCDerm Cold Cream Bioderma

Crema spalare ABCDerm Cold Cream Bioderm

Crema spalare ABCDerm Cold Cream Bioderma  este un produs hidratant ce curata delicat pielea bebelusului si o protejeaza. Are o formula hranitoare cu agenti grasi ce sunt folositi in formulele „Cold Cream”. Printre ingrediente se numara ulei de samburi de migdale si karite. Este un produs ideal pentru pielea uscata. Contine doar ingrediente sigure din punct de vedere dermatologic, special concepute pentru pielea delicata a bebelusilor si are un parfum calmant.

Natural Sensation Chicco cu ulei de migdale

Chicco baby

Ulei pentru baie Natural Sensation Chicco este un produs inspirat de compozitia vernix caseosa, oferind protectie optima si hidratare naturala pielii unui nou-nascut. Contine ingrediente naturale sigure, printre care se numara ulei de migdale dulci cu actiune emolienta si de crestere a elasticitatii. In plus, contine vitamina E ce protejeaza si hidrateaza pielea. Un produs asemanator este Ulei pentru masaj Natural Sensation Chicco ce se poate folosi pentru masajul pielii bebelusului dupa baita. Contine, de asemenea, ulei de migdale dulci si vitamina E, ce hranesc in profunzime pielea si o protejeaza.

Produse de ingrijire cu ulei de migdale pentru mamici

produse cu ulei de migdale pentru sarcina

(1) Uleiul pentru stimularea lactatiei Weleda, cu migdale dulci

Uleiul pentru stimularea lactatiei Weleda, cu migdale dulci este ideal pentru masajul sanilor si stimularea lactatiei. Contine ingrediente naturale ca ulei de migdale dulci pentru a pregati sanii pentru alaptare. Masajul sanilor stimuleaza circulatia sanatoasa a laptelui si elimina tensiunea la nivelul sanilor. Se recomanda folosirea acestui produs din saptamana 38 de sarcina, masand sanii de mai multe ori pe zi cu miscari circulare.

(2) Ulei de corp pentru sarcina Weleda, migdale dulci si jojoba

Ulei de corp pentru sarcina Weleda, migdale dulci si jojoba este un produs util in prevenirea vergeturilor in sarcina. Lasa pielea neteda, hidratata si mai elastica si o ajuta sa isi mentina tonusul natural si rezistenta in sarcina si dupa nastere. Este usor de aplicat (recipient cu pompita) si are o textura usoara si un parfum delicat. Se poate masa pe burtica, pe fese, pe sani si pe picioare.

(3) Ulei pentru masajul perineului Weleda, cu migdale dulci

Ulei pentru masajul perineului Weleda, cu migdale dulci este un produs esential in sarcina pentru a creste flexibilitatea pielii si pentru a reduce necesitatea unei epiziotomii. Se recomanda folosirea lui inca din saptamana 34 de sarcina, masand zona perineului. Contine ulei de migdale dulci si de germeni de grau, ce cresc elasticitatea pielii. Se aplica de 3-4 ori pe saptamana, masand usor timp de 5-10 minute.

(4) Ulei antivergeturi extract migdale si argan Blooming Belly, pentru gravide

Ulei antivergeturi extract migdale si argan Blooming Belly, pentru gravide este un produs ce mentine elasticitatea pielii datorita continutului de argan si migdale. Ajuta la regenerarea tesuturilor, la tonifiere si cresterea elasticitatii. Hidrateaza intens si rapid pielea si are proprietati nutritive. Se aplica de minimum 2 ori pe zi cu miscari circulare pe burtica si alte zone predispuse la verdeturi inca din primele saptamani de sarcina.

(5) Ulei organic ECO by Naty, pentru sarcina

Ulei organic ECO by Naty, pentru sarcina – un ulei hidratant si hranitor usor de aplicat, din ingrediente naturale. Contine ulei de migdale dulci, ulei de masline si ulei de floarea soarelui, la care s-au adaugat si ulei de argan si rozmarin. Se maseaza 3-4 picaturi de ulei pe zona burticii si alte zone – picioare, sani, solduri. De asemenea, se foloseste pentru a ameliora senzatia de mancarime data de pielea uscata si pentru a hidrata intens pielea in sarcina.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20129403/
(2) https://www.healthline.com/nutrition/almond-oil
(3) https://www.webmd.com/food-recipes/features/why-are-almonds-good-for-me
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/almond-oil-for-skin
(6) https://www.healwithfood.org/health-benefits/sweet-almonds.php

Articole recomandate

Lasa un comentariu