Cum sa descoperi si sa cultivi talentele copilului

de Mancas Malina
talentele copilului

Cum sa descoperi si sa cultivi talentele copilului tau? Fiecare copil are propriile talente si abilitati. Iata cum il ajutam sa le descopere si sa le cultive inca de la o varsta frageda.

Fiecare copil este unic, avand talentele proprii –  desi unele ar putea fi mai evidente decat altele. Insa, un talent care nu este cultivat nu se va dezvolta in continuare. Prin urmare, ca parinte, trebuie sa faceti tot posibilul pentru a descoperi si cultiva talentele copilului de la o varsta frageda.

Ca parinti, avem de obicei visuri mari pentru copiii nostri. Insa, este important sa recunoastem ca fiecare copil este unic, avand propriile ambitii, dorinte si obiective. Este esential sa vedem copilul asa cum este, sa renuntam la comparatiile cu alti copii si sa il ajutam sa isi descopere pasiunile si talentele.

cum dezvoltam talentele celor mici

Iata cateva recomandari utile:

Observati aptitudinile si pasiunile copilului

Prin talent, nu ne referim la a fi supradotat sau a fi extrem de priceput intr-o anumita zona. Fiecare copil are o combinatie de aptitudini si talente. Poate fi tentant sa iti inscrii copilul in echipa de fotbal in care ai jucat si tu in copilarie sau sa iti implici fata in gimnastica, pentru ca asta ti-ai fi dorit si tu sa faci cand erai de varsta ei. Insa, este important sa fim atenti la interesele celor mici si sa scoatem din ecuatie dorintele noastre personale. Chiar daca activitatile copilului nu se incadreaza intotdeauna in domeniul vostru de interes, ar trebui sa aveti rabdare si sa ii oferiti sprijin sa descopere ce isi doreste cu adevarat si ce pasiuni are.

Unii copii sunt pasionati mai mult de desen decat de sport, in timp ce altii sunt atrasi mai mult de citit, de matematica, stiinte, dans sau muzica. Observati atent pasiunile si abilitatile copilului. Copiii nu isi recunosc de obicei talentele, desi le vor urmari instinctiv. De exemplu, daca prezinta un interes pentru culori, ar putea fi un semn ca poate este un artist in devenire. Poate ca inca nu reuseste sa creeze prea multe cu pensula, dar e nevoie de rabdare pe masura ce talentul sau se dezvolta.

cum descoperim talentele copilului

Incurajati copilul sa exploreze, dar fara a pune presiune si fara a forta

Talentele au nevoie de deschidere pentru a se dezvolta. Daca nu apare nicio oportunitate pentru ca o abilitate sa se dezvolte, aceasta poate ramane suprimata de-a lungul anilor, dupa care poate fi prea tarziu pentru a se mai dezvolta la intregul potential. Uneori copilul este atras de o anumita activitate, dar are nevoie sa invete in ritmul sau, sa fie incurajat sa mai incerce. Alteori, insa, pur si simplu nu este atras de acel lucru – are talent la un anumit lucru, insa nu e si atras de asta. E important sa facem diferenta intre cele doua pentru a-l sustine asa cum are nevoie.

Este important sa oferiti o serie de oportunitati copilului, astfel incat orice talent ascuns sa poata sa se manifeste si sa se dezvolte. Puteti face acest lucru prezentandu-i diferite subiecte, jocuri, abilitati si activitati si ajutandu-l sa le urmareasca.  Dupa cum am mentionat anterior, uneori cei mici pot avea talent intr-o anumita directe, dar sa nu fie atrasi de acel lucru. Astfel, desi poate fi dureros pentru parinte sa vada ca cel mic renunta la o activitate la care se pricepe, daca nu se bucura si nu e incantat de acel lucru, nu trebuie fortat.

La fel de important este sa ii hraniti curiozitatea. Curiozitatea copilului creste in timp ce incepe sa puna intrebari si sa interactioneze cu mediul inconjurator in primii ani. Curiozitatea il ajuta sa exploreze lucrurile si oamenii din jurul sau, care apoi creeaza un mediu pentru a-si exersa creierul pe masura ce incepe sa inteleaga. In acest moment, copilul isi descopera interesele sau puteti identifica ceea ce ii atrage mai mult atentia.

Cei mici invata prin joc. De asemenea, jocurile sunt modul in care copiii pot sa isi descopere anumite abilitati si talente. Vezi aici gama noastra variata de jocuri pentru copii.

pasiunile copilului

Importanta timpului nestructurat

Parintii pot simti presiunea de a incarca programul copilului cu diferite activitati extracurriculare, pentru a vedea ce ii place. Este bine sa incurajam copilul sa incerce lucruri noi pentru a descoperi ceea ce ii place, dar echilibrul este esential. E important sa aiba libertate pentru a explora pur si simplu. Rutina si activitatile structurate isi au rolul lor, dar cei mici au nevoie si de o perioada de pauza in care sa exploreze liber. Jocul nestructurat are multe beneficii. De asemenea, plictiseala are rolul ei in dezvoltarea unui copil. Citeste aici mai multe despre acest subiect.

Sigur ca exista violonisti sau sportivi de performanta care au inceput sa cultive talentul de la varsta de 3-4 ani, dar nu toata lumea isi va gasi si nu trebuie neaparat sa-si gaseasca pasiunea din copilarie. Nu fortati, ci pur si simplu incercati sa il expuneti la diferite activitati si apoi sa va interesati de ceea ce ii place cel mai mult. Incurajati mentalitatea de crestere – copiii care au o mentalitate de crestere sunt mai predispusi sa isi asume riscuri si sa incerce lucruri noi – prin urmare, se deschid catre posibilitatea de a gasi lucrurile care le plac.

Incurajati talentul copilului

Lauda si incurajarea vor contribui mult la dezvoltarea talentelor copilului. Spuneti-i ca sunteti mandru de abilitatile sale si manifestati interes pentru pasiunile pe care le are, indiferent daca le impartasiti sau nu. E important sa ii laudam efortul copilului, nu doar abilitatea. Laudarea eforturilor este importanta nu numai pentru a sustine talentul copilului, ci si pentru a-i dezvolta stima de sine. Laudand efortul, ajutam la dezvoltarea increderii in sine. Copilul invata ca este nevoie de munca pentru a-si dezvolta talentele. Chiar si cei care sunt „inzestrati” in anumite arii trebuie sa lucreze din greu pentru a dezvolta acel talent natural.

Respectati-le aspiratiile, fiti deschisi la ideile lor si ajutati-i sa exploreze noi interese. Copiii sunt mai fericiti cand parintii le incurajeaza progresul. Nu conteaza cu adevarat daca activitatea pe care o prefera cel mic te intereseaza sau nu. De asemenea, oferiti resurse pentru cultivarea intereselor. Cautati oportunitati pentru copil de a-si demonstra abilitatile. Poate fi necesar sa investiti in anumite cursuri sau alte forme de sprijin, cum ar fi concursuri si echipamente, carti sau diferite obiecte care sa il ajute etc.

talentele si abilitatile celor mici

Recomandari suplimentare:

  • Incurajati cititul cartile ajuta la dezvoltarea cognitiva si emotionala a copilului si sunt importante pentru oricine, indiferent de varsta.
  • Incurajati un stil de viata activ si timp de joaca in natura, chiar daca cel mic nu are o pasiune pentru un anumit sport.
  • Setati limite de timp cand vine vorba de ecrane digitale. Desi tehnologia poate fi un avantaj, copiii trebuie sa experimenteze timp de joc nestructurat fara tehnologie pentru a-si dezvolta potentialul creativ. Copiii pot fi foarte atrasi de timpul petrecut pe Internet si jocuri video – trebuie sa intelegem ca internetul poate juca un rol vital in dezvoltarea copilului – dar sunt necesare limite de timp, ziua lui trebuie sa includa si altfel de activitati si sa inteleaga avantajele si dezavantajele internetului.
  • Incurajati jocurile creative si jocurile de rol, care sa il ajute pe copil sa invete mai multe prin joc despre mediul inconjurator.
  • Includeti diferite activitati artistice. Arta permite exprimarea creativa si s-a dovedit ca reduce cortizolul din creier. Nu conteaza nivelul sau abilitatile lor, atata timp cat sunt liberi sa creeze.
  • Folositi muzica si dansul pentru a incuraja copiii sa se exprime si sa elibereze energia creativa.

Concluzii

Toti copiii se nasc cu abilitati si talente naturale. Unii se pricep la cantat sau la dans, unii sunt in mod natural mai sportivi, mai buni la matematica sau mai inclinati spre arta decat altii. Ceea ce nu luam in considerare adesea este faptul ca talentul este si construit, nu doar innascut. In plus, atunci cand vine vorba de proprii nostri copii, trebuie sa ii incurajam sa exploreze abilitatile naturale si sa sustina acele abilitati care le dau o stare de bine. Parintii joaca un rol crucial in modelarea si dezvoltarea talentelor sau abilitatilor. Si pentru aceasta, talentele copiilor trebuie sa fie observate si cultivate cu atentie.

Asigurati-va ca NU va comparati copilul cu un alt copil, fie pentru trasaturile pozitive, fie pentru cele negative. Nu este o atitudine sanatoasa si nu trebuie sa ne comparam copiii cu alti copii. De asemenea, trebuie sa invatam copilul ca e nevoie de timp, munca si rabdare pentru a ajunge la anumite rezultate si ca esecul este necesar pentru crestere. Odata ce copilul invata aceasta lectie esentiala de viata, isi va da seama ca greselile sunt o oportunitate pentru a face pasi inainte. De asemenea, este important sa incurajam progresul, nu perfectiunea.

Referinte:
(1) https://www.thechildren.com/health-info/conditions-and-illnesses/encouragement-helps-nurture-kids-talents
(2) https://childdevelopmentinfo.com/child-activities/4-ways-to-spot-and-nurture-talent-in-your-child/#gs.948jsm
(3) https://extension.missouri.edu/publications/gh6127
(4) https://raisingworldchildren.com/2019/11/12/nuturing-natural-talents-within-children/

Articole recomandate

Lasa un comentariu