Joaca in aer liber – beneficii pentru copii

de Mancas Malina
joaca in aer liber

Joaca in aer liber – iata de ce e bine ca cei mici sa petreaca timp in natura, ce beneficii are miscarea pentru copii, ce este jocul nestructurat in aer liber si ce beneficii are.

CUPRINS:

1. Timpul petrecut in natura – beneficii
2. Jocul nestructurat – beneficii
3. Miscarea – beneficii pentru copii

Timpul petrecut in natura – beneficii

Parintii incearca tot mai mult sa ii indeparteze pe copii de ecrane si telefon, si ce mod mai bun de a face asta decat prin timpul petrecut in natura? Joaca in aer liber inseamna de obicei jocuri de creativitate, de imaginatie, joc nestructurat. Le ofera posibilitatea de a se implica in activitati de joaca nestructurata in aer liber, unde sunt prezentate elemente naturale. De asemenea, timpul petrecut in natura le ofera celor mici beneficii si in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva, emotionala si senzoriala. Jocul afara ii ofera copilului sansa de a explora mediul natural – poate sa-si testeze limitele fizice, sa se exprime si sa-si dezvolte increderea in sine.

copiii si relaxarea in natura

1. Mai multa miscare!

Joaca in aer liber inseamna de obicei multa miscare. Copilul sare, alearga, se rostogoleste. Jocul in aer liber le ofera copiilor libertatea de a-si dezvolta abilitatile motorii – de a alerga repede, sa sara etc. Au mai multa libertate de a alerga si de a face tot ceea ce vor, nu mai au limitarile din interiorul locuintei. Timpul petrecut in natura si joaca in natura reduce riscul de obezitate la copii, miopie si imbunatateste imunitatea celor mici. De asemenea, poate reduce riscul de alergii sau astm. Copiii care se joaca afara au mai multe sanse sa se bucure de activitati precum mersul pe jos, alergatul si mersul pe bicicleta. Cand copiii sunt afara, au spatiu suficient pentru a alerga, a merge, a sari etc. Invata sa-si testeze si sa-si extinda abilitatile fizice, isi antreneaza corpul si devin mai increzatori in miscarile lor. Se imbunatateste starea generala de sanatate si devin mai activi.

2. Dorm mai bine noaptea

Dupa atata miscare in aer curat, copilul cu siguranta va avea un somn mai odihnitor. Jocul in aer liber nu ii face pe copii sa doarma neaparat mai mult noaptea. In schimb, poate ajuta copiii sa adoarma mai usor. Mai mult timp afara inseamna mai putin timp in fata ecranelor. Astfel, ii putem ajuta pe cei mici sa aiba un somn mai calitativ, sa adoarma mai usor datorita expunerii la lumina naturala si datorita miscarii.

3. Invata despre lumea din jur

De asemenea, timpul petrecut in aer liber este o modalitate distractiva de a invata mai multe despre lumea din jur. Este o experienta senzoriala importanta pentru bebelusi si copii mici. Isi folosesc toate simturile si se imbunatateste capacitatea de a raspunde la stimulii senzoriali. Timpul in natura stimuleaza toate simturile – vizual, auditiv, tactil, olfactiv. Inseamna mai multe experiente senzotiale si dezvoltarea simturilor.

4. Se imbunatateste partea sociala

Nu in ultimul rand, joaca afara ii ajuta pe copii sa lege noi prietenii, sa cunoasca alti copii si sa se joace impreuna. Devin mai capabili sa-si verbalizeze dorintele si sa intre in joc cu ceilalti. Pot invata lectii sociale valoroase atunci cand se joaca impreuna cu alti copii. Invata sa coopereze cu alti copii si se joace impreuna cu altii. Copiii invata chiar sa isi creeze propriile jocuri, sa respecte anumite norme sociale, sa coopereze si sa comunice cu alti copii.

5. Se dezvolta increderea in sine si invata noi abilitati

Jocul in aer liber poate incuraja copiii sa-si asume riscuri – si sa devina mai increzatori in abilitatile lor. Devin mai increzatori in propriile forte, invata sa faca fata anumitor provocari, isi testeaza limite fizice, devin mai curajosi si se dezvolta.

Cum incurajam joaca in aer liber si timpul in natura?

In primul rand, faceti iesiri in familie in natura cat mai des – alegeti zone cat mai naturale si cu vegetatie. Stabiliti ritualuri in familie si obiceiuri care sa includa timp petrecut in natura – picnicuri in famiilie, drumetii, excursii, iesiri cu bicicleta, trasee pe munte etc. Stabiliti limite privind timpul petrecut in fata ecranelor si inlocuiti acest timp cu iesiri in natura.

natura beneficii pentru copii

Jocul nestructurat – beneficii

Jocul nestructurat este o categorie de joc in care copiii se angajeaza in joc deschis, care nu are un obiectiv specific. Spre deosebire de jocul structurat, jocul nestructurat nu are nevoie de indicatii. Jocul nestructurat inseamna joc liber, fara reguli. In loc sa aiba un scop, jocul si activitatile sunt conduse de copii, ducand adesea la joc care este creativ si improvizat. Nu inseamna neaparat ca un copil se joaca singur. Mai multi copii impreuna pot participa la jocul nestructurat.

Acest tip de joc este important pentru un copil, deoarece ofera un sentiment de libertate si control. De asemenea, le permite  celor mici sa invete despre ei insisi, ce le place si nu le place, si chiar sa greseasca fara sa simta nicio presiune sau esec. Jocul nestructurat este doar una dintre numeroasele activitati fizice pentru copii de toate varstele. Le permite celor mici sa-si exploreze imaginatia.

Jocul nestructurat si dezvoltarea copilului

Copiii exploreaza fara reguli prestabilite. Cercetarile sugereaza ca acest tip de joc favorizeaza dezvoltarea cognitiva, stimuland totodata dezvoltarea fizica si dezvoltarea sociala si emotionala. Pentru ca nu exista reguli fixe de urmat, copiii isi pot face propriile jocuri si reguli. Aceasta oportunitate de a crea si de a-si folosi imaginatia este importanta pentru dezvoltarea cognitiva.

Kocul nestructurat incurajeaza si abilitatile sociale si munca in echipa. Copiii invata sa asculte si sa impartaseasca, sa dezvolte scenarii imaginare si sa ia decizii impreuna. Locurile de joaca si spatiile din natura sunt ideale pentru jocul liber, deoarece exista oportunitati infinite de a explora si interactiona cu lumea din jur.

copiii si timpul in natura

Miscarea – beneficii pentru copii

Pentru ca cei mici sa creasca sanatos, este important sa fie activi fizic si sa consume alimente sanatoase in fiecare zi. Pentru a ajuta copiii sa dezvolte obiceiuri bune, un stil de viata activ si sanatos trebuie sa inceapa din timp. Activitatea fizica mentine sanatatea inimii si a plamanilor, copiii devin mai flexibili, dezvolta oase puternice, se mentin la o greutate corporala sanatoasa si se reduce riscul pentru numeroase probleme de santate. In plus, miscarea le imbunatateste starea de spirit si stima de sine. „Comportament sedentar” inseamna timpul petrecut in desfasurarea unei activitati fizice foarte mici, cum ar fi statul la computer, jocuri video sau vizionarea de filme. Copiii si adolescentii ar trebui sa aloce mai putin timp acestor activitati si mai mult timp activitatii fizice.

Miscarea – rutine sanatoase in familie

Pentru a incuraja copilul sa fie mai activ, trebuie sa stie cat mai multe despre beneficiile miscarii, sa fiti un exemplu pentru el si sa includeti intreaga familie in activitati fizice obisnuite – rutine sanatoase in familie. Alegeti activitati care se potrivesc cu varsta si stadiul de dezvoltare al copilului. Lasati copilul sa fie activ si sa se implice in activitati structurate, cum ar fi sport organizat, cat si in activitati nestructurate, cum ar fi jocul intr-un parc, de exemplu.

Incurajati copilul sa fie activ in fiecare zi – sa mearga cu bicicleta, cu tricicleta, sa sara coarda, sa mearga cu trotineta, sa joace fotbal etc. Alte exemple de miscare sunt mersul pe jos, alergarea, baschet, patinaj, inot, tenis, gimnastica, dans etc.

joaca si miscare

Joaca si socializare

De exemplu, alte idei de activitati si joaca in aer liber pot fi unele jocuri de miscare si socializare, precum:

  • Sotron
  • Baba oarba
  • De-a v-ati ascunselea
  • Vanatoarea de comori
  • Sticluta cu otrava
  • Podul de piatra
  • Omul Negru
  • Telefonul fara fir
  • Mima
  • Jocuri de carti etc.

Cel mai important este sa incurajati miscarea de orice tip, sa faceti activitati in familie, sa aveti iesiri in natura cat mai des, pentru a incuraja dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului!

Articole recomandate

Lasa un comentariu