Cum sa te pregatesti fizic si emotional pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil

de Mancas Malina
cum sa te pregatesti fizic si emotional pentru al doilea copil

Daca va ganditi sa aveti al doilea copil sau poate esti deja insarcinata, e important sa stii care sunt schimbarile la care sa te astepti. 

Poate ca abia incepi sa te gandesti la a avea al doilea copil sau poate decizia e luata deja. In orice caz, cu siguranta tu si partenerul aveti o serie de intrebari si temeri. Primul pas pe care trebuie sa-l faci in timp ce planifici a doua sarcina este sa te pregatesti atat fizic, cat si mental. E foarte important sa discuti deschis cu partenerul despre dorinta de a avea inca un copil. Planificati impreuna a doua sarcina tinand cont de finante, de timpul disponibil, starea voastra de sanatate si capacitatea de a avea grija de inca un copil. Partea buna este ca la a doua sarcina veti sti mai bine ce implica ingrijirea unui nou-nascut, hranirea, alaptarea si propriile instincte sunt mai puternice.

Un al doilea copil va schimba dinamica familiei. Primul nascut nu va mai fi singurul copil si va fi o schimbare pentru el, pentru voi si pentru intreaga familie. De asemenea, este important sa ne amintim ca fiecare copil este unic. Trebuie sa va pregatiti pentru atentie divizata pentru ambii copii, lipsa somnului, lipsa timpului si chiar gelozia dintre frati. Copilul mai mare va trebui sa se adapteze la a nu primi atentia individuala in orice moment. Asta poate fi o tranzitie dificila si s-ar putea sa se simta gelos pe bebelusul care, aparent, va „rapeste” mai mult timp.

cum ne pregatim pentru al doilea copil

Al doilea copil si bugetul familiei

A avea un al doilea copil inseamna cheltuieli suplimentare, indiferent cand se va intampla. E bine sa stabiliti un fond pentru familie daca in viitorul apropiat vreti sa faceti al doilea copil. Ganditi-va la spatiul de acasa si la cheltuielile necesare pentru aceasta schimbare. Puteti face unele ajustari si in loc sa cheltuiti mult pe lucruri noi, incercati sa folositi articolele existente care au fost folosite la primul copil. De exemplu, poti pastra patutul bebelusului, scaunul auto, caruciorul, scaunelul de masa, masuta de schimbat scutece sau balansoarul. Se recomanda sa folosesti alte biberoane si suzete. Pot fi pastrate si hainute de la primul bebe, daca sunt in stare buna, prescum si jucarii, daca nu sunt uzate sau rupte.

Retineti:

  • Ganditi-va la modalitati prin care veti putea sa aveti suficienta grija de primul copil pe durata celei de-a doua sarcini. Uneori poate fi necesar sa gasiti o bona pentru al doilea copil sau sa solicitati sprijinul bunicilor.
  • Stabileste-ti un plan pentru o sarcina sanatoasa. Incepe sa mananci mai sanatos si mergi la medic pentru un control amanuntit si pentru a ti se prescrie anumite suplimente.
  • Cand vei afla ca esti insarcinata, e important si sa pregatesti copilul pentru un fratior sau o surioara. E important sa gasesti momentul potrivit pentru a vorbi despre acest lucru. De obicei, ii poti spune cand incepe sa se vada burtica. Explicati-i ce inseamna un nou membru in familie. Informati-l ca al doilea copil va fi o bucurie in plus pentru intreaga familie, nu un inlocuitor.

al doilea copil

Cum decideti daca sunteti pregatiti sa aveti al doilea copil?

In primul rand, decizia de a avea al doilea copil este una personala si doar tu si partenerul puteti sti cand e momentul optim pentru a mari familia. Tineti cont de varsta primului copil, de situatia financiara, de optiunile de ingrijire a copilului si responsabilitatile la locul de munca. Cand vine vorba de distanta dintre sarcini, se recomanda ca femeile a evite o sarcina in termen de 6 luni cel putin de la nastere. In mod ideal, se recomanda sa se astepte cel putin 18 luni. Asta pentru a-i oferi corpului timpul necesar pentru a se recupera dupa sarcina si nasterea anterioara.  De asemenea, e bine si pentru a se restabili aportul de vitamine si minerale, pentru a elimina greutatea acumulata in sarcina in exces si pentru a ajuta sistemul reproducator sa se refaca.

Un lucru de luat in considerare este decalajul de varsta dintre copilul mai mare si al doilea copil. Unii parinti doresc sa aiba copii apropiati ca varsta, astfel incat sa se poata juca impreuna. Alti parinti opteaza pentru distanta mai mare intre primul si al doilea loc. Asta pentru a-si acorda timp pentru a se adapta cerintelor de parinte. Adevarul este nu exista moment perfect, sunt avantaje si dezavantaje in ambele situatii.

a doua sarcina

A doua sarcina

Fiecare sarcina este diferita si, de fapt, a doua sarcina difera fiziologic de prima in mai multe moduri. Uneori, parintii pot avea unele dificultati in a avea al doilea copil, din cauza problemelor medicale. Multe cupluri experimenteaza infertilitatea secundara. Aceasta este infertilitatea care apare dupa ce ati avut deja cel putin un copil. De cele mai multe ori, infertilitatea secundara este cauzata de aceiasi factori care pot afecta sarcina si prima data. Cauze posibile includ supraponderalitatea si varsta inaintata, precum si afectiuni precum endometrioza, fibroamele uterine sau sindromul ovarului polichistic la femei.

Dupa varsta de 35 ani e important sa consultati medicul daca nu reusiti sa ramaneti insarcinata dupa 6 luni de incercari. Problema poate fi, de asemenea, data de unele complicatii ce au aparut in timpul unei sarcini sau a unei nasteri anterioare. Exemple includ un traumatism la nastere care a deteriorat uterul sau alte probleme uterine.

Articole recomandate

Lasa un comentariu