Diareea la copii – cauze, tratament

de Mancas Malina
diareea la copii

Diareea la copii este o problema des intalnita, inclusiv la bebelusi. Iata care sunt posibilele cauze, simptomele asociate, metode de tratament si prevenire a diareei.

CUPRINS:

1. Ce este diareea?
2. Cauze diaree la copii
3. Tratament diaree copii

Ce este diareea?

Diareea este o afectiune frecventa ce apare atunci cand scaunul contine prea multa apa. Colonul este conceput pentru a absorbi apa, astfel incat scaunul sa aiba forma si consistenta. Uneori, scaunul absoarbe prea multa apa, rezultand diaree.

Diareea poate fi:

  • acuta – pe termen scurt – dureaza 1 – 2 zile si dispare de la sine, de obicei, putand fi cauzata de alimente sau apa care au fost contaminate de bacterii (infectie bacteriana) sau poate fi vorba de o infectie virala;
  • cronica – pe termen lung – care dureaza cateva saptamani, putand fi cauzata de o alta problema de sanatate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil si nu numai.

Simptomele suplimentare (pe langa scaun moale, apos) pot fi putin diferite la fiecare copil si pot include:

  • crampe si dureri abdominale;
  • balonare;
  • greata;
  • deshidratare.

diareea la copii si bebelusi

Cauze diaree la copii

Cele mai multe episoade dureaza de la cateva zile la o saptamana. Diareea poate aparea insotita de febra, greata, varsaturi, crampe, deshidratare si uneori eruptii cutanate.

De obicei, atunci cand copiii sufera de diaree, aceasta este considerata „acuta”, ceea ce inseamna ca dureaza de la cateva zile pana la o  saptamana. Cea mai frecventa cauza a diareei acute este un tip de infectie – virala, bacteriana sau parazitara. De asemenea, diareea la copii poate fi declansata si de alte probleme, inclusiv alergii la mancare, intoleranta la lactoza, consumul de prea mult zahar sau indulcitori artificiali, anumite medicamente etc. Consumul prea mare de lichide poate fi uneori cauza. Copiii mici consuma adesea un exces de suc si alte lichide cu un continut ridicat de fructoza si sorbitol. Poate fi vorba si de o dieta saraca in fibre. O alta cauza poate fi data de predispozitia de a avea scaune mai moi.

Diareea cronica este diareea care dureaza mai mult de 2-4 saptamani si este mai putin frecventa. La fel ca diareea acuta, poate fi cauzata de o infectie bacteriana, virala sau parazitara. Diareea cronica poate fi, de asemenea, declansata de inflamatia subiacenta in organism, de afectiuni genetice sau autoimune, cum ar fi boala celiaca sau boala inflamatorie a intestinului, dar si tulburari gastrointestinale functionale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Infectiile si diareea

O infectie poate declansa adesea diareea – infectie cu virusuri ca rotavirusul, bacterii precum Salmonella si, rareori, paraziti precum giardia. Virusurile sunt cea mai frecventa cauza a diareei la copil. Pe langa scaunele libere sau apoase, simptomele de gastroenterita virala includ adesea varsaturi, dureri de stomac, cefalee si febra. Gastroenterita virala este o boala frecventa la copii. Provoaca diaree si, adesea, greata si varsaturi. Simptomele dureaza de obicei cateva zile, iar copiii (in special bebelusii) care nu pot consuma suficiente lichide se pot deshidrata foarte usor. Rotavirusul afecteaza bebelusii si copiii mici si poate provoca diaree apoasa.

Multe tipuri diferite de bacterii pot provoca diaree, inclusiv E. coli, Salmonella, Campylobacter si Shigella. Aceste bacterii sunt adesea responsabile de cazuri de toxiinfectie alimentara, care pot provoca diaree si varsaturi in cateva ore dupa infectare. Infectiile parazitare care pot provoca diaree la copii includ giardioza si criptosporidioza. Copiii se pot infecta de la apa, bauturi sau alimente contaminate sau prin contact de la o persoana la alta.

Indigestia si diareea

Indigestia poate provoca, de asemenea, diaree la copii. Simptomele apar de obicei rapid, pot include varsaturi si tind sa dispara in 24 de ore. Tratamentul pentru diareea cauzata de anumite alimente este la fel ca pentru diareea cauzata de o infectie.

tratamentul diareei

Alte cauze pentru diaree

Alte cauze ale diareei includ boala intestinului iritabil, boala Crohn, colita ulcerativa, alergiile alimentare si boala celiaca. Boala celiaca este o tulburare digestiva care afecteaza starea intestinului subtire. Boala este declansata de consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este comun in alimente precum painea, pastele, prajiturile etc. Boala celiaca poate provoca diaree cronica la copiii de orice varsta.

In tulburarile gastrointestinale functionale, simptomele sunt cauzate de modificari ale modului in care functioneaza tractul digestiv. Copiii cu o tulburare gastrointestinala functionala au simptome frecvent. Tulburarile functionale nu sunt boli – sunt grupuri de simptome care apar impreuna. Alergiile alimentare, intoleranta la lactoza, intoleranta la fructoza si intoleranta la zaharoza sunt cauze frecvente ale diareei cronice.

Alergiile alimentare

Alergia la lactate si alergia la soia sunt cele mai frecvente alergii alimentare ce afecteaza tractul digestiv la copii. Alergiile alimentare apar de obicei in primul an de viata. Multi copii depasesc alergiile la lapte si soia pana la varsta de 3 ani. Alergiile la alte alimente, cum ar fi cerealele, ouale si fructele de mare, pot afecta, de asemenea, copiii.

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este o afectiune frecventa care poate provoca diaree dupa consumul de alimente sau bauturi care contin lapte sau produse lactate. Niveluri scazute de lactaza – enzima care ajuta la digerarea lactozei – sau deficit de lactaza, si malabsorbtia lactozei provoaca intoleranta la lactoza. Cel mai frecvent tip de deficit de lactaza la copii se dezvolta in timp, incepand cu varsta de aproximativ 2 ani, cand corpul unui copil incepe sa produca mai putina lactaza. Este posibil ca acei copii cu deficit de lactaza sa aiba simptome de intoleranta la lactoza abia in adolescenta sau la varsta adulta.

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza este o afectiune care poate provoca diaree dupa consumul de alimente sau bauturi care contin fructoza, un tip de zahar natural gasit in fructe, sucuri de fructe si miere. Fructoza este adaugata in multe alimente si bauturi racoritoare ca indulcitor sub forma de sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza. Malabsorbtia fructozei provoaca intoleranta la fructoza. Cantitatea de fructoza pe care corpul unui copil o poate absorbi variaza. Capacitatea unui copil de a absorbi fructoza creste odata cu varsta. Unii copii pot tolera mai bine fructoza pe masura ce cresc.

Intoleranta la zaharoza

Intoleranta la zaharoza este o afectiune care poate provoca diaree dupa consumul de alimente sau bauturi care contin zaharoza. Malabsorbtia zaharozei provoaca intoleranta la zaharoza. Copiilor care au intoleranta la zaharoza le lipseste enzima care ajuta la digerarea zaharozei.

Boala inflamatorie intestinala

Cele doua tipuri principale de boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn si colita ulcerativa. Aceste tulburari pot afecta copiii la orice varsta. Cu toate acestea, apar de obicei in anii de scoala sau in adolescenta.

simptome diaree

Tratament diaree copii

Cel mai bun tratament pentru diareea la copil este ingrijirea de sustinere. E important sa ii oferiti lichide pentru a preveni deshidratarea si o varietate de alimente nutritive. De asemenea, este importanta identificarea factorilor declansatori sau a alimentelor cu probleme. Daca cel mic are diaree, este important sa ii oferiti o dieta sanatoasa, bine echilibrata, in plus fata de multe lichide. In trecut, medicii recomandau dieta „BRAT” (pe baza de banane, orez, mere si paine prajita) ca solutie pentru copiii cu diaree. Acum, multi medici nu o recomanda. Dieta BRAT este restrictiva si nu ajuta neaparat la reducerea diareei. In schimb, se recomanda o dieta hranitoare. Pentru bebelusii si copiii alaptati, alaptarea trebuie continuata.

Sfaturi de nutritie:

  • Evitati sucul si alte lichide cu fructoza si sorbitol.
  • Cresteti aportul de fibre – poate ajuta la cresterea consistentei scaunelor. Alegeti cereale integrale si paine, leguminoase si fructe si legume proaspete.
  • Copiii ar trebui sa evite anumite tipuri de alimente atunci cand au diaree, inclusiv alimente prajite, alimente grase, semipreparate sau alimente tip junk food, produse de patiserie, carnuri procesate, dulciuri.
  • Evitati sa le dati copiilor suc de mere si sucuri de fructe, deoarece acestea pot inmuia scaunul.
  • Evitati produsele cu lactoza, gluten, soia, dar si alimente ca broccoli, mazare, porumb, prune.
  • Puteti sa ii oferiti cereale, oua fierte tari, carne fiarta, legume fierte, cartof copt.

Fibrele si diareea

Fibrele sunt adesea folosite pentru reglarea miscarilor intestinale si pot fi utilizate atat in ​​starile de constipatie, cat si in cele diareice, in functie de tipul de fibre din alimente. Pectina, o substanta naturala gasita in alimente, poate fi utilizata si pentru ingrosarea scaunelor. Anumite alimente bogate in fibre pot ajuta la reducerea diareei copilului. Alimentele bogate in fibre care pot ajuta in caz de diaree includ banane, cereale integrale, leguminoase, cartof dulce etc.

Consumul de lichide

Este usor pentru un copil cu diaree sa piarda prea mult lichid si sa se deshidrateze. Fluidele pierdute trebuie inlocuite. Deshidratarea este una dintre cele mai severe complicatii ale diareei la copii. Diareea usoara nu provoaca de obicei pierderi semnificative de lichide, dar deshidratarea poate fi data de diaree moderata sau severa. Deshidratarea severa este periculoasa. Adresati-va medicului daca cel mic are ameteli, gura uscata, urina de culoare galben inchis sau lipsa urinarii, piele rece si uscata, lipsa de energie.

ATENTIE!

cauze diaree

Daca cel mic poarta scutec, schimbati scutecul copilului imediat dupa ce elimina scaunul. Acest lucru poate ajuta la prevenirea eruptiilor si iritatiei de scutec. Folositi apa in loc de servetele, care pot irita si mai mult pielea. Cremele fara prescriptie medicala cu oxid de zinc pot ajuta, de asemenea, la calmarea si protejarea pielii.

Cum poate fi prevenita diareea?

Diareea nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, puteti reduce riscul copilului de a suferi de diaree printr-o igiena buna si urmand instructiuni sigure de preparare a alimentelor:

  • Spalati si curatati bine fructele si legumele crude.
  • Evitati sa ii dati celui mic carne, peste si crustacee crude sau insuficient gatite.
  • Asigurati-va ca cei mici se spala bine si des pe maini, mai ales dupa ce au folosit toaleta si inainte de a manca. Spalarea mainilor este cel mai bun mod de a preveni infectiile care se transmit usor.
  • Pastrati suprafetele din bai, precum chiuvetele si toaletele, cat mai curate.
  • Curatati bine blaturile de bucatarie si ustensilele de gatit dupa ce au fost in contact cu carnea cruda.

Referinte:
(1) https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-treat-diarrhea-infants-and-young-children
(2) https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000693.htm
(3) https://www.nhs.uk/conditions/diarrhoea-and-vomiting/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/diarrhea.html
(5) https://www.webmd.com/children/guide/diarrhea-treatment

Articole recomandate

Lasa un comentariu