Intoleranta la lactoza la copii

de Mancas Malina
intoleranta la lactoza la copii

Intoleranta la lactoza – iata care sunt semnele ca cel mic are intoleranta la lactoza, cauze posibile, precum si metode de diagnostic si tratament pentru aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este intoleranta la lactoza?
2. Cauzele intolerantei la lactoza
3. Diagnostic si tratament

Ce este intoleranta la lactoza?

Unii copii (si adulti) pot avea intoleranta la lactoza, cauzata de probleme de digerare a lactozei, principalul tip de zahar natural din lapte si produse lactate. Aceasta problema apare atunci cand organismul produce prea putina enzima lactaza, care este necesara pentru a descompune lactoza in doua zaharuri mai mici, numite glucoza si galactoza. Cand nu exista suficienta lactaza in organism, lactoza nu se descompune in intestinul subtire si trece in intestinul gros, unde bacteriile o fermenteaza. Acest proces poate cauza crampe, dureri abdominale, gaze si diaree dupa aproximativ 30 de minute pana la 2 ore dupa consumul oricaror alimente sau bauturi care contin lactoza.

cauzele intolerantei la lactoza

Simptome

Uneori simptomele sunt foarte usoare, dar alteori sunt severe. Problema poate fi gestionata de obicei prin unele modificari ale dietei. Intoleranta la lactoza este foarte diferita de alergia la proteinele din lapte de vaca. Simptomele intolerantei la lactoza includ diaree, varsaturi, disconfort gastric, dureri de burta, gaze.

Bebelusii cu intoleranta la lactoza ar putea avea si simptome precum:

Lactoza este un zahar natural complex. Este prezent in laptele matern, lapte si alte produse lactate.  Lactaza este o enzima. Enzimele descompun substantele chimice alimentare, astfel incat organismul sa le poata folosi. Lactoza este importanta pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului. Ofera aproximativ 40% din necesarul de energie al bebelusului si favorizeaza absorbtia de calciu si fier.

Cauzele intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza apare atunci cand mucoasa intestinului este deteriorata. Aceasta deteriorare este cauzata uneori de infectii cu virusuri, cum ar fi rotavirusul. Bebelusii cu aceasta problema nu pot digera corect lactoza si aceasta ramane nedigerata in intestin. Acumularea de lactoza atrage apa care produce fecale apoase, provocand diaree. Copiii foarte mici adesea nu produc inca suficienta enzima (lactaza) care ajuta la digerarea lactozei. Este posibil ca bebelusul sa aiba intoleranta fara sa fi avut vreodata diaree infectioasa, dar enzima va creste odata cu inaintarea in varsta. Astfel, nu este nevoie sa intrerupeti alaptarea decat daca intoleranta la lactoza este severa, provocand deshidratare sau probleme de crestere.

simptome intoleranta lactoza

Exista trei cauze principale pentru intoleranta la lactoza:

Intoleranta non-persistenta la lactoza (hipolactazie)

Apare atunci cand enzimele de lactaza din organismul copilului incep sa scada treptat. Acest lucru este genetic si foarte frecvent – aproximativ 70% dintre oameni au acest tip de intoleranta. Simptomele pot incepe sa apara dupa varsta de 5 ani, dar sunt de obicei mai vizibile la adolescenti si adulti tineri. De obicei, copiii inca mai pot tolera cantitati mici de lactoza in dietele zilnice.

Deficitul congenital de lactaza (alactazie)

Apare atunci cand bebelusii se nasc fara enzime lactazice deloc. Acest lucru este genetic, dar extrem de rar. Bebelusii cu acest tip de intoleranta au diaree severa din prima zi de viata. Pentru a se dezvolta corect, au nevoie de o dieta speciala de la nastere.

Intoleranta secundara la lactoza

Poate sa apara daca sistemul digestiv al copilului este afectat de probleme precum gastroenterita, care modifica mucoasa stomacului si a intestinului subtire. Acest tip de intoleranta este pe termen scurt si, de obicei, se reduce dupa cateva saptamani. Afectiuni precum boala celiaca pot provoca, de asemenea, intoleranta secundara la lactoza.

De obicei, intoleranta la lactoza este o problema pe tot parcursul vietii, insa alteori este o problema temporara si, in cele din urma, dispare.

Alergia la proteinele din lapte de vaca – diferita de intoleranta la lactoza

Alergia la proteinele din lapte de vaca, numita si alergia la laptele de vaca, este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copil. Mai rar, poate afecta bebelusii care sunt alaptati exclusiv la san din cauza laptelui de vaca din dieta mamei care trece la bebelus prin laptele matern.

Intoleranta la lactoza este o problema digestiva, in timp ce alergia la lapte implica sistemul imunitar. Deci, desi intoleranta  poate provoca disconfort, nu va produce o reactie care pune viata in pericol, cum ar fi anafilaxia. Alergiile la lapte tind sa apara in primul an de viata, cand sistemul digestiv al unui sugar este inca destul de imatur. Intoleranta poate incepe in copilarie pana la adolescenta si poate deveni mai vizibila la varsta adulta.

Alergia la lapte de vaca poate provoca o gama larga de simptome, inclusiv:

  • reactii cutanate – cum ar fi o eruptie pe piele sau umflarea buzelor, a fetei si a ochilor;
  • probleme digestive – cum ar fi dureri de stomac, varsaturi, colici, diaree sau constipatie;
  • simptome asemanatoare febrei fanului;
  • eczeme care nu se amelioreaza odata cu tratamentul.

Ocazional, poate provoca simptome alergice severe care apar brusc, cum ar fi umflaturi ale gurii sau gatului, respiratie suieratoare, tuse, respiratie dificila si zgomotoasa. O reactie alergica severa sau anafilaxie este o urgenta medicala.

formula de lapte praf fara lactoza

Diagnostic si tratament

O modalitate de a verifica daca cel mic are probleme cu digerarea lactozei este sa scoateti toate produsele lactate din dieta copilului timp de 2 saptamani si apoi sa vedeti daca simptomele se amelioreaza. Dupa 2 saptamani, reintroduceti incet produsele in cantitati mici in fiecare zi pentru a vedea daca simptomele revin. Medicul pediatru poate testa, de asemenea, copilul pentru intoleranta la lactoza prin testarea hidrogenului din aerul respirat.

Pe langa testul de respiratie, medicii fac, de obicei, un examen fizic si un istoric medical complet pentru a exclude alte afectiuni medicale. Dieta de eliminare implica eliminarea alimentelor care contin lactoza din dieta unui copil pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza. Daca simptomele revin dupa ce alimentele cu lactoza sunt reintroduse, intoleranta la lactoza este cel mai probabil cauza problemei. Deoarece unele dintre simptomele intolerantei la lactoza si ale alergiilor alimentare sunt similare, diagnosticarea intolerantei la lactoza poate fi uneori dificila.

Ce solutii exista pentru intoleranta la lactoza?

Tratamentul depinde de gradul de intoleranta al copilului. Unii copii cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de produse lactate fara simptome. Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor cand copilul consuma alimente care contin lactoza, medicul pediatru va poate recomanda un supliment de enzima lactaza fara prescriptie medicala.

In cazul copiilor mai mari, de obicei se pot consuma lactate, dar in cantitati mai mici. Niciun tratament nu va ajuta corpul copilului sa produca mai multa lactaza. Insa, puteti gestiona simptomele copilului cu o dieta care limiteaza lactoza. E important sa incepeti schimbarile usor – de exemplu, dupa o saptamana de limitare a alimentelor cu lactoza, incercati sa adaugati cantitati mici de lapte sau produse lactate inapoi in dieta copilului. Aveti grija sa vedeti daca copilul prezinta simptome. Retineti ce alimente poate digera copilul si ce alimente ar trebui sa evite. Alegeti produse cu continut mai redus de lactoza.

Pot fi consumate, de obicei, branzeturi cu continut foarte scazut de lactoza – brie, camembert, cheddar, fetta, gouda, mozzarella, parmezan, halloumi, dar si iaurt (bacteriile din iaurt descompun lactoza, deci iaurtul este de obicei sigur), produse din soia fortificate cu calciu, lapte de vaca fara lactoza, unt si smantana (contin doar cantitati mici de lactoza) etc.

Calciu si vitamina D

Daca cel mic are intoleranta la lactoza, asigurati-va ca are un aport optim de calciu. Calciul este necesar pentru cresterea si repararea oaselor de-a lungul vietii. Calciul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea unor boli. Se gaseste si in legume cu frunze verzi, peste, tofu, produse fortificate cu calciu (lapte de soia fortificat cu calciu, suc de portocale fortificat cu calciu, cereale pentru micul dejun fortificate cu calciu etc.). La fel de importanta este si vitamina D. Aceasta este necesara pentru ca organismul sa absoarba calciul. Surse de vitamina D includ oua, ficat etc.

Lapte praf pentru intoleranta la lactoza

Intarcarea nu este de obicei recomandata, deoarece laptele matern are foarte multe beneficii nutritionale. De obicei, copilul poate tolera de obicei o cantitate mica de lactoza si cresterea treptata a acesteia poate ajuta corpul sa produca mai multa lactaza. Pentru bebelusii cu intoleranta la lactoza hraniti cu lapte praf, medicul va recomanda adesea trecerea la o formula de lapte praf fara lactoza. Daca bebe are mai putin de 6 luni, evitati utilizarea formulelor pentru sugari pe baza de soia.

Exista pe piata diferite variante de lapte praf fara lactoza sau lapte praf cu continut redus de lactoza – in acest caz, o parte din lactoza este inlocuita cu alte zaharuri.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Lactose-Intolerance-in-Children.aspx
(2) https://kidshealth.org/en/parents/lactose.html
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=p02003
(4) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/lactose-intolerance
(5) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Lactose_intolerance/
(6) https://pediatrics.aappublications.org/content/118/3/1279

Articole recomandate

Lasa un comentariu