Dureri de spate la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
dureri de spate la copii

Cei mici se pot confrunta, de asemenea, cu dureri de spate. Citeste mai multe despre durerile de spate la copii, simptome posibile asociate, care pot fi cauzele si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cauze posibile pentru dureri de spate la copii
3. Cum este diagnosticata durerea de spate la copii?
4. Tratament

Informatii generale

Nu doar adultii se pot confrunta cu dureri de spate. De asemenea, copiii si adolescentii pot experimenta dureri de spate care le pot afecta nivelul de activitate si calitatea vietii. Din fericire, majoritatea durerilor de spate la copii si adolescenti se amelioreaza cu odihna, analgezice si uneori, kinetoterapie. Insa, in unele cazuri, durerea persista sau revine in mod repetat. Daca acest lucru se intampla, ar trebui sa contactati medicul pentru investigatii suplimentare.

Durerile de spate la copii apar de obicei in partea inferioara a spatelui si la mijloc, pot fi agravate de anumite miscari, de aplecare, anumite activitati sporive. Durerea poate sa apara uneori in sezut sau cand copilul sta mult timp in picioare sau merge.

diagnosticarea durerilor de spate la copii

Scala durerilor de spate la copii este:

  • durere usoara – copilul resimte durere, dar nu il impiedica sa desfasoare activitatile normale si nu ii afecteaza activitatea scoalara, joaca si somnul;
  • durere moderata – durerea il impiedica pe copil sa faca unele activitati normale, ii poate afecta somnul;
  • durere severa – durerea este foarte intensa, il impiedica sa desfasoare toate activitatile normale.

Retineti!

Este important sa consultati medicul daca cel mic raporteaza dureri de spate severe sau care se agraveaza progresiv, dureri care dureaza mai mult de cateva zile sau dureri care sunt asociate cu alte semne de avertizare, cum ar fi:

  • febra;
  • pierdere in greutate;
  • dureri nocturne sau dureri in repaus;
  • probleme la mers;
  • slabiciune musculara;
  • amorteala sau scaderea senzatiei la nivelul picioarelor;
  • durere care coboara pe unul sau ambele picioare;
  • probleme intestinale sau cu vezica urinara.

durerea de spate

Cauze posibile pentru dureri de spate la copii

Durerea de spate de copii este data de obicei de intinderi musculare, postura deficitara, miscari gresite ale spatelui, suprasolicitare.

Desi exercitiile fizice regulate sunt benefice pentru toti copiii, antrenamentul intensiv poate duce la leziuni de suprasolicitare asociate cu dureri de spate. De cealalta parte, copiii care sunt excesiv de sedentari pot avea dureri de spate din cauza muschilor slabiti si incordarea spatelui din cauza excesului de greutate. De asemenea, durerea poate fi data de o postura deficitara sau purtarea unui ghiozdan prea greu.

Leziunile relativ minore ca urmare a sporturilor si jocurilor normale pot duce la spasme musculare. Acest lucru poate provoca oboseala,durere si schimbari de postura. Un copil cu dureri de spate poate evita activitatile sportive, iar lipsa exercitiilor fizice poate cauza apoi alte probleme.

Conditii medicale care pot provoca dureri de spate la copii

Scolioza (o curbura severa a coloanei vertebrale) este o posibila cauza a durerilor de spate, in special la adolescente. De asemenea, cifoza este o cauza frecventa a durerii la mijlocul spatelui – ducand si la spate rotunjit sau cocosat.

Spondiloliza sau fractura de stres poate provoca dureri de spate la adolescenti. Fracturile de stres pot aparea in timpul etapei de crestere a adolescentilor sau in sporturile care duc la rasucire sau hiperextensie in mod repetat la coloana vertebrala, cum ar fi gimnastica, scufundarile si fotbalul. Durerea este de obicei usoara si poate radia catre fese si picioare. Durerea se agraveaza in caz de activitate si se reduce la odihna. Spondilolisteza apare atunci cand o vertebra se deplaseaza inainte pe urmatoarea vertebra. Apare de obicei la baza coloanei vertebrale .

La copiii mici, infectia la nivelul unui disc intervertebral (discita) poate duce la dureri de spate. Discita afecteaza de obicei copiii cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani, desi copiii mai mari si adolescentii pot fi, de asemenea, afectati. Un copil cu discita poate avea simptome ca dureri in partea inferioara a spatelui si rigiditatea coloanei vertebrale, mers schiopatat etc.

Alte probleme care pot cauza dureri de spate includ:

  • fibromialgie;
  • sciatica;
  • tulburari de crestere a vertebrelor;
  • fracturi;
  • tulburari congenitale etc.

postura la copii si durerile de spate

Cum este diagnosticata durerea de spate la copii?

Este important sa mergeti la medic daca cel mic se plange des de dureri de spate sau durerile ii afecteaza activitatile de zi cu zi, somnul etc. De asemenea, mergeti la medic daca cel mic are si alte simptome asociate, ca febra, amorteala si furnicaturi, curburi ale coloanei, rigiditate, probleme la mers etc.

Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si examinare fizica. Se va identifica locul durerii si sensibilitatii, se va analiza aspectul copilului (curburi ale coloanei, postura etc.),  mersul copilului, cat de mult poate sa se aplece etc. De asemenea, se pot face analize de sange si proceduri imagistice.

Tratament

Tratamentul durerii de spate va depinde de conditiile de baza. Incordarea musculara sau suprasolicitarea (acuta sau cronica) este cea mai frecventa cauza a durerilor de spate la copii si adolescenti. Dezechilibrul sau slabiciunea muschilor de baza poate contribui la durere. Problemele acute se rezolva de obicei dupa o perioada de repaus sau modificarea activitatii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen sau naproxen) si compresele reci pot ajuta la ameliorarea simptomelor acute prin scaderea inflamatiei.

De asemenea, mai ales pentru curburi anormale ale coloanei, dar nu numai, se recomanda de obicei kinetoterapie. Chirurgia poate fi indicata in cazuri severe. In caz de infectii tratamentul include de obicei antibiotice.

ghiozdanul si durerile de spate

Recomandari si sfaturi

De obicei, copilul va avea nevoie de un program de kinetoterapie si antrenamente fizice – inclusiv activitati ca pilates, inot, mers pe jos, mers pe bicicleta etc. – pentru dezvoltarea musculaturii. Se va interveni si pentru imbunatatirea posturii copilului – postura la birou, postura la mers, in picioare si chiar la somn. Incurajati copilul sa faca pauze de intindere cand isi face temele sau cand sta pe scaun la birou perioade mai lungi de timp. Cel mic trebuie incurajat sa aiba un stil de viata activ. Investiti intr-un scaun ergonomic potrivit pentru copii, pentru a avea o postura corecta la birou. In plus, se recomanda o dieta sanatoasa si mentinerea la o greutate corporala sanatoasa.

Asigurati-va ca rucsacul cantareste mai putin de 10% din greutatea corporala a copilului, ca are bretelele fixate corespunzator si ca il poarta pe ambii umeri. Invatati copilul sa ridice rucsacul cu spatele drept, folosind muschii coapsei, sa il ridice cu ambele maini, tinandu-l aproape de corp. Vezi aici mai multe despre Greutatea ghiozdanului – cum poate afecta sanatatea copilului

In multe cazuri, durerile de spate dispar fara niciun tratament si nu exista complicatii. Este important sa se diagnosticheze cauzele grave, astfel incat tratamentul sa poata fi inceput cat mai devreme. In caz contrar, este posibil ca durerile de spate sa devina persistente sau sa apara o complicatie precum curbura anormala. Daca cel mic dezvolta dureri de spate pe termen lung, aceste lucru ii poate afecta capacitatea de a desfasura activitati sportive, capacitatea de a se juca etc.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2007/1201/p1669.html
(2) https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/back-pain/
(3) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/orthopedic/Pages/Back-Pain-in-Children-Teens.aspx
(4) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/back-pain-in-children/
(5) https://www.chop.edu/conditions-diseases/back-pain-children-and-adolescents

Articole recomandate

Lasa un comentariu