Durerile de spate in timpul sarcinii: cauze si solutii

de Mancas Malina
durerile de spate in timpul sarcinii

Durerile de spate in timpul sarcinii afecteaza in medie 50% dintre femeile insarcinate sau chiar mai mult. Iata care sunt cauzele si ce puteti face pentru a ameliora durerea si disconfortul.

CUPRINS:

1. De ce apar durerile de spate in timpul sarcinii?
2. Cat persista durerile de spate in sarcina?
3. Cum pot fi tratate durerile de spate in timpul sarcinii?

De ce apar durerile de spate in timpul sarcinii?

Durerile de spate pot afecta femeile gravide, in special spre finalul sarcinii. Aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu dureri de spate in sarcina si de multe ori acest simptom este privit ca o parte normala a sarcinii. O treime dintre femeile gravide pot avea dureri de spate severe ce afecteaza capacitatea de a desfasura activitatile zilnice obisnuite.

Durerile se resimt de obicei in partea inferioara a spatelui, in regiunea pelvina sau in regiunea lombara. Durerile de spate in sarcina pot varia de la dureri usoare cauzate de activitati specifice pana la dureri acute de spate care pot deveni dureri cronice in timp. Femeile cu probleme preexistente la spate sau dureri cronice prezinta un risc mai mare de dureri de spate, iar durerile lor pot aparea mai devreme in timpul sarcinii.

Durerile sunt date de obicei de modificarile fiziologice care apar in sarcina, inclusiv cresterea in greutate, modificarea posturii si schimbarea centrului de greutate al corpului. De asemenea, sunt implicati si factori hormonali ce sporesc laxitatea articulara si a ligamentelor din corp. De exemplu, relaxina este asociata cu durerile de spate in sarcina. Uterul in continua crestere modifica centrul de greutate si se intinde si slabeste muschii abdominali. Acest lucru va modifica postura si incordeaza spatele. In plus, greutatea suplimentara inseamna mai multa sustinere din partea musculaturii si mai mult stres la nivelul articulatiilor.

de ce apar dureri de spate in sarcina

Cat persista durerile de spate in sarcina?

Din pacate, durerile de spate pot sa apara destul de devreme in timpul sarcinii. Unele femei experimenteaza astfel de dureri inca din primul trimestru, dar pentru multe femei, durerile de spate incep in jurul saptamanii 18 de sarcina, la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Durerea poate persista sau uneori se poate agrava mai ales in al treilea trimestru, pana la nastere. Uneori, durerea este inlocuita de dureri de spate postpartum.

Cum pot fi tratate durerile de spate in timpul sarcinii?

Durerile de spate sunt foarte frecvente in timpul sarcinii si de obicei nu sunt grave. Exista unele modificari pe care le puteti face pentru a reduce severitatea sau frecventa durerilor de spate:

Exercitii fizice

Exercitiile fizice regulate intaresc muschii si cresc flexibilitatea, ameliorand stresul asupra coloanei vertebrale. Se recomanda mersul pe jos, inotul si folosirea bicicletei stationare. Medicul va poate recomanda exercitii axate pe intarirea spatelui si a abdomenului si gimnastica pentru gravide.

Comprese calde si reci

Aplicarea de comprese calde si reci pe spate poate ajuta la reducerea durerii. Se poate incepe cu aplicarea de comprese reci pe zona dureroasa timp de pana la 20 de minute. Dupa 2-3 zile, se pot aplica si comprese calde pe zona dureroasa. Aveti grija sa nu aplicati caldura pe abdomen in timpul sarcinii.

Imbunatatirea posturii

Postura deficitara poate tensiona coloana vertebrala, asa ca e bine sa adoptati o postura corecta atunci cand lucrati, stati sau dormiti. Dormitul pe o parte cu o perna intre genunchi – chiar o perna pentru gravide – poate reduce tensiunea la nivelul spatelui.

ameliorarea durerilor de spate in sarcina

Medicamente pentru durerile de spate in timpul sarcinii

Daca durerile de spate sunt severe sau persistente, medicul va poate recomanda medicamente pentru a trata inflamatia si pentru a ameliora simptomele. Acetaminofenul este sigur pentru majoritatea femeilor in timpul sarcinii. In unele cazuri, medicul va poate recomanda alte medicamente pentru durere sau relaxante musculare.

Daca durerile de spate sunt severe sau afecteaza desfasurarea activitalor zilnice, cereti ajutorul unui kinetoterapeut. De asemenea, masajul poate fi eficient.

Retineti ca exista unele cauze diferite ale durerii de spate care nu sunt atribuite pur si simplu schimbarilor fiziologice asociate sarcinii. Desi cele mai multe probleme sunt legate de fiziologia sarcinii, pot exista si alte probleme, ca hernia de disc, de exemplu. Evitati cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii – greutatea suplimentara si cresterea prea rapida pot fi dificile pentru spate. De asemenea, purtati pantofi potriviti. Tocurile inalte si incaltamintea cu talpa foarte subtire nu sunt recomandate.

Alte sfaturi

  • evitati ridicarea obiectelor grele;
  • indoiti genunchii si tineti spatele drept atunci cand ridicati ceva de jos;
  • miscati-va picioarele cand va intoarceti pentru a evita rasucirea coloanei vertebrale;
  • purtati incaltaminte de sustinere, pentru distribuirea uniforma a greutatii;
  • evitati sa stati aplecata;
  • evitati sa stati in picioare pentru perioade lungi;
  • o saltea ferma poate ajuta, de asemenea, la prevenirea si ameliorarea durerilor de spate.

Retineti ca durerile de spate in sarcina ar putea fi un semn al travaliului prematur sau al unei infectii a tractului urinar. Daca aveti dureri de spate in timpul sarcinii care sunt insotite de sangerari vaginale, febra sau senzatie de arsura in timpul urinarii, contactati imediat medicul.

Referinte:
(1) https://www.babycenter.com.au/a536387/back-pain-in-pregnancy
(2) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=134&contentid=52
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046080
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306025/

Articole recomandate

Lasa un comentariu