Sughitul la bebelusi

de Mancas Malina
sughitul la bebelusi

Sughitul la bebelusi este frecvent in primul an de viata, si este un act reflex, nu cauzeaza disconfort de cele mai multe ori si trece de la sine. Citeste mai multe despre sughitul la bebelusi.

CUPRINS:

1. De ce sughita bebelusul?
2. Sughitul este grav?
3. Cum pot face ca bebe sa nu mai sughite asa des?
4. Remedii pentru sughitul la bebelusi

De ce sughita bebelusul?

Sughiturile sunt frecvente la copiii cu varsta sub 1 an si, de obicei, nu sunt motiv de ingrijorare. Multi bebelusi sughita inclusiv in uter. Sughitul poate sa apara dupa hraniri, de cele mai multe ori.

Bebelusii au reflux deseori, pentru ca inca nu s-au dezvoltat complet toate structurile ce mentin alimentele in burtica. Astfel, cand burtica bebelusului este plina, mancare sau acid pot reveni in gurita. Din acest motiv, este posibil sa apara sughit care sa contina si mici cantitati de lapte. Retineti, insa, ca sughitul poate sa apara si fara reflux si invers.

Fiecare dintre noi a experimentat episoade de sughit la un moment dat. Unii oameni sunt mai predispusi la sughit decat altii. Bebelusii au episoade de sughit chiar si inainte de nastere. O femeie insarcinata poate recunoaste adesea cand bebelusul din burtica sughita. O teorie este ca sughitul are scopul de a ajuta la pregatirea plamanilor unui sugar pentru viata in afara uterului, dar nu exista suficiente dovezi in acest sens.

de ce apare sughitul

Sughitul – cum si de ce apare?

Sughitul apare pentru ca cineva se gandeste la noi? Ar putea fi vorba de o coincidenta, insa explicatia medicala este cu totul alta. Sughitul este cauzat de contractii bruste, neregulate (spasme) ale diafragmei. Diafragma este un muschi mare implicat in respiratie care se afla sub plamani si peste stomac. Contractiile duc la aspirarea aerului in trahee, urmata de o inchidere brusca a corzilor vocale, ce produc sunetul caracteristic „hâc”.

Sunetul specific este dat de inchiderea brusca a corzilor vocale la aproximativ 35 de milisecunde dupa contractia fortata a muschilor respiratori. In literatura medicala, sughitul este denumit „singultus”. Cand sughitul continua mai mult de 48 de ore sau apare frecvent, poate fi semnul unei probleme asociate.

Sughitul are un anumit scop?

Nu exista un scop cunoscut pentru sughit. Un sughit este un act reflex declansat de nervul care leaga creierul de diafragma. Poate fi declansat de o multime de lucruri diferite, cum ar fi cand mancam prea mult sau prea repede sau chiar cand inghitim prea repede. In ciuda faptului ca sughiturile sunt atat de strans legate de respiratie, studiile au constatat ca respiratia si sughitul nu sunt conectate si par a fi doua mecanisme separate in organism. Nu sughitam pentru ca avem nevoie de mai mult aer.

Sughitul comun este un reflex omniprezent – toata lumea se confrunta cu sughituri de nenumarate ori de-a lungul vietii, dar spre deosebire de celelalte reflexe obisnuite – cum ar fi stranutul (eliminarea materialului din pasajele nazale) si tusea (eliminarea materialului din caile respiratorii) nu exista un avantaj fiziologic cunoscut pentru sughit.

prevenirea sughitulului la bebelus

Ce declanseaza sughiturile?

Nu se stie clar de ce bebelusii sughita des, dar exista o serie de teorii diferite. Pentru ca sughiturile apar adesea dupa ce mancam, se sugereaza ca acestea pot fi cauzate de presiunea asupra diafragmei bebelusului de la stomacul plin sau de la inghitirea unor cantitati mari de aer – cand bebe suge prea repede. Sigur ca exista si situatii cand bebe sughita fara motiv.

La bebelusi, sughitul persistent este uneori asociat cu refluxul dupa hranire. Atunci cand burtica bebelusului este plina, mancarea si acidul pot reveni si cauzeaza si sughit.

Sughiturile la bebelusi tind sa apara fara niciun motiv aparent de multe ori, dar hranirea poate cauza ocazional spasme in diafragma. Pot sa apara in caz de supraalimentare, cand bebe mananca prea repede sau inghite prea mult aer. Acesti factori pot determina extinderea stomacului bebelusului. Pe masura ce se extinde, impinge impotriva diafragmei, declansand spasmele care duc la sughit.

Sughitul este grav?

Deoarece sughiturile tind sa deranjeze adultii, multi oameni presupun ca ii deranjeaza si pe copii. Cu toate acestea, bebelusii nu sunt de obicei afectati de sughit. De fapt, multi bebelusi pot sa adoarma intr-o criza de sughituri fara a fi deranjati, iar sughiturile rareori afecteaza sau au vreun efect asupra respiratiei unui copil.

Sughiturile sunt deosebit de frecvente la copiii mici si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Sughitul nu inseamna ca bebelusul are dureri de stomac, indigestie sau alte probleme. Bebelusul se va opri in mod normal din sughit in 5 – 10 minute. Daca sughitul bebelusului nu trece in cateva ore, este important sa consultati un medic. Daca bebelusul prezinta disconfort cand sughita, mai ales daca este agitat in timpul crizelor de sughit, discutati cu medicul copilului. Ar putea fi un semn al altor probleme medicale. De asemenea, discutati cu un medic daca sughiturile bebelusului ii afecteaza somnul sau daca aceste crize frecvente de sughit continua si dupa varsta de 1 an.

Boala de reflux esofagian poate provoca sughituri frecvente, inconfortabile. Un bebelus poate avea aceasta problema daca prezinta si alte simptome, si anume:

  • plange mai des decat de obicei, in special in jurul orelor de hranire;
  • isi arcuieste excesiv spatele in timpul sau dupa hranire;
  • scuipa mai des decat de obicei.

Cum pot face ca bebe sa nu mai sughite asa des?

Exista cateva lucruri pe care le puteti incerca pentru a impiedica bebelusul sa sughite atat de des:

  • Incercati sa hraniti bebelusul intr-o pozitie verticala.
  • Tineti copilul in pozitie verticala pana la 20 de minute dupa fiecare hranire.
  • Incercati sa ii oferiti bebelusului mese mai mici si mai dese.
  • Opriti-va din hraniri pentru a ajuta bebelusul sa eructeze mai des.
  • Daca hraniti copilul cu biberonul, incercati sa reduceti la minimum cantitatea de aer pe care o inghite. Inclinati biberonul astfel incat laptele sa umple complet tetina inainte de a hrani copilul. Puteti opta si pentru un biberon anti-colici.
  • Asigurati-va ca bebelusul este calm atunci cand il hraniti. Nu asteptati pana cand este deja flamand si plange inainte de hranire.
  • Dupa hranire, evitati sa agitati copilul, sa il miscati in sus si in jos sau jocurile energice.

Atentie!

Daca bebelusul este hranit cu formula si are si reflux, medicul va poate sugera modificarea formulei de lapte praf – formula mai groasa pentru a vedea daca se observa vreo diferenta. NU incercati sa ingrosati acasa formula bebelusului fara sa discutati mai intai cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. Nu oferiti cereale in biberon.

solutii pentru sughit la bebe

Remedii pentru sughitul la bebelusi

Daca bebelusul sughita des, puteti reduce incidenta incetinind hranirea sau oprindu-va pentru eructatii mai dese. Odata ce bebelusul a inceput sa sughite, incercarile de a eructa nu vor ajuta. Nu exista nicio modalitate garantata de a opri sughitul la bebelusi odata ce a inceput. Totusi, ii puteti oferi ceva de baut – lapte sau putina apa. Pe de alta parte, daca sughiturile nu ii cauzeaza durere sau disconfort bebelusului, nu este necesar neaparat sa faceti ceva pentru a incerca sa le opriti. Sughiturile se vor opri in general de la sine in 5-10 minute. Daca bebe sughita in continuare si prezinta semne de disconfort, poate fi si din alte motive.

Cand bebelusul incepe sa sughite, incercati sa ii oferiti suzeta, deoarece acest lucru poate ajuta la relaxarea diafragmei si poate ajuta la oprirea crizei de sughit. De asemenea, puteti masa bebelusul pe spate usor pentru a-l ajuta sa se relaxeze si pentru a opri spasmele care provoaca sughituri.

EVITATI remediile populare pentru sughit!

Exista numeroase mituri si superstitii cu privire la sughit – de la faptul ca cineva se gandeste la tine daca sughiti pana la remedii populare ca suflarea aerului in gura bebelusului sau oferirea de apa cu zahar sau miere pentru a opri sughitul. Alte mituri si „remedii” sunt sa trageti limba bebelusului sau sa surprindeti copilul cu zgomote puternice. NU incercati astfel de metode pentru a reduce sughitul la bebelusi! Nu exista nicio dovada ca oricare dintre aceste metode functioneaza si, in plus, puteti sa raniti sau sa speriati copilul.

Administrarea de picaturi de zeama de lamaie pentru sughit este un mit. Sughitul este un act reflex si in plus, zeama de lamaie poate irita sistemul digestiv al copilului. Citricele se introduc dupa varsta de 1 an, din cauza riscului de alergii si disconfort dat de aciditate.

Sughitul in timpul hranirii

Daca observati ca bebelusul intampina sughituri cel mai frecvent in timpul alaptarii, primul lucru pe care il puteti face este sa schimbati pozitia si sa il ajutati sa eructeze. Cheia pentru prevenirea sughitului copilului este evitarea supraalimentarii. Faceti pauze in timpul hranirii pentru a ajuta copilul sa eructeze. Daca, dupa cateva minute, sughiturile bebelusului nu s-au mai redus, hranirea din nou s-ar putea sa le calmeze. Puteti si sa schimbati rutina de hranire. Daca bebelusul are des crize de sughit, incercati sa il hraniti in cantitati mai mici, la intervale mai frecvente. Asta il poate ajuta sa inghita mai putin aer timpul fiecarei perioade de hranire.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504071/
(2) https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(12)01047-6/fulltext
(3) https://www.babycenter.com/404_is-it-normal-that-my-baby-hiccups-all-the-time_3652427.bc
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321932.php
(5) https://www.healthline.com/health/childrens-health/newborn-hiccups

Articole recomandate

Lasa un comentariu