Ecografia de sold la bebelusi

de Mancas Malina
ecografia de sold

Citeste mai multe despre ecografia de sold la bebelusi, cand se recomanda aceasta procedura, ce rol are, daca sunt riscuri asociate si cum este efectuata.

CUPRINS:

1. Ce este o ecografie de sold si cand se recomanda?
2. Ce este displazia de sold la bebelusi?
3. Ce presupune ecografia de sold la bebelusi?

Ce este o ecografie de sold si cand se recomanda?

Ecografia este o procedura medicala care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini in timp real din interiorul corpului. Medicii recomanda ecografii din mai multe motive, cum ar fi pentru a cauta cauzele durerii, umflaturilor si inflamatiilor. Ecografiile sunt sigure si nedureroase.

O ecografie de sold foloseste unde sonore pentru a realiza imagini ale soldului. Medicii recomanda adesea o ecografie de sold atunci cand suspecteaza o problema numita displazie de sold. Aceasta problema poate aparea inainte, in timpul sau dupa saptamani sau luni de la nastere. Intr-o articulatie normala a soldului, partea superioara a coapsei se potriveste perfect in priza soldului. La un copil cu displazie de sold, priza soldului nu este asa cum ar trebui, astfel incat capul femurului poate aluneca inauntru si in afara. Displazia de sold este o dezvoltare anormala a articulatiei soldului.

Ecografia de sold este astfel o examinare a articulatiilor soldului la copil. La copiii foarte mici, ecografia de sold este utilizata pentru a vedea daca articulatiile soldului se formeaza normal sau este prezenta displazia de sold.

Procedura poate fi repetata ulterior pentru a vedea daca anomalia este inca prezenta. Daca cel mic urmeaza tratament pentru displazia de sold, ar putea fi efectuate ecografii suplimentare de sold pentru a arata daca articulatia soldului este intr-o pozitie buna si daca se observa o imbunatatire a aspectului articulatiei. Ecografiile de sold sunt, de asemenea, folosite pentru a cauta semne de lichid in articulatia soldului. Acest lucru poate indica inflamatia articulatiilor, care ar putea fi asociata cu o infectie.

displazia de sold

Ce este displazia de sold la bebelusi?

Displazia de sold este o problema medicala ce afecteaza articulatia soldului la bebelusi si copii mici. Articulatia soldului este una cu bila si soclu – partea rotunjita se afla mereu in interiorul soclului, desi se poate misca in directii diferite. Acest lucru permite anumite miscari ale soldului. Insa, uneori, capul femural poate sa fie indreptat intr-o pozitie anormala si sa nu se dezvolte corect. Astfel, acea parte rotunjita poate deveni partial sau complet iesita din soclu. In caz de displazie, cele doua componente ale articulatiei soldului nu se dezvolta complet, iar soldul devine instabil. Problema poate sa apara la nastere sau dupa cateva luni/saptamani de la nastere.

Care sunt semnele si simptomele de displazie de sold? Aceasta problema nu cauzeaza dureri de obicei. Insa, semnele pot include picioare de lungimi diferite, alinierea incorecta a picioarelor, un picior usor intors, gama limitata de miscare etc. In cazul copiilor mai mari, semnele pot fi si anumite probleme la stat in picioare sau la mers, aplecarea intr-o parte etc. Se vor face controale periodic – la nastere, la o saptamana de la nastere, ulterior la 6 saptamani si la 6 luni. Spre deosebire de displazia reala de sold, laxitatea articulatiei soldului inseamna ca acele ligamente sau benzi de tesut ce sustin oasele sunt mai elastice. In general, laxitatea aceasta se reduce pana la varsta de 4-6 saptamani.

ce este ecografia de sold

Care sunt cauzele displaziei de sold la bebelusi?

Cauzele includ factori precum raspunsul organismului copilului la hormonii mamei in sarcina, restrictia miscarii fetale in uter, pozitionare intrauterina anormala, uter de dimensiuni mici, lichid amniotic in cantitate mica etc. Femeile insarcinate elibereaza hormoni in sangele lor care permit relaxarea ligamentelor. Acesti hormoni ajuta la trecerea copilului prin pelvisul mamei. Unii dintre acesti hormoni intra in sangele bebelusului, ceea ce poate face ca si ligamentele copilului sa se relaxeze. Acest lucru poate face ca articulatia soldului sa nu se dezvolte normal. Unii sugari pot fi mai sensibili la acesti hormoni decat altii, permitand o laxitate excesiva a ligamentelor la copil. Fetele au, de obicei, mai multa laxitate ligamentara decat baietii, iar fetele au risc de 4-5 ori mai mare de a avea displazie de sold decat baietii.

Genetica joaca un rol, dar nu este o cauza directa a displaziei de sold. Pozitionarea bebelusului in uter poate determina o presiune mai mare asupra articulatiilor soldului, intinzand ligamentele. Se crede ca bebelusii aflati intr-o pozitie normala in uter au mai mult stres pe soldul stang decat pe soldul drept. Acesta poate fi motivul pentru care soldul stang tinde sa fie mai des afectat decat dreptul.

De asemenea, alti factori de risc pot fi anumite afectiuni congenitale, probleme ortopedice asociate, pozitii vicioase dupa nastere – cum ar fi infasatul prea strans sau pozitia incorecta in marsupiu sau port-bebe.

cand se recomanda ecografia de sold

Cum este diagnosticata aceasta problema?

Aceasta problema este diagnosticata in primul rand prin analiza istoricului medical si examen fizic – inclusiv anumite examene dinamice la nivelul soldului, ca testul Ortolani si manevra Barlow. Aceste teste implica anumite miscari la nivelul piciorului pentru a vedea semne de displazie. Insa, procedurile sunt sensibile de obicei si eficiente pana la varsta de 2-3 luni. Daca se suspecteaza displazie, se vor recomanda adesea anumite proceduri imagistice, ca ecografia si radiografia, dar uneori si CT sau RMN. Radiografia functioneaza cel mai bine la copiii mai mari de 4-6 luni. La acea varsta, oasele lor s-au format suficient pentru a fi vazute pe o radiografie.

ce implica o ecografie de sold

Ce presupune ecografia de sold la bebelusi?

Ecografia de sold este o procedura neinvaziva si nedureroasa. Copilul va fi asezat pe o parte sau pe spate, iar genunchii vor fi de obicei indoiti in timpul scanarii. Se va aplica putin gel ecografic si ulterior sonda ecografica va fi miscata pe articulatia soldului. Ambele solduri vor fi examinate in timpul procedurii. Undele sonore transmise de traductor produc o imagine a articulatiilor soldului pe ecranul dispozitivului. Undele utilizate pentru examenele ecografice de diagnostic nu pot fi resimtite de oameni si nu provoaca niciun rau.

In cele mai multe cazuri, displazia este detectata imediat dupa nastere, dar in unele cazuri nu este vizibila pana cand copilul merge. Cand este detectata devreme, afectiunea este mai usor de tratat si tratamentul este de obicei eficient. Daca este lasata netratata, poate cauza probleme cu articulatia soldului mai tarziu in viata, limitand uneori mobilitatea sau provocand durere.

Referinte:
(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/developmental-dysplasia-of-the-hip-ddh
(2) https://www.aafp.org/afp/2006/1015/p1310.html
(3) https://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/causes-of-ddh/
(4) https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/developmental-dislocation-dysplasia-of-the-hip-ddh/

Articole recomandate

Lasa un comentariu