Povestea de seara la copii – rutina povestii de seara

de Mancas Malina
povestea de seara

Iata de ce este important si benefic sa le citim celor mici povestea de seara sau povestea de „noapte buna” – ce rol are si de ce este bine sa fie inclusa in rutina de seara a celor mici.

De ce este important sa includem povestea de noapte buna in rutina de seara a copiilor?

Povestea de noapte buna poate fi inclusa in rutina de seara a celor mici, avand mai multe beneficii. Povestile inainte de culcare reprezinta practic un ritual in familie. Rutina de seara in general este foarte importanta pentru cei mici. Poate include o baita, schimbatul in pijamale, spalatul pe dinti, povestea de seara, imbratisarea de noapte buna etc.

📖 Cand vine vorba despre lectura, niciodata nu este prea devreme sa introducem copilul in lumea minunata a cartilor si a povestilor. Este indicat sa incepem sa le citim celor mici povesti inca de la o varsta foarte frageda pentru a le stimula imaginatia.

Inainte de a citi o poveste inainte de culcare, pregatiti mediul astfel incat sa fie linistit, calm si relaxant. Eliminati zgomotul de fundal stingand televizorul sau laptopul. Reduceti luminile si aveti grija ca acel timp sa fie doar pentru voi, pentru citit si imbunatatirea conexiunii parinte-copil.

rutina de noapte buna la copii

Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa va stabiliti in fiecare seara timp pentru povestea de noapte buna:

∼ Povestea de seara incurajeaza dragostea pentru lectura

Vrei sa trezesti dragostea copilului tau pentru carti si lectura inca de la o varsta frageda? Obisnuieste-te sa ii citesti copilului povesti de seara inca de mic. In primul rand, povestea de seara incurajareaza lectura ca obicei. Cititul este o abilitate importanta de viata care ii va fi de folos copilului mereu. Facand din povestile de culcare un ritual de familie consecvent, nu faceti decat sa incurajati dragostea pentru lectura si carti pentru tot parcursul vietii.

∼ Povestea de seara este un mod de a incheia ziua

Povestea de noapte buna poate reprezenta simbolic un mod de incheiere a zilei. Chiar si copiii, cand incep sa mearga la scoala, incep sa simta presiunile unei zile cu multe sarcini si activitati. Rutina de seara ofera predictibilitate, siguranta si ordine, ii ajuta sa se relaxeze, sa ofere un final zilei. Cand mama sau tatal si copilul se cuibaresc si citesc/asculta povestea de noapte buna, nu poate fi decat relaxant si reconfortant si se imbunatateste conexiunea si legatura parinte-copil. Un astfel de ritual de familie previzibil ii ajuta pe cei mici sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru somn.

∼ Imbunatatirea legaturii parinte-copil

Experienta cititului cu voce tare a unei povesti este atat auditiva, cat si vizuala. Iti permite sa interactionezi cu copilul pe mai multe niveluri senzoriale si ii ajuta pe cei mici sa elibereze tensiunile si sa se relaxeze.  Faptul ca stati imbratisati si apropiati imbunatateste si mai mult legatura parinte-copil, iar povestea de culcare poate deveni una dintre cele mai pretioase amintiri ale copilului la varsta adulta – ritual de familie. Lectura le ofera copiilor sansa de apropiere fizica si de legatura cu parintii, oferind un spatiu in care se simt suficient de in siguranta pentru a se relaxa.

povestea de noapte buna

∼ Somn odihnitor si vise mai frumoase 💤

Povestile inainte de culcare pot ajuta atat copilul, cat si parintii sa aiba un somn mai bun. Tonul bland al vocii cand ii cititi povestea poate crea asocieri puternice cu somnul si ajuta copilul sa se relaxeze. Pe masura ce copilul adoarme dupa poveste si ajunge la somnul profund, creierul continua sa se „joace” cu aceste noi informatii din povesti – imprimand sentimentele, imaginile si tiparele povestilor care au fost auzite – in vise frumoase si magice.

∼ Dezvoltarea imaginatiei

🪄 Zane, printi si printese, unicorni… Cartile le deschid copiilor portile unei lumi magice. Povestile inainte de culcare sunt una dintre cele mai bune modalitati de a stimula imaginatia unui copil. Cercetarile arata ca lectura si povestile sunt complet diferite de privitul unei emisiuni sau a unui film. Cand cel mic asculta o poveste citita, este nevoie de o participare mai activa, deoarece isi foloseste mintea pentru a vizualiza ceea ce se intampla si pentru a se gandi la ce alegeri ar face daca ar fi in pielea personajului. Aceste noi idei ii inspira pe copii sa-si imagineze noi realitati si identitati.

Lectura antreneaza creierul , dezvolta imaginatia si creativitatea. Puteti incuraja si mai mult dezvoltarea imaginatiei micutului punandu-i intrebari in timp ce ii cititi. Intrebati-l ce crede ca se va intampla in continuare, ce ar face daca ar fi in situatia respectiva, ce parere are despre un anumit personaj etc. Acest lucru activeaza abilitatile creative de rezolvare a problemelor si ajuta la dezvoltarea gandirii abstracte.

carti pentru copii

∼ Dezvoltarea vocabularului

Cel mai bun mod de a dezvolta limbajul si vocabularul este prin lectura. Copilul invata cuvinte noi, in diferite contexte, invata sa retina anumite cuvinte etc. Cititul si povestea de seara sunt o modalitate de a spori abilitatile lingvistice generale si vocabularul.

∼ Relaxare si scaderea nivelului de stres

Cititul ajuta mintea copilului sa se relaxeze si sa se deconecteze de la anumiti factori de stres. In plus, timpul petrecut alaturi de parinte in acest ritual reduce  nivelul de cortizol, ceea ce ii ajuta sa se relaxeze si sa se concentreze mai bine.

∼ Dezvoltarea inteligentei emotionale

Cartile pot ajuta copiii sa faca fata sentimentelor, iar cititul unei povesti inainte de culcare poate fi o modalitate de a discuta despre diferite emotii, trairi sau situatii dificile. Lectura ii ajuta pe copii sa recunoasca faptul ca nu sunt singuri si ca altii s-au confruntat cu aceleasi sentimente ca ei. Prin lectura si povesti cei mici invata despre emotii, trairi, precum si noi cuvinte pentru a reda ceea ce simt. Acest lucru ii poate face mai capabili sa se exprime si sa fie mai putin predispusi la crizele emotionale sau tantrumurile care pot aparea atunci cand nu reusesc sa puna in cuvinte ceea ce simt.

povestea de seara la copii

Sfaturi pentru parinti

Povestea de seara nu trebuie sa fie monotona. Folositi diferite tonuri si sunete, cititi cu expresivitate si incurajati copilul sa faca la fel, pentru a favoriza dezvoltarea sociala si emotionala. Pe masura ce ii cititi, discutati pe baza intamplarilor, puneti intrebari despre anumite situatii, anumite personaje etc.  Puteti chiar citi pe rand sau fiecare sa reprezinte cate un personaj. Cititi cu entuziasm, bucurie si apropiere. Nu uitati sa opriti orice surse de distragere in timpul acestui ritual si sa incurajati copilul sa aleaga el ce carti vrea sa cititi.

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu