Endometrioza si fertilitatea

de Mancas Malina
endometrioza si fertilitatea

Endometrioza si fertilitatea – iata ce este endometrioza, cat de mult poate afecta fertilitatea si in ce mod, cum se modifica simptomele endometriozei in sarcina si posibile complicatii asociate.

CUPRINS:

1. Endometrioza si fertilitatea – cum poate afecta endometrioza fertilitatea?
2. Am endometrioza si vreau sa raman insarcinata – ce solutii exista?
3. Endometrioza in sarcina – cauzeaza probleme?

Endometrioza si fertilitatea – cum poate afecta endometrioza fertilitatea?

Endometrioza este o afectiune in care celulele care captusesc uterul (celulele endometriale) se dezvolta in alte parti ale corpului, de obicei in pelvis. Aceste celule endometriale se modifica in functie de ciclul menstrual. Uneori formeaza tesut cicatricial. De multe ori endometrioza nu provoaca niciun fel de simptome. Alteori, simptomele pot include:

  • dureri pelvine;
  • menstruatii intense, severe si dureroase;
  • dureri la urinare;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • constipatie;
  • diaree.

ce este endometrioza

Endometrioza – cum poate afecta fertilitatea?

Endometrioza poate fi asociata cu probleme de fertilitate. Endometrioza nu provoaca neaparat infertilitate, dar exista o asociere cu probleme de fertilitate, desi cauza nu este pe deplin stabilita. Chiar si in caz de endometrioza severa, conceptia naturala este inca posibila. Se estimeaza ca 60-70% dintre femeile cu endometrioza pot ramane insarcinate fara probleme sau interventii.

Cauzele exacte ale endometriozei sunt inca necunoscute. Insa, se considera ca endometrioza este cauzata de factori genetici, probleme legate de fluxul menstrual, probleme cu sistemul imunitar sau modificari hormonale. Cand sangele si tesutul nu sunt eliminate din corp, pot forma zone dureroase si chiar tesut cicatricial, in timp ce tesutul care ajunge in ovare poate forma chisturi endometriozice. In endometrioza, tesutul care in mod normal acopera uterul, numit endometru, creste in afara cavitatii uterine. Poate sa se formeze la exteriorul uterului, ovarelor si trompelor uterine. Cand oricare dintre aceste organe este deteriorat, blocat sau iritat de acest tesut asemanator endometrului, poate deveni mai dificil pentru femeie sa ramana gravida si sa aiba o sarcina sanatoasa.

Care sunt riscurile?

Insa, multe femei cu endometrioza raman insarcinate in mod natural si au sarcini sanatoase. Dar, aproximativ o treime dintre femeile cu endometrioza au probleme de fertilitate. In caz de endometrioza severa, poate fi din cauza faptului ca celulele anormale sau tesuturile cicatriciale cauzate de celulele anormale pot bloca eliberarea de ovule, pot bloca trompele sau pot afecta functionarea trompelor uterine.

In caz de endometrioza usoara, problemele de fertilitate pot fi date de faptul ca celulele endometriale provoaca inflamatii, iar aceasta inflamatie afecteaza echilibrul hormonilor de care au nevoie femeile pentru a ramane gravide. Aceasta afectiunea ar putea face mai dificila implantarea unui embrion in peretele uterului. Endometrioza poate face, de asemenea, ca sistemul imunitar al unei femei sa atace un embrion in loc sa incerce sa-l protejeze.

Atentie!

Femeile cu endometrioza pot concepe, dar poate dura mai mult sau poate fi mai dificil. Aproape 40% dintre femeile care se lupta cu infertilitatea au endometrioza. In general, cuplurile in care femeia are sub 35 de ani ar trebui sa solicite ajutor medical dupa ce au incercat sa aiba o sarcina timp de un an. Cuplurile in care femeia are peste 35 de ani ar trebui sa solicite sprijin medical dupa 6 luni de incercari.

Medicul va efectua o evaluare de baza. Daca suspecteaza ca este posibil sa aveti endometrioza, va poate recomanda anumite proceduri de diagnostic, precum si diferite tratament pentru a creste sansele de a avea o sarcina si pentru a reduce simptomele ca durerea.

simptomele endometriozei

Am endometrioza si vreau sa raman insarcinata – ce solutii exista?

Discutati cu medicul, in primul rand. Planul de actiune depinde de o multime de factori, inclusiv varsta, de cat timp incercati sa ramaneti gravida si cat de avansata este endometrioza. Medicul va poate recomanda uneori indepartarea leziunilor endometriale – poate ajuta la gestionarea durerii cauzate de boala si poate creste sansele de a ramane gravida. Insa, operatiile repetate pot provoca formarea tesutului cicatricial pe organele de reproducere, ceea ce ar putea fi problematic. E important sa cantariti avantajele si dezavantajele interventiei chirurgicale.

Exemple de tratamente pentru problemele de fertilitate legate de endometrioza includ:

  • congelarea ovulelor – endometrioza poate afecta rezerva ovariana, astfel incat unii medici va pot recomanda conservarea ovulelor acum, in cazul in care doriti sa ramaneti gravida mai tarziu;
  • stimulare ovariana si inseminare intrauterina – este o optiune pentru femeile care au trompe uterine normale, endometrioza usoara si partenerul nu are probleme de fertilitate;
  • fertilizarea in vitro (FIV) – acest tratament implica prelevarea unui ovul de la femei si a materialului seminal de la partener, ovulul este apoi fertilizat in afara corpului si implantat in uter (ratele de succes ale procedurii FIV pentru femeile cu endometrioza sunt aproximativ la jumatate fata de ratele de succes ale femeilor cu alte motive pentru probleme de fertilitate, insa multe persoane cu endometrioza raman insarcinate cu succes datorita tratamentelor  FIV).

Atentie!

In prezent, nu exista dovezi ca medicamentele pot imbunatati sansele unei femei cu endometrioza de a ramane insarcinata. Insa, medicii pot prescrie medicamente hormonale pentru a creste cantitatea de hormoni de sarcina in organism. De asemenea, este important sa aveti un stil de viata cat mai sanatos posibil. Acest lucru poate reduce inflamatia din corp si poate pregati organismul pentru a sustine o sarcina sanatoasa.

In caz de endometrioza superficiala (cand tesutul se ataseaza de peritoneu) exista dovezi ca interventia chirurgicala laparoscopica poate imbunatati sansele de a ramane gravida in mod natural daca ati avut probleme de conceptie. In caz de endometrioza profunda (in care este implicat intestinul, vezica urinara), exista putine cercetari privind efectul interventiei chirurgicale asupra sanselor de a ramane gravida.

endometrioza in sarcina

Endometrioza cauzeaza probleme in timpul sarcinii?

In general, durerea data de endometrioza se amelioreaza in sarcina, dar poate reveni dupa nastere pe masura ce menstruatiile revin. Sarcina NU vindeca endometrioza, iar durerea poate reveni dupa nastere pe masura ce va revine menstruatia. Femeile cu endometrioza au riscuri potential mai mari de:

  • nastere prematura;
  • preeclampsie;
  • placenta previa;
  • nastere prin cezariana.

Endometrioza si riscul de avort spontan

Din pacate, avortul spontan este o posibila complicatie pentru toate sarcinile, indiferent daca aveti sau nu endometrioza. Endometrioza poate fi insa un risc pentru avortul spontan. Exista alti factori care ar putea creste riscul de avort spontan.  Riscurile suplimentare pot include:

  • varsta inaintata;
  • istoric de avort spontan – mai ales 3 sau mai multe avorturi spontane;
  • obezitatea;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • anumite infectii virale sau bacteriene in timpul sarcinii;
  • tulburari de coagulare a sangelui;
  • anomalii in structura uterului;
  • expunerea la anumite medicamente sau substante chimice in timpul sarcinii;
  • fumatul sau consumul de alcool sau droguri in timpul sarcinii;
  • aport excesiv de cofeina in timpul sarcinii.

Endometrioza si sarcina ectopica

Sarcinile ectopice sunt mai putin frecvente decat avorturile spontane. Insa, cercetarile au aratat ca in cazul femeilor cu endometrioza, riscul este mai mare.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/how-endometriosis-affects-pregnancy
(3) https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/endometriosis-does-it-cause-infertility/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2941592/
(5) https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-019-2514-1
Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu