Ulei de jojoba – beneficii, utilizari

de Mancas Malina
ulei de jojoba

Ulei de jojoba – un ingredient gasit in multe produse de ingrijire a pielii si a parului. Iata ce proprietati are, ce beneficii poate avea si recomandari de utilizare.

CUPRINS:

1. Ce este uleiul de jojoba?
2. Proprietati si beneficii
3. Recomandari de utilizare
4. Riscuri si efecte secundare

Ce este uleiul de jojoba?

Uleiul de jojoba este obtinut din semintele de jojoba. Jojoba este un arbust originar din sud-vestul Statelor Unite. Uleiul de jojoba este un ingredient gasit in numeroase produse cosmetice – o varietate de produse pentru par, piele si unghii. De asemenea, este utilizat in mod obisnuit ca ulei purtator in aromaterapie.

Structura chimica a uleiului organic de jojoba este diferita de cea a altor uleiuri vegetale, deoarece este o ceara formata din acizi polinesaturati. Astfel, uleiul de jojoba pentru fata si corp este benefic deoarece protejeaza pielea, asigurand hidratare optima. La temperatura camerei, uleiul de jojoba este lichid. Fata de alte uleiuri naturale, uleiul de jojoba nu se descompune si nu se rancezeste. De fapt, are o durata de valabilitate foarte lunga, ceea ce il face o alegere potrivita pentru produsele cosmetice.

Uleiul de jojoba contine ingrediente benefice, inclusiv vitamina E, complexul de vitamine B, crom, cupru si zinc. Are un procent foarte mare de iod, ceea ce ii confera uleiului de jojoba capacitate de regenerare. De asemenea, contine trei acizi grasi importanti: acid erucic (13,6%), acid gadoleic (71,3%) si acid oleic (11,2%).

beneficii ulei de jojoba

Proprietati si beneficii

Uleiul de jojoba, atunci cand este aplicat pe piele, este emolient, hidrateaza pielea, o calmeaza si desfunda foliculii de par. Consistenta uleiului de jojoba se crede ca imita uleiurile naturale din pielea umana, numite sebum, ce protejeaza pielea si o hidrateaza. Uleiul de jojoba poate avea, de asemenea, proprietati antiinflamatorii. Textura cerata a uleiului de jojoba poate imbunatati simptomele in caz de dermatite, eczeme sau acnee.

Uleiul de jojoba este un ingredient umectant. Asta inseamna ca formeaza o bariera de protectie pentru a impiedica pierderile de umiditate. Vitaminele B actioneaza ca antioxidanti si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si a leziunilor celulare. Vitamina B5 (numita acid pantotenic), de exemplu, ajuta la reducerea reactiilor cutanate si poate accelera vindecarea ranilor.

Efect hidratant si emolient

Principalul beneficiu al uleiului de jojoba este efectul hidratant. Uleiul de jojoba are rol puternic hidratant, deoarece componentele active ale uleiului de jojoba imita uleiurile naturale ale corpului datorita naturii sale ceroase. Uleiul este alcatuit in principal din acizi grasi si esteri grasi. Ajuta in caz de piele uscata si descuamata si in probleme ca matreata si dermatita seboreica.

Glandele noastre sebacee sunt glande microscopice din piele ce secreta o substanta uleioasa numita sebum. Textura si functia sebumului sunt foarte asemanatoare cu cele ale uleiului de jojoba. Pe masura ce inaintam in varsta, glandele sebacee produc mai putin sebum, motiv pentru care pielea si scalpul devin mai uscate – poate duce chiar la matreata sau mancarime la nivelul scalpului.

Puteti aplica cateva picaturi de ulei direct pe fata ca hidratant, in balsam sau 1-2 picaturi pe parul umed dupa dus. Inainte de a incerca acest ulei direct pe piele, testati pe o zona mica de piele pentru a depista o eventuala reactie.

Uleiul de jojoba pentru acnee

Uleiul de jojoba are consistenta similara din punct de vedere structural cu sebumul, substanta uleioasa pe care o secreta glandele sebacee ca modalitate naturala de a mentine hidratarea pielii si a parului. Uleiul de jojoba este noncomedogenic, ceea ce inseamna ca nu infunda porii. Uleiul de jojoba poate regla secretia naturala de sebum a pielii. Datorita nivelurilor ridicate de iod, uleiul echilibreaza excesul de bacterii care poate provoca eruptii. Astfel, daca este aplicat pe piele, poate proteja impotriva afectiunilor cum ar fi acneea.

Efect antiinflamator

Inflamatia are efecte numeroase asupra pielii – poate declansa eruptii si descompunerea colagenului. Uleiul de jojoba are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la prevenirea si calmarea afectiunilor pielii, cum ar fi eczeme si rozacee. Calmeaza aceste zone si datorita continutului ridicat de antioxidanti, vizeaza inflamatia prin neutralizarea radicalilor liberi si reducerea stresului oxidativ.

Efecte antirid

Uleiul de jojoba poate reduce aspectul liniilor fine, poate creste elasticitatea pielii si poate reduce ridurile. Este bogat in vitamina E – un nutrient care functioneaza ca antioxidant ce intareste peretii capilarelor din piele, imbunatatind in acelasi timp elasticitatea si hidratarea. De asemenea, uleiul de jojoba poate stimula sinteza colagenului. Colagenul este o proteina care se gaseste in piele si articulatii, precum si in cartilaj. Nivelurile de colagen scad odata cu varsta – motivul pentru care structura pielii se modifica odata cu imbatranirea.

Poate accelera vindecarea ranilor

Uleiul de jojoba este un ingredient ce poate ajuta la stimularea vindecarii ranilor. Poate sustine regenerarea si poate fi util in reducerea petelor de la acnee sau a cicatricilor. Aceste proprietati de vindecare a ranilor ar putea fi legate de concentratia de vitamina E naturala a uleiului de jojoba.

Beneficii pentru sanatatea parului si a scalpului

Uleiul de jojoba pentru par poate reduce mancarimile scalpului si poate creste rezistenta firelor de par. De asemenea, se considera ca poate preveni caderea parului si poate favoriza cresterea firelor de par, desi mai sunt necesare cercetari in acest sens. Una dintre cauzele majore ale caderii parului este stresul oxidativ declansat de poluare, stres mental si alimentatia deficitara. Deci, cand crestem consumul de antioxidanti (atat in ​​interior, cat si local), teoretic asta poate ajuta la prevenirea caderii excesive a parului. De asemenea, uleiul de jojoba poate imbunatati rezistenta firelor la rupere.

Recomandari de utilizare

Exista mai multe moduri de a adauga ulei de jojoba la rutina de ingrijire a parului si a pielii. De exemplu, in ingrijirea parului, poate fi aplicat direct pe par – pe lungimea firelor de par, pana la varfuri. Lasati sa actioneze aproximativ 20 de minute, apoi spalati si clatiti. Daca aplicati pentru scalpul uscat sau matreata, adaugati foarte putin ulei direct pe piele (aproximativ 1-2 picaturi). Poate fi adaugat si direct peste alte produse de ingrijire a parului. Puteti cumpara si produse din comert care contin ulei de jojoba – sampon cu ulei de jojoba, balsam de par cu ulei de jojoba, masti de par, tratamente etc.

De asemenea, pe piele uleiul de jojoba poate fi aplicat direct, in asociere cu alte produse sau se pot folosi produse de ingrijire a pielii cu ulei de jojoba – crema de fata cu ulei de jojoba, lotiuni de corp cu ulei de jojoba, demachiant cu ulei de jojoba, balsam de buze cu ulei de jojoba etc. Poate fi folosit si in asociere cu alte uleiuri cosmetice, ca ulei de argan, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de masline etc.

utilizari ulei de jojoba

Atentie!

Cand cumparati ulei de jojoba, asigurati-va ca este 100% pur – organic, presat la rece, nerafinat – deoarece uleiul procesat care contine conservanti si alte ingrediente poate irita pielea si poate provoca reactii adverse, cum ar fi eczeme sau reactii alergice.

Este, de asemenea, important sa cititi lista ingredientelor pentru a va asigura ca jojoba este listata ca ingredient principal, spre deosebire de un produs suplimentar adaugat.

Riscuri si efecte secundare

Utilizarea uleiului de jojoba este sigura de obicei – atunci cand uleiul se aplica local, chiar si pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Efectele secundare ale uleiului de jojoba pot include eruptii cutanate si reactii alergice. Simptomele alergiei la uleiul de jojoba pot include urticarie si mancarime. Cu toate acestea, jojoba este considerata hipoalergenica, iar reactiile adverse sunt rare.

Nu este sigur sa folositi ulei de jojoba pe cale orala, deoarece contine o substanta chimica numita acid erucic, ce poate provoca efecte adverse grave. Uleiul acesta se foloseste doar pentru uz local extern si nu pentru consum.

Referinte:
(1) https://www.sidemast.org/download/sidemast_20140401124048.pdf#page=137
(2) https://hort.purdue.edu/newcrop/afcm/jojoba.html
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-618/jojoba
(4) https://www.healthline.com/health/jojoba-oil-for-hair
(5) https://journals.sagepub.com/doi/10.3109/10915819209141992
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321665

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu