Obezitatea la bebelusi – cauze si solutii

de Mancas Malina
obezitatea la bebelusi

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre obezitatea la bebelusi – cand este considerata greutatea unui bebelus mai mare decat este normal, care pot fi factorii de risc si cauzele, precum si metode de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Cresterea in greutate la bebelusi
2. Factori ce influenteaza greutatea bebelusului
3. Cum incurajam obiceiurile alimentare sanatoase inca din primele etape de viata?

Cresterea in greutate la bebelusi

In timpul copilariei, medicul va reprezenta un grafic de crestere pentru bebe – diagrame de crestere care arata greutatea in functie de lungime si varsta. Mai tarziu, medicul poate calcula IMC-ul copilului. Puteti folosi diagramele pentru a urmari tendinta de crestere a copilului si pentru a compara cresterea copilului cu cea a altor sugari de acelasi sex si aceeasi varsta. Conform diagramelor de crestere ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un copil cu o greutate in functie de lungime mai mare decat percentila 98 este considerat a avea o greutate prea mare in functie de lungime.

Retineti insa ca bebelusii au nevoie de o alimentatie bogata in grasimi pentru a sustine cresterea. Un copil care este alaptat exclusiv la san primeste aproximativ jumatate dintre caloriile zilnice din grasimile din laptele matern. Ca urmare, restrictiile calorice care vizeaza reducerea greutatii nu sunt recomandate de obicei copiilor cu varsta de 2 ani si mai putin, decat in anumite situatii.

Insa, excesul de grasimi si calorii poate fi totusi un motiv de ingrijorare uneori. De exemplu, o greutate prea mare poate intarzia mersul de-a busilea si mersul in picioare – etape esentiale ale dezvoltarii fizice si mentale. Desi greutatea mare in prima etapa de viata nu inseamna neaparat supraponderalitate mai tarziu, uneori duce la exces de greutate in copilarie ulterior si chiar la varsta adulta. Supraalimentarea poate duce la comportamentul invatat de a manca in exces.

greutate bebelus

Factori ce influenteaza greutatea bebelusului

Bebelusii isi pot dubla greutatea in mai putin de 6 luni si greutatea se poate tripla pana la varsta de 1 an. Toti bebelusii au nevoie de o alimentatie bogata in grasimi pentru a sprijini aceasta crestere si dezvoltare rapida. Bebelusii stocheaza o parte din aceasta grasime sub piele, deoarece corpurile lor in curs de dezvoltare si creierul au nevoie de surse rapide de energie tot timpul. Astfel, acel aspect „pufos” al bebelusilor este normal si sanatos. Retineti si ca fiecare copil creste in ritmul lui. O greutate sanatoasa a bebelusului depinde si de lungimea sa. Atat timp cat bebelusul se afla in intervalul de greutate sanatoasa pentru lungimea sa, are o greutate sanatoasa, indiferent cat de „pufos” arata.

Greutatea bebelusului este influentatea de perioada de gestatie (cand s-a nascut bebelusul, daca a fost prematur etc.), gen (fetitele au de obicei o greutate mai mica decat baietii), modul de hranire (alaptat la san sau cu lapte praf). De asemenea, depinde de alimentele consumate dupa inceperea diversificarii (daca se administreaza alimente ultraprocesate sau tip fast food, sucuri de fructe in cantitati mari, produse cu zahar etc.), dar si de sanatatea mamei in sarcina – daca a avut o alimentatie cu un aport optim de calorii si nutrienti, sau daca mama a avut diabet gestational in sarcina sau alte probleme. Greutatea depinde si de anumiti factori genetici, insa cel mai mult tine de stilul de viata si comportamente, atat la copii, cat si la adulti.

alimentatie bebelusi

Cum incurajam obiceiurile alimentare sanatoase inca din primele etape de viata?

Majoritatea bebelusilor nu sunt supraponderali, chiar daca arata putin plinuti. Daca sunteti ingrijorat ca greutatea bebelusului este prea mare, discutati cu medicul pediatru. Este important sa discutati cu medicul pediatru despre diagrama de crestere a copilului. De asemenea, este important sa discutati despre obiceiurile alimentare sanatoase, in special din momentul in care se introduc alimentele solide. Medicul va poate recomanda in anumite cazuri, daca greutatea in exces a copilului este motiv de ingrijorare, reducerea cantitatii de lapte praf sau durata alaptarilor.

Iata cateva lucruri de care sa tineti cont pentru a va asigura ca bebelusul se dezvolta sanatos si se pun bazele unei alimentatii sanatoase si echilibrate din momentul diversificarii si nu numai:

  • Inca de la inceput, incercati sa invatati copilul sa identifice semnalele de foame si satietate si sa isi asculte corpul. Copilul trebuie sa invete sa se opreasca inainte de a avea un sentiment de satietate completa. In prima etapa este important sa acordati voi atentie acestor semnale si sa evitati supraalimentarea.
  • Practicati alte metode de calmare – Biberonul si alaptarea la san pot fi o modalitate sigura de a ajuta bebelusul sa se calmeze, insa nu trebuie folosite mereu. Cantatul, leganatul si plimbarea sunt exemple de metode pentru a calma copilul si de a-l linisti. Biberonul trebuie oferit in functie de planul de mese, nu ca metoda reconfortanta.
  • Alegeti alimente sanatoase si nutritive din momentul diversificarii. Evitati alimentele ultraprocesate, cu zahar si cu grasimi nesanatoase. Evitati sursele de calorii goale si alimentele care nu ofera nutrienti.
  • Limitati gustarile in exces. Gustarile se ofera in functie de planul de mese, nu trebuie oferite prea des.
  • Limitati consumul de sucuri de fructe. Sucul nu este necesar si este de fapt mai putin hranitor decat fructele intregi.
  • Evitati sa adaugati cereale pentru a ingrosa formula de lapte praf pentru bebelusi.
  • Incurajati bebelusul sa fie activ inca din primele etape de viata, chiar inainte de a invata sa mearga – asta inseamna joaca, timp petrecut pe burtica etc.

De asemenea, este important ca alimentele solide sa nu fie introduse mai devreme decat este recomandat. Despre diversificare poti citi mai multe AICI.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6800095/
(2) https://bmjopen.bmj.com/content/5/11/e009258
(3) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=a-chubby-baby-is-not-a-sign-of-future-obesity-1-3034
(4) https://www.healthline.com/health/baby/fat-babies
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/baby-fat/faq-20058296

Articole recomandate

Lasa un comentariu