Omega-3 pentru copii – importanta si beneficii

de Mancas Malina
omega-3 in alimentatia copiilor

Citeste mai multe despre importanta acizilor grasi Omega-3 in alimentatia copiilor, ce beneficii au suplimentele cu Omega-3 pentru copii, dar si care sunt sursele alimentare de acizi grasi.

CUPRINS:

1. Ce sunt acizii grasi Omega-3?
2. Omega-3 – beneficii pentru copii
3. Surse alimentare de Omega-3
4. Suplimentele de Omega-3 pentru copii

Ce sunt acizii grasi Omega-3?

Acizii grasi Omega-3 sunt o componenta esentiala a unei alimentatii sanatoase. Aceste grasimi esentiale sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece joaca un rol major in crestere si dezvoltare si sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate. Sunt considerati acizi grasi esentiali, deoarece organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii obtina din alimente.

Cele trei tipuri principale sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA). ALA este prezent intr-o varietate de alimente de origine vegetala, inclusiv uleiuri vegetale, nuci, seminte si anumite legume. Cu toate acestea, nu este activ in corpul nostru, care il transforma doar in forme active, cum ar fi DHA si EPA, in cantitati foarte mici. Insa, EPA si DHA se gasesc in mod natural si in peste gras, cum ar fi somonul, macroul si tonul.

beneficiile Omega-3

Omega-3 – beneficii pentru copii

Cercetarile indica faptul ca acizii grasi Omega-3 pot imbunatati functia creierului si starea de spirit la copii – in special, invatarea, memoria si dezvoltarea creierului. Mai mult, unele studii sugereaza ca grasimile Omega-3 ajuta la prevenirea depresiei si a tulburarilor de dispozitie la copii.

Creierul creste in cel mai mare ritm de la nastere pana la varsta de aproximativ 2 ani, desi dezvoltarea continua pe parcursul copilariei si adolescentei. Peste 60% din creier este alcatuit din grasimi, iar acidul gras Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) reprezinta aproximativ 10-15% din acestea. DHA este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos senzorial, perceptiv, cognitiv si motor in timpul dezvoltarii creierului. Se considera ca zonele creierului bogate in DHA sunt responsabile pentru activitati precum planificarea, rezolvarea problemelor si atentia concentrata. De asemenea, studiile indica faptul ca DHA sustine IQ-ul, invatarea si memoria.

Alte cercetari sugereaza ca un aport optim de Omega-3 este asociat cu o calitate mai buna a somnului la copii, cu incidenta mai redusa a alergiilor in copilarie si a astmului bronsic. Acizii grasi Omega-3 pot avea un efect benefic si asupra sistemului imunitar. In plus, exista o legatura intre aportul de Omega-3 si sanatatea oaselor. Cercetarile au aratat ca Omega-3 ajuta la sustinerea osteoblastelor si tin sub control inflamatia – inflamatia excesiva activeaza osteoclastele, celulele care descompun oasele. Un alt mecanism posibil prin care Omega-3 poate ajuta la mentinerea oaselor sanatoase  este prin sprijinirea absorbtiei calciului – un mineral esential necesar pentru o structura osoasa sanatoasa.

alimente cu Omega-3

Surse alimentare de Omega-3

Cand vine vorba despre Omega 3 pentru copii, alimentatia trebuie sa fie intotdeauna primul pas. Cea mai buna sursa alimentara de Omega-3 este de departe reprezentata de peste si fructe de mare – somon, sardine, macrou, ton, pastrav, hering, stridii, creveti etc. Copiii au nevoie de 2-4 portii pe saptamana pentru a obtine un nivel adecvat de Omega-3. Gatiti pestele in moduri mai placute pentru copii, cum ar fi la gratar cu diferite sosuri, la cuptor etc. Portiile de peste sunt mai mici pentru copii si vor depinde de varsta lor. De asemenea, este important sa alegeti peste care are un continut mai scazut de mercur.

Pe langa peste si fructe de mare, se recomanda si un aport crescut de oleaginoase si seminte – mai ales nuci, seminte de chia, seminte de in, seminte de canepa etc. Puteti adauga o lingurita de seminte la smoothie sau le puteti adauga in briose sau alte retete. Alte surse de Omega-3 sunt uleiul de peste si uleiurile vegetale.

suplimente de Omega-3 copii

Suplimentele de Omega-3 pentru copii

Nevoile zilnice de Omega-3 depind de varsta si gen. Suplimentele de orice fel se administreaza doar la indicatiile medicului, mai ales in cazul copiilor. Pestele gras, nucile, semintele si uleiurile vegetale sunt surse excelente de Omega-3 pe care le puteti adauga cu usurinta in dieta copilului pentru a creste aportul. Luati in considerare suplimentele daca cel mic nu mananca in mod regulat peste sau alte alimente bogate in acizi grasi Omega-3.

In general, suplimentele de Omega-3 pot fi sub forma lichida sau capsule moi. Vin uneori in asociere cu alte elemente ca vitaminele A, D, E sau C. Sunt necesare de obicei cure de 3 luni de suplimente, urmate de pauza 1 luna. Deficitul de Omega-3 se crede ca duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare, dezvoltare necorespunzatoare a ochilor si a creierului, afectarea memoriei si afectarea sanatatii mentale si comportamentale, precum si la alte probleme de dezvoltare. Suplimentele de Omega 3 sunt utile si pentru copiii cu afectiuni cronice. Se va recomanda adesea un supliment pentru copiii cu ADHD, autism, eczeme, astm si alergii.

Atentie!

Este esential sa cititi cu atentie lista de ingrediente si informatiile nutritionale ale unui supliment pentru a sti ce ingrediente si cat de mult din fiecare ingredient este inclus, raportat la valoarea zilnica recomandata. Suplimentele cu ulei de peste sunt, in general, considerate a fi sigure. Efectele secundare ale consumului de ulei de peste pot include un gust neplacut, respiratie urat mirositoare, indigestie, greata, scaune moi si o eruptie cutanata. Daca cel mic este alergic la peste sau crustacee, discutati cu medicul inainte de a administra un supliment pe baza de peste.

Este bine sa alegeti un produs fara zahar adaugat. Unele companii aleg sa indulceasca suplimentele cu zahar. In timp ce acest lucru poate face suplimentul de ulei de peste mai placut la gust, poate provoca disconfort digestiv. Retineti si ca suplimentele cu omega-3 pot interactiona cu medicamentele anticoagulante. Daca cel mic ia astfel de medicamente, asigurati-va ca discutati cu medicul despre posibilele interactiuni inainte de a administra suplimente de Omega-3.

Articole recomandate

Lasa un comentariu