Glutenul si intoleranta la gluten

de Mancas Malina
intoleranta la gluten si glutenul

Glutenul si intoleranta la gluten – iata ce este glutenul, care sunt simptomele si cauzele pentru intoleranta la gluten, precum si ce inseamna o dieta fara gluten.

CUPRINS:

1. Ce este intoleranta la gluten?
2. Simptome
3. Diagnostic
4. Tratament

Ce este intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara, iar persoanele cu aceasta afectiune nu au rezultate pozitive la testul pentru boala celiaca. De fapt, nu exista un test specific pentru sensibilitatea la gluten. Cu toate acestea, poate provoca simptome similare cu cele ale bolii celiace, simptome ce se reduc printr-o dieta fara gluten. Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten nu pare a fi genetica. Unele persoane cu intoleranta la gluten pot avea, de asemenea, diagnosticul de sindrom de intestin iritabil.

Glutenul este implicat in legarea ingredientelor in retetele cu cereale. De asemenea, ii confera painii textura spongioasa. Glutenul este o proteina din grau, orz si secara.

alergia la gluten

Intoleranta la gluten vs Boala celiaca vs Alergie la grau

Intoleranta la gluten, alergia la grau si boala celiaca – toate implica glutenul, dar exista diferente intre ele. Dietele fara gluten au devenit tendinte dietetice in prezent, pentru imbunatatirea starii fizice si mentale, conform celor care le adopta. Insa, daca astfel de diete sunt tinute fara un motiv medical, pot aparea efecte adverse. O dieta fara gluten nu este mai sanatoasa pentru persoanele fara probleme cu glutenul.

Boala celiaca este o boala autoimuna mostenita, ce afecteaza digestia la nivelul intestinului subtire. Cand persoana in cauza consuma gluten, sistemul imunitar declanseaza o reactie si ataca in mod gresit celulele sanatoase de la nivelul intestinului subtire. Este inhibata capacitatea intestinului de a absorbi elemente nutritive, si pot aparea simptome ca oboseala intensa, dureri articulare, furnicaturi, depresie si anxietate. In caz de boala celiaca, se recomanda dieta fara gluten pe tot parcursul vietii ca unic tratament.

In caz de alergie la grau, apare o reactie imuna la proteinele din grau, care includ si glutenul. In acest caz, daca persoana cu alergie consuma grau, celulele B din sange produc anticropi IgE ce atata moleculele de grau, identificandu-le ca fiind invadatori. Simptomele pot aparea in cateva minute sau pana la cateva ore si pot include simptome variate – de la greata, mancarimi, dureri abdominale pana la umflarea buzelor si a limbii, dificultati respiratorii si anafilaxie. In caz de alergie la grau, persoana trebuie sa evite orice forme de grau, in general.

Intoleranta la gluten nu este nici reactie alergica, nici reactie autoimuna. Astfel, diagnosticarea se face prin excluderea altor afectiuni. Se poate tine o dieta fara gluten daca aceasta duce la ameliorarea simptomelor.

Retineti!

Nu exista nicio cercetare care sa arate ca sensibilitatea la gluten duce la boala celiaca. Pot exista unele inflamatii intestinale asociate cu sensibilitatea la gluten, dar glutenul nu afecteaza vilozitatile intestinale, asa cum este in cazul bolii celiace. Pentru unii indivizi care cred ca sunt sensibili la gluten, pot fi problematice alte componente ale alimentelor care contin gluten, cum ar fi elemente „FODMAP”. Elementele FODMAP sunt tipuri de zaharuri si carbohidrati care se gasesc in cerealele care contin gluten, precum si in alte alimente.

simptome intoleranta la gluten

Simptome

Daca simptomele sunt din cauza sensibilitatii la gluten sau bolii celiace, trebuie sa evitati toate alimentele care contin gluten, nu doar graul. Asta inseamna grau, secara si orz, precum si orice produse derivate din aceste cereale. O persoana cu intoleranta la gluten va dezvolta simptome dupa ce a consumat alimente care contin grau, orz sau secara.

Simptomele pot include:

  • oboseala;
  • balonare;
  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • greata;
  • constipatie;
  • stare generala de rau.

De asemenea, pot aparea urmatoarele:

  • dureri de cap;
  • stari de confuzie;
  • amorteala;
  • dureri articulare sau musculare etc.

Consultati medicul pentru oricare dintre simptomele de mai sus. Un diagnostic corect este important – multe boli care afecteaza intestinul au simptome similare.

Simptomele alergiei la grau

O alergie la grau este un raspuns imun la oricare dintre proteinele prezente in grau, inclusiv gluten – dar fara a se limita la gluten.

Simptomele alergiei la grau includ:

  • greata si varsaturi;
  • diaree;
  • umflarea gurii si a gatului;
  • urticarie si eruptii cutanate;
  • congestie nazala;
  • iritatie a ochilor;
  • respiratie dificila etc.

Simptomele legate de alergie la grau incep de obicei in cateva minute de la consumul de grau sau alimente cu grau. Cu toate acestea, pot incepe pana la 2 ore dupa. Simptomele unei alergii la grau pot varia de la simptome usoare pana la simptome care pun viata in pericol. Uneori pot aparea dificultati severe de respiratie, cunoscute sub numele de anafilaxie. Este posibil ca medicul sa va prescrie un autoinjector cu epinefrina daca ati fost diagnosticat cu o alergie la grau.

In timp ce o reactie alergica necesita ingrijire de urgenta, intoleranta nu este periculoasa pe termen scurt. Cu toate acestea, poate provoca disconfort si poate afecta sanatatea generala a unei persoane.

Simptomele bolii celiace

Boala celiaca este o tulburare autoimuna in care sistemul imunitar raspunde anormal la gluten. Daca aveti boala celiaca, consumul de gluten face sistemul imunitar sa distruga vilozitatilede la nivelul intestinului subtire care sunt responsabile de absorbtia nutrientilor. Fara vilozitati sanatoase, e afectata absorbtia nutrientilor si asta poate duce la malnutritie. Boala celiaca poate avea consecinte grave asupra sanatatiilor, inclusiv leziuni intestinale permanente.

Simptomele pot include:

  • balonare abdominala si gaze;
  • diaree cronica;
  • constipatie;
  • scaun palid, cu miros urat;
  • dureri de stomac;
  • greata si varsaturi.

Problemele de absorbtie a substantelor nutritive mai ales in copilarie, in etapele de crestere si dezvoltare, pot duce la alte probleme de sanatate. Acestea pot include:

  • esecul sau falimentul cresterii la copii;
  • intarzierea pubertatiilor la adolescenti;
  • statura mica;
  • iritabilitate si probleme de dispozitie;
  • pierdere in greutate;
  • probleme ale smaltului dentar etc.

boala celiaca

Diagnostic

Deoarece intoleranta la gluten nu este bine inteleasa si nu au fost identificati bio-markeri, nu exista teste medicale specifice care sa poata fi efectuate pentru a confirma diagnosticul. In schimb, este un diagnostic obtinut prin excludere. Pentru a diagnostica sensibilitatea la gluten, atat boala celiaca, dar si alergia la grau trebuie sa fie excluse. Testarea anticorpilor si biopsia intestinului subtire pot exclude boala celiaca. Testele de alergie la grau trebuie sa fie, de asemenea, negative. Alte afectiuni care pot provoca simptome ar trebui, de asemenea, excluse. In cele din urma, o dieta de eliminare si testul de provocare (reintroducerea monitorizata a alimentelor care contin gluten) sunt utilizate cel mai adesea pentru a evalua daca starea de sanatate se imbunatateste odata cu eliminarea sau reducerea glutenului din dieta.

Tratament

Studiile privind tratamentul intolerantei la gluten sunt limitate. Cu toate acestea, modul de actiune recomandat este o dieta fara gluten. Consultati un medic sau un dietetician pentru recomandari dietetice. Tratamentul pentru boala celiaca este o dieta stricta fara gluten. Tratamentul pentru o alergie la grau este o dieta stricta fara grau. Daca aveti sensibilitate la gluten, masura in care trebuie sa eliminati glutenul din stilul de viata depinde de severitatea simptomelor si de propriul nivel de toleranta.

Pentru unii oameni cu sensibilitate la gluten non-celiaca, starea poate sa nu fie pe tot parcursul vietii. Unele cercetari sugereaza ca puteti urma dieta pentru o anumita perioada, cum ar fi 1-2 ani, si apoi va re-testati sensibilitatea la gluten. Pentru alte persoane cu sensibilitate la gluten non-celiaca, dieta poate fi un tratament pentru tot parcursul vietii.

ce este glutenul

Alimentele cu si fara gluten

Alimentele care nu contin gluten includ:

  • fructe si legume;
  • carne si peste;
  • leguminoase, precum fasole si linte;
  • oua si lactate, in general;
  • orez;
  • quinoa;
  • cartofi;
  • unele produse din ovaz;
  • hrisca;
  • porumb;
  • seminte si oleaginoase;
  • mei;
  • tapioca etc.

Evitati toate alimentele si bauturile care contin grau, orz, secara, ovaz (in unele cazuri). In timp ce ovazul nu contine gluten in mod natural, acesta poate fi contaminat in timpul productiei cu grau, orz sau secara. Ovazul si produsele din ovaz etichetate fara gluten nu au fost contaminate incrucisat. Unele persoane cu boala celiaca, totusi, nu pot tolera ovazul fara gluten.

Produsele fara gluten

alimentele cu gluten

Sunt disponibile multe alternative fara gluten la alimentele obisnuite, cum ar fi paine fara gluten, paste fara gluten sau pur si simplu faina fara gluten. Exista si diferite snacksuri si chipsuri fara gluten, dulciuri si biscuiti fara gluten si diferite tipuri de cereale fara gluten. Retineti ca glutenul poate fi gasit in unele alimente la care nu v-ati astepta. Asigurati-va ca cititi etichetele ingredientelor alimentare si bauturilor pe care le consumati pentru a va asigura ca nu contin gluten.

Produsele cu eticheta „fara gluten” nu contin suficient gluten pentru a declansa simptome de boala celiaca sau intoleranta la gluten. Producatorii pot elimina glutenul din faina de grau sau pot folosi un inlocuitor, cum ar fi faina de ovaz sau de naut.

Dieta fara gluten – intre necesitate si moft

Nu este indicat sa eliminam glutenul din dieta fara un motiv medical. „Fara gluten” nu inseamna neaparat mai sanatos. Daca eliminarea glutenului este o necesitate pentru unele persoane, pentru altele dieta fara gluten este doar un moft, care poate atrage dupa sine unele probleme. Partea buna a limitarii alimentelor cu gluten este ca se reduc multe zaharuri din alimentele procesate, dar aici cheia ar trebuie sa fie alegerile sanatoase si moderatia.

Retineti, insa, ca alimentele care nu sunt incluse intr-o dieta fara gluten ofera vitamine importante si alti nutrienti. De exemplu, painea integrala si alte produse sunt surse naturale sau imbogatite cu fier, calciu, fibre, riboflavina, folat etc. Prin urmare, urmarea unei diete fara gluten va schimba probabil aportul de nutrienti. Unele alimente fara gluten au, de asemenea, un continut mai ridicat de grasimi si zahar decat alimentele care contin inlocuitori. Este important sa cititi etichetele, nu numai pentru continutul de gluten, ci si pentru nivelul general de nutrienti, sare, calorii din grasimi si calorii din zaharuri. In plus, costurile alimentelor fara gluten sunt in general mai mari decat costul alimentelor de baza.

Referinte:
(1) https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/
(2) https://gluten.org/2019/10/15/gluten-sensitivity/
(3) https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/gluten-intolerance
(4) https://www.webmd.com/digestive-disorders/news/20131212/celiac-disease-gluten-sensitive#1
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/312898
(6) https://www.healthline.com/health/allergies/gluten-allergy-symptoms
(7) https://www.mdpi.com/2072-6643/7/6/4966/htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu