Inotul pentru bebelusi: beneficii si motive

de Mancas Malina
inotul pentru bebelusi beneficii

Inotul pentru bebelusi – iata de la ce varsta sunt potrivite cursurile de inot pentru bebelusi, ce beneficii are inotul pentru dezvoltarea fizica si cognitiva a bebelusului, precum si cateva sfaturi de siguranta.

Stim cu totii ca inotul este bun pentru sanatatea noastra fizica. Ne mentine ritmul cardiac ridicat, creste rezistenta si forta musculara. In plus, este o forma de exercitiu fizic. Copiii care iau contact cu apa mai tarziu tind sa fie mai tematori in privinta apei si a inotului. Inotul pentru bebelusi are beneficii majore. Asta datorita faptului ca lucrurile pe care le invata copilul in apa se aliniaza perfect cu etapele lui de dezvoltare – la nivel fizic si cognitiv. Dezvoltarea este o interactiune dinamica intre maturizare, crestere, experienta si invatare. Bebelusii au si reflexul de scufundare – se inchide epiglota si nu poate sa ajunga apa in gat. Reflexul acesta este pana la varsta de aproximativ 18 luni. De aceea, tehnicile de inot difera in functie de varsta.

Inotul – beneficii pentru bebelusi

Inotul pentru bebelusi este distractiv si ajuta la construirea legaturii dintre tine si copilul tau, deoarece se concentreaza pe incredere. Este, de asemenea, o modalitate excelenta de a face miscare si de a invata o abilitate valoroasa. Inotul pentru bebelusi este complet natural. Prin familiarizarea bebelusului cu apa si inotul de la o varsta frageda, ii dezvoltati un obicei care va dura o viata si invata o abilitate importanta.

beneficiile inotului la bebelusi

1. Inotul si functia cognitiva

Miscarile bilaterale, care folosesc ambele parti ale corpului pentru a efectua o actiune, sustin dezvoltarea creierului la bebelusi. Miscarile incrucisate dezvolta neuronii, mai ales in corpul calos. Acest lucru faciliteaza comunicarea, feedback-ul si activitatea cerebrala generala. Acest lucru poate imbunatati abilitatile de citire, dezvoltarea limbajului, invatarea si constientizarea spatiala. Cand inoata, bebelusul isi misca bratele in timp ce da din picioare. Facand aceste actiuni in apa, creierul inregistreaza senzatia tactila a apei plus rezistenta acesteia. Cercetarile au aratat ca inotul bebelusului are ca rezultat cresterea dezvoltarii sociale, academice si a personalitatii. Faptul ca intelege o noua abilitate ii va oferi micutului increderea de a incerca sa invete lucruri noi.

2. Inotul poate reduce riscul de inec

Inotul poate reduce riscul de inec la copiii cu varsta peste 4 ani. Inotul poate reduce riscul si la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 – 4 ani, dar dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a sustine acest lucru cu siguranta. Este important de retinut ca timpul de inot nu reduce riscul de inec la copiii sub 1 an.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), inecul este o cauza principala de deces in randul copiilor mai mici si mai mari. Majoritatea acestor cazuri de inec la copiii cu varsta sub 4 ani au loc in piscinele de acasa. Daca aveti o piscina, lectiile timpurii de inot pot fi de ajutor.

RETINETI! Chiar daca cel mic a luat lectii de inot si stie sa inoate, tot trebuie supravegheat in permanenta cand e in apa!

3. Inotul poate imbunatati increderea

Majoritatea lectiile de inot pentru copii includ elemente precum jocul de apa, cantece si contactul cu parintii sau ingrijitorii. Copiii interactioneaza intre ei si cu instructorul si incep sa invete sa functioneze ca grup. Aceste elemente, plus distractia de a invata o noua abilitate, pot creste stima de sine a bebelusului. Copilul poate astfel deveni mai usor adaptat la situatii noi, poate avea mai multa incredere in sine si mai multa independenta in timp.

4. Dezvoltarea musculaturii

Inotul ajuta la sustinerea dezvoltarii si controlului muscular la bebelusi la o varsta frageda. Cei mici isi dezvolta astfel muschii necesari pentru a-si tine capul in sus, pentru a-si misca bratele si picioarele si pentru a-si pune in functiune trunchiul in coordonare cu restul corpului. De asemenea, se pun in miscare toate articulatiile. In plus, inotul imbunatateste sanatatea si activitatea inimii si a plamanilor si ajuta la dezvoltarea creierului.

5. Imbunatateste coordonarea si echilibrul

Impreuna cu dezvoltarea muschilor, timpul petrecut in piscina poate ajuta copilul sa-si imbunatateasca si coordonarea si echilibrul. Invata sa isi miste in acelasi timp mainile si picioarele. Chiar si miscarile mici coordonate reprezinta salturi mari in dezvoltarea bebelusului. Deoarece o mare parte din corpul bebelusului este sustinuta de apa, accentul principal pentru ei este mentinerea echilibrului. Miscarile transversale (cele care traverseaza linia mediana a corpului), cum ar fi intinderea pentru a apuca o minge, ajuta la coordonarea mana-ochi. Activitati precum urmarirea jucariilor in piscina ajuta la dezvoltarea unor abilitati motorii fine – miscari mai mici care apar la incheieturi, maini, degete.

6. Inotul poate imbunatati tiparele de somn

Prin inot, cei mici consuma multa energie. Se afla intr-un mediu nou, isi folosesc corpul in moduri complet noi si lucreaza foarte mult pentru a-si regla temperatura corpului. Toata aceasta activitate suplimentara consuma multa energie, asa ca este posibil sa observati ca micutul este mai somnoros dupa o lectie de inot.

7. Poate imbunatati pofta de mancare

Efortul fizic din apa, precum si energia necesara pentru a mentine temperatura corpului sunt activitati ce ard multe calorii. Cel mai probabil veti observa o crestere a poftei de mancare a bebelusului dupa orele de inot.

masuri de siguranta bebelusi in apa

Sfaturi de siguranta

Nou-nascutii si sugarii nu trebuie lasati NICIODATA singuri in jurul oricarui element cu apa, cum ar fi cada sau piscina. Este important sa retineti ca un copil se poate ineca inclusiv in apa care nu pare adanca deloc. Pentru copiii cu varsta sub 4 ani, cel mai bine este sa fie vorba de „supraveghere tactila”. Asta inseamna ca un adult ar trebui sa fie suficient de aproape pentru a-l atinge in orice moment. Asigurati-va intotdeauna ca cel mic este supravegheat de un adult in timp ce inoata. Evitati consumul de alcool si eliminati distractiile (vorbitul la telefon, lucratul la computer etc.) cand supravegheati copiii care inoata.

Contactul bebelusului cu apa

Cand ii „faceti cunostinta” bebelusului cu apa, lucrurile trebuie facute treptat, pentru a construi increderea. Mentineti contactul vizual si o atmosfera vesela si pozitiva. Puteti canta cantecele si ajutati copilul sa se relaxeze. Multe lectii de inot incep de la aproximativ varsta de 3 luni. Exista cursuri care sunt potrivite si pentru copii mai mici.

Daca cel mic tremura tare cand e in apa, e bine sa il scoateti din apa si sa il acoperiti bine cu un prosop pana se incalzeste. Bebe nu trebuie sa stea mai mult de 30 minute in apa la un moment dat. In ceea ce priveste tinuta de inot pentru bebe, se folosesc de obicei scutece pentru inot reutilizabile sau de unica folosinta.

Cursurile de inot pentru bebelusi

La cursurile de inot trebuie sa aveti prosop pentru voi si pentru bebe, costum de baie daca intrati cu el in apa si hrana – pentru ca sigur i se va face foame dupa balaceala. Cand cautati un curs de inot pentru bebelusi, tineti cont de conditii – temperatura apei si de mediu, compozitia chimica a apei, conditiile de igiena, dar si calificarile personalului /profesorului de inot. Trebuie sa aiba specializare in cursuri pentru copii si sa fie grupe de maximum 10 copii.

Exista mai multe tipuri de cursuri – unele sunt mai mult pentru joaca si balaceala, in timp ce altele sunt mai organizate si axate pe aptitudini. Inainte de a alege un astfel de curs, cereti si parerea medicului de familie sau a medicului pediatru. De obicei, este necesara o adeverinta de la medic, ce atesta ca bebe este clinic sanatos, o copie a fisei de vaccinari si uneori examen de urina si examen coproparazitologic.

Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/health-benefits-of-swimming
(2) https://www.swimming.org/learntoswim/the-benefits-of-baby-swimming/
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/infant-swimming
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/187087#1
(5) https://parenting.firstcry.com/articles/swimming-for-kids-benefits-risks-and-precuations/

Articole recomandate

Lasa un comentariu