Laringita la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
laringita la copii

Laringita reprezinta inflamatia laringelui si se manifesta in special prin raguseala si dureri in gat. Iata care sunt cauzele si ce metode de diagnostic si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este laringita?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnosticarea laringitei
5. Tratament

Ce este laringita?

Laringita este o inflamatie a laringelui – organul fonatiei. Duce la voce ragusita si poate fi de scurta durata sau de lunga durata. De cele mai multe ori, laringita apare brusc si dureaza pana la 2 saptamani. Este cauzata de suprautilizarea, iritarea sau infectia corzilor vocale. De asemenea, unele dintre cele mai frecvente cauze sunt raceala, gripa sau alergiile. Vorbitul cu voce tare, strigatul, tipetele sau cantatul pot cauza, de asemenea, laringita. Acidul gastric ce se intoarce in gat poate duce, de asemenea, la afectarea laringelui.

Corzile vocale sunt situate in laringe – sunt doua benzi de muschi. Cand respiram, corzile vocale sunt relaxate si deschise. Cand vorbim, aceste corzi se unesc. Aerul din plamani trebuie sa treaca printr-un spatiu mai mic, ceea ce va duce la vibrarea corzilor vocale. Sunetul produce de aceste vibratii va ajunge pana in gat si iese pe gura. Astfel, putem scoate sunete diferite prin prelungirea, scurtarea, incordarea sau relaxarea corzilor vocale. Cand vrem sa vorbim cu o voce mai profunda, prelungim si relaxam acesti muschi vocali. Cand vorbim cu o voce mai puternica, strangem corzile vocale si le facem mai mici. Cand corzile vocale sunt inflamate sau iritate, nu pot vibra corespunzator, ducand la o voce ragusita.

Laringita acuta este cauzata de o boala sau de problema vocala si este o afectiune temporara. Laringita care dureaza mai mult de 3 saptamani este cronica si este cauzata de expunerea pe termen lung la un iritant, o boala sau o leziune corporala.

de ce apare laringita

Semne si simptome

Semnele si simptomele de laringita la copii sunt:

  • tuse seaca;
  • gat uscat;
  • voce ragusita sau lipsa vocii;
  • durere in gat;
  • dificultati de inghitire si vorbire;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • iritarea gatului sau senzatie de „gadilat” in gat.

Raguseala si pierderea vocii se pot agrava la inceput si pot dura pana la o saptamana dupa disparitia altor simptome. Simptomele laringitei acute pot incepe brusc si, de obicei, se pot agrava intr-o decurs de 2-3 zile. Dupa acest timp, simptomele ar trebui sa se reduca.

Laringita este adesea legata de o alta boala, cum ar fi raceala, gripa, faringita sau amigdalita. Prin urmare, este posibil sa apara si alte simptome, cum ar fi umflarea ganglionilor, rinoree, oboseala. Laringita cronica se devolta mai greu si poate dura saptamani sau chiar luni. Poate duce la raguseala durabila ca urmare a deteriorarii severe a laringelui. Laringita cronica apare frecvent, in special la persoanele care utilizeaza in exces vocea, cum ar fi cei care canta.

Cauze si factori de risc

Laringita acuta este o afectiune temporara cauzata de suprautilizarea corzilor vocale. Poate fi cauzata si de o infectie. Tratarea afectiunii de baza favorizeaza reducerea laringitei. Cand corzile vocale se inflameaza si se umfla, acestea nu pot functiona corect. Vocea va suna ragusita. Desi suna ciudat, uneori cauza e la nivel gastric. Uneori, acidul stomacal care ajuta la descompunerea alimentelor revine prin tubul de inghitire. Acidul poate irita corzile vocale.

Infectiile cu germeni sunt o cauza foarte frecventa a laringitei – atat la copii, cat si la adulti. Uneori, si bacteriile pot infecta corzile vocale, dar de cele mai multe ori e vorba de virusuri. Copiii care tipa si vorbesc foarte tare pot irita corzile vocale.

Laringita acuta poate fi cauzata de infectii virale, infectii bacteriele, suprautilizarea corzilor vocale.  Laringita cronica rezulta din expunerea pe termen lung la iritanti. De obicei, este mai severa si are efecte de mai lunga durata decat laringita acuta. Laringita cronica poate fi cauzata de expunerea frecventa la substante chimice daunatoare sau alergeni, reflux gastric, infectii frecvente ale sinusurilor, expunere la fum de tigara, folosirea in exces a vocii etc.

cauze laringita

Cauze mai putin frecvente pentru laringita la copii

Uneori, copiii cu raguseala cronica au o umflatura benigna sau necanceroasa pe una sau ambele corzi vocale. Aceste umflaturi sau mase care apar sub sau pe suprafata corzilor vocale pot impiedica deschiderea si inchiderea corzilor vocale si vibratiile normale. Acest lucru poate schimba modul in care aerul se misca prin ele pentru a scoate un sunet. Exista mai multe tipuri de leziuni benigne ale corzilor vocale. Chisturile corzilor vocale, de exemplu, sunt mase umplute cu lichid care se formeaza de obicei sub corzile vocale inainte ca un copil sa se nasca. Nodulii si polipii apar pe suprafata corzii vocale ca urmare a utilizarii excesive a vocii. Lezarea repetata a corzilor vocale din cauza strigatelor sau a tipetelor provoaca inflamatii. Tesuturile inflamate se pot rigidiza si pot forma umflaturi sau mase.

Unii copii dezvolta raguseala dupa ce au fost tratati cu un tub de respiratie in timpul interventiei chirurgicale, ceea ce poate provoca cicatrici ale corzilor vocale. Interventia chirurgicala la nivelul gatului sau pieptului poate afecta, de asemenea, nervii din laringe, afectand corzile vocale si capacitatea unui copil de a vorbi. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de pareza a corzii vocale sau paralizie.

Copiii care au apnee in somn, ce provoaca sforaitul sau probleme de respiratie in timpul noptii, pot dezvolta, de asemenea, o voce ragusita ca urmare a respiratiei pe gura, care poate sa usuce corzile vocale si poate provoca inflamatii.

Laringita la sugari

Sugarii pot fi predispusi la laringita daca sunt frecvent in jurul altor copii. Atat infectiile virale, cat si cele bacteriene se pot raspandi rapid de la un copil la altul. Laringita se poate dezvolta si in cazul in care copilul tipa mult.

Epiglotita

Anumite simptome ar putea indica, de asemenea, ca cel mic are o infectie bacteriana grava in jurul laringelui, pe epiglota. Epiglota este zona de tesut care acopera laringele si traheea atunci cand mancam sau bem. Epiglotita este o infectie a epiglotei si a tesutului din jurul ei. In timpul epiglotitei, tesutul se umfla pana la punctul in care se poate inchide traheea. Epiglotita poate fi fatala daca nu este tratata. Duce la probleme de inghitire, probleme de respiratie, productie mare de saliva, lipsa vocii, febra. Epiglotita afecteaza in cea mai mare parte copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani.

Diagnosticarea laringitei

Laringita afecteaza corzile vocale si laringele. Medicul incepe adesea cu un diagnostic vizual, folosind o oglinda speciala pentru a vizualiza corzile vocale. De asemenea, se poate efectua o laringoscopie pentru a vizualiza laringele. Foloseste un tub subtire si flexibil cu o camera microscopica ce se introduce prin gura sau nas. Medicul va cauta semne de iritare, roseata, leziuni pe laringe, umflaturi etc. Poate fi laringoscopie cu tub flexibil sau rigid.

Inainte de laringoscopia flexibila, medicul pulverizeaza un anestezic local in nasul copilului pentru a amorti pasajele nazale si gatul. Dupa ce zona este amortita, medicul introduce tubul subtire numit laringoscop flexibil prin una dintre nari si in laringe. In timpul laringoscopiei flexibile, medicul ii poate cere copilului sa repete anumite sunete si cuvinte pentru a vedea cum functioneaza corzile vocale si localizarea exacta a problemei. Un laringoscop rigid poate fi utilizat daca cel mic are deviatie de sept sau un blocaj in pasajele nazale. Aceste probleme fac dificila introducerea unui laringoscop flexibil printr-o nara. Dupa pulverizarea unui anestezic local in gatul copilului, medicul introduce un laringoscop subtire prin gura si in laringe. Laringoscopia rigida dureaza de obicei 2 minute.

tratarea laringitei

Atentie!

Daca medicul vede o leziune sau o alta masa suspecta, acesta poate solicita o biopsie pentru a exclude cancerul de gat, desi acest lucru este rar necesar. Medicul poate recomanda o scanare RMN pentru a stabili daca raguseala copilului este cauzata de o masa in apropierea unor nervi care se conecteaza la muschii laringelui, ceea ce poate duce la paralizia partiala sau completa a corzilor vocale.

Complicatii

In cazuri rare, inflamatia corzii vocale poate provoca afectare respiratorie, care necesita asistenta medicala imediata. O infectie bacteriana care cauzeaza epiglotita se poate raspandi dincolo de epiglota si laringe in alte zone ale tractului respirator si in fluxul sangvin. Daca o afectiune subiacenta, cum ar fi paralizia corzilor vocale sau cancerul de gat provoaca laringita, complicatiile pot fi severe daca afectiunea nu este tratata.

Tratament

Daca laringita este cauzata de o infectie virala, medicul va recomanda consum crescut de lichide si ca cel mic sa isi odihneasca vocea vorbind cat mai putin posibil. Majoritatea cazurilor de laringita se amelioreaza fara tratament in decurs de o saptamana. Medicul poate recomanda si tratament cu aerosoli si picaturi nazale saline.

Daca un virus a cauzat laringita acuta, simptomele dispar de obicei fara tratament in aproximativ 7 zile. Medicii trateaza laringita bacteriana cu antibiotice, desi aceasta forma de laringita este rara. Medicul poate prescrie corticosteroizi, medicamente care pot reduce inflamatia, pentru tratarea laringitei acute si cronice. Aceste tratamente ajuta la reducerea umflaturii corzilor vocale si a laringelui. Corticosteroizii pot trata si ameliora simptomele laringitei, in special laringita virala acuta. Pentru laringita cronica, cel mai bun tratament va aborda cauza problemei de baza.

tipuri de laringita

Se poate preveni laringita?

Deoarece laringita este adesea cauzata de o infectie virala obisnuita, cum ar fi raceala sau gripa, nu este intotdeauna posibila prevenirea acesteia. Cu toate acestea, puteti reduce riscul ca cel mic sa dezvolte afectiunea reapectand urmatoarele sfaturi:

  • igiena personala – cum ar fi spalarea mainilor inainte si dupa masa si dupa folosirea toaletei;
  • evitarea contactului strans cu persoanele care au infectii respiratorii, cum ar fi raceala sau gripa – mai ales daca cel mic e predispus la laringita;
  • evitarea iritantilor, cum ar fi fumul sau praful – mai ales daca are o raceala sau o alta infectie a tractului respirator;
  • incurajati copilul sa nu isi mai „dreaga” vocea constant – deoarece acest lucru poate irita laringele;
  • incurajati copilul sa doarme cu capul usor ridicat, pe o perna mai inalta in caz de reflux;
  • invatati copilul sa nu tipe si sa nu strige tare pentru perioade lungi de timp – este important ca acei copii care canta sau isi folosesc vocea in mod excesiv sa primeasca o pregatire adecvata, astfel incat sa nu-si deterioreze laringele.

Un umidificator poate fi de ajutor –  impiedica uscarea gatului. De asemenea, nu fumati niciodata langa copii si nu permiteti fumatul in apropierea copiilor.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bu1297
(2) https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/laryngitis
(3) https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
(4) https://www.healthline.com/health/laryngitis-2
(5) https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/should-children-go-to-the-doctor-for-laryngitis
(6) https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/laryngitis
(7) https://kidshealth.org/en/parents/hoarseness.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu