Greturi in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
greturi in sarcina

Greturi in sarcina – aproape 80% dintre femei se confrunta cu greturi in sarcina. Iata care sunt cauzele, cum afecteaza sarcina si ce solutii exista pentru aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce sunt greturile in sarcina?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Posibile complicatii
5. Tratament pentru greturile in sarcina

Ce sunt greturile in sarcina?

Greturile in sarcina sau „greturile matinale” sunt o problema frecventa, mai ales in primele 3 luni de sarcina. Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar poate fi legata de hormonii sarcinii. Este o problema normala si nu exista niciun risc pentru un copil, decat daca greturile sunt foarte severe. Chiar daca se numesc „greturi matinale”, nu apar doar dimineata, ci pot fi prezente in orice moment al zilei sau al noptii.

Severitatea greturilor si durata lor variaza de la o femeie la alta. De asemenea, sunt variatii si de la o sarcina la alta. De obicei, se reduc foarte mult pana la sfarsitul primelor 3 luni de sarcina sau mai devreme. Alte femei se confrunta cu greturi pe tot parcursul sarcinii, in timp ce altele nu au deloc episoade de greata. Greturile apar de obicei la 5-6 saptamani de sarcina si dureaza pana in saptamanile 14-16 de sarcina.

Unele femei insarcinate sufera modificari ale gustului sau considera ca nu pot manca anumite alimente sau nu pot face fata unor mirosuri. Unele femei dezvolta o forma severa de greturi in sarcina, numita hyperemesis gravidarum.

cauze pentru greturile in sarcina

Semne si simptome

Simptomele greturilor matinale includ de obicei varsaturi, care apar adesea in jurul saptamanilor 5-6 de sarcina.  Simptomele se pot agrava la aproximativ 9 saptamani, dar tind sa se reduca pana in saptamanile 14-16. Pentru 15-20 % dintre femeile insarcinate, simptomele continua pana in al treilea trimestru, iar 5 % dintre femei au greturi pana la nastere. Simptomele pot include si pierderea poftei de mancare.

Cauze si factori de risc

Cauza greturilor matinale ramane un mister, dar se crede ca o combinatie de factori fizici si metabolici joaca un rol semnificativ, inclusiv:

  • niveluri ridicate de hormoni, inclusiv estrogen;
  • fluctuatii ale tensiunii arteriale, in special scaderea tensiunii arteriale;
  • afectarea metabolismului glucidelor;
  • schimbari fizice si chimice pe care le declanseaza sarcina.

Nu exista o singura cauza a greturilor matinale in timpul sarcinii, iar severitatea variaza de la o femeie la alta. Cresterea nivelului de hormoni in primele cateva saptamani de sarcina este una dintre cele mai frecvente cauze. Reducerea zaharului din sange este o alta cauza frecventa a greturilor. Alti factori care pot agrava greata includ:

Greata poate varia de la o sarcina la alta. Desi este posibil sa fi avut greturi severe in timpul unei sarcini, in sarcinile viitoare greturile pot fi mai usoare.

complicatiile varsaturilor in sarcina

Greturile matinale si modificarile hormonale

Cauzele exacte ale starii de greata in sarcina inca nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, schimbarile hormonale joaca cel mai probabil un rol:

  • nivelurile de estrogen – nivelul de estrogen poate fi de 100 de ori mai mare in timpul sarcinii, comparativ cu nivelurile la femeile care nu sunt insarcinate;
  • nivelurile de progesteron – atunci cand o femeie este insarcinata, creste si nivelul de progesteron, ceea ce relaxeaza muschii uterului pentru a preveni nasterea timpurie;
  • gonadotropina corionica umana (hCG) – acest hormon este produs mai intai de embrionul in curs de dezvoltare imediat dupa conceptie si apoi mai tarziu de placenta.

Se considera ca exista o legatura intre acesti hormoni si greturile in sarcina, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.

Posibile complicatii

Greata si varsaturile pot provoca pierderea poftei de mancare. Greturile nu sunt de obicei suficient de severe pentru a impiedica dezvoltarea si cresterea fatului. Pentru unele femei insarcinate, greata provoaca varsaturi severe si pierderea in greutate. Aceasta afectiune se numeste hyperemesis gravidarum. Provoaca dezechilibre electrolitice si pierdere in greutate. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate afecta sanatatea bebelusului.

Hyperemesis gravidarum

Desi greturile in sarcina sunt frecvente, uneori sunt foarte severe si femeia vomita persistent de mai multe ori pe zi, pierde in greutate si devine deshidratata sau cu risc de deshidratare. Cand aceasta afectiune rara legata de sarcina este lasata netratata, poate interfera cu sanatatea unei femei si capacitatea bebelusului de a creste. Termenul medical pentru greturi severe in sarcina este „hyperemesis gravidarum”. De cele mai multe ori, hyperemesis gravidarum apare in timpul primei sarcini.

Nu se cunoaste cauza pentru aceasta problema, dar pare a fi legata de modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii. Mai exact, un hormon numit gonadotropina corionica umana sau HCG ar putea fi implicat, deoarece afectiunea apare in primul rand atunci cand HCG este la cel mai inalt nivel. Factorii de risc sunt sarcina multipla, istoric de rau de miscare, migrene etc.

Efecte asupra sarcinii si bebelusului

Greata si varsaturile severe pot avea efecte atat asupra mamei, cat si asupra copilului. Varsaturilor pot afecta nevoile nutritionale ale mamei. Ca urmare, s-ar putea sa aiba o greutatea in sarcina prea mica. De asemenea, pierderea de lichide, combinata cu pierderea acidului gastric ce apare in timpul varsaturilor, poate provoca deshidratare si dezechilibre electrolitice. Luati legatura cu medicul daca greata persista pe tot parcursul zilei, apar varsaturi de 3-4 ori pe zi sau incapacitatea de a retine continutul in stomac, daca varsaturile sunt de culoare maronie sau cu sange sau urme de sange. De asemenea, contactati medicul daca va confruntati cu pierdere in greutate, stari de lesin sau ameteli, scaderea mictiunii, ritm cardiac rapid, dureri de cap recurente, oboseala extrema sau confuzie.

de ce apare greata in sarcina

Tratament pentru greturile in sarcina

Pentru majoritatea cazurilor de greturi in sarcina, tratamentul medicamentos nu este necesar. Cu toate acestea, exista unele lucruri care ar putea atenua simptomele. Iata cateva sfaturi:

Odihna

Oboseala poate agrava greata. Este vital sa va odihniti din plin.

Lichide

Aportul de lichide trebuie sa fie regulat si in cantitati mici. Acest lucru poate ajuta la reducerea varsaturilor. Nu uitati sa beti 6 – 8 pahare de apa pe zi. E bine sa beti cate putin. Uneori, medicul poate recomanda solutii de rehidratare orala. Aceste solutii inlocuiesc electrolitii importanti, precum si fluidele, pe care corpul le pierde atunci cand vomitati mult.

Alimentatie

Consumul a mai multe mese pe zi, cu portii mai mici, poate ajuta. Alimentele uscate si sarate, cum ar fi biscuitii sau painea crocanta sunt de obicei mai bine tolerate decat alimentele dulci sau condimentate. Alimentele reci sunt adesea mai bine tolerate decat cele calde, deoarece au un miros mai usor. Incercati sa nu sariti peste mese si nu lasati sa treaca mult timp fara a manca. Evitati alimentele care va cauzeaza greata si disconfort si alimentele cu miros puternic. Se recomanda consumul de alimente usor de digerat, cum ar fi banane, paine prajita, orez si mere.

Evitati factorii declansatori

Identificati factorii declansatori si incercati sa ii evitati. Evitarea acestora ajuta la reducerea frecventei si severitatii starii de greata si a varsaturilor. Simtul mirosului este mult mai sensibil la femeile insarcinate. Evitati mirosurile care declanseaza greata.

Tratament medical si remedii naturiste

Daca simptomele persista, medicul poate recomanda anumite medicamente sau suplimente. De exemplu, poate recomanda suplimente de ghimbir sau suplimente de vitamina B6. Unele studii au aratat ca suplimentul de ghimbir poate ajuta la reducerea simptomelor de greata in timpul sarcinii. Poate fi util si ceaiul de menta sau ceaiul de ghimbir. Medicul va poate prescrie suplimente sau medicamente pentru a atenua greata, dar si pentru a va ajuta sa pastrati alimentele si lichidele in stomac. Poate prescrie fenotiazina (pentru a calma greata si varsaturile severe), metoclopramid (pentru a ajuta stomacul sa duca alimentele in intestine si pentru a ajuta in caz de greata si varsaturi) sau antiacide (pentru a absorbi acidul gastric si pentru a preveni refluxul). Nu luati aceste medicamente fara sa discutati mai intai cu medicul.

Referinte:
(1) https://americanpregnancy.org/pregnancy-symptoms/nausea-during-pregnancy-5583
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/246404
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676933/
(4) https://www.babycentre.co.uk/a549842/morning-sickness-nausea-and-vomiting-in-pregnancy
(5) http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/hyperemesis-gravidarum/
(6) https://emedicine.medscape.com/article/254751-overview#a5

Articole recomandate

Lasa un comentariu